İçeriğe atla

Kemal Sülker

Kemal Sülker
DİSK Genel Sekreteri
Görev süresi
25 Şubat 1968 - 24 Mayıs 1975
Kişisel bilgiler
Doğum Kemal Okur Sülker
25 Kasım 1919(1919-11-25)
Antakya, Hatay, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 2 Aralık 1995 (76 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeri Tuzla Mezarlığı
Partisi Türkiye İşçi Partisi
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (terk)
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
Mesleği Gazeteci, Yazar, Sendikacı

Kemal Okur Sülker (d. 25 Kasım 1919, Antakya - ö. 2 Aralık 1995, İstanbul), Türk sendikacı, gazeteci, araştırmacı ve yazardır. Türkiye'de sendikacılık alanındaki araştırmalarıyla bilinmektedir.

Antakya'da ilk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra İstanbul'da Kabataş Erkek Lisesi'ne geçti ve bu okuldan mezun oldu. 1938 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kayıt oldu.. İki yıl sonra buradaki hukuk öğrenimini yarıda keserek Edebiyat Fakültesi'ne geçti. 1943'te, Tan gazetesinde gazetecilik yaptığı dönemlerde sosyalist fikirleri nedeniyle hakkında kovuşturmalar açıldı. İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı'nın verdiği karar ile Konya'da yaşamaya mecbur edildi. Ardından aldığı izinle Antakya'ya gitti. burada Türk Ceza Kanunu'nun 142. maddesini çiğnediği gerekçesiyle tutuklandı ve yargılama sonrasında aklandı. Bu karardan sonra İçişleri Bakanlığı'nca sürgün yeri Antakya olarak belirlendi. Antakya'nın memleketi olmasından ötürü bu sefer de Tokat'a sürgün edildi.[1]

1947 yılında İstanbul'a dönmesinden sonra Gece Postası, İkdam ve Son Telgraf gibi gazetelerde görev aldı. Gece Postası gazetesinde işçi sayfası kısmını düzenledi. 1951-1952 yılları arasında İşçi Hakkı adındaki gazeteyi çıkaran kişi oldu. Tan gazetesinde yazı işleri müdürlüğü görevinde bulundu (1956-1957). Kemal Ilıcak'la beraber Türkiye Birlik adındaki gazeteyi kurdu (1961-62). Yeni Edebiyat, Yürüyüş, Barış, Yurt ve Dünya, Gün, Yeryüzü, Forum, Sosyal Adalet, Eylem, Ant, Emek, Ortam, Vatan, Cumhuriyet gibi kurumlarda araştırma ve edebiyatla ilgili yazıları yayınlandı. Asım Sarp ve Okur imzalarını da kullandı.[2]

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) kuruluş çalışmalarına katılan isimlerden biridir, Türk-İş'te ve benzeri çeşitli sendikalarda danışman olarak görev almıştır. 1961 yılında ise Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) girmiştir. Bu partide genel sekreterlik ve benzerindeki birçok görevde bulundu. 1967'de ise Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) kuruluş çalışmalarına katıldı ve 1968'de yapılan kurul ile genel sekreterlik görevine getirildi. Bu görevden ayrılmasının ardından aktif sendikacılık yaşamına son verdi. Ayrıca Türkiye Yazarlar Sendikası'nın kurucularından biridir. 2 Aralık 1995'te ölmüştür. Kabri ise Tuzla Mezarlığı'nda bulunmaktadır.[]

Yapıtları

Türkiye'de sendikacılık hareketinin tarihi ve güncel sorunları üzerine araştırmaları bulunan Sülker'in başlıca yapıtları;

  • Türkiye Sendikacılık Tarihi (1955)
  • Dünyada ve Türkiye'de İşçi Sınıfının Doğuşu (1966)
  • Dünyada ve Türkiye'de İşçi Sınıfı (1966)
  • Dünyada ve Bizde Sendikacılık (1966)
  • 100 Soruda Türkiye'de İşçi Hareketleri (1968)
  • Nâzım Hikmet'in Polemikleri (1968)
  • Sabahattin Ali Dosyası (1968)
  • Sendikalar ve Politika (1975)
  • Şair Nâzım Hikmet (1975)
  • Nâzım Hikmet'in Gerçek Yaşamı (1976)
  • Türkiye'de Grev Hakkı ve Grevler (1976)
  • İki Konfederasyon: Türk-İş ve DİSK (1976)
  • Nâzım Hikmet'in Sahte Dostları (1976)
  • 15- 16 Haziran 1970 Türkiyeyi Sarsan İki Uzun Gün (1980)
  • Anılara Yolculuk (1983)
  • Savaş Yıllarında Bir Sürgün (1986)
  • Nazım Hikmet Dosyası

Kaynakça

  1. ^ Sülker, Kemal (1986). Savaş Yıllarında Bir Sürgün. İstanbul: Çağdaş Yayınları. 
  2. ^ KEMAL SÜLKER (1919- 3 Aralık 1995), hataygazetesi.com.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Türkler</span> Türk aktivist ve sendikacı

Kemal Türkler, Türk sosyalist sendikacı ve siyasetçi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun kurucusu ve ilk genel başkanıdır, Türkiye İşçi Partisinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu</span> Türkiyede bir işçi sendikaları konfederasyonu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 13 Şubat 1967 tarihinde Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ve bağımsız Gıda-İş, Türk Maden-İş (Zonguldak) sendikaları ve onların genel başkanları olan Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan işçi sendikaları konfederasyonudur. 12 Eylül Askeri Darbesi ile kapatılmasının ardından 19 Ocak 1992 tarihinde yeniden kurulmuştur. DİSK, bağımsız bir sınıf ve kitle örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İşçi Partisi (1961)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1961–1971, 1975-1981)

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 1961 yılında Türkiye'de kurulan siyasi parti. 1946 sonrası çok partili dönemde TBMM'ye milletvekili seçtirebilen ilk sosyalist parti olmuştur. 12 Mart 1971 Muhtırası ve 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında kapatılmış, 1988 yılında TKP ile birleşerek TBKP kurulmuştur.

Oya Baydar, Türk yazar, gazeteci ve sosyolog.

Enver Behnan Şapolyo, Türk tarihçi.

Zübeyir Yetik, 1 Ocak 1941 tarihinde Siverek'te doğdu. Babası Kakolar ailesinden Kunduracı İmam Usta, annesi aynı aileden ev kadını Cemile Hanım’dır. İlkokulu Siverek ve Ceylanpınar'da, ortaokulu Siverek’te, liseyi Şanlıurfa'da okudu. Askerliğini yedeksubay öğretmen olarak Manisa ve İzmir'de yaptı. Bir süre Ankara Hukuk Fakültesi nde okuduktan sonra, Adana İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'nden mezun oldu; İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde İşletme İktisadı programında lisansüstü öğrenim gördü.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

15-16 Haziran Olayları, 15-16 Haziran 1970 tarihlerinde Türkiye'de İstanbul merkezli olarak başlayan ve yayılan, Türkiye tarihindeki en büyük işçi eylemlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Asım Bezirci</span> Türk yazar ve eleştirmen

Asım Bezirci, Türk yazar, eleştirmen, şair ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Hasan İzzettin Dinamo</span> Türk yazar (1909-1989)

Hasan İzzettin Dinamo, Türk yazardır.

Reşat Enis Aygen, Türk yazardır. Sosyalist gerçekçi romanlar yazmıştır.

Rıza Kuas, Abhaz asıllı Türk sendikacı, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kurucusu ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ankara ve İstanbul milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Baştürk</span>

Abdullah Baştürk, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) genel başkanlıklarını yapmış sendikacı ve işçi.

Şaban Yıldız,, Türk sosyalist ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Metal İşçileri Sendikası</span> işçi sendikası

Birleşik Metal İşçileri Sendikası (ya da kısaca BİRLEŞİK METAL-İŞ), 1949'da kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak metal iş kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası (ya da kısaca LASTİK-İŞ), 1949'da kurulmuş, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak petrol, kimya ve lastik iş kollarında faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi İstanbul'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (ya da kısaca SOSYAL-İŞ), 1966'da kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar iş kollarında faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

Peyami Safa kronolojisi, Türk yazar ve gazeteci Peyami Safa'nın yıllara göre verilmiş yaşamını içerir. Kronoloji Beşir Ayvazoğlu'nun Peyami Safa hakkındaki eserinin kaynak alınmasıyla oluşturulmuştur. Tarih ve olaylar için ayrıntılı kaynaklar Peyami Safa maddesinde verilmiştir.

Türk şair, oyun yazarı, romancı ve anı yazarı Nâzım Hikmet'in eserlerinin türlerine göre ayrılmış listesidir.