İçeriğe atla

Keleş Bey Çaçba

Keleş Ahmet-Bey Manuçar-ipa Çaçba Кьалашь Ахмаҭбеи Манучар-иҧа Чачба
Abhazya Prensi
Hüküm süresi1780-1808
Önce gelenZurab Şervaşidze
Doğum1747
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1808
Sohum Kale, Abhazya Prensliği
Eş(ler)iMeryem Dzepş-ipa

Rabia Hanım Marşan

Katuala İnal-ipa
Çocuk(lar)ıAslan Bey ÇaçbaSefer Bey Çaçba
BabasıManuçar Şervaşidze
AnnesiEsma Aredba
Diniİslam

Keleş Bey (Keleş Ahmed-Bey) Çaçba (1747-1808), Çaçba hanedanından Abhazya prensi.

Biyografi

Manuçar Şervaşidze'nin oğlu olan Keleş Bey çocukken İstanbul'da rehin alındı ve burada Müslüman oldu. 1770'lerde memleketinde iktidarı ele geçirmek amacıyla Abhazya'ya döndü. Türk birliklerinin yardımıyla Keleş-Bey, amcası Zurab Şervaşidze'yi devirmeyi ve Abhazya'daki prens tahtını ele geçirmeyi başardı.

Keleş Bey, devlet gücünü güçlendirmeye yönelik aktif girişimleri ve doğuda Abhazya'nın sınır komşusu olan Megrelya prensliğine karşı mücadelesiyle tanınıyordu. 1802'de Türkiye'nin desteğiyle Karadeniz kıyısındaki Megrel kalesi Anaklia'yı ele geçirdi. Megrelya 1803'te Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduktan sonra, Keleş Bey Rusya ile de daha yakın ilişkiler kurmaya çalıştı ve bu da Abhazya'nın Osmanlı'dan uzaklaşmasına yol açtı. Abhazya'nın Rusya ile yakınlaşmasından endişe duyan Türk yönetimi, Keleş Bey'i güç kullanarak iktidardan uzaklaştırmaya çalıştı ancak başarısız oldu. Nihayetinde Türkler, 2 Mayıs 1808'de söylentilere göre babasını zehirleyerek Abhazya'nın yeni hükümdarı olan oğlu Aslan Bey ile anlaşma yaparak Keleş Bey'i devirdi.

George Hewitt bunu bir Rus uydurması olarak görüyor ve Sefer Bey'i, Nino Dadiani'yi ve Rus askerî yönetimini suikastle suçluyor.[1]

Aile

Keleş Bey, Sultan I. Abdülmecid'in eşi Gülüstü Hanım ve Sultan IV. Mehmed'in annesinin büyük babasıydı.

Farklı evliliklerden birçok çocuğu vardı. İlk eşi Prenses Meryem Dzepş-ipa, ikincisi Prenses Rabia Marşan, üçüncüsü Katuala İnal-ipa idi, ayrıca gayri meşru çocukları da vardı.

Oğulları: Aslan Bey, Sefer Ali Bey, Mehmed Bey, Hasan Bey, Batal Bey, Tahir Bey, Rüstem Bey, Zekir Bey, Süleyman Bey, Halil Bey.

Kızları: Naftanna Hanım, Selmagina Hanım, Gamedina Hanım, Rabia Hanım, Rosta Hanım, Nazife Hanım.

Kaynakça

  1. ^ Hewitt, George, (Ed.) (1998). The Abkhazians. A Handbook. St. Martin's Press. s. 71. ISBN 0-312-21975-X. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Emine Nazikeda Kadınefendi</span>

Emine Nazikeda Başkadınefendi, Sultan Vahdettin'in eşi ve Baş Kadınefendi.

Mehmed Abid Efendi, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in en küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ziyaeddin Efendi</span>

Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi, Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ve başkadınefendi Kamures Hanım'ın büyük oğludur. Çırağan Sarayı'nda doğmuştur. Şehzade olmasının yanı sıra bir asker, hekim ve müzisyendir. "Nişan-ı âli-i imtiyaz" ve "Prusya kara kartal şövalye nişânı" sahibidir.

Cemile Sultan, Osmanlı padişahı Abdülmecid’in kızı.

<span class="mw-page-title-main">Megrelya Prensliği</span> Eski bir devlet

Megrelya Prensliği ya da Samegrelo Prensliği, Dadiani hanedanı tarafından Gürcistan'ın Megrelya bölgesinde kurulmuş eski bir devlettir. Bazı kaynaklarda adı Odişi Prensliği olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Prensliği</span>

Abhazya Prensliği, Gürcistan Krallığı içerisinde devam eden iç karışıklıklar içerisinde ortaya çıkmış feodal karakterli eski bir devlettir. Bağımsızlığını kaybetmesinden sonra önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından sonra da Çarlık Rusyası tarafından belli ölçüde otonomi elde edip varlığını sürdürse de, 1864 yılında Rusya tarafından tamamen ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dürrinev Kadınefendi</span>

Dürrinev Kadınefendi, Sultan Abdülaziz'in birinci eşi ve başkadınefendi.

Ançabadze ayrıca Açba olarak da bilinir, bir Abhaz-Gürcü ailesi ve Abhazya'dan gelen en eski soylu sülaledir.

<span class="mw-page-title-main">Mikâil Hamud</span> Son Abhazya Prensi

Mikâil Şervaşidze veya Hamudbey Çaçba, Abhazya Prensliği'nin son hükümranı. Seferbey Çaçba ve Tamara Dadiani'nin oğlu. 1823-1864 yılları arasında hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Verdicenan Kadınefendi</span>

Verdicanan Kadınefendi, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in dokuzuncu eşi.

<span class="mw-page-title-main">V. Levan Dadiani</span>

V. Levan Dadiani, 1804'ten 1846'daki ölümüne Megrelya'nın prensliğini yapmıştır. Dadiani hanedanından gelen Levan, Grigol Dadiani'nin oğludur. Babası Grigol Dadiani'nin ölümünden sonra tahta geçmiştir. 1804-1811 yılları arasında yaşı küçük olduğu için annesi Nino Megrelya'yı yönetmiştir. Levan Dadiani hükûmet işlerine pek ilgi göstermemiş ve 1840 yılında oğlu David Dadiani'nin tahta geçmesi için istifa etmiştir. Bununla beraber ölümüne kadar Megrelya Prensi unvanına sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ekaterine Dadiani</span>

Ekateriné Dadiani, Gürcü aristokrat ve Megrelya Prensliği'ne fiili olarak hükmetmiş son prenses. Megrelya'nın Osmanlı etkisine direnmesinde önemli rol oynamış, hem yurt içi hem de yurt dışında Gürcü sosyetesinin merkezinde olmuştur.

Grigol Dadiani, 1788'den 1791'e, 1794'ten 1802'e ve birkaç aylık aradan sonra 1802'den 1804'e kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Hükümdarlığı boyunca yüzyıllardır devam eden İmeretililer ve Megreller arasındaki çatışma devam etmiştir. Batı Gürcistan'daki bu çatışmalarda İmereti Megrelya'yı kontrol altına almak, Megrelya ise tamamen bağımsız olmak istiyordu. Grigol'un genişleyen Rus İmparatorluğu ile yakınlaşması, Megrelya'nın 1804'te Dadiani hanedanlığı altında özerk olarak Rusya'ya bağlanmasına neden oldu.

Gevheri Kadınefendi, Osmanlı padişahı Abdülaziz'ın beşinci eşi.

<span class="mw-page-title-main">Şayeste Hanım</span>

Şayeste Hanım Osmanlı Padişahı Abdülmecid'in onyedinci eşi.

Aslan Bey Çaçba; 1808-1810 yılları arasında Abhazya prensi, Keleş Bey'in en büyük oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Şervaşidze</span>

Giorgi Şervaşidze (Çaçba) Abhazya'nın son prensi, büyük prens Miheil Şervaşidze ve Prenses Aleksandra Dadiani'nin oğlu, Abhaz ve Gürcü şair, tiyatro senaristi, yayıncı, kamusal figür ve Tergdaleuli.

Eşsou Darıqo-ipa Marşan, prens Darıqo Hrips-ipa Marşan'ın Çaçba prensesinden oğlu, Şabat Marşan'ın küçük kardeşi, Dal prensi.

Sefer Ali Bey Şervaşidze-Çaçba 1810-1821 yıllarında Abhazya prensidir. Keleş Bey Çaçba'nın en genç oğludur.

Kats Bezhanovich Maan - Abhaz askeri ve devlet adamı, bazen Abhaz hükümdarı George II ve Mikhail Şervaşidze(Çaçba )'nin ilk bakanı olarak anılır. Çeşitli dönemlerde Rus İmparatorluk Ordusu Tümgenerali, Türk Paşa, Rus ve Osmanlı askeri komutanı. Uzun yaşamının neredeyse tamamı boyunca, Abhazya'daki tüm siyasi olaylarda kilit rollerden birini oynadı.