İçeriğe atla

Keith Devlin

Keith J. Devlin
Doğum16 Nisan 1947 (77 yaşında)
Milliyetİngiltere
Kariyeri
DalıMatematik
Çalıştığı kurumlarStanford Üniversitesi

Keith J. Devlin (d. 16 Mart 1947, Hull, Birleşik Krallık) İngiliz matematikçi ve popüler bilim yazarı.

Hayatı

Devlin, Stanford Üniversitesi Beşeri Bilimler ve Teknolojileri İleri Araştırma Enstitüsü'nün (H-STAR, Human-Sciences and Technologies Advanced Research Institute) ortak kurucularından biri ve murahhas üyesi, bununla birlikte Stanford Media X üniversite-endüstri araştırma ortaklık programının ortak kurucularındandır. Ayrıca Dil ve Enformasyon Araştırmaları Merkezi'nde kıdemli araştırmacı ve Stanford Üniversitesi'nde matematik profesörüdür.

National Public Radio'da Weekend Edition Saturday (Haftasonu Baskısı Cumartesi) programında yorumcu olarak yer almakta ve burada The Math Guy olarak adlandırılmaktadır.[1]

2011 yılı itibarıyla, 31 kitabın yazar listesinde yer almaktadır.[2] Kitapların çoğu, birçok akademik çalışmaya zıt olarak, genel kamuoyunun sesi olmayı amaçlamıştır.

Devlin ayrıca, ilk kez "Goodbye, Descartes" adlı kitabının son bölümünde dile getirdiği, soft matematik konseptinin de yaratıcısıdır.

Kitaplarından bazıları

Ödülleri

  • Ortak Politika Kurulu Matematik İleşim Ödülü (Joint Policy Board for Mathematics Communications Award)[2]
  • 2007 Bilimi Popülerleştirdiği için Carl Sagan Ödülü (Carl Sagan Prize for Science Popularization)[3]
  • 2004 Matematik dalında Uluslararası Pisagor Ödülü,matematik bilimlerinde en açıklayıcı metin kategorisinde The Millennium Problems adlı eserin İtalyanca çevirisi için[4]

Kaynakça

  1. ^ Archive of The Math Guy series from NPR's Weekend Edition 30 Temmuz 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. erişim tarihi 2007-Kas-09
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 14 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  3. ^ Wonderfest Announcement of 2007 Recipient Keith Devlin
  4. ^ Stanford Report -- 2 Kasım 2005[]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Leonardo Fibonacci</span> İtalyan matematikçi

Fibonacci, ayrıca Leonardo Bonacci, Pisalı Leonardo veya Leonardo Bigollo Pisano olarak da bilinen Pisa Cumhuriyetinden İtalyan matematikçi, "Orta Çağ'ın en yetenekli Batılı matematikçisi" olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Matematikçi</span> matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişi

Bir matematikçi, genellikle matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişidir. Matematikçiler sayılar, veriler, miktar, yapı, alan, modeller ve değişimle ilgilenirler.

<span class="mw-page-title-main">Anatoli Fomenko</span> Rus matematikçi

Anatoli Timofeyeviç Fomenko, bir Sovyet ve Rus komplo teorisyeni, matematikçi, Moskova Devlet Üniversitesi'nde profesör, iyi bir topolog olarak bilinir ve Rusya Bilimler Akademisi üyesidir. Rus-Sovyet yazar ve mason Nikolay Aleksandroviç Morozov'un eserlerine dayanan Yeni Kronoloji olarak bilinen bir teorinin yazarıdır. Aynı zamanda Rusya Doğa Bilimleri Akademisi (1991) üyesidir. 1996 yılında matematik dalında Rusya'nın devlet ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matematiksel gösterim</span> matematiksel nesnelerin ve fikirlerin sembolik olarak temsil edildiği sistem

Bir matematiksel gösterim, matematiksel nesne ve fikirlerin sembolik temsillerinin bir sistemdir. Matematiksel gösterimler, fiziksel bilimler, mühendislik ve ekonomi bilimi ve matematikte kullanılır. Matematiksel gösterimler ilgili basit sembolik temsilleri içerir, örneğin; sayılar 1 ve 2, fonksiyonel semboller; sin ve +; kavramsal semboller, örneğin; lim, dy/dx, denklemler ve değişkenler; ve kompleks diyagramatik gösterimler örneğin; Penrose grafiksel gösterimi ve Coxeter-Dynkin diyagramları.

<span class="mw-page-title-main">Godfrey Harold Hardy</span> İngiliz matematikçi (1877–1947)

Godfrey Harold Hardy, sayı teorisi ve matematiksel analizdeki başarılarıyla tanınan İngiliz bir matematikçiydi. Biyolojide, popülasyon genetiğinin temel bir ilkesi olan Hardy-Weinberg ilkesi olarak da bilinen, tür içi gen alışverişinin fazla olduğu topluluklarda başat ve çekinik genetik özelliklerin dağılımının oranı hakkındaki teorisiyle bu konudaki tartışmaya son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">George David Birkhoff</span> Amerikalı matematikçi (1884 – 1944)

George David Birkhoff en çok, şu anda ergodik teorem olarak adlandırılan şeyle tanınan Amerikalı matematikçi. Birkhoff, döneminde Amerikan matematiğinin en önemli liderlerinden biriydi ve yaşadığı süre boyunca birçok kişi tarafından önde gelen Amerikalı bir matematikçi olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Birim küp</span>

Birim küp, kenarları 1 birim uzunluğunda olan küptür. Üç boyutlu birim kübün hacmi 1 birim küp, toplam yüzey alanı ise 6 birim karedir.

Amy Shell-Gellasch matematikçi, matematik tarihçisi yazar ve editördür. 2013'ten 2018'e kadar Smithsonian Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi'nde araştırma yaptı ve burada Smithsonian'ın çevrimiçi koleksiyonları için matematiksel araç koleksiyonları hazırladı. Araştırmaları matematik tarihi ve öğretimdeki kullanımları üzerinedir.

Popüler matematik, genel bir izleyici kitlesine yönelik matematiksel sunumdur. Bazen bu, matematiksel bilgi birikimi gerektirmeyen kitaplar şeklinde, diğer durumlarda ise farklı alanlarda çalışan ve diğer insanlara ulaşmak için profesyonel matematikçiler tarafından yazılan açıklayıcı makaleler şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">George Pólya</span> Macar matematikçi (1887 – 1985)

George Pólya Macar matematikçi. 1914-1940 yılları arasında ETH Zürih'te ve 1940-1953 yılları arasında Stanford Üniversitesi'nde matematik profesörüydü. Kombinatorik, sayı teorisi, sayısal analiz ve olasılık teorisine temel katkılarda bulundu. Sezgisel analiz ve matematik eğitimindeki çalışmalarıyla da tanınır. Marslılardan biri olarak tanımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Edward Kasner</span> Amerikalı matematikçi (1878 – 1955)

Edward Kasner, Columbia Üniversitesi Matematik Bölümü'ne Matematik Öğretmeni olarak atanan tanınmış bir Amerikalı matematikçiydi. Kasner, Columbia Üniversitesi'nde bilimlerde fakülte pozisyonuna atanan ilk Yahudi idi. Daha sonra üniversitede 1906'da yardımcı profesör ve 1910'da profesör oldu. Diferansiyel geometri onun ana çalışma alanıydı. "Googol" terimini sunmanın yanı sıra, Kasner metriği ve Kasner poligonu ile de tanınır.

MacTutor Matematik Tarihi arşivi, John J. O'Connor ve Edmund F. Robertson tarafından sağlanan ve İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi tarafından barındırılan bir web sitesidir. Birçok tarihsel ve çağdaş matematikçi hakkında ayrıntılı biyografilerin yanı sıra ünlü eğriler ve Matematik tarihindeki çeşitli konular hakkında bilgiler içerir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Matematik Derneği</span> Lisans düzeyinde matematiğe odaklanan Amerikan kuruluşu

Amerika Matematik Derneği (MAA), lisans düzeyinde erişilebilir matematiğe odaklanan profesyonel bir topluluktur. Üyeler arasında üniversite, kolej ve lise öğretmenleri; yüksek lisans ve lisans öğrencileri; saf ve uygulamalı matematikçiler; bilgisayar bilimcileri; istatistikçiler ve akademiden, hükûmetten, iş dünyasından ve endüstriden diğer birçok katılımcı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">László Lovász</span> Macar matematikçi

László Lovász Macar matematikçi ve Eötvös Loránd Üniversitesi'nde emeritus profesördür ve en çok Avi Wigderson ile birlikte 2021 Abel Ödülü'ne layık görüldüğü kombinatorik alanındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. 2007-2010 yılları arasında Uluslararası Matematik Birliği başkanlığı ve 2014-2020 yılları arasında Macar Bilimler Akademisi başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Eugene Smith</span> Amerikalı matematikçi (1860 – 1944)

David Eugene Smith Amerikalı bir matematikçi, eğitimci ve editördü.

<span class="mw-page-title-main">Bjorn Poonen</span> Amerikalı matematikçi

Bjorn Mikhail Poonen, Amerikalı matematikçi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Matematik Bölümü'nde Seçkin Bilim Profesörüdür. Dört kez Putnam Yarışması kazananı olmuştur. Araştırma alanı aritmetik geometri olmakla birlikte ara sıra olasılık ve bilgisayar bilimi gibi diğer konularda da yayınlar yapmıştır. İki kitap düzenledi ve araştırma makalelerine yaklaşık 1.000 farklı yazar tarafından atıfta bulunuldu. Algebra &amp; Number Theory dergisinin kurucu, yönetici editörüdür. Ayrıca Involve ve AK Peters Research Notes in Mathematics kitap serisinin yayın kurullarında görev yapmaktadır.

Matematikte, değişmeli halka, çarpma işleminin değişmeli olduğu bir halkadır. Değişmeli halkaların incelenmesine değişmeli cebir denir. Değişmeli olmayan cebirse, değişmeli halkalara özgü olmayan halka özelliklerinin incelenmesidir. Bu ayrım değişmeli olmayan halkalara uzanmayan değişmeli halkaların temel özelliklerinin çok sayıda olmasından kaynaklanır.

Matematikte, cebirsel sayı alanı rasyonel sayılar alanının sonlu derecede bir uzantısıdır. rasyonel sayılar alanının alan uzantısı iken sonlu dereceye sahiptir. Burada derece alanın bir vektör uzayı üzerindeki boyutunu ifade eder. Cebirsel sayı alanları, rasyonel sayıların alanının cebirsel alan uzantısı olduğundan, rasyonel sayıları içerir ve rasyonel sayılar üzerinde bir vektör uzayı olarak düşünüldüğünde sonlu boyuta sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ian Stewart (matematikçi)</span> İngiliz matematikçi, matematik tarihçisi ve popüler bilim / bilim-kurgu kitapları yazarı

Ian Nicholas Stewart, İngiliz matematikçi ve popüler bilim ile bilimkurgu kitapları yazarıdır. Kendisi İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nde Emeritus Matematik Profesörüdür.