İçeriğe atla

Kei Okami

Kei Okama
岡見 京
Anandi Gopal Joshi (solda), Sabat İslambouli (sağda) ve Kei Okami (ortada), 10 Ekim 1885
OkunuşOkama Kei
DoğumNishida Keiko
11 Eylül 1859(1859-09-11)
Aomori, Japonya
Ölüm2 Eylül 1941 (81 yaşında)
MilliyetJapon
Diğer ad(lar)ıNishida Keiko, Keiko Okami, Kei Nishida Okami, Kyōko Okami
Mezun olduğu okul(lar)Pennsylvania Kadın Tıp Fakültesi, 1889
MeslekFizikçi
Tanınma nedeniBatılı bir üniversiteden Batı tıbbı alanında diploma alan ilk Japon kadın

Kei Okami (岡見 京, Okami Kei, 11 Eylül 1859;[1] Aomori, Japonya - 2 Eylül 1941[1]), Japon fizikçi. Batılı bir eğitim kurumundan (Pennsylvania Kadın Tıp Fakültesi) Batı tıbbı alanında ilk diploma alan kişidir.

Yaşamı

Erken yılları

Kei Okami, 1858'de Aomori'de Nishida Keiko olarak doğdu. 1878'de Yokohama Kyoritsu Kız Okulu'ndan mezun oldu ve ardından Sakurai Kız Okulu'nda İngilizce öğretmenliği yaptı. 25 yaşında resim öğretmeni Okami Senkichiro ile evlendi ve çift daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti.[2]

Tıp eğitimi

Okami, Amerika'da Pennsylvania Kadın Tıp Fakültesi'nde okudu ve Presbiteryen Kilisesi Kadın Yabancı Misyoner Topluluğu'ndan yardım aldı. Dört yıllık eğitimin ardından 1889'da Susan La Flesche Picotte ile birlikte mezun oldu.[3] Böylece bir Batı üniversitesinden Batı tıbbı alanında diploma alan ilk Japon kadın oldu.[2]

Medikal kariyeri

Japonya'ya döndükten sonra Okami, Takaki Kanehiro'nun daveti üzerine Jikei Hastanesi'nde (şu anda Jikei Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi) çalıştı. İmparator Meiji'nin kadın olduğu için bakımını reddetmesi nedeniyle istifa etti.[4] Daha sonra Akasaka Tameike, Minato'daki evinde faaliyet gösteren kendi kliniğini açtı.[5] Jinekoloji alanında çalıştı ve ayrıca tüberküloz hastalarını tedavi etti. Daha sonra muayenehanesini kapattı ve kayınbiraderi Kiyomune tarafından kurulan Shoei Kız okulunun (Shoei Kız Orta ve Lise'sinin öncülü) müdür yardımcısı olarak görev yaptı. 1897'de arkadaşı Bayan True ile ortaklaşa olarak hasta kadınlar için küçük bir hastane açtı. Aynı yerde hemşirelik okulu da kurdu. Hastane dokuz yıl sonra, çok az hasta olduğu ve çoğunlukla yabancı kadın vaizlerle sınırlı olduğu için kapandı. Daha sonra meme kanseri nedeniyle emekli oldu.[5] Dindar bir Hristiyan olarak Japonya'daki misyonerlik çalışmalarına katıldı ve Japonya'nın en büyük hastanelerinden birinde hemşirelere anatomi dersleri verdi.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b 日本人名大辞典+Plus, デジタル版. "岡見京子(おかみ きょうこ)とは? 意味や使い方". コトバンク (Japonca). 9 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 
  2. ^ a b Ion, Hamish (1 Temmuz 2010). American Missionaries, Christian Oyatoi, and Japan, 1859-73 (İngilizce). UBC Press. s. 230. ISBN 978-0-7748-5899-1. 
  3. ^ Journal of the American Medical Association (İngilizce). American Medical Association. 1889. s. 455. 
  4. ^ "A warrior of the people : how Susan La Flesche overcame racial and gender inequality to become America's first Indian doctor | WorldCat.org". search.worldcat.org (İngilizce). s. 156. 17 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 
  5. ^ a b "Prominent People of Minato City (Keiko Okami)". www.lib.city.minato.tokyo.jp. 1 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 
  6. ^ Woman's Work for Woman and Our Mission Field (İngilizce). Women's Foreign Missionary Societies of the Presbyterian Church. 1889. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marie Curie</span> Fransız-Polonyalı fizikçi ve kimyager

Marie Skłodowska Curie, radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.

<i>Vampir Prenses Miyu</i>

Vampir Prenses Miyu Narumi Kakinouchi ve Toshiki Hirano tarafından yapılan korku türünde bir Japon çizgi dizisidir. Bu animeden yola çıkılarak yazılan çizgi roman serisi de aynı adı taşımaktadır. Dizinin ana karakterleri Miyu adındaki vampir kız ile onun şeytani arkadaşı Larva'dır.Vampir Prenses Miyu'daki vampirler "Shinma" veya tanrı-iblis avcılarıdır ve vampirlerin sonuncusu olarak Miyu, Shinma'yı avlama ayrıcalığına sahiptir.

Hulusi Behçet, Türk dermatoloji uzmanı ve bilim insanıdır.

Peyman Türkan Akyol, Türk tıp doktoru, akademisyen, siyasetçi, Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve Ankara Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Louisa May Alcott</span> Amerikalı romancı (1832 – 1888)

Louisa May Alcott, Amerikalı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Tohoku Üniversitesi</span>

Tohoku Üniversitesi (İngilizce: Tohoku University, Japonca: 東北大学 Japonya'nın Sendai kentinde bulunan bir kamu üniversitesidir. 2013 yılı verisine göre Üniversite'nin 10 fakültesi 15 okulu ve kayıtlı 17.887 öğrencisi bulunmaktadır. Üniversitenin kuruluşundaki felsefesi araştırma önceliği ve açık-kapı politikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō Tange</span> Japon mimar (1913 – 2005)

Kenzō Tange dünyaca ünlü Japon mimar. 20. yüzyılın en önemli mimarlarından birisi olup Modernizm akımını geleneksel Japon stili ile birleştirip kendine özgü bir akım yaratmış ve beş kıtada da tasarımlar gerçekleştirmiş bir mimardır. Prestijli bir mimarlık ödülü olan Pritzker Mimarlık Ödülü’nü de kazanmıştır. Yapısalcılık adı verilen bir akımın öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Edge Hill Üniversitesi</span>

Edge Hill Üniversitesi, Kuzey-Batı İngiltere'de küçük bir kent olan Ormskirk'de bulunan bir yükseköğretim kurumudur. Kamuya ait bir üniversite olup 1858'de Liverpool'un "Edge Hill" semtinde bir kız öğretmen eğitim okulu olarak kurulmuş ve ismini bu semtte atıfla "Edge Hill Koleji" olarak almıştır. 1931'de "Ormskirk" küçük kentinde şimdiki kampüsüne geçmiştir. 1970'li yıllardan sonra o zamanlar kurulan politeknikler gibi yüksek eğitim diploması dersleri vermesine rağmen de statüsü değişmemiş ve 1980'li yıllardan sonra da diğer öğretmen okulları gibi politeknikler ve üniversitelerle birleşmemiş ve 1990'lı yıllar ve ta 2006'ya çeşitli değişik isimler ve statülerle yüksek eğitim dersleri sağlamıştır. En sonunda 2006 yılında Kraliçe beratı ile üniversite statüsü verilip "Edge Hill Üniversitesi" ismini almıştır.

<i>Stray Dog</i> 1949 Japonya yapımı sinema filmi

Stray Dog, 1949 Japonya yapımı sinema filmdir. Filmin yönetmeni Akira Kurosava'dır. Filmin çekimleri 17 Ekim 1949'da tamamlanmıştır. Dağıtıcısı Toho Company olan film, 1 dilde (Japonca) yapılmıştır. Filmin süresi 122 dakikadır.

<span class="mw-page-title-main">Tıp fakültesi</span> tıp alanında eğitim veren kurum

Tıp fakültesi, tıp biliminin öğretildiği ve bu bilim içindeki çeşitli dallarda araştırmalar yapılan fakülte. Mezunları, tıp doktoru unvanı almaktadır. Ayrıca mezuniyet sonrası uzmanlık eğitimi ile uzman doktor, operatör doktor gibi unvanlar verilir. Temel tıp bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimleri de verilmektedir. Türkiye’de tıp fakülteleri liseden sonra ülke genelinde yapılan bir merkezi sınavla öğrenci kabul etmektedir. Eğitim süresi 6 yıldır. Okullar farklı eğitim modellerini tercih etse de ülke genelindeki fakültelerde ilk 3 yıl teorik eğitim laboratuvar dersleriyle beraber verilir sonraki 2 yıl çeşitli bölümlerde stajlara devam edilirken öğrencilerin bilgileri sözlü sınavlarla da sınanmaya başlanır ve okulun son sınıfında Intörn (stajyer) adıyla hastanede gözetim altında çalışmaya başlar. Intörn (stajyer) maaşı, 2022 yılında asgari ücret olarak verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Garrett Anderson</span>

Elizabeth Garrett Anderson, İngiliz hekim ve kadın hakları savunucusu. İngiltere'nin hekim ve kadın hakları savunucusu olan ilk kadını. Kadınlarla çalışan ilk hastanenin kurucu ortağı, İngiliz tıbbı okulunun birinci dekanı, Fransa'da tıbbın ilk kadın doktoru, İngiltere'deki bir okul yönetim kuruluna seçilen ilk kadın ve İngiltere'nin ilk kadın belediye başkanı ve hakimi olan Aldeburgh belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sapporo Tıp Üniversitesi</span> üniversite

Sapporo Tıp Üniversitesi Chūō-ku, Sapporo, Hokkaidō, Japonya’da bulunan bir devlet üniversitesidir. Okulun öncüsü 1945'te kuruldu ve 1950'de üniversite olarak tanındı.

Keiko Itō, Japon haiku şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Eugene Lindsay Opie</span>

Eugene Lindsay Opie, tüberkülozun nedenleri, bulaşması ve teşhisi ve hastalığa karşı aşılama üzerine araştırmalar yapan Amerikalı doktor ve patologdur. ABD'de çeşitli tıp okullarında patoloji profesörü olarak ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Dekan olarak görev yaptı.

Atsumi Tanezaki, Japon seslendirme sanatçısı ve şarkıcı.

<i>Kurt Çocuklar</i> 2012 animasyon filmi

Kurt Çocuklar, Mamoru Hosoda'nın yönetmenliğini yaptığı ve senaryosu Satoko Okudera ve Mamoru Hosoda'nın yazdığı 2012 yapımı bir Japon fantastik fantastik anime filmidir. Film, Hosoda'nın yönettiği ikinci orijinal uzun metrajlı film ve kendi yazdığı ilk çalışmadır. Film, Studio Chizu tarafından hazırlanmış olup 25 Haziran 2012 tarihinde Fransa ve 21 Temmuz 2012 tarihinde Japonya'da gösterime girdi.

<span class="mw-page-title-main">Sabat İslambouli</span>

Sabat M. İslambuli (1867) – 1941), Kürtçe Suriyeli ilk Kürt kadın doktorlardan biriydi. Kürt - Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Adının yazılışında farklılıklar var ve aynı zamanda Sabat Islambooly, Tabat Islambouly, Tabat Istanbuli, Thabat Islambooly ve daha fazlası olarak biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu'nda tıp</span>

Bizans tıbbı, Bizans İmparatorluğu'nun yaklaşık MS 400 ile MS 1453 arası yaygın tıbbi uygulamalarını kapsar. Bizans tıbbı, Greko-Romen öncülleri tarafından geliştirilen bilgi temeli üzerine inşa edilmesiyle dikkate değerdir. Bizans tıbbı, antik çağlardan kalma tıbbi uygulamaları koruyarak İslam tıbbını etkiledi ve Rönesans döneminde Batı'nın tıbbın yeniden doğuşunu destekledi.