İçeriğe atla

Kemant

Kemant / Qemant
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Etiyopya Etiyopya172,000 (Kimant dili bilen 1650 kişi)
Diller
Kimant dili, Agaw dili
Din
Pagan-İbrani (Musevilik ve Paganizm), Hristiyanlık

Kemantlar Etiyopya'da küçük bir etnik grup olup, tarihsel ve etnik yakınlıklarından dolayı Beta Israel ile karıştırılmamalıdır.

1994 nüfus sayımına göre 172,000 kişiden oluşan Kemantlar[1] 2007 nüfus sayımında ayrı bir grup olarak ele alınmamışlardır.[2] Sadece 1625 kişi Kimant dilini konuşabilmektedir, bu yüzden bu dilin nesli tükenme riski altındadır. Genç neslin çoğu Amharca konuşur ve geleneksel dinlerini bırakıp Hristiyanlığı seçmişlerdir.

Kemantlarda Keber ve Yetanti kastları bulunur. Keber üstün kasttır. Kastlar kendi aralarında ekzogamist olup Kemant toplumu olarak endogamisttir.[3]

Din

Kemantların geleneksel olarak uyguladığı dinde Yahudilik ve Paganizm'den unsurlar bulunur bu yüzden bu dine genelde "Pagan-İbrani" dini denir. Amerikalı dinbilimci Frederic C. Gamst'a göre onların İbraniliği antik olup son iki bin yılda değişmemiştir. Yakın zamanda yapılan sosyolinguist çalışmalarda bu dinin tehlike altında olduğu çünkü "Pagan-İbrani" dinini uygulayanların Hristiyanlığa geçenlere kıyasla oranı %1 olduğu ortaya çıkmıştır.[4]

Dinlerinde Levililer kitabının 11. bölümüne yani Kaşerut kurallarına uyarlar. Yahudilik'te olduğu gibi hayvanların özel kurallara uyularak öldürülmesi gerekir (bkz. Şehita) Hayvan kurbanlar sunup degegna denen kutsal koruların bakımını yaparlar. İbadetleri açık havada, kole denen kutsal ağacın yanında yapılır ve ağaçta renkli kumaş parçaları bulunur. Bunun Torasal bir geleneğin devamı olduğu düşünülür:

İbrahim Beer-Şeva'da bir ılgın ağacı dikti; orada RAB'be, ölümsüz Tanrı'ya yakardı.[5]

ve

...Kadınlar orada Aşera için kumaş dokurlardı.[6]

Fakat Hristiyan çoğunluk tarafından gözlenmelerinin getirdiği hoşnutsuzluk sebebiyle Chelga'da bir ibadethane inşa ettirdiler.[7] Cumartesileri Şabat'a uyup ateş yakmazlar fakat bugün Yahudilikte olduğu gibi başka ne gibi yasakların olduğu kesin belli değildir.

Tanrılarına Adara (Tanrı), Yeadara (Tanrım) veya Mezgana (Tanrı'nın özel ismi) derler. Bu Tanrı her yerde, her şeye gücü yeten, her şeyi bilen, insan suretinde bir tanrıdır ve ona Kedus denen melekler veya kültürel kahramanlar aracılığıyla ulaşılabilir.[8]

Kemantların politik ve dini liderlerlik yapan başrahiplerine Amharca "koltuk" anlamına gelen Wambar denir. Her wambar Keber kastının belli soylarından seçilir. Karkar'daki wambar 1955'te öldüğünden son wambar Chelga'daki 1935 doğumlu Mulunah Marşa'dır. Her wambar Keber kastından yargı sisteminde kendisini temsil edecek afalik denen delegeler seçer. Afalikler ülkeyi dolaşıp anlaşmazlıkları çözer, kişilerin kanunlara uyup uymadığını gözetler, suçluları para cezasına çarptırır.[9] Her wambar her iki kasttan kutsal yemeğin farklı unsurlarından sorumlu olan birer sekreter seçer.[10]

İki ruhban sınıfı vardır, Keber'den gelenlere kamazana, daha düşük sınıf olan Yetanti'den gelenlere abayegariya denir. Her Kemant cemaatinde bu ikisinden birer tane bulunur; ikisi geleneksel kurbanların ve diğer dini işlemlerin yapılmasında birlikte çalışırlar. Örneğin, kurban kesileceği zaman abayegaria kurbanın bacaklarından tutar ve kamazana bıçağı kullanır.[10]

Tarihçe

Yazılı tarih kaynaklarının yetersizliğinden Kemantların kökeni tam olarak bilinmemektedir. Sözlü geleneğe göre Kemant'ın kurucusu Nuh'un torunu (Ham'ın oğlu) olan Kenan'ın torunu Anayer'dir. Yedi yıl süren kıtlık sonucunda Etiyopya'daki Tana Gölü'ne yerleşmiştir. Karısı ve çocuklarıyla seyahat ederken aynı istikemette giden Beta Israel'in kurucusuyla tanışmıştır.

Wambar Muluna Marşa'ya göre onlar aynı ülkedendir (Kenan):

Anayer karısı ve çocuklarıyla seyahat ederken karısı ve çocuklarıyla aynı istikamette giden Beta Israel'in kurucusuyla tanışmıştır. İki grup arasında evlilik antlaşması yapıldıysa da bu başarıya ulaşamamıştır.

—x, x

Notlar ve Kaynakça

Notlar

  1. ^ 1994 Population and Housing Census of Ethiopia: Results for Amhara Region, Vol. 1, part 1 18 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Table 2.7 (accessed 6 April 2009)
  2. ^ "Census 2007" 5 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., first draft, Table 5.
  3. ^ Gamst (1969), p.67
  4. ^ Leyew (2002), p. 8.
  5. ^ Yaratılış 21:33[]
  6. ^ 2 Krallar 23:7[]
  7. ^ Gamst (1969), p. 27
  8. ^ Gamst (1969) pp. 34–37
  9. ^ Gamst (1969), p. 62
  10. ^ a b Gamst (1969), p.43

Kaynakça

  • Gamst, Frederic C. (1969) The Qemant. A Pagan-Hebraic Peasantry of Ethiopia. New York: Holt, Rinehart And Winston.
  • Hancock, Graham (1992) The Sign and The Seal (pp. 241–249). New York: Touchstone Books.
  • Leyew, Zelealem (2002) 'Sociolinguistic Survey Report of the Kemant (Qimant) Language of Ethiopia' (SILESR2002-031). online version 14 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (PDF)
  • Leyew, Zelealem (2003) The Kemantney Language. Köln: Rudiger Koppe Verlag.

Ayrıca bakınız

  • Beta Israel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahudilik</span> tek tanrılı etnik bir İbrahimî din

Yahudilik, Yahudi milletinin kolektif inancını, kültürünü, hukukî kurallarını ve medeniyetini içeren etnik bir dindir. İlk İbrahimî din olmasının yanı sıra insanlık tarihindeki en eski dinler arasında da yer alan Yahudilik, monoteizm temelli dinlerin ilk örneğidir. Yahudilik, riayetkâr Yahudiler tarafından "Avraham'ın YHVH ile yaptıkları sözleşmenin bir ifadesi" olarak yorumlanır. Geniş metinleri ve uygulamaları, çeşitli teolojik pozisyonları ve örgütlenme biçimlerini kapsayan Yahudilik, bir İbrani felsefi görüşü olmakla birlikte aynı zamanda bir dünya görüşüdür. Torah, Tanah'ın bir parçasıdır ve Midraş ile Talmud gibi ikincil metinlerle birlikte temsil edilen tamamlayıcı bir sözlü geleneğin parçasıdır. Dünya çapındaki toplam 14 ila 15 milyon takipçisi ile Yahudilik, en büyük onuncu dindir.

<span class="mw-page-title-main">Tevrat</span> Tanahın ilk beş kitabı

Tevrat, İbrani Kutsal Kitabı'nın ilk beş kitabının, yani Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye kitaplarının derlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hinduizm</span> Hindistan merkezli bir din

Hinduizm, çok kapsamlı inanç ve yaşam felsefesinin toplamıdır. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunmaktadır. Budizm ve Zen Budizmi gibi çeşitli ekoller Hinduizm'den kaynaklanıp ayrılmıştır.

Kali Yuga, Hint Zaman Anlayışı'na göre maddi ve manevi yozlaşmanın doruğa çıktığı dördüncü zaman devresidir. Hindu metinlerinin çoğu yorumcusuna göre Kali Yuga Krişnanın ömrünün sona ermesinden itibaren başlayan –yaklaşık 5000 yıl önce MÖ 3102– ve 1200 yıl sürecek olan bu zaman döngüsü içinde Vişnunun son avatarı Kali, elinde kılıcı ve beyaz ata binmiş olarak ortaya çıkacak ve kötülüğü yok edecektir.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan kurbanı</span>

Hayvan kurbanı, dini anlamda bir tanrıyı yatıştırmak veya iyiliğini sürdürmek için bir veya daha fazla hayvanın ritüel olarak öldürülmesi ve sunulmasıdır. Geç Antik Çağ'da Hristiyanlığın yayılmasına kadar Avrupa ve Eski Yakın Doğu'da hayvan kurban etme yaygındı ve bugün bazı kültürlerde veya dinlerde devam ediyor. Kurban ritüeli bazı kültürlerde insanların kurban edilmesini kapsıyordu ve muhtemelen tarih içerisinde hayvan kurbanı ile yer değiştirmişti.

<span class="mw-page-title-main">Sâmirîler</span> etno-dinsel bir topluluk

Sâmirîler, Eski Yakın Doğu'daki İbrani İsrailoğullarından köken alan etno-dinî gruptur.

<span class="mw-page-title-main">İsmail</span>

İsmail veya Yişmael, Tanah ve Kur'an'da bahsedilen İbrani din büyüğü. Yahudilikte, Hristiyanlıkta ve İslamda, İbrahim'in ilk oğlu olarak geçer. Özellikle İslam'da önemi oldukça yüksektir.

<span class="mw-page-title-main">Putperestlik</span>

Putperestlik veya putataparlık, genel anlamda bir nesne, görüntü veya fikre tapım içeren bir dini uygulama, anlayış veya inançtır. Putperestlik farklı şekillerde tanımlandığı ve farklı çeşitleri olduğu gibi bazen politeizm benzeri monoteist olmayan inanç yapılarını kastetmek için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Şaman</span> Eski Orta Asya devletlerinde dinsel kişilik

Şaman ya da Kam, Şamanizm dinine inanan kavimler tarafından, ruhlarla insanlar arasında iletişim kurduğuna inanılan dini liderdir. Tunguzcada ve Mançucada ''büyücü'' veya ''kahin'' anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Mabedi</span> antik Yeruşalimdeki bir mabet

Süleyman'ın Mabedi veya Birinci Mabet,, günümüzde Kudüs'ün Eski Şehri'deki Tapınak Dağı'nda MÖ 964'te yapımına başlanmış ve MÖ 957'de bitirilmiş devasa bir Yahudi mabediydi. Adını bizzat yapım emrini veren Yehuda ve İsrail Krallığı kralı Süleyman'dan almıştır. Fakat bu mabede Yahudiler tarafınca Süleyman'ın Mabedi değil, "Mukaddes Ev" anlamına gelen Beit HaMiqdaş denir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahimî dinler</span> Orta Doğu dinleri

İbrahimî dinler, aynı zamanda İbrahimizm olarak da bilinir, İbrani din büyüğü ve atası İbrahim tarafından kurulan Yahudilik ile birlikte başlamış, monoteizm üzerine kurulu Semitik dinler grubudur. İlk İbrahimî din Yahudiliktir; sonrasında sırasıyla Hristiyanlık ve İslamiyet kurulmuştur. Yahudilik ve Hristiyanlık, kökenlerini İshak (Y'ishak) ve soyuna bağlarken İslamiyet, İsmail (Y'işmael) ve soyuna bağlar.

Tarihte Yahudilik ile İslam arasındaki etkileşimin tarihi, İslamın Arap Yarımadası'nda doğup buradan yayılmaya başladığı 7. yüzyıla kadar uzanır. Gerek Yahudiliğin gerekse İslamın kökenleri Ortadoğu'da, İbrahim'e dayandığından, her ikisi de İbrahimi olarak kabul edilir. Yahudilik ile İslam'ın paylaştığı birçok ortak yön bulunmaktadır: temel dini görünümü, yapısı, hukuk felsefesi ve uygulaması ile İslam ile Yahudilik birbirine benzer. Gerek bu benzerliklerden ötürü, gerekse Müslüman kültürü ve felsefesinin İslam dünyası içinde yaşayan Yahudi cemaatleri üzerindeki etkisi yoluyla, geride kalan 1.400 yıl boyunca bu iki din arasında kesintisiz ve hatrı sayılır bir fiziki, teolojik ve siyasi örtüşme ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dinler tarihi</span> Dinlerin tarihsel gelişimleri

Dinler tarihi, dinleri benzer ve farklı yönleri ile karşılaştırmalı olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalının temelinde karşılaştırma, tarih ve din olmak üzere üç olgu bulunmaktadır. Bunlardan karşılaştırma kelimesi bu bilim dalının genel metodunu belirtir. Tarih kelimesi bu bilimin bir tarih bilimi olduğunu, din ise bu bilimin konusunun din olduğunu ifade eder. İnsan hayatında özel bir yere sahip olan dinleri konu edinen tarih branşına da ''karşılaştırmalı dinler tarihi'' veya sadece ''dinler tarihi'' denir.

<span class="mw-page-title-main">Makkabiler</span> Yahudiyenin kontrolünü ele geçiren Yahudi asi savaşçı grubu

Makkabiler, Selevkos İmparatorluğu'na bağlı uydu devlet olan Yahudiye'nin kontrolünü eline geçiren Yahudi asi ordusudur. MÖ 164 ila MÖ 63 yılları arasında Haşmonayim hanedanlığı olarak Yahudilik dinini tekrar hayata geçirip İsrail Diyarının sınırlarını genişletti ve Helenizmin etkisini azalttı.

<span class="mw-page-title-main">Kim bir Yahudi'dir?</span> Yahudi kimliği ile ilgili temel soru

"Kim bir Yahudi'dir?", Yahudi kimliğinin temel sorusudur. Yahudi şahsın kültürel, dini, soyağacı ve kişisel boyutlarını irdeler. Bu soru, Almanya'da Nazi Partisi tarafından hazırlanan Nürnberg Yasaları'nda da ele alınmıştır.

Yahudiliğe geçiş, Yahudi cemaatinin üyesi olmayı arzulayan Yahudi olmayan birinin yaptığı dini işlemdir. Yahudiliği tercih etmek, Yahudilik ilkelerine uymayı istemektir. Yahudi milletinin bir parçası olunamaz, çünkü Yahudiler bir etnisitedir. Bu dini geçiş bazen Yahudilikleri şaibeli olanların Yahudiliğini tasdiklemek için de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudilikte Yeruşalim</span> Yeruşalimin Yahudilikteki önemi

Yahudilikte Yeruşalim veya Yahudilikte Kudüs, MÖ 10. yüzyıldan beri Yahudilerin odağı ve ruhani merkezi olmuştur; 4 kutsal şehirden en kutsalıdır:

Korban veya Yahudilikte kurban, Tanah'ta anlatıldığı üzere Antik İsrail'de gerek hayvan gerekse diğer nesnelerin sunumuyla ilgili ibadetlere denir. Sunular, zevah denen hayvan sunuları, barış sunuları ve olah denen yakımlık sunular olmak üzere kategorilere ayrılır. İbranicede korban ismi, Tanah'ta tanımlanan ve emredilen çeşitli kurban usullerine verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi sembolizmi</span> Yahudilikte kavramların simgeleri

Yahudi sembolizmi ele alındığında "sembol" için kullanılan İbranice kelime ot'tur. Erken Yahudilikte bu terim sadece işaretler için kullanılmakla kalmayıp, Tanrı ile insan arasındaki dini bağın sembolu olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Tapınak</span>

Üçüncü Tapınak veya Hezekiel Tapınağı, Hezekiel kitabında mimari olarak tasvir edilen tapınaktır. Hezekiel burası için, ebedi mabet ve Kudüs'te bulunan Tapınak Tepesi'ndeki İsrail'in Tanrısı'nın kalıcı mekanı demektedir.