İçeriğe atla

Kempeitai

Kempeitai
憲兵隊
Bir trende Kempei görevlileri (1935)
Etkin1881-1945
Ülke Japonya
BağlılıkJapon İmparatorluk Ordusu
TipiJandarma
GöreviAskeri, isyan bastırma ve asli görevler
Büyüklük7500 (1945)
Parçasıİçişleri Bakanlığı (Japonya içinde)
Savaş Bakanlığı (dış topraklar)
Nişanlar
Kimlik
sembolü

Kempeitai (Japonca憲兵隊, Kenpeitai; "Askerî Polis Birliği"), 1881-1945 yılları arasında Japon İmparatorluk Ordusu'nun askerî polis birimiydi. Kempeitai 1881 yılında Kempei Fermanı (憲兵条例) ile Fransız Jandarması örnek alınarak kurulmuştur.[1] Kempeitai, Japon İmparatorluk Ordusu'nun bir parçası olması dışında Donanma Bakanlığı bünyesinde Japon İmparatorluk Donanması'nın askeri polis, İçişleri Bakanlığı bünyesinde idari polis ve Adalet Bakanlığı bünyesinde adli polis görevlerini yerine getirmekteydi. Aynı zamanda bir güvenlik ve istihbarat teşkilatı idi. Üyelerine ise kempei denilmekteydi.[2] II. Dünya Savaşı'nın sonunda Japonya'nın teslim olması sonucunda lağvedilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Dajokan-Tatsu (Decree in Grand Council of the State) of 11 March 1881 (14th Year of Meiji), No. 11. This decree was subsequently amended by Chokurei (Order in Privy Council) of 28 March 1889 (22nd Year of Meiji), No. 43.
  2. ^ Masae Takahashi (editor and annotator), Zoku Gendaishi Shiryo ("Materials on Contemporary History, Second Series"), Volume 6, Gunji Keisatsu ("Military Police"), (Tokyo: Misuzu Shobo, 1982), pp. v–xxx.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Hideki Tōjō</span>

Hideki Tōjō , Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali ve Japonya'nın 40. başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çin-Japon Savaşı</span>

Birinci Çin-Japon Savaşı, Çin Çing Hanedanı ile Meiji dönemi Japon İmparatorluğu arasında, Kore'nin hakimiyeti üzerine gerçekleşmiştir. Savaşın sonucundaki Japon zaferi, Çing Hanedanı'nın yozlaşıp zayıf düşmesini ve Japonya'nın Meiji Restorasyonu'ndan itibaren batılılaşıp modernleştiğini gösterecekti. Savaşın en önemli sonucu Asya'daki bölgesel hakimiyetin Çin'den Japonya'ya geçmesi ve Çing Hanedanı'nın meşruluğunu kaybetmesidir. Daha sonra bu gelişmeler Çin'de 1911 Devrimi'ne neden olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Dönemi</span> japon tarihinin gelişim dönemi

Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu</span> 1979 İslam Devriminden sonra kurulan İran Silahlı Kuvvetlerinin paramiliter şubesi

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seishirō Itagaki</span> Japon general (1885 – 1948)

Seichirō Itagaki , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali, Kara Kuvvetleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Ordusu</span>

Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun kara kuvvetleri. "Kō Gun" veya "Koku Gun" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Subhas Chandra Bose</span>

Subhas Chandra Bose, genelde "Netaji" olarak hitap edilen milliyetçi, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi lideri, Hindistan Ulusal Kongresi'nin başkanı, Özgür Hindistan Geçici Hükûmeti 'nin hükûmet başkanı ve Özgür Hindistan Ordusu 'nun başkomutanı. II. Dünya Savaşı sırasında faşistlerle iş birliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Boshin Savaşı</span>

Boşin Savaşı (Japonca) Boşin Sensō 1868 yılından 1869 yılına kadar Japonya’da iktidarda bulunan Tokugawa Şogunluğu ile iktidarın imparatorluk hanedanına dönmesini isteyenler arasında yaşanan iç savaş.

<span class="mw-page-title-main">Japon Öz Savunma Kuvvetleri</span> Japonyanın askerî gücü

Japon Öz Savunma Kuvvetleri (JSDF), Japonya'nın de facto silahlı kuvvetlerdir. Öz Savunma Kuvvetleri, II. Dünya Savaşı sonrasında 1 Temmuz 1954 tarihinde kurulmuş olup Kara, Hava ve Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır ve başbakanın başkomutan olduğu Savunma Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir.

Ulusal Güvenlik Ajansı veya Ulusal Güvenlik Örgütleri ile ilişkili, ancak İçişleri Bakanlığı'na bağlı olmayan, Bahreyn'de resmen bir parçası olan bir soruşturma otoritesidir. Kral Hamad'ın Devlet Güvenlik Soruşturma Genel Müdürlüğünün yedeği olarak ilan edilen, 14'e 2002 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yayınlamasından sonra UGA kuruldu. UGA'ya 2008 Kraliyet Kararnamesi ile tutuklama yapma yetkisi verildi ve Kraliyet Kararnamesi ile yine 2011 yılında bu gücünü kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî İstihbarat Genel Müdürlüğü (Vietnam)</span>

Tổng cục Tình báo veya Tổng cục 2 ya da TC2 Vietnam'ın bir istihbarat kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Shōken (imparatoriçe)</span>

İmparatoriçe Shōken, İmparator Meiji'nin eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Katsura Tarō</span>

Katsura Tarō, 1901-1906, 1908-1911 ve 1912-1913 yılları arasında Japonya'nın altıncı başbakanı olarak görev yapan Japon asker ve devlet adamı.

Meiji Anayasası veya Japonya İmparatorluğu'nun Anayasası, 11 Şubat 1889'da ilan edilen ve 29 Kasım 1890'dan 2 Mayıs 1947'ye kadar yürürlükte kalan Japonya İmparatorluğu'nun anayasasıydı. 1868'de Meiji Restorasyonu'ndan sonra yürürlüğe giren kanun, karma anayasal ve mutlak monarşiyi, Prusya ve İngiliz modelleri üzerinden ortaklaşa şekillendirilen bir formdaydı.

<span class="mw-page-title-main">Prens Yasuhiko Asaka</span>

Prens Yasuhiko Asaka, Japonya prensi ve Japon İmparatorluk Ordusu generali. 1906'dan 1947 yılına kadar Prens Asaka olup 1981'de ölümüne kadar Asaka-no-miya kolunun başı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Gotō Shōjirō</span> Japon soylu (1838 – 1897)

Gotō Shōjirō, Bakumatsu ve Meiji döneminde yaşamış Japon siyasetçi. Meiji hükûmetinde çeşitli vali ve bakanlık görevlerinde bulunmuş olup daha sonradan siyasi bir partiye dönüşecek olan Özgürlük ve Halk Hakları Hareketi'nin lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Muhafızları (Japonya)</span>

İmparatorluk Sarayı Polis Merkezi veya eskiden İmparatorluk Muhafızları , Ulusal Polis Ajansı'na bağlı Japonya imparatorunu korumakla görevli olan bir muhafız birliğidir. İlk olarak 1867 yılında askerî bir birlik olarak kurulmuş olup 1947 yılında günümüz halini aldı.