İçeriğe atla

Kemal Gökhan Türe

Kemal Gökhan Türe (d. 30 Ocak 1962, Tekirdağ - ö. 11 Mayıs 2014, İstanbul) Türkiye'de Aletli dalış ve Sualtı sporları öncülerinden olan, denizlerle ilgili sayısız çalışmaya önderlik etmiş, Türk sualtı araştırmacısı, Dalgıç, yazar, şair, editör ve fotoğrafçıdır.

1962'de Tekirdağ'da doğdu. Denizlere olan ilgisi çocukluk yaşlarında başladı. 1985 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencisiyken Erdal Özhan, Selim Toprak, Serpil Kozludere, Bülent Akınoğlu ve Ahmet Cevdet Yalçıner ile birlikte, Türkiye'de tüm üniversiteler arasında sualtı ve dalgıçlık konusunda faaliyet gösteren ilk öğrenci topluluğu olan ODTÜ SAT (Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sualtı Topluluğu) kurucularından oldu.[1] Topluluk aracılığıyla temel ve ileri dalış eğitimlerinin plan ve müfredatlarını oluşturdu, dalgıç ve dalış eğitmeni yetiştirilmesi konusunda uluslararası akreditasyon çalışmalarını gerçekleştirdi. Sualtında kültürel, tarihi ve doğal değerlerin araştırılması ve ortaya çıkarılmasında önemli katkıları oldu.[2] Sualtı arkeolojisi, batık araştırmaları, mağara araştırmaları ve dalgıçlığı, teknik dalış gibi konularda Türkiye'nin en yetkin isimlerinden olup, bu konularda birçok makalesi ve tercümeleri mevcuttur.[3] 1998 yılında Atlas ve Alcatel sponsorluğunda dünya nehirlerindeki kirliliklere dikkat çekmek amacıyla yapılan Tek Nehir Tek Dünya adlı projeye fikir sahipliği ve liderlik etmiş ve Ren-Tuna geçişisini gerçekleştirmiştir.[4] Gökhan Türe ile birlikte Levent Yüksel, (kano ekibi),Cenk Metinkaya ve Aslı Evrensel'in (karadan takip ekibi) oluşturduğu ekip dünyada Ren, Main, Tuna nehirlerinden deniz kanosu ile geçen ilk projeye imza atmışlardır.

Antalya'nın Kaş ilçesinde yaşamını sürdürürken dalış rehberliği, sualtı fotoğrafçılığı ve doğa sporları konusunda çalıştı. Yakalandığı kanser rahatsızlığından kurtulamayarak 11 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti.

ODTÜ'deki öğrencilik yıllarında 1985'te ODTÜ Sualtı Araştırmaları Topluluğunun fikir babası ve (ODTÜ SAT) kurucularından biri olan Gökhan Türe, Türkiye'de sualtı ve doğa araştırmaları konusunda pek çok dernek ve projenin oluşumuna da öncülük etti. Bunlar arasında Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), Batık Araştırma Grubu (BAG), Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG), Sualtı Arkeolojisi Araştırma Grubu (SAAG), Mağara Dalışı ve Araştırmaları Grubu (MADAG) ve Likya Kuş Gözlem Topluluğu (LİKKUŞ) gibi oluşumlar yer alıyor.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 
  4. ^ "Başardılar". Hürriyet. 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.

Suluin Mağarası, Antalya'nın Finike ilçesinde bulunan bir dikey sualtı mağarası. MTA'ya göre derinliği 128 metredir fakat derinliği hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir. Finike-Kaş yolu üzerinde, Finike limanından 1 km ilerisinde, yoldan 18 metre yukarıda, dağ yamacındadır. Halk arasında İncirli Mağarası veya Gök Mağara olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaş, Antalya</span> Antalya ilçesi

Kaş, Antalya ilinin en batısında yer alan turistik ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi</span> Çanakkalede kurulu devlet üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenmiştir. Üniversite, 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi'nde yer almıştır. ÇOMÜ, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin, ADIM Üniversiteler Konsersiyumu'nun ve Trakya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques-Yves Cousteau</span> Fransız deniz subayı (1910 – 1997)

Jacques-Yves Cousteau, Fransız okyanus uzmanı, deniz subayı ve sinema yönetmeni.

Yasemin Dalkılıç, dünya sualtı dalış rekortmeni Türk dalgıç.

<span class="mw-page-title-main">Düdensuyu Mağarası</span> İbradıda bulunan bir mağara

Düdensuyu Mağarası Antalya ilinin İbradı ilçesinde bulunan mağara.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karabay</span>

Cem Karabay, Türk dalgıç, müzisyen ve besteci. 192 saat 19 dakika 19 saniye Su altında en uzun kalma rekoruyla "Kâinatta suyun altında en uzun süre yaşayan insan" unvanını kazanmıştır. Günümüzde Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nda kurul üyesidir ve Beylikdüzü Sualtı Sporları Dünya Rekortmenleri Kulübü Derneği'nin yönetim kurulu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Serbest dalış</span>

Serbest dalış, havuzda ve açık suda tek nefeste en büyük derinlik, en uzun mesafe ve süreye ulaşmanın hedeflenildiği bir su altı aktivitesidir. Serbest dalış tarihi, insanların su altı avcılığı yaparak geçimlerini sürdürmek için nefes tutmalarına başlamalarından 21. yüzyılda serbest dalgıçların hobi amaçlı veya rekabete dayalı olarak insan vücudunun sınırlarını test etmelerine kadar uzanmaktadır. Günümüzde dünya rekortmeni serbest dalgıçlar tek nefeste 200 metreden daha derine tek nefesle inip, 300 metre üzeri mesafeyi su altından yatay yüzüp, 10 dakika üzerinde nefeslerini tutarak bu sınırları test etmeye ve geliştirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birgül Erken</span> Türk derin dalıcı

Birgül Erken, Türk serbest dalıcı, milli sporcu ve sualtı modeli. Serbest dalışta değişik dallarında rekorları bulunur. Evli ve bir çocuk annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı</span>

Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı (TINA), Ayhan Sicimoğlu ile bir grup iş insanı tarafından 1999 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uluburun batığı</span> Bronz Çağı sonları gemi kazası

Uluburun batığı, M.Ö. 14. yüzyılın sonlarına tarihlenen, Uluburun'un doğu kıyısına ve Kaş'ın yaklaşık 10 km güneydoğusuna yakın bir yerde bulunmuş bir Geç Tunç Çağı gemi enkazı. Batık, 1982 yazında, Bodrum, Yalıkavak'tan bir sünger dalgıcı olan Mehmed Çakır tarafından keşfedildi.

<span class="mw-page-title-main">Batık</span> batık bir geminin kalıntıları

Batık ya da gemi batığı, deniz veya nehirlerde bir kaza yahut deniz savaşı sonucu suya batan, seyahat, ticaret ya da savaş amacıyla inşa edilmiş deniz taşıtlarına verilen isimdir. Su altında olmayan ama yine de aynı sebeplerden ötürü kullanılmaz hale gelen diğer ulaşım araçları, genellikle enkaz olarak tanımlanırlar. Almanca ve İngilizce gibi bazı avrupa dilleri, batık kelimesi yerine gemi enkazı kelimesini tercih etmektedir.

Keith Muckelroy denizcilik arkeolojisinin öncüllerinden kabul edilen Britanyalı arkeolog. Süreçsel arkeoloji kuramından etkilenen bilim insanı bir dalış kazası sonucu ölmüştür.

Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlıdır. Görevi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ve diğer birliklerin su altı eğitimlerini icra etmek, 1. sınıf dalgıç, s

<span class="mw-page-title-main">Deniz Komando</span>

Deniz Komando ülkelerin deniz kuvvetlerinin gerçekleştireceği kritik operasyonlarda görev alan özenle yetiştirilen denizcilere verilen unvandır. Açık denizlerde korsanlarla mücadele harekâtı yürütürler, sualtı taraması yaparak patlayıcıları imha ederler, kritik tesisleri ve gemileri koruma görevlerini icra ederler. Savaşta yüzer platformları ele geçirme veya tahrip etme, amfibi harekâtı yapılacak kıyıya sızarak keşif yapma gibi görevleri vardır. Kara komandolarından farklı olarak eğitimleri denizde ve sığ sularda uzun süreler ve gizlice intikal etme, arazide deniz tehçizatıyla intikal etme, dalgıçlık gibi eğitimlerden geçerler. Sualtı tüfeği, dalış ekipmanları kullanırlar.

Audrey Mestre Fransız dünya rekortmeni serbest dalgıç.

<span class="mw-page-title-main">Sualtı savaş</span>

Sualtı savaşı, harp ortamı ve deniz savaşları türlerinden biridir. Hava savaşı ve denizaltı savaşı ile beraber üç operasyonel alandan biridir. Sualtında yapılan özel operasyon ve mücadeleyi ifade eder. Denizaltı ve denizaltısavar savaşı eylemleri bulunuyor. Denizaltılara karşı özel dalış bombaları ve torpido füzeleri fırladılabilir. Bu zaman savaş uçağı ve helikopterler de devreye girebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kurbağa adam</span>

Kurbağa adam, taktik kapasitede aletli dalış veya su altında yüzme eğitimi almış kişidir. Askeri ve bazı Avrupa ülkelerinde polis işini içerir. Bu tür personel, muharip dalgıç veya savaş yüzücüsü isimleri ile de bilinir. Personel farklı dalış ekipmanları ve sualtı silahlar kullanabilir.

Orhan Aytür, Türk optoelektronik profesörü ve su altı fotoğrafçısı.