Mustafa Kemal Atatürk, Türk mareşal, devlet adamı, yazar, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Türkiye'yi laik, sanayileşen bir ulusa dönüştüren kapsamlı ilerici reformlar üstlenmiştir. İdeolojik olarak sekülarist ve milliyetçi politikaları ve sosyo-politik teorileri Kemalizm olarak tanınmıştır.
Yahya Kemal Beyatlı, doğum adıyla Ahmed Agâh, Türk şair, mütefekkir, yazar, siyasetçi ve diplomattır.
1923 (MCMXXIII) pazartesi günü başlayan bir yıldır.
Tuğgeneral, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi tugay komutanlığı olan, albay ve tümgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-6'dır. Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı tuğamiraldir.
Kemal Türkler, Türk sosyalist sendikacı ve siyasetçi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun kurucusu ve ilk genel başkanıdır, Türkiye İşçi Partisinin kurucularındandır.
Mustafa İstemihan Talay, Türk bürokrat ve siyasetçi.
Kemal Sadık Gökçeli veya bilinen adıyla Yaşar Kemal, Kürt kökenli Türk roman ve hikâye yazarı, şair ve aktivisttir. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olarak kabul edilen Yaşar Kemal, yaşamı boyunca pek çok ödül almış ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiştir. En ünlü eseri, yaklaşık 32 yılda tamamladığı İnce Memed roman serisidir.
Mehmet Cevat Abbas Gürer, Türk asker, siyasetçi, Mustafa Kemal Paşa’nın başyaveri, Meclis-i Mebûsan ve TBMM I., II., III., IV. ve V. dönem Bolu milletvekili.
Namık Kemal, Türk milliyetçiliğine esin kaynağı olmuş, Genç Osmanlı hareketine bağlı yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir.
Kendisini Türkiye Devleti veya Türkiye olarak tanımlayan ve yaygın olarak Ankara Hükûmeti adıyla anılan Büyük Millet Meclisi Hükûmeti, Türk Kurtuluş Savaşı (1919-1923) ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Ankara merkezli geçici ve devrimci Türk hükûmetiydi. Osmanlı Sultanı tarafından yönetilen çökmekte olan İstanbul Hükûmeti'nin aksine, Anadolu Hareketi tarafından yönetilmiştir.
Kemal Çapraz, Türk gazeteci, araştırmacı, yazar ve Türkolog'dur.
Hasret, yönetmenliğini Zeki Ökten'in yaptığı 1974 yapımı sinema filmidir. Filmde bir gazino assolistine âşık olan bir kemancının ve zengin bir iş adamının hikâyesi anlatılmaktadır.
Kemal Atatürk Anıtı, Avustralya'nın başkenti Canberra'daki Anzak Bulvarı bünyesinde yer alan anıt.
Kemal C. Batmaz, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör. Bursaspor ve Beşiktaş'ın eski futbolcularındandır.
Tuzla Mezarlığı, İstanbul Anadolu yakasında Tuzla ilçesinde merkezde sahil mevkiinde Şehitler Caddesi üzerinde bulunan mezarlıktır. Mezarlığın tarihi 15 yy. Osmanlı dönemine kadar gitmektedir.
Kemal Özdeş, Türk futbolcu ve teknik direktördür.
Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, 19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal'in Bandırma Vapuru ile yaptığı yolculuk sonrası Samsun'a ulaşması olayı. Bu olay Kurtuluş Savaşı'nın fiili başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
Delisin, Ergin Orbey'in senaryosunu yazdığı ve yönettiği 1975 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Tarık Akan ve Necla Nazır oynamaktadır.
Gülümseyen Dünya, Müjdat Gezen'in senaryosunu yazdığı, Kandemir Konduk'un yönetmenliğini yaptığı 1984 yılı yapımı Türk filmidir.
Kemal Çapraz şu anlamlara gelebilir: