İçeriğe atla

Keles Nehri

Koordinatlar: 41°01′16″N 68°36′40″E / 41.0212°K 68.6110°D / 41.0212; 68.6110
Keles
Келес
— Kaynak, — Ağız, Kazakistan
Kazakistan üzerinde Keles Nehri
Keles Nehri
Keles Nehri
— Kaynak, — Ağız, Kazakistan
Konum
Ülke(ler) Kazakistan,  Özbekistan
Eyalet(ler)Türkistan (Kaz.), Taşkent (Özbekistan)
İlçe(ler)Kazıgurt, Keles
Şehir(ler)Saryağaş, Keles
Genel bilgiler
Aktığı yerSiri Derya → Kuzey Aral Gölü
KaynakKarjantau Dağları
41°56′46″N 69°57′11″E / 41.946213°K 69.953163°D / 41.946213; 69.953163
AğızSiri Derya
41°01′16″N 68°36′40″E / 41.0212°K 68.6110°D / 41.0212; 68.6110
Uzunluk241 km (150 mi)
Havza alanı3.310 km2 (1.280 sq mi)
Debi65 metreküp/saniye (2.300 cu ft/s)
(Ağız yakınları)

Keles (KazakçaКелес), Kazakistan'ın güneyinde Türkistan Eyaletinde Kazıgurt ve Keles ilçelerinden akan bir nehirdir. Kısa bir bölümü Özbekistan'ın Taşkent ilinden geçmektedir. Siriderya'nın sağ kollarından biridir. 241 kilometre (150 mi) uzunluğundadır ve 3.310 kilometrekare (1.280 sq mi) drenaj havzasına sahiptir.[1]

Nehir yolu

Keles, Karjantau Dağları’dan doğar. Güneybatı yönünde güney Kazakistan boyunca, çoğunlukla Özbekistan sınırına paralel olarak akar. Saryağaş'ta kısa bir mesafe boyunca Özbekistan sınırını oluşturur. Nehre adını veren Keles kasabası Özbekistan tarafında yer almaktadır. Keles Nehri, 241 km sonra Şardara Baraj Gölü'nün üst kısmından geçerek Siriderya'ya dökülür. Aşağı kesimlerde nehir suyu sulama amacıyla kullanılmaktadır.[1]

Türkistan üzerinde Keles Nehri
Keles Nehri
Keles Nehri
— Kaynak, — Ağız, Türkistan Eyaleti

Ayrıca bakınız

  • Kazakistan nehirleri listesi

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fırat</span> Türkiyeden başlayıp Basra Körfezine uzanan ırmak

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Aral Gölü</span> Kazakistanda çoğu kurumuş olan bir göl

Aral Gölü, Kazakistan - Karakalpakistan (Özbekistan) sınırları içinde olan göldür. Önceki yıllarda 68.000 km² yüz ölçümüyle Asya'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüydü. Son yıllarda aşırı sulama nedeniyle eski yüzölçümünün %90'ını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı Dağları</span> Orta Asyada yer alan sıradağlar

Tanrı Dağları ya da Tien-Şan, Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ural Nehri</span>

Ural Nehri veya Yayık Nehri, Rusya ve Kazakistan topraklarından geçen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Balkaş Gölü</span>

Balkaş Gölü Orta Asya'da bir göldür. Aral Gölü'nden sonra Orta Asya'nın en büyük ikinci gölüdür. 45°4′ Kuzey 76°2′ Doğu koordinatları üzerinde yer alır. Beslendiği başlıca kaynaklar İli Irmağı, Karatal Nehri, Lepsi Irmağı, Aksu Irmağı ve Ayagöz Nehri'dır. Toplam su havzası 413,000 km²dir. Kazakistan sınırları içerisinde bulunur, maksimum uzunluk 605 km, maksimum genişlik ise doğuda 74 km, batıda 19 km'dir. Yüzölçümü 16.996 km²dir. En derin noktası 25,6 metre iken ortalama derinlik 5,8 metredir. Toplam kıyılarının uzunluğu 2.385 km'dir. Denizden yüksekliği 341,4 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıdeniz</span> Kuzeydoğu Asyada bir deniz

Sarı Deniz, Büyük Okyanus'a açılan Doğu Çin Denizi'nin Çin ve Kore yarımadasının içlerine sokulmuş bir uzantısıdır. Denizin adı, içine dökülen Sarı Nehir'in getirdiği alüvyonlarda bulunan sarı kum partiküllerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Seyhun</span> Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistandan geçen bir akarsu

Seyhun veya Siriderya, Orta Asya'da bir nehirdir. Ceyhun nehri ile birlikte tarihi Maveraünnehir bölgesini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa coğrafyası</span> Avrupanın fiziksel kara kütlesinin tanımı

Avrupa geleneksel olarak Dünya'daki 7 kıtadan biri olarak düşünülmektedir. Oysa Avrupa ve Asya coğrafi açıdan birbirleriyle bağlantılı kıtalardır ve bazen Avrasya adı altında anılırlar. Avrupa'nın geleneksel tanımına göre Ural Dağları Avrupa'nın doğudaki sınırını oluştururlar. Güneydoğu'daki sınırını Ural Nehri oluşturur. Sınır Hazar denizi, Kafkas Dağlarının zirveleri boyunca devam eder, Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'yla belirlenir. Akdeniz Avrupa'nın güney sınırını, Atlas Okyanusu ise batı sınırını belirler. İzlanda Avrupa'dan çok Kuzey Amerika'ya yakın olmakla birlikte Avrupa'nın bir parçası olarak sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Talas Ala Dağları</span>

Talas Ala dağları, Orta Asya'da bulunan Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'da bir dağ sırasıdır. Talas Ala dağları'nın en yüksek doruğu 4484 metre olan Özbekistan sınırına yakın Manas Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Keles, Özbekistan</span> Özbekistan şehri

Keles Özbekistan Cumhuriyeti'nin Taşkent ili'nin Zangiata İlçesi'nde bulunan şehirdir. Zangiata İlçesinin merkezi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkistan (il)</span> Kazakistanın eyaleti

Türkistan Eyaleti, 2018'den önce Güney Kazakistan Eyaleti, 2.282.500 nüfusuyla Kazakistan'ın en güneyinde yer alan eyalettir. Türkistan şehri eyalet merkezidir. Türkistan'ın diğer şehirleri Çimkent, Sayram, Arıs, Şardara, Yedisay, Saryağaş ve Lenger. Türkistan Eyaleti ve Atırau Eyaleti Kazakistan'ın en küçük iki eyaletidir 117.300 km²'lik yüz ölçümleriyle.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan'da COVID-19 pandemisi</span>

Özbekistan'da COVID-19 pandemisi COVID-19 pandemisinin 15 Mart 2020'de ilk vakası onaylandığında Özbekistan'a yayıldığı doğrulandı. Dava Fransa'dan dönen bir Özbek vatandaşı. Özbekistan Sağlık Bakanlığı mağdurla temas halinde olan kişilerin karantinaya alınma planlarını içeren bir listesine sahiptir. Davanın açıklanmasının ardından, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Kazakistan'da olağanüstü hâl ilan etti ve derhal Özbekistan sınırını kapattı. İlk koronavirüs vakasından iki gün önce Özbekistan, Fransa, İspanya ve İngiltere'ye uçuşları askıya aldı. 22 Mart 2020'de Özbekistan, Taşkent'teki şirketlere uzaktan çalışma yapmalarını ve koruyucu maskeleri zorunlu hale getirmelerini emretti. 27 Mart 2020'de, 72 yaşında bir kadın olan ülkede ilk ölüm bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan coğrafyası</span>

Kazakistan, Orta Asya ve Doğu Avrupa'da 48°K 68°D koordinatlarında yer almaktadır. Yaklaşık 2.724.900 km2 bir alana sahip olan Kazakistan, diğer dört Orta Asya ülkesinin toplam büyüklüğünün iki katından ve Alaska'dan %60 daha büyüktür. Ülke güneyde Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile; Kuzeyde Rusya; Batıda Hazar Denizi; Doğuda ise Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan coğrafyası</span>

Türkmenistan, Orta Asya'da karayla çevrili bir ülkedir ve batıda Hazar Denizi, güneyde İran ve Afganistan, kuzeydoğuda Özbekistan ve kuzeybatıda Kazakistan ile komşudur. 1991'in sonunda Sovyet sonrası devletlerin çoğu tarafından oluşturulan gevşek federasyon olan Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) en güneydeki cumhuriyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan coğrafyası</span>

Tacikistan'ın sınır komşuları Afganistan, Kırgızistan, Çin ve Özbekistan'dır. Tacikistan genelde dağlık bölgedir. Tacikistan'ın yarısından fazlası 3000 metreden yüksektir. Karasal iklim hüküm sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lepsi Nehri</span> Kazakistanda bir nehir

Lepsi, Kazakistan'ın güneydoğusundaki Balkaş-Alakol Havzası'nda bulunan bir nehirdir. Çin sınırının kuzeyindeki Çungarya Aladağları'ndan doğar ve Balkaş Gölü'ne dökülür. Lepsi, Balkaş'ın doğusuna güney kıyısından giriş yapan iki küçük nehirden birisidir, diğeri Aksu'dur. Seyri boyunca Jetisu Eyaletinden akar. Lepsi, tarihi Yedisu bölgesi'nin ana nehirlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İlek Nehri</span> Ural Nehrinin bir kolu

İlek, Kazakistan ve Rusya'da Ural Nehri'nin 623 km uzunluğundaki sol koludur. Kazakistan'da Aktöbe ve Batı Kazakistan Eyaletlerinden, Rusya'da ise Orenburg Oblastı'ndan akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aris Nehri</span> Kazakistanda bir nehir, Siri Deryanın sağ kolu

Aris, Kazakistan’ın güneyinde Türkistan eyaletinin Tülkibas, Sayram ve Ordabası ilçelerinden akan bir nehirdir. Siriderya'nın sağ koludur.

<span class="mw-page-title-main">Ugam Dağları</span> Kazakistan ve Özbekistanda bir sıradağı

Ugam Sıradağları, Kazakistan'ın Türkistan Eyaleti ve Özbekistan'ın Taşkent İli'nde bulunan bir sıradağıdır. Batı Tanrı Dağları'nın bir parçasıdır. Sıradağlar kuzeydoğudan güneybatıya uzanır, kuzeydoğuda Talas Ala Dağları ile birleşir, güneybatıda Siriderya vadisine doğru yavaş yavaş düzleşir. Sıradağların toplam uzunluğu yaklaşık 100 kilometre (62 mi)'dir ve en yüksek zirveleri 4.000 metre (13.000 ft)'in üzerindedir. Dağlar Kazakistan ve Özbekistan arasındaki sınırı belirler.