İçeriğe atla

Kelebek sarmalı

Kelebek sarmalının hazırlanışı, 1-katlama
Kelebek sarmalının hazırlanışı, 2-piyanlama
Kelebek sarmalının hazırlanışı, 3-bitirme

Kelebek sarmalı uzun halatları bir çeşit roda etme, katlama, istif etme, kolay taşınır, kolay açılır hale getirme yöntemidir. Salya da denir.[1] Alp sarmalından farkı halatı halkalar şeklinde değil de üst üste 8ler şeklinde istiflemektir.

Kıvrılma ved halatın diğer noktalarına tutunma sorunu daha azdır.

Bağlanışı

Halat halkalar şeklinde değil de, üst üste 8ler şeklinde istiflenir, uçlar uzun bırakılıp 8lerin kesiştiği orta yer adi piyan ile piyanlanabilir ya da ortadan kavrayıp sarkan iki yan birlikte sarılıp aradan geçirerek bağlanabilir. Çok uzun halatlar ortadan uçlara doğru iki sarmala, bir ucu sabit halatlar sabit ucundan çımaya doğru tek sarmal olarak istiflenebilir. Kelebek sarmalının elde, kolda, dizlerde ve omuz üzerinden sarma yöntemleri vardır.

Uçları uzun tutulmuş Kelebek sarmalı, ortadan ikiye katlı bağlandıktan sonra sırta atılıp, uçlarını göğüste çapraz peşinden de belde kemer gibi bağlayarak, sırt çantası taşır gibi taşınabilir.

Kaynakça

  1. ^ https://www.youtube.com/watch?v=ROq2eQhzrvM 8 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. PDB 19 - Roda Etmek

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Düğüm</span> bir parça ip, ip veya benzeri bir şey bağlayarak yapılan bir tutturma

Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">İzbarço bağı</span>

İzbarço bağı, İp ucu dirseğinin bir ip bedeni döngüsüne sancak bağı şeklinde tutturulmasıyla ip ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir, yani bir Sancak bağı halkasıdır, Bulin bağı veya Borina düğümü de denir. İzbarço bağı farklı alanlarda farklı şekilde isimlendirilmiştir; Yay, bulin, elde emniyet ve izbaroço bağı aynı bağı ifade eden farklı isimlendirmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Alp kelebeği</span> Bir düğüm çeşiti.

İpin ortasında sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Anele bağı</span>

Anele bağı, ipi sabit bir nesneye bağlamak için kullanılan bir düğümdür. Genellikle gemiden sarkıtılan demir, şamandıra gibi şeylerin halkasına ip bağlanırken kullanılır. Meza volta bağı da denir; Yelkenli filikaların yelken serenlerini yukarıya ve aşağıya kaldırıp indiren kandilisa halatına yelken bu bağ ile bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Urgan asma</span>

Urgan asma, uzun bir ip, urgan ya da halatı kolayca taşınır, yeniden kullanıma hazır, torbalayarak, dolaba kapatarak veya asarak ayak altından uzaklaştırılabilir bir paket haline getirmek için yapılan bir toplama, sarma, bağlama yöntemidir. Bu yapılmazsa ip istenmeyen yerlere takılabilir, sarılabilir, başka işlemlere engel olabilir. Roda yapmak da denir.

<span class="mw-page-title-main">Tek ipte düğme</span>

Tek ipte düğme, bir ip üzerinde, o ipin kendisinin oluşturduğu, sepet ya da dairevi saç örgüsü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Oltacı bağı</span>

İpin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. İp ortasında da bağlanabilir, ama o zaman iki yana açısı aynı olmaz.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı</span>

İki ipin uçlarını sabit ve güvenilir bir şekilde birleştiren bir düğüm çeşididir. Gerilip gevşemelerle şekil değiştirerek kendiliğinden çözülme eğilimi göstermez. Benzer güvenli düğümlere göre belirgin bir üstünlüğü yük bindiğinde sıkışıp kalmamak, çözülemez hale gelmemek gibi özellikleri ve ip bedenine dikey köprümsü karşılıklı iki kıvrımından tutulup çekildiğinde çok kolay çözülebilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çift ipte düğme</span>

Çift ipte düğme, iki ip üzerinde, o iki ipin oluşturduğu, sepet örgülü / saç örgülü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Şişe bağı</span>

Şişe bağı ip ortasında bir bağdır. Kaygan yuvarlak ama üst ucunda az bir genişleme olan eşyaları sıkıca gevşemeden tutabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yalancı alp kelebeği halkası</span>

Yalancı alp kelebeği halkası foralı, yani kolay çözülebilen ve sugalı, yani ana ip üzerinde kayarak sıkışabilen, bir askı bağıdır.

Dirsekte tek izbarço bağı dirsekte ilik oluşturan bir bağdır. Kelebek bağı da denir ama Alp kelebeği ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çiftçi bağı</span>

Çiftçi bağı sabit bir halka / bir ilik oluşturmaya yarayan bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Alp sarmalı</span>

Alp sarmalı uzun halatları bir çeşit katlama, istif etme, kolay taşınır, kolay açılır hale getirme yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">3 halkalı dizgin düğümü</span> düğüm

3 halkalı dizgin düğümü ucunda bir ve alt yanında iki -toplam üç- sabit halkası olan saç örgüsü ya da sepet örgüsü görünüşlü, altdan dört ip giren, üstten dört ip çıkan, gerilimleri dikey yönde dengeli aktaran bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Kamyoncu düğümü</span>

Kamyoncu düğümü, insan elinin kuvvetini katlayarak ipi gerdirebilme işine yarayan düğümler düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Sürtünme düğümleri</span> Vikimedya liste maddesi

Sürtünme düğümleri, kendinden daha kalın bir ip üzerine üçten fazla sarmal ile bağlanıp sıkıştırıldığında ince ipin uçlarından tutulup çekilince kalın ipi kuvvetli bir el gibi kaymadan tutan düğümler bu kategoriyi oluştururlar. Bu kategorideki düğümler sarmallarından tutularak ya da kalın ip boyu iteleyerek kolayca hareket ettirilebilirler ama uçlarından çekildiğinde harekete direnirler.

<span class="mw-page-title-main">El incesi cevizi</span>

El incesi cevizi, halatın ucundaki kollar ayrıştırılmadan yapılan, ceviz görünümlü, amacına hizmet edecek yuvarlak bir nesneyi de içine hapsederek yapılan bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı halkası</span>

Zeppelin bağı halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. Çözülmesi köprülerden çekerek çok kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Baba (iskele)</span>

İskele babası; gemi iskelelerinde gemiden atılan halatı sağlamca tutturmak için bulunan, kısa, kalın, tepesi halatın ucundaki genişçe sabit halkanın kolay takılabilmesi ama olağan hareketlerle kendiliğinden kurtulamamasını sağlayacak şekilde çıkıntılı, çoğunlukla yekpare demirden bir direktir.