İçeriğe atla

Kemmu Restorasyonu

İmparator Go-Daigo

Kenmu Restorasyonu (Japonca建武の新政 Kenmu no shinsei) (1333-1336), Japonya tarihinde Kamakura ve Muromachi dönemleri arasında önemli siyasi olayların gerçekleştiği üç yıllık bir dönemdir. Restorasyon İmparator Go-Daigo'nun siyasi iktidarı imparatorluk sarayına geri getirerek bir yüzyıl boyunca süren askeri yönetimin yerine sivil hükûmeti yeniden inşası çabasıydı.[1] Ancak restorasyon başarısızlıkla sonuçlandı ve siyasi iktidar Ashikaga şogunluğunun (1336-1575) eline geçti.[1] Bu dönemde Japonya İmparatoru 1867 yılındaki Meiji Restorasyonu'na kadar son kez gerçek yetkilere sahip oldu.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Sansom 1977: 22-42.
Önce gelen:
Kamakura
Japon dönemi
1333-1336
Sonra gelen:
Muromachi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meiji Dönemi</span> japon tarihinin gelişim dönemi

Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Fransız İmparatorluğu</span> Napolyon Bonapartın kurduğu eski bir ülke

Birinci İmparatorluk, Fransa'da Napoléon Bonaparte'ın imparatorluk dönemidir. 2 Aralık 1804'te Bonaparte kendisini imparator ilan etti. Takip eden süreçte Fransa Koalisyon Savaşları sonucu Avrupa'nın önemli bir kısmını kontrolü altına aldı.

<span class="mw-page-title-main">Daigo (imparator)</span>

Daigo, asıl adı Atsukimi ya da Atsuhito, Japonya'nın 60. imparatoru. Japon yönetimini 857-1160 arasında elinde tutan Fucivara ailesinin gücünü kısıtlamak için babası Uda'nın başlattığı politikayı sürdürmede başarılı olamamaıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

Ashikaga şogunluğu, 1336 ya da 1338 yılından 1573 yılına değin Japonya'yı yöneten şogunluğu. Japonya tarihinde kurulmuş olan üç şogunluğun ikincisidir.

<span class="mw-page-title-main">Şova Dönemi</span> Japon tarihinde bir dönem

Şova dönemi, Japonya tarihinde 25 Aralık 1926-7 Ocak 1989 tarihleri arasında İmparator Hirohito'nun saltanatını kapsayan dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Anayasası</span>

Japonya Anayasası, Japonya’nın 1947 yılından itibaren temel kuruluş belgesidir. Anayasa, parlamenter yönetim biçimini kabul eder ve temel insan haklarını garanti altına alır. Buna göre Japon İmparatoru “devletin ve halkın birliğinin simgesidir” ve egemenlik hakkı olmaksızın sadece törensel bir rol oynar. Bu yüzden diğer kraliyet ailelerinde olduğu gibi devletin başı değildir. Anayasaya aynı zamanda “Barış Anayasası” denmesinin sebebi 9.maddesinde açıkça savaşın uluslararası sorunların bir çözüm yolu olarak reddedilmesidir. Anayasa II. Dünya Savaşı'nın ardından ülke ABD işgali altındayken yazılmış ve Japonya’nın önceki askeri monarşi olan yönetim sistemi liberal demokrasiyle değiştirilmiştir. Belge hâlen geçerliliğini korumaktadır ve kabul edilmesinden sonra önemli bir değişiklik yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Taişo Dönemi</span>

Taişo dönemi, Japonya tarihinde 30 Temmuz 1912-25 Kasım 1926 tarihleri arasında İmparator Taişo'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Yeni tahta çıkan imparatorun sağlık durumu zayıf olduğundan siyasi güç yaşlı devlet adamlarından oluşan oligarşik bir gruptan Diet ve demokratik partilere devredilmiştir. Bu nedenle dönem genellikle önceki kaotik Meiji dönemi ile sonrasında militarizmin yükseldiği Şova döneminin ilk bölümünden ayırt edebilmek için "Taişo demokrasisi" olarak bilinen liberal hareketler dönemi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Kamakura Dönemi</span>

Kamakura dönemi, Japonya tarihinde 1185-1333 yılları arasında Kamakura şogunluğunun iktidarını kapsayan dönemdir. Kamakura dönemi Japonya'da feodalizmin başladığı ve samurayların ortaya çıktığı dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Muromachi Dönemi</span>

Muromachi dönemi veya Ashigaka dönemi, Japonya tarihinde 1336-1573 yılları arasında Ashikaga şogunluğunun iktidarını kapsayan dönemdir. Muromachi dönemi 1336'da üç yıllık Kemmu Restorasyonu'nun sonunda Ashikaga Takauji'nin siyasi iktidarı ele geçirmesiyle başlamaktadır ve 1573'te son şogun Ashikaga Yoshiaki'nin Oda Nobunaga tarafından Kyoto'dan çıkartılmasıyla sona ermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nanboku-chō Dönemi</span>

Nanboku-chō dönemi, Muromachi döneminin başlarında 1334-1392 yıllarını kapsayan dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Kōmyō (imparator)</span>

İmparator Kōmyō, Japonya'da Nanboku-chō dönemi sırasında ikinci Kuzey Talibi idi. Saltanatı 1336'dan 1348 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Heisei Dönemi</span>

Heisei dönemi, Japonya tarihinde 8 Ocak 1989-30 Nisan 2019 tarihleri arasında İmparator Akihito'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Heisei dönemi, 8 Ocak 1989'da İmparator Hirohito'nun ölümünden bir gün sonra oğlu Akihito'nun tahta geçmesiyle başlamış olup 30 Nisan 2019 tarihinde İmparator Akihito'nun tahtından feragat ederek yerine oğlu Naruhito'nun tahta geçmesiyle sona ermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Sarayı</span>

Kuzey Sarayı, Japonya'da Nanboku-chō döneminde 1336-1392 yılları arasında altı taht talibinden biridir. Günümüz Japonya İmparatorluk Ailesi, Kuzey Sarayı imparatorlarının kökeninden gelmektedir.

Keiō, Japonya tarihinde Mayıs 1865-Ekim 1868 tarihleri arasını kapsayan dönem adıdır. Dönem, Genji'den sonra gelmekte olup 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başladığı Meiji dönemine kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Kōmei ve Meiji idi.

Kemmu, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Ocak 1334-Ağustos 1338 ve Güney Sarayı için Ocak 1334-Şubat 1336 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kuzey Sarayı için Shōkyō'dan sonra gelmekte olup Ryakuō'ya kadar devam ederken Güney Sarayı için Genkō'dan sonra gelmekte olup Engen'e kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Daigo ve kuzeyde Kōmyō idi.

Engen, Japonya tarihinde Güney Sarayı için Şubat 1336-Nisan 1340 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kemmu'dan sonra gelmekte olup Kōkoku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Daigo ve Go-Murakami ve kuzeyde Kōmyō idi.