İçeriğe atla

Kemal İnat

Kontrol Edilmiş
Kemal İnat
Doğum1971
Sakarya, Türkiye
VatandaşlıkTürk
EğitimAnkara Üniversitesi, Siegen Üniversitesi
Kariyeri
DalıUluslararası İlişkiler ve Orta Doğu
Çalıştığı kurumlarSakarya Üniversitesi


Kemal İnat, Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Türk Dış Politikası ve Ortadoğu Politikası profesörüdür. İnat, Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü kurucu direktörü ve Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanıdır. Ayrıca Sakarya Bilgi Kültür Merkezi'nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

Hayatı

Kemal İnat, lisans derecesini 1992 yılında Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden, yüksek lisans derecesini 1997 yılında Almanya'daki Siegen Üniversitesi'nden almıştır. 2000 yılında da aynı üniversitede "Türkische Nahostpolitik am Anfang des 21. Jahrhunderts" (21. Yüzyılın Şafağında Türkiye'nin Ortadoğu Politikası)[1] doktora derecesini aldı.

Sakarya Üniversitesi

1997 yılından bu yana Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesidir. 2006 yılında doçent, 2011 yılında profesör oldu. 2010-2013 yılları arasında Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Başkanlığı görevini yürütmüştür. 2014 yılında kısa bir süre İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı yaptı. 2015 yılından bu yana Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve Ortadoğu Enstitüsü Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Akademik çalışmalar

İnat'ın Ortadoğu siyaseti ve Türk dış politikası hakkında Türkçe çok sayıda makalesi bulunmaktadır. 2009 yılından bu yana SETA Yayınları tarafından yayınlanan Türk Dış Politikası Yıllığı'nın da editörlüğünü yapmaktadır. Bu iki yıllık dergiye ek olarak, İnat'ın akademik makaleleri ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmıştır. Bu dergiler Finans politik & Ekonomik Yorumlar, Bilgi ve Demokrasi Platformu'nu içerir. Halen Ortadoğu siyaseti, Türk dış politikası ve uluslararası çatışmalar konularında profesör olarak ders vermektedir.

Görüşler

İnat, Türkiye ve İran'ın başını çektiği Orta Doğu için AB benzeri bir uluslar üstü örgütün kamusal ve akademik destekçisi olarak biliniyor. Türkiye ile İran arasındaki işbirliğini, Almanya ve Fransa arasındaki Avrupa Birliği'nin kurulmasıyla sonuçlanan işbirliğine benzetiyor. İnat'a göre, ancak Ortadoğu'da böyle bir örgüt, AB'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaptığı gibi bölge devletleri arasındaki çatışmaları ve savaşları sona erdirebilir.[2][3][4]

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Orta Doğu'da AB benzeri bir uluslar üstü organizasyonun ilk aşaması olan Türkiye ve İran'ın ekonomik karşılıklı bağımlılıklarını artırabilecekleri ana kurumsal platform olarak karşımıza çıkıyor. İnat için 2011 yılında 16 milyar dolar olan iki ülke arasındaki mevcut ticaret hacmi, İran ile Türkiye arasında ekonomik bir karşılıklı bağımlılıktan bahsetmek için yeterli değil.[5]

Bölgesel çatışmalarda dış müdahalelerin yanlış çözüm olduğu kanıtlandığından, bölgesel çatışmaları çözmenin tek yolu bölgesel güçlerin yükselişidir. Ekonomik kapasiteleri ve ilişkileri dikkate alındığında Ortadoğu'daki hiçbir ülke bölgesel güç olarak sayılamaz. Türkiye ve İran, İnat için ekonomik karşılıklı bağımlılıklarını artırabilirlerse, bölgedeki çatışmaları sona erdirebilecek bölgesel güçler olarak ortaya çıkacaklardır.[6]

Seçilmiş Yayınlar

1. Dünya Çatışmaları, 2 Cilt, (Burhanettin Duran ve Muhittin Ataman ile birlikte) (Ankara: Nobel Yayınları, 2010)

2. Büyük Orta Doğu'da Dış Politika: Orta Doğu Ülkeleri, (Wolfgang Gieler ile birlikte) (Berlin: WVB-Wissenschaftlicher Verlag Berlin, 2005)

3. “Türkische Aussenpolitik zwischen Europa und Amerika”, Blätter für deutsche und Internationale Politik, Ekim 2005: 1237-1241 [7]

4. "Alman Dış Politikası'nın Temel Belirleyicileri: Tarih, Ekonomi ve Güvenlik", Finanspolitik ve Ekonomik Yorumlar, 48(556), 2011: 45-55.[8][9]

5. "Türkiye-Almanya Ekonomik İlişkileri", Insight Turkey, Cilt. 18, Sayı 1, 2016, s. 21–35.[10]

Kaynakça

  1. ^ "Türkische Nahostpolitik am Anfang des 21. Jahrhunderts". scholar.google.com. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2021. 
  2. ^ "Archived copy". 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2015. 
  3. ^ "Archived copy". 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2015. 
  4. ^ "Archived copy". 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2015. 
  5. ^ "Archived copy". 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2021. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2021. 
  8. ^ "Archived copy". 16 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2015. 
  9. ^ For Inat's other publications, see his google scholar page, https://scholar.google.com/citations?user=fvBXJ7oAAAAJ&hl=en 14 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

Uluslararası ilişkiler, siyaset biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.

Pluralizm veya Çoğulculuk, birçok mutlak ilke, güç, enerji veya madde kabul eden teori veya sistemleri tanımlar. Farklı konularda, bu (aynı) temelden hareket eden çeşitli kullanımları vardır. Politikada, çoğulluğun kabulü ile beliren birkaç siyasi partiye dağıtılmış güçler dağılımını içeren herhangi bir politik teori veya sistemi tanımlamakta kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Türkiye ilişkileri</span>

Azerbaycan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ve Azerbaycan'ın süregelen uluslararası politikalarını içerir. Ortak tarihi ve geçmişi olan Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler dostane olmuştur. Karabağ Savaşı'nda Türkiye Azerbaycan'ı desteklemiştir. Bunun yanında Azerbaycan da Türkiye'yi çetrefilli meselelerde desteklemektedir.

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesidir. Fakülte bünyesinde 5 bölüm bulunmaktadır: Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme ve Uluslararası Ticaret.

<span class="mw-page-title-main">Michael Rubin</span> Amerikalı tarihçi

Michael Rubin American Enterprise Institute (AEI) isimli düşünce kuruluşunda çalışan bir akademisyendir. Daha önce Pentagon'da memur olarak çalışıp Ortadoğu ile ilgili meselelerle ilgilendi ve Geçici Koalisyon Yönetimi'nin siyasi danışmanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan'ın siyasi durumu</span>

Tayvan'ın siyasal durumu, Çin İç Savaşı’nın sonucu olarak Çin Halk Cumhuriyeti ile Çin Cumhuriyeti arasında ortaya çıkan çatışma ile ilgilidir. Bu çatışma Tayvan adası, Tayvan’a ait olan adalar ve tarihi olarak Fujian, Guangdong ve Hainan eyaletlerine ait olan adaların statüsü hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">CENTO</span> Soğuk Savaş askeri ittifakı (1955-1979)

CENTO (Central Treaty Organization; Merkezi Antlaşma Teşkilatı; önceki adı ile Bağdat Paktı, Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve Birleşik Krallık arasında, Sovyetler Birliği'nin Ortadoğu'da nüfuz kurmasını önlemeye yönelik olarak kurulan eski karşılıklı güvenlik ve savunma örgütü.

İdris Bal, Türk akademisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın dış ilişkileri</span> Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan'ın uluslararası politikaları ve ilişkileri, Azerbaycan'ın diğer devletler, fikir akımları ve uluslararası teşkilatlarla olan ilişkilerinin tamamına verilen addır. Azerbaycan Devleti dış ilişkilerde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin taraf olduğu ve kabul ettiği uluslararası yasal düzenlemelere bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı —yabancı ülkeler ve uluslararası organizasyonlar alanında faaliyet gösteren Azerbaycan yürütme organı. Şu anda Bakanlığı Ceyhun Bayramov yönetiyor.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Ürdün ilişkileri</span>

Türkiye-Ürdün ilişkileri, Türkiye ile Ürdün arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye ve Ürdün, her ikisi de Sünni Müslüman çoğunluğa sahip olmaları ve güçlü bir tarihsel bağ paylaştıklarından dolayı uzun tarihsel ortaklıklar nedeniyle nispeten yakın bir ilişki paylaşmaktadırlar. Türkiye'nin Amman'da bir büyükelçiliği ve Ürdün'ün Ankara'da bir büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

Metin Aksoy, Türk akademisyen.

Burhanettin Duran,, Türk akademisyen, Dışişleri Bakan Yardımcısı Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü profesörü. Eski Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran'ın yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Türkiye ilişkileri</span> Kürt ve Türk ilişkileri

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Türkiye ilişkileri, Irak'taki özerk statüdeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki süregelen ilişkileri içerir. 2001'e kadar dalgalı bir hâl izleyen Kürdistan-Türkiye ilişkileri, bu tarihten itibaren Türkiye'nin ekonomik politikalarının değişimine bağlı olarak dış politikalarının da değişimiyle beraber iki tarafın Orta Doğu'daki ortak ekonomik menfaatlerine bağlı olarak statükoyu kırarak pozitif yönde seyretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius-Türkiye ilişkileri</span>

21 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçiliği Mauritius’a akreditedir. Mauritus'un Berlin Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akreditedir. Port Louis’de Türkiye'nin bir Fahri Başkonsolosluğu mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">İran-Kazakistan ilişkileri</span>

İran-Kazakistan ilişkileri, İran ve Kazakistan arasındaki dış ilişkiler ve diplomatik bağlardır.

Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü Sakarya Üniversitesi kampüsünde yer almaktadır.