İçeriğe atla

Kemal Ermetin

Kemal Ermetin
Doğum26 Haziran 1956(1956-06-26)
İstanbul
Ölüm11 Aralık 2012 (56 yaşında)
İstanbul
Defin yeriKilyos Mezarlığı, İstanbul
MeslekYazar

S. Kemal Ermetin (d. 26 Haziran 1956, İstanbul - ö. 11 Kasım 2012,[1] İstanbul), Türk yayımcı ve yazar.

Tiyatro sanatçısı Mustafa Nail Bey ve dikiş öğretmeni Süheyla Hanımın ilk evlâdı olarak İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokulu Yenikapı Kâtip Kasım ilkokulunda bitiren Ermetin, 1967-68 döneminde İstanbul Erkek Lisesi hazırlık sınıfına yatılı olarak kaydoldu.

Ortaokul yıllarında kaydolduğu Ülkü Ocakları bünyesindeki faaliyetlerini aralıksız sürdürdü.

1979 yılında Ege Üniversitesi’nden Tekstil Mühendisi olarak mezun oldu. 12 Eylül 1980 Askerî Müdahalesi’nin ardından İzmir’e yerleşti. Çeşitli firmalarda mesleğini icra ederken “Fotoğraflarla Kadın Terzilik Biçki Dikiş Metodu” ve “Fotoğraflarla Erkek Terzilik Biçki Dikiş Metodu” adlı kitapları yayımladı.

1993 yılında İstanbul’a dönen Ermetin, bu tarihten sonra tüm zamanını Türkoloji ve Türk kültürü araştırmalarına verdi. Ülkü Ocakları eski Genel Başkanlarından Hakan Ünver ile birlikte Tanrıdağı dergisini yayınlamaya başladı. Derginin kapatılmasının hemen ardından bu kez "TÖRE Türkçe Düşünenlerin Dergisi"ni yayınlamaya başladı. Türkçü kesimin ciddi kalemlerini bu dergi bünyesinde toplayan Ermetin, bu arada "TÖRE Yayın Grubu"nu kurarak kitap yayıncılığına başladı. "Ermeni Sorununun Ermeniler Tarafından Dikkatle Saklanan Yüzü; TÜRK SOYKIRIMI" adlı eserini yayınlamasının ardından 23 Temmuz 2001 günü dergiye ait TÖRE logolu arabası kurşunlandı. Bu saldırı sonucunda geçirdiği bir dizi ameliyat sonucunda sağ bacağı kesilen Ermetin, mücadelesine protez bacakla devam etti.

2002 yılında Ön-Türk Uygarlığı Araştırmaları Merkezi’nin kurulması ile konferanslar dizisi başlatan Ermetin, bu konferansları, derneğin başkanlığını yaptığı 2010 yılına kadar sürdürdü. 2005 yılı Ocak ayında "TÜRK YOLU Antiemperyalist Dergi"yi de yayınlamaya başlayan Ermetin, bu dergiyi yayınlamaya 2006 yılı sonuna kadar devam etti.

"Kültür ve Töre Derneği"nin kurulduğu Eylül 2005 tarihinden itibaren başlatılan toplumsal tepki ve faaliyetler, derneğin çeşitli şehirlerde kurulan şubeleri vasıtası ile genişleyerek sürdü.

11 Temmuz 2006 günü trafik kazası görünümlü bir olayda, TÖRE Dergisi Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de sürdüren ortanca oğlu Hakan Ermetin'i toprağa verdi.

3 Mayıs 2007 tarihinde Antropolog Dr. Günnur Yücekal ile evlenen Ermetin, birisi kız, dört evlât sahibidir. Kemal Ermetin'in son yazıları Türkçü Dergi'de yayımlanmıştır.

Eserleri

  • Fotoğraflarla Kadın Terzilik Biçki Dikiş Metodu, İzmir 1985
  • Fotoğraflarla Erkek Terzilik Biçki Dikiş Metodu, İzmir 1986
  • Türk Giyim Ansiklopedisi, İzmir 1990
  • Ermeni Sorununun Ermeniler Tarafından Dikkatle Saklanan Yüzü; TÜRK SOYKIRIMI, 2001 İstanbul.
  • Azerbaycan’da ve Anadolu’da Ermenilerce Uygulanan BİTMEYEN TÜRK SOYKIRIMI, İst. 2003. 3 Baskı
  • Kapısında Bilet Kesilen Mabedlerimiz; AYASOFYA İst. 2003
  • Bir Türk’ten Makaleler; AYRANIN KÖPÜĞÜ, İst. 2004
  • Kanla Yazılan Tarih; ÇANAKKALE, İst. 2009
  • VATANA AĞIT (Şiirler) İst. 2009

Editörlüğünü yaptığı kitaplar, ayrıca çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış makaleler.

Kaynakça

  1. ^ "Kemal Ermetin Vefat Etti". haberiniz. 12 Kasım 2012. 13 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nihal Atsız</span> Türk yazar

Hüseyin Nihâl Atsız, Türk yazar, Türkolog, şair, düşünür ve öğretmendir. Türklerin tarihini konu edindiği edebî eserleri ve tarih araştırmaları olan Atsız, Türkçü-Turancı ve ırkçı dünya görüşüne sahiptir. Yaşamının son yıllarında İslam dinini "Araplar tarafından Araplar için kurulmuş bir din" olarak nitelendirerek eleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Turancılık</span> Ural-Altay kökenli halkları birleştirmeyi hedefleyen pan-milliyetçi

Turancılık veya Pan-Turanizm, tüm Ural-Altay kavimlerinin birliğini savunan siyasi görüş. İlk olarak Macarlar, Finler, Estonlar ve Rusya içindeki Fin-Ugor kavimleri ile beraber Tunguzlar, Moğollar ve Türklerin bir araya getirilmesi olarak ortaya çıkmıştır. Türkçü ve Turancı olan Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları isimli eserinde Turancılığın; Macarları, Moğolları, Tunguzları, Finuvaları içine alan bir kavimler karması olmadığı görüşünü belirterek Turancılığı Türk halkları ile sınırlandırmış ve Türkçülük ile aynı anlamda kullanmıştır. Turancılık bugünkü Türkî devletlerde bu şekilde benimsense de esas olarak Fin tarihçi Matthias Alexander Castrén tarafından Ural-Altay kavimlerinin birliğini sağlamak amaçlı ortaya atılmış bir görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ceyhun Atuf Kansu</span> Türk yazar, şair ve doktor

Ceyhun Atuf Kansu, Türk yazar, şair ve doktor.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Türkçülük</span> Türk ulusunun kültürel-politik birliğini ve yükselmesini amaçlayan düşünce

Türkçülük, Türkizm veya Pan-Türkizm, tüm Türk halkının kültürel ve politik birliğini ve yükselmesini amaçlayan; 1880'lerde Osmanlı İmparatorluğu'nda ve o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'da yaşayan Türk aydınlarının başlattığı harekettir.

Ülkücülük, Türk-İslam Ülküsü veya Türkeşçilik, Milliyetçi Hareket Partisinin Türkçülük ve İslamcılık üzerine temellenmiş kurucu ideolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Erk Yurtsever</span>

Erk Yurtsever, Türk şair, yazar ve Türkolog.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

Cihat Fethi Tevet, Türk doktor, yazar, ansiklopedist ve siyasetçidir.

Necmettin Halil Onan, Türk şair, öğretmen, akademisyen ve edebiyat tarihçisidir. Türk edebiyatının artık klasikleşmiş eseri olan ve Türk ordusunun Çanakkale Savaşı'ndaki savunmasını anan "Bir Yolcuya" şiirini kaleme alan şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Kırımı</span> Osmanlı İmparatorluğunda ikamet eden Ermenilerin savaş boyunca göçe zorlanması ve sistematik katli

Ermeni Kırımı, 1915 Olayları/Ermeni Tehciri veya Ermeni Soykırımı, Osmanlı hükûmetinin Ermenilere karşı gerçekleştirdiği sürgün ve katliamlardır. Etnik temizliğin sonucunda ölen Ermenilerin sayısı tartışmalıdır; sayı, çeşitli araştırmacılara göre 600.000 ile 1,5 milyon arasında değişiklik gösterir. 1914 yılında Osmanlı topraklarında yaşayan Ermeni nüfusu yapılan farklı tahminler mevcuttur. Osmanlı resmî kayıtlarına göre 1.2 milyon ile Ermeni Patrikhanesi'ne göre 1 milyon 914 bin 620 Ermeni yaşamaktaydı. 1922 sayımlarına göre ise 817 bin Ermeni 'mülteci' olarak Osmanlı topraklarını terk etmiş, 95 bin Ermeni ise din değiştirerek Türkiye topraklarında yaşamaya devam etmiştir. Bu tahminlere göre Osmanlı topraklarında bulunan 900 bin hayatta kalmışken, 300 bin ile 1 milyon arasında Ermeni hayatını kaybetmiştir. Olayların başlangıç tarihi çoğunlukla 250 Ermeni aydının ve komite liderinin Osmanlı yöneticileri tarafından İstanbul'dan Ankara'ya sürüldüğü ve birçoğunun öldürüldüğü 24 Nisan 1915 ile ilişkilendirilmektedir. Ermeni Kırımı, sağlıklı erkek nüfusun toptan öldürülmesi ya da askere alınarak zorla çalıştırılması ve sonrasında kadın, çocuk ve yaşlılarla birlikte ölüm yürüyüşü koşullarında Suriye Çölü'ne sürülmesi gibi olaylarla birlikte I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında iki aşamada gerçekleşti. Osmanlı askerlerinin koruması eşliğinde yaşadıkları yerlerden sürülen Ermeniler; sürgün sırasında yiyecek ve su sıkıntısı yaşadı; ayrıca çeşitli raporlara göre zaman zaman soygun ve katliamlara maruz kaldı. Ülke genelindeki Ermeni diasporası, genel anlamda Ermenilerin Doğu Anadolu'dan sürülme işleminin doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Türk milliyetçiliği</span> Türk halkını ulusal veya etnik tanımlarla yücelten ve teşvik eden bir siyasi ideoloji

Türk milliyetçiliği, ulusal veya etnik tanımlarla Türk milletinin ilerlemesini, gelişmesini amaçlayan siyasi bir görüştür. Türkçülük ile aynı olmayıp, içinde Türkçülük dahil olmak üzere çeşitli Türk milliyetçisi ideolojileri barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir Töre</span> Türk besteci

Seyyid Abdülkadir Töre

Halim Yağcıoğlu, Türk şair ve yazar.

Hakan Yaman Türk yazar. İlk romanı İsrafil'in Kanatları, 2007 yılında yayımlanan Hakan Yaman, Fotoğraftaki Kadın adlı romanıyla 2009 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanmıştır.

Hüseyin Ragıp Baydur, Türk diplomat.

Levent Dönmez,, Türk oyuncu, seslendirme sanatçısı ve sunucu.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Tanyol</span>

Hüseyin Cahit Tanyol, Türk şair, yazar, sosyolog ve akademisyendir. "Türkiye Sosyolojisi" anlayışının öncülüğünü yapmıştır.

Vedide Baha Pars, Türk eğitimci, yazar.