İçeriğe atla

Kemal Akişev

Kimal Akishev
Doğum1924
Ölüm2003 (78-79 yaşlarında)
EğitimKazan Üniversitesi
MeslekTürkolog

Kimal Akishev (TürkçeKemal Akişev) (1924 - 2003), bilim insanı, arkeolog ve tarihçidir.

Önceki yılları

Türk asıllı bir kabilenin beşinci nesil torunlarındandır. Babasının adı Abu Ali ve annesinin adı Gaziza'dır. Ailesinin en genç üyesidir. Dört kız, iki de erkek kardeşi vardır. Güney Sibirya - Kuzey Kazakistan bölgesinde doğmuştur. Dedesi Aujan Chormanov tarafından Keregetas dağlarında Türk kültürü ile büyütülmüştü. 1930'lu yıllardaki kıtlıktan dayısı Kanysh Satpaev'in yardımıyla kurtulmuştu ancak bu sırada annesini, babasını ve kız kardeşlerini kaybetmişti. Bakımını dayısı üstlendiği için bir süreliğine Satpaev soyadını kullandı. Alma-Ata'daki liseden mezun olmadan önce babasının anısına eski soyadını kullanmaya başladı ve 1942 yılında adı resmen Kimal Akishev oldu. 1943 yılında orduya alındı. 1944'te kolundan yaralandı. Bu sakatlığı yüzünden ordudan terhis edildi ve Alma-Ata'ya geri döndü.

Etkin yılları

1945 yılında Kazan Üniversitesi'ne başladı. Doktorasını Leningrad'daki SSCB Arkeoloji Enstitüsü'nde yaptı. 1954'ten itibaren de çeşitli arkeolojik kazılar gerçekleştirdi. Bunlardan en önemlileri Otrar Kenti, Besshatyr (Beş Çadır), Saka piramitleri ve Esik Kurganı'dır. Bunlardan en çok bilineni Kimal Akishev'e dünya çapında bir ün getiren M.Ö. 5. yüzyıla ait olan Türk mezarı Esik Kurganı'dır. 1969 yılında gerçekleştirdiği bu kazıda Bakır Çağı Türklerine ait en önemli eserlerden biri olan Altın Elbiseli Adam'ı bulmuştur.

Kimal Akishev'in 200'den fazla bilimsel çalışması, kitabı ve makalesi vardır. Bunlardan pek çoğu çeşitli dillere çevrilmiştir. Bazılarının yazılmasına eşi de yardım etmiştir. Çalışmalarında Bronz Çağı'ndaki kültür ve yaşayışı incelemiştir. Tarımın kökeni, göçebe hayvancılık, göçebe hayatta politika, sosyal yapı ve ekonomi incelediği başlıca konulardır. 1967 yılında "Orta Kazakistan'ın Tarih Öncesi Kültürü" ile ödül kazanmıştır. 1982 yılında Kazakistan Devlet Ödülü'ne layık görülmüştür. 1989 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü'ne yabancı üye olarak seçilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arkeoloji</span> Geçmişin, insanlık tarihinin maddi kültür yoluyla incelenmesi

Arkeoloji, arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılmış kültürleri, sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji, antropoloji, nümizmatik, filoloji, gibi birçok bilim dalından yararlanarak araştıran ve inceleyen bilim dalıdır. Türkçeye yanlış bir şekilde "kazıbilim" olarak çevrilmiş olsa da kazı, arkeolojik araştırma yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Arkeoloji asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler.

Manfred Osman Korfmann, Alman arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Makbule Atadan</span> Mustafa Kemal Atatürkün kız kardeşi (1885–1956)

Makbule Atadan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kız kardeşidir. Atatürk'ün Selanik, İstanbul ve Ankara'daki yaşamına tanıklık etmiş bir tarihsel kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Halet Çambel</span> Türk eskrimci ve arkeolog

Halet Çambel, Türk arkeologdur.

Fatma Sevinç Tevs, Türkiye'nin ilk caz müziği yorumcusu unvanına sahip dünyaca ünlü ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Andronovo kültürü</span>

Andronovo kültürü, MÖ 2000-900 yılları arasında Altay ve Tanrı dağları, Batı Sibirya ve Hazar'ın kuzeydoğusuna kadar uzanan bölgede yaşamış Tunç Çağı toplumları için kullanılan terim. Afanasiyevo kültürü ile başlayan ve İskit, Hunlar, Moğollara devam eden bozkır konfederasyonu yönetiminin temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Esik kurganı</span> Kazakistandaki kurgan

Esik Kurganı, 1969 yılında Kazakistan SSC'nin Salgar alüvyonlu toprağının 20 kilometre doğusunda Kemal Akişev başkanılığındaki Kazakistan Tarih, Etnografya ve Arkeoloji Enstitüsü'nün arkeolog timi tarafından keşfedilen İskit /Saka kurganı. MÖ 5. yüzyıldan kalma olduğu düşünülen kurgan, Kazakistan'da gün ışığına çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">James Mellaart</span>

James Mellaart, Anadolu'da gerçekleştirdiği Çatalhöyük ve Hacılar Höyük gibi önemli tarihöncesi kazılarıyla tanınan arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Karaz kültürü</span>

Karaz Kültürü,Erken Tunç Çağı'na ait bir kültürdür. Sovyet arkeolog Boris Kuftin'in çalışmalarında ortaya konulan, Geç Kalkolitik Çağ ve Tunç Çağı boyunca Doğu Anadolu Bölgesi, Transkafkasya, Azerbaycan ve Kuzeybatı İran'ı içine alan bir yayılma gösteren kültürdür.

<i>Annem</i>

Annem, Gold Film imzalı, 2007-2009 yılları arasında Kanal D'de yayımlanan dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerini Talat Bulut, Vahide Perçin, Duygu Yetiş, Emel Göksu ve İlhan Şeşen paylaşmıştır. İlk bölümü 6 Eylül 2007 tarihinde yayımlandı. Dizi üzerinde yaklaşık 6 ay kadar çalışılmıştır. 2 sezondan oluşan dizi, 28 Mayıs 2009 tarihinde yayımlanan 64. bölümü ile final yaparak sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Assos</span> Ayvacıkda bir antik kent

Assos, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin yaklaşık 17 km güneyindeki Behramkale Köyü'nde yer alan bir antik kent.

<span class="mw-page-title-main">Altın elbiseli adam</span> MÖ 5. yüzyıldaki bir Saka prensi ya da prensesinin elbisesi

Altın elbiseli adam, 1969'da dönemin Kazakistan SSC'nin Almatı şehrinin 50 km. ve Salagar Alüvyonlu toprağının 20 kilometre doğusunda, garaj yapmak ve yolu düzenlemek için yapılan çalışmalar sırasında tesadüfen bulunan binlerce altın parçadan oluşan zırh. Kemal Akişev başkanlığındaki Kazakistan Tarih, Etnografya ve Arkeoloji Enstitüsü'nün arkeolog ekibi tarafından incelenen Esik kurganından çıkartılmıştır. İskitler veya Sakalara ait olduğu düşünülmektedir. MÖ 5. yüzyıla ait olması ve kurganın bulunduğu bölgede MÖ 5.yy.'da Sakaların hüküm sürmesi gerekçesiyle Altın Elbiseli Adam'ın, 18 yaşlarında bir Saka prensi veya prensesi olduğu düşünülmektedir Zırh, 2019 yılında 2 hafta boyunca Ankara'da sergilenmiş, daha sonra tekrar Kazakistan'a taşınmıştır. Günümüz itibarıyla Kazakistan Milli Müzesinde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Özgüç</span> Türk arkeolog

Tahsin Özgüç, Türk arkeolog ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Kurgan hipotezi</span>

Kurgan hipotezi (teorisi) erken Hint-Avrupa kökenlerinin, Karadeniz-Hazar stepleri'nde bulunan arkeolojik "Kurgan kültürüne" dayandığını öne süren teorilerden biridir. Kurgan Türkçe "korugan" sözcüğünden türetilmiş höyük mezar anlamına gelen bir terimdir.

Mehmet Celal Özdoğan, Türk arkeolog.

Türkiye'de arkeoloji, ülke sınırları içinde yapılan her türlü kazı ve restorasyon çalışmasını kapsar. Osmanlı döneminde büyük oranda yabancılar tarafından yapılan bu çalışmaları, gerçekleştiren ilk yerli isim Osman Hamdi Bey'dir. Kendisi ilk Türk arkeolog olarak kabul edilmesinin yanında, ülkenin ilk arkeoloji müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ukok Yaylası</span>

Ukok Yaylası veya Ükek Yaylası - Rusya Federasyonu, Altay Cumhuriyetinde Altay dağlarındaki bir yayla. Batısı Kazakistan ile sınırdır. Batıdan doğuya doğru 120 km'ye, güneyden kuzeye 65 km kadar bir alana yayılmıştır. Ükek yaylasının rakımı 2200–2600 m kadardır.

Kurgan veya Korgan özellikle Orta Asya ve Doğu Avrupa'daki yığma tepe ve höyük şeklinde bulunan genellikle tahtadan yapılmış mezarlar için kullanılan bir tümülüs türü.

<span class="mw-page-title-main">Lidar Höyük</span>

Lidar Höyük, Şanlıurfa linin kuzeybatısında, Bozova ilçesinin 23 km kuzeyinde yer alan bir höyüktür. Atatürk Baraj Gölü suları altında kalan Lidar Köyü'nün kısmen altında, kısmen güneybatısında bulunmaktaydı. Adının Bizans belgelerinde görülen Ltar Kalesi'nden geldiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Ogan</span> Türk arkeolog

Aziz Ogan Türk arkeolog, müzeci.