
Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Müsabakalar “Er Meydanı” denilen alanlarda yapılır. Güreşçilerin vücutlarının yağlanması nedeni ile birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur.

Ahmet Taşçı, Türkiye yağlı güreş başpehlivanı.

Grekoromen, ayaklara dokunmadan icra edilen güreş şeklidir. Rakipler biribirlerinin ayak ve bacaklarına dokunmadan güreşirler.

Koca Yusuf, gerçek adıyla Yusuf İsmail veya ring adıyla Korkunç Türk, Türk güreşçi, Kırkpınar başpehlivanıdır.

Yaşar Doğu, hem serbest hem de grekoromen stilde güreşen Türk milli güreşçi.

Kara Ahmed, Türk güreşçi.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, geleneksel Türk yağlı güreş turnuvası. Her sene haziran ayı sonu ile temmuz ayı başında Edirne'de düzenlenir. Pehlivanlar üç gün süresince er meydanında mücadele ederler. Son gün yapılan finallerde her boyun (kategorinin) birinci, ikinci ve üçüncüleri belirlenir. Bunlardan en önemlisi başpehlivandır. Güreşler esnasında Kırkpınar Festivali düzenlenir ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir. Osmanlı Devleti'nin her yerinde düzenlenen panayırların hepsinde güreş yapılır ama bunların içinde yalnız Kırkpınar’da “baş”ı kazanan pehlivan, gelecek senenin Kırkpınar güreşlerine kadar “başpehlivan” bilinirdi. Bu düşünce günümüzde de devam etmektedir.

Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Türk güreşçi. Kurtdereli, Fransız kaynaklarda "Cour-Derelli" olarak geçmektedir.

Aliçopehlivan, Edirne ilinin İpsala ilçesine bağlı bir köydür.
Hergeleci İbrahim Kırkpınar başpehlivanlığı yapmış Türk pehlivan.
Başpehlivan, yağlı güreş ya da karakucakta, başa güreşerek rakiplerini yenerek şampiyon olan güreşçi. Türk güreş tarihinde başpehlivanlık unvanını almış Kızılcıklı Mahmut, Turgut Reis İpçi, Adalı Halil, Ahmet Ayık, Gazanfer Bilge, Ali Gürbüz, İsmail Balaban, Orhan Okulu gibi birçok ünlü güreşçi vardır.

Adalı Halil, uzun süre Kırkpınar başpehlivanlığı da yapmış Türk pehlivan.

Randy Savage ya da ring adıyla "Macho Man" Randy Savage,, Amerikalı profesyonel güreşçi ve oyuncu.
Ahmet Madaralı, Türk güreşçi. Şumnu'nun Madara köyünde doğdu. Ustası Molla İbrahim'dir. 1901 yılında Bursa'da yapılan karşılaşmalarda Adalı ve Kurtdereli'nin ardından 3. oldu. Aynı yıl Yıldız Sarayı'nda düzenlenen bir törende, Kara Ahmed, Küçük Yûsuf, Adalı Halil, Molla İbrâhim ve Kurtdereli Mehmed ile birlikte güreş sanatının ilerlemesindeki faydalı hizmetlerinden ötürü sanayi madalyası verildi. Rum menajer Pierri tarafından keşfedildi. Aslında serbestçi iken, grekoromen öğrendi. 1896 ve 1903-1907 yıllarında Fransa, İsviçre, İngiltere, Avusturya ve Belçika'da çeşitli güreş karşılaşmalarına katılarak ödüller aldı. 1905'te "Paris Altın Kemer"ini kazandı ve Fransa Turnuvası'nda birinci oldu. 1909'da yeniden yağlı güreşe döndü. Doğduğu köyde öldü.

Katrancı Mehmet Pehlivan, 1859 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda -bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan- Deliorman bölgesinin Şumnu şehrinin bir köyünde doğmuş efsanevi Türk güreşçidir. Diğer Osmanlı İmparatorluğu başpehlivanları gibi onun da Deliorman bölgesinde doğup büyümesi, pehlivan olmasının önünü açmıştır. Tıpkı Koca Yusuf gibi Evlad-ı Fatihan mensubu bir Şumnulu olup, 1453 sonrası Fatih Sultan Mehmet tarafından Balkanlar'a yerleştirilen bir Türk aileden gelmektedir ve 93 Harbi olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı öncesi, Anadolu topraklarına göç ederek, Balkanlar'daki memleketine benzettiği Karacabey Ovası'nda bulunan Susurluk'un Göbel beldesine yerleşmiştir.
Kel Aliço Yağlı Güreşleri ya da Kel Aliço Pehlivan Yağlı Güreşleri efsane yağlı güreşçi Kel Aliço'nun anısına Edirne'nin İpsala ilçesinde düzenlenen bir Türk yağlı güreş turnuvasıdır.
İsmail Koç, Türk başpehlivandır. 135 kg olan güreşçi 1.96 cm'lik boyuyla aktif başpehlivanlar arasında en uzun boya sahiptir.
Hasan Cengiz, Türk başpehlivan.
Ali Güngör Ekin, Türk başpehlivan.
Hasan Tuna, Türk eski güreşçi ve başpehlivandır. 1996-2018 yılları arası baş boyda güreşmiş, 2002 yılında 641. Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı olmuştur.