İçeriğe atla

Kemal Balıkesir

Kemal Balıkesir (Erkan-ı Harp Yüzbaşısı Kemal Bey ve Sarı Kemal olarak da bilinir; 1888, Balıkesir-1989, Balıkesir), Kuvayi milliyeci Türk askeri.

Henüz genç bir yüzbaşı iken, İzmir'in işgali üzerine direniş için Balıkesir'e gelerek buradaki Kuvâ-yi Milliye hareketine öncülük etmiş, halkın desteğiyle Akhisar'a yürüyüp kan dökmeden ele geçirdikten sonra yakalanarak İzmir'de Yunan mahkemesince idama mahkûm edilmişti. Kaçıp Soma cephesi kumandanı olarak Kuvâ-yi Milliye hareketinde tekrar yerini alan Kemal Bey, Yunanlılar'ın Anadolu içlerine ilerlemesini tam 14 ay boyunca engelleyerek Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde bir millî ordunun hazırlanması için gerekli süreyi kazandırdı ve sonrasında Büyük Taaruz'a katıldı. Orduda tümgeneral rütbesine kadar yükselmiştir.

Yaşamı

Çocukluk ve gençlik yılları

Asıl adı Mehmet Kemalettin'dir. 1888 yılında Balıkesir'de Yüzbaşı Hafız Ömer (1854-1916) ile Müveddet Hanım'ın (1863-1931) evladı olarak doğdu.[1] İlköğrenimini Balıkesir Ali Şuuri İlkokulu'nda yaptı. İstanbul Eyüp Askeri Rüştiyesi'ni ve Kuleli Askeri İdadisini bitirdi. Harbiye Mektebi'ne girdi.

I. Dünya Savaşı öncesi

1909'da asteğmen olarak orduya katıldı. Edirne 4. Nişancı Numune Alayı'na tayin oldu. Balkan Savaşı'nda Edirne'yi savunurken yaralandı ve Sırplar'a esir düştü. Sırpların esirleri Bulgarlara devretmesi üzerine, esaret günlerini, Sofya'da, tedavi için kaldırıldığı hastanede geçirdi.

I. Dünya Savaşı yılları

Balkan Savaşı sonrasında hem tedavi olmak, hem de Harp Okulu'nda kurmaylık eğitimi almak için İstanbul'a geldi ancak I. Dünya Savaşı başlayınca 1. Piyade Fırkası ile Çanakkale cephesine gönderildi. Hücum Müfrezesi Komutanı olarak Şehitler Tepesi'nde savaşıp altı yerinden yaralandı. Yüzbaşılığa terfi edildi.

Çanakkale cephesinden sonra Kafkas cephesinde görevlendirildi. Burada Ruslarla Ognat Bölgesinde savaştı. Yaralanarak tedavi için Bitlis hastanesine gönderildi. Ardından, Bağdat cephesindeki 18. Kolorduya gönderilip Tikrit Muharebesine katıldı.

Bağdat cephesinden İstanbul'a geldi ve üç ay süreyle Almanya'ya gönderildi. Döndüğünde Mondros Mütarekesi imzalanmış ve savaş bitmişti. Harp Akademisi'ne yeniden başladı. Ancak İzmir işgal edilince bir an önce silahlı mücadeleye başlamak kararıyla annesinin yaşadığı Balıkesir'e geldi.

Milli mücadele yılları

Balıkesir'de ilk Millî Müfrezeyi hemen kurarak Yunanlılar'ın işgal ettiği Akhisar üzerine yürüdü. Yunanlılar geri çekilmek zorunda kaldı. Bergama'da yeni bir müfrez kurup burayı işgal etmek üzere olan Yunanlılarla savaşmaya hazırlanıyorken birkaç hain tarafından Yunanlılara teslim edildi. İzmir Yunan Divan-ı Harbinde yargılandı. Yunan topraklarında isyan çıkarmak, vatana ihanet etmek, Bergama baskınını gerçekleştirmek ve Menemen’de katliam yapmak suçlamalarıyla idama mahkûm edildi. İzmir 'de elli bir gün boyunca bir idam mahkûmu olarak hapis yattıktan sonra kaçtı. Bergama'yı işgal edip Soma'ya ilerleyen Yunan birliklerini durdurmak üzere Akhisar cephesini kurdu. Halk arasında “Yüzbaşı Sarı Kemal” olarak şöhretlendi. Ordudaki lakabı ise "Deli Kemal"di. Onun komutasında, Cinge bölgesinde Yunanlılarla yoğun çatışmalar yaşandı ve büyük başarı kazandı. Geceleri yaptığı süngü hücumlarıyla düşmanı yıldırdı. Yüzbaşı Kemal Bey'in en büyük özelliği gönüllü birliklerine; Avdan köyü yakınlarında kurduğu talimgahta düzenli ordu eğitimi vermesiydi.

Ancak 22 Haziran 1920'den itibaren Yunanlılar büyük kuvvetlerle hücuma geçti ve Türk birlikleri önce Balıkesir'e, sonra Eskişehir'e kadar gerilemek zorunda kaldı. Burada Yüzbaşı Kemal Bey'in emrindeki birlikler yeni kurulan düzenli orduya katılıp I. ve II. İnönü, Eskişehir ve Sakarya muharabelerine katıldı. Binbaşılığa yükseldi. Büyük Taaruzda 1. Süvari Tümeni Kurmay başkanı olarak görev yaptı. Yarbaylığa terfi etti. Ardından Harp Akademisi'ndeki eğitimini tamamladı.

Cumhuriyet dönemi

Tümgeneralliğe terfi etti. 61. Tümen kumandanlığı ve Trakya Tahkim kumandanlığı görevlerinde bulundu. 1945 yılında emekli oldu. Anılarını anlattığı bir kitap yazdı.

Ölümü ve hatırası

1989 yılında, 101 yaşındayken öldü. Mezarı Balıkesir Başçeşme Mezarlığındadır.

Adı Balıkesir'de bir okula, Soma ve Erdek'te de bir caddeye verildi. Üniforması ve silahları Balıkesir Kuva-yı Milliye müzesinde sergilenmektedir.

Ödülleri

Kılıçlı imtiyaz madalyası (Çanakkale Savaşı) ve Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası (Sakarya Savaşı) sahibidir.

Kaynakça

  1. ^ "Yüzbaşı Kemal". Soma Olay Gazetesi. 18 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2023. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Altay</span> Türk asker ve siyasetçi

Fahrettin Altay Türk asker ve siyasetçi. Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Büyük Taarruz'dan sonra Yunan ordusunun geri çekilmesini sağlayarak İzmir'e giren 5. Süvari Kolordusunun komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Çetinkaya</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Çetinkaya , Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Kel Ali lakabı ile anılır.

<span class="mw-page-title-main">Refet Bele</span> Türk asker ve siyasetçi

İbrahim Refet Bele, Türk asker ve siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk beş generalden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Reşat Kayalı</span>

Mehmet Reşat veya bilinen adıyla Reşat Bey, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hacim Çarıklı</span> Türk siyasetçi

Hüseyin Hacim Çarıklı, Türk idareci ve siyasetçidir.

Çerkez Ethem Ayaklanması, Kuvâ-yi Milliye komutanı Çerkez Ethem tarafından Ankara'da kurulan düzenli orduya karşı gerçekleştirilen ayaklanmadır. I. İnönü Muharebesi sırasında bastırılmıştır. Kuva-yi Seyyare döneminde oldukça başarılı hizmetler veren Çerkez Ethem bu yenilgi sonunda Yunan ordusuna teslim olmuş ve TBMM tarafından vatan haini ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Cebesoy</span> 6. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Ali Fuat Cebesoy, Türk asker ve siyasetçi.

Balıkesir Kongresi, 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi'nden TBMM'nin kurulduğu 23 Nisan 1920 tarihine kadar geçen süreye "Kongreler Dönemi" denilir. Bu süre içindeki 30 dolayında kongrenin "beşi", 1919 ve 1920 yıllarında toplanan Balıkesir kongreleridir. Bunlardan 1, 4 ve 5. kongreye Karesi (Balıkesir) Mebusu (Milletvekili) Mehmet Vehbi Bolak, 2 ve 3. kongreye, harekete sonradan katılan Balıkesir eski Mutasarrıfı Hacim Muhittin Çarıklı başkanlık etmiştir. Bu kongreler, 15 Mayıs 1919'daki İzmir işgalinin hemen ertesi günlerinde Balıkesirliler'in Mehmet Vehbi Bolak önderliğinde kurdukları direniş teşkilatıyla başlattıkları hareketlerin birer parçasıdır. İçlerinde, sadece üç asker vardır: Miralay (Albay) Kazım Özalp, Askeri Kaymakam (Yarbay) Ali Çetinkaya ve Yüzbaşı Kemal Balıkesir. Balıkesir hareketi Millî Mücadele'nin başarıya ulaşmasında önemli rol oynamış; İzmir'den Anadolu içlerine yürümek isteyen Yunan kuvvetlerini engelleyerek, Millî Ordu'nun hazırlanması için Mustafa Kemal Paşa'ya, her saniyesi altın değerinde on üç ay kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aşir Atlı</span> Türk asker ve siyasetçi

Aşir Atlı, Çerkes asıllı Türk asker ve siyasetçi.

Akbaş Cephaneliği Baskını, Mondros Mütarekesi gereği Fransız kuvvetlerince el konulan Osmanlı ordusuna ait Eceabat yakınındaki cephaneliğe Balıkesir Redd-i İlhak Cemiyeti mensubu Köprülü Hamdi Bey önderliğinde 40 atlı arkadaşın 26-27 Ocak 1920'de düzenlediği baskın.

<span class="mw-page-title-main">Köprülülü Hamdi</span> Türk asker ve bürokrat

Köprülülü Hamdi Bey,, Türk asker ve bürokrat.

Balıkesir Redd-i İlhak Cemiyeti, Kurtuluş Savaşı'nda 15 Mayıs 1919'da Yunanların İzmir'i işgalinden hemen sonra Balıkesir'in durumunun müzakere edildiği çeşitli kongreler sonucunda kurulan cemiyet.

<span class="mw-page-title-main">İzzettin Çalışlar</span> Türk asker ve siyasetçi

İzzettin Çalışlar, Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sami Günsav</span>

Bekir Sami Günsav Çerkes asıllı Türk asker.

Yüzbaşı Hasan Tahsin Akıncı, Türk asker, bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Tezer</span> Türk asker ve bürokrat

Şükrü Tezer, Türk asker, bürokrat.

Edip Bey Kurtuluş Savaşı yıllarında İzmit'te Jandarma Yüzbaşı olarak görev yapan ve sonrasında Gazi Paşa'ya karşı girişilen suikast girişimi sonrası İstiklal Mahkemesi'nin kararıyla asılarak idam edilen Türk komitacı.

Selahattin Selışık, Türk asker.

Balıkesir'in Kurtuluşu, Türk ordusunun Balıkesir'e girmesi ile 6 Eylül 1922 tarihinde, Balıkesir'in Yunan işgalinden kurtulması olayıdır.

Ali Osman Efe, Bergama yöresinin Afro-kökenli Kuvayı Milliye kahramanı.