İçeriğe atla

Kemal Dişiçürük

Kemal Dişiçürük (Pehlivan) (d. 1925, Adana, Gökçeler), ağır sıklet güreşçidir. 1951 Akdeniz Oyunları şampiyonudur.

Adana merkeze bağlı Gerdan (Gökçeler) köyünde doğmuştur.

Türkiye'nin güreşteki altın yılları olan 1940-1950'li yılların önemli güreşçilerinden olan Kemal Pehlivan,[a] Adana-Mersin (D400) karayolunda, köyü hizasındaki yol kavşağına, adına mahsus "Pehlivan durağı" ismi verilmiş olan güreşçi, 1951 yılında İskenderiye'de yapılmış olan Akdeniz Oyunları'nda ağır sıklet güreş şampiyonu olarak Türkiye'ye altın madalya kazandırmıştır.

Güreş dönüşü, altın kemeriyle köyüne dönerken, köyü hizasındaki durakta durmayan, binmiş olduğu kamyonetten "kaçırılıyorum" korkusuyla atlayan güreşçinin kolunun kırılması, güreş hayatını bitirmiştir. Daha sonra tekrar güreşmeyi denemişse de, kolu tekrar aynı yerden kırılınca güreş sporunu tamamen bırakmıştır.

Notlar

  1. ^ Soyadı kanunu ile birlikte "Dişiçürük" soyadını almış, kazandığı şampiyonluktan sonra 1951 yılında soyadını -tüm Dişiçürük ailesiyle birlikte- "Pehlivan" olarak değiştirmiştir

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Koca Yusuf</span> Türk güreşçi

Koca Yusuf, gerçek adıyla Yusuf İsmail veya ring adıyla Korkunç Türk, Türk güreşçi, Kırkpınar başpehlivanıdır.

Hamit Kaplan, Türk güreşçi. 1956 Yaz Olimpiyatları ve 1957 Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırkpınar Yağlı Güreşleri</span> Geleneksel yağlı güreş festivali

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, geleneksel Türk yağlı güreş turnuvası. Her sene haziran ayı sonu ile temmuz ayı başında Edirne'de düzenlenir. Pehlivanlar üç gün süresince er meydanında mücadele ederler. Son gün yapılan finallerde her boyun (kategorinin) birinci, ikinci ve üçüncüleri belirlenir. Bunlardan en önemlisi başpehlivandır. Güreşler esnasında Kırkpınar Festivali düzenlenir ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir. Osmanlı Devleti'nin her yerinde düzenlenen panayırların hepsinde güreş yapılır ama bunların içinde yalnız Kırkpınar’da “baş”ı kazanan pehlivan, gelecek senenin Kırkpınar güreşlerine kadar “başpehlivan” bilinirdi. Bu düşünce günümüzde de devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtdereli Mehmet Pehlivan</span>

Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Türk güreşçi. Kurtdereli, Fransız kaynaklarda "Cour-Derelli" olarak geçmektedir.

Mehmet Ali Yağcı pehlivan ve yağlı güreşçi.

Mehmet Akif Pirim, Türk güreşçi. 1992 yılındaki Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı altın madalyayla Türkiye'ye güreşte 24 yıl aradan sonra ilk altın madalyasını getirmiştir. Aynı zamanda 1991 yılında Dünya ikincisi olan Pirim, üç Akdeniz Oyunları altın madalyasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Atalay</span>

Mahmut Atalay, bir dönem Dünya ve Olimpiyat şampiyonu olmuş, Türk Güreş Milli Takım'ı güreşçisidir.

Kazım Ayvaz, Türk güreşçi. 1964 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Celal Atik</span> Türk güreşçi

Celal Atik, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Türk güreşçidir. 1948 Olimpiyatları, 1951 Dünya ve 1946,1949 Avrupa şampiyonalarında altın madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kireççi</span> Türk güreşçi (1914–1978)

(Mersinli) Ahmet Kireççi, Türk güreşçi. Olimpiyat tarihinde dereceye giren ilk iki Türk sporcudan biridir. 1948 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmış ve 1936 Berlin Yaz Olimpiyatları'nda elde ettiği bronz madalyayla Türkiye'ye ilk olimpiyat madalyasını kazandırmıştır.

İsmet Atlı, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Türk güreşçi, halk ozanı. 1960 yılında Roma Olimpiyatları’nda serbest stil 87 kiloda dünya şampiyonluğunu kazanmıştır.

Zekeriya Güçlü,, 1997 Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanmış Türk millî güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Bilek</span> Türk güreşçi (1932 - 1971)

Ahmet Bilek, Türk güreşçi.

Ayhan Taşkın, Türk güreşçi. Tarsus'ta doğan Ayhan Taşkın, güreşe 1972 yılında başladı. Demir Çelik Kulübü'nün formasını taşıyan Ayhan, Türkiye şampiyonlukları kazandı. Ağır sıklette güreşen Taşkın, 278 kez millî formayı giydi.

Hakkı Başar, Türk güreşçi. 1992 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya, 1995 Dünya Güreş Şampiyonası'nda ve 1997 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır. Metehan Başar ve Yunus Emre Başar'ın amcasıdır.

Ali Kayalı, Türk güreşçi. 1965 yılında Bulgaristan'ın meşhur pehlivanlarının yetiştiği Deliorman bölgesinde dünyaya gelmiştir. 1979 yılında güreşe başlamış, 1990 yılında Türk vatandaşlığına geçmiş ve Türkiye adına 1990 yılında güreşmeye başlamıştır. 1992 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır. Bunlar dışında Dünya Güreş Şampiyonası'nda, Avrupa Güreş Şampiyonası'nda ve Akdeniz Oyunları'nda madalyalar kazanmıştır. 1991 yılında Özel Sedat Simavi Ödüllerinde spor kategorisinde 2. sırada dünya ağır sıklet güreş şampiyonu olarak ödül almıştır.

<span class="mw-page-title-main">1951 Akdeniz Oyunları'nda Türkiye</span>

Türkiye 5-20 Ekim tarihleri arasında İskenderiye'de düzenlenen 1951 Akdeniz Oyunları'na 34 erkek sporcu ile katıldı. 10'u altın, toplam 20 madalya kazanan Türkiye, madalya sıralamasını dördüncü olarak tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Geno Petriaşvili</span>

Geno Petriaşvili, Gürcü ağır sıklet serbest stil güreşçi. Serbest stil 125 kiloda mücadele etmektedir. 3 kez dünya ve 2 kez Avrupa şampiyonu olmuştur. 2024 Yaz Olimpiyatları'nda altın, 2020 Yaz Olimpiyatlarında gümüş ve 2016 Yaz Olimpiyatlarında bronz madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Baştimur</span>

Süleyman Baştimur gerçek adıyla Abdullayev Çayha, Lak asıllı eski Türk güreşçi

Anatoliy İvanoviç Parfyonov Sovyet işçi, Kızıl Ordu askeri ve sporcusu. 1956 Yaz Olimpiyatlarında Grekoromen güreş +87 kg kategorisinde altın madalya kazanmıştır.