İçeriğe atla

Kegeti

Koordinatlar: 42°41′24″K 75°10′12″D / 42.69000°K 75.17000°D / 42.69000; 75.17000
Kegeti
Кегети (Kırgızca)
Кегеты (Rusça)
Kırgızistan üzerinde Kegeti
Kegeti
Kegeti
Koordinatlar: 42°41′24″K 75°10′12″D / 42.69000°K 75.17000°D / 42.69000; 75.17000
Ülke Kırgızistan
İlÇuy
İlçeÇuy
Rakım1233 m
Nüfus
 (2021)
 • Toplam3.004

Kegeti (KırgızcaКегети, RusçaКегеты), Kırgızistan'ın Çuy ilinde yer alan bir köydür. Çuy ilçesinin bir parçasıdır.[1] Nüfusu 2021 yılında 3004'tü.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Classification system of territorial units of the Kyrgyz Republic" (Kırgızca). National Statistics Committee of the Kyrgyz Republic. Mayıs 2021. ss. 80-81. 2 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2021. 
  2. ^ "Population of regions, districts, towns, urban-type settlements, rural communities and villages of Kyrgyz Republic" (XLS) (Rusça). National Statistics Committee of the Kyrgyz Republic. 2021. 10 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bişkek</span> Kırgızistanın başkenti

Bişkek, Kırgızistan'ın başkentidir. 1878 yılında kurulan kentte, 2023 sayımına göre 1.104.742 kişi yaşar. Kent, Sovyetler Birliği döneminde, Bolşevik askeri önderlerinden Mihail Frunze'nin anısına Frunze adıyla anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kırgızistan bayrağı, Kırgızistan'ın SSCB'den ayrıldıktan sonra 3 Mart, 1992'de onayladığı ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni diasporası</span> Ermenistan dışındaki Ermeni toplulukları

Ermeni diasporası, Ermenilerin yerli halk olarak kabul edildiği bölgeler dışında yaşayan Ermeni topluluklarını ifade eder. Ermenistan dışında 3-4 milyon kadar Ermeni'nin yaşadığı iddia edilmektedir. Ancak sağlıklı istatistikler yoktur. Ermenilerin diasporada en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD ve Fransa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelere göre işsizlik oranı listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Dünyadaki ülkelerde işsizlik oranlarını The World Fact Booka göre düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızlar</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Kırgızlar, çoğunluğu Kırgızistan'da yaşayan Türk halkı. Türklerin bilinen en eski yazılı belgeleri olan Yenisey ve Orhon Yazıtları'nda Kırgızlar, tarihleri çok eskiye dayanan Türk kavimleri arasında zikredilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Kazakistan (il)</span>

Batı Kazakistan Eyaleti, Kazakistan'da bir eyalettir. Merkezi Oral'dır ve nüfusu 200.000'dir. Rusya'ya sınırı vardır ve Ural Dağları'na yakındır. Ural Nehri Rusya'dan doğar ve eyaletin içinden akarak Hazar Denizi'ne dökülür. Batı Kazakistan kısmen Avrupa'da kısmen Asya'da yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ala-Arça Millî Parkı</span>

Ala-Arça Millî Parkı, Kırgızistan içinde Tanrı Dağlarında, 1976 yılında kurulan yüksek dağlık bir ulusal parktır ve başkent Bişkek'in yaklaşık 40 km güneyinde yer alır. Park toplum ve gelecek kuşakların iyiliği ve eski Ala-Arça Nehri'ni ve çevresini korumak için kurulmuştur. Park, yaklaşık 200 km² alanı kapsar ve sahanın yüksekliği yaklaşık 1500 metre ile Tanrı Dağları'nın bölümü Kırgız Ala dağları'nın en yüksek tepesi 4.895 m rakımlı Semenova Tian-Shanski Doruğu arasında derin vadi boyunca 15 km uzanır. Aynı adı taşıyan Ala-Arça Nehri bu ulusal parkın içinden, başkent Bişkek'e doğru akar.

<span class="mw-page-title-main">Narın, Kırgızistan</span>

Narın, Kırgızistan'da Narın ilinin merkezi olan şehirdir. Narın Nehri kıyısında, 2.050 m rakımda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gülistan, Özbekistan</span>

Gulistan, eskiden Özbekistan'ın Sirderya ilinde merkezi kenttir. Golodnaya Steplerinin güneydoğu kesiminde ve Taşkent'in 120 km güneybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gülça</span>

Gülça, Kırgızistan'ın Oş İli'nin Alay İlçesindeki bir köydür. Alay İlçesinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Nüfusa göre Asya ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Asya ülkelerinin ve kıtadaki nüfusa göre bağımlılıkların bir listesidir. Birleşmiş Milletler tarafından öngörülen toplam nüfus ve en son resmî rakamdır.

<span class="mw-page-title-main">Dunganlar</span>

Dungan, Orta Asya'nın eski Sovyetler Birliği devletlerinde yaşayan Çin kökenli Müslüman bir halka ilişkin kullanılan bir terimdir. Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Türki halklar da bu etnik grubun üyelerini "Dungan"/"Tunggan" olarak bilirler. Ancak hem Çin hem de eski Sovyetler Birliği'nde yaşayan bu etnik grubun üyeleri kendilerini Hui olarak tanımlar.

Kırgızistan, Orta Asya'daki eski Sovyet cumhuriyetleri arasından resmi dillerinden biri Rusça olan 3 ülkeden biridir. 1991'de Kırgızca resmi dil olarak kabul edilmiştir. Ülkedeki başta Rus azınlık olmak üzere Kırgızistan'daki azınlıkların baskısı sonucu 1997 yılında Rusça ikinci resmi dil olarak kabul edilmiştir. Böylece Kırgızistan iki resmi dilli bir ülke olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Artyom Novikov</span>

Artyom Eduardoviç Novikov, Kırgızistan'ın Birinci Başbakan Yardımcısıdır. 15 Kasım 2020'de, Sadır Caparov'un görevdeki resmi yetkileri Ocak 2021 cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına kadar askıya alındığı için Kırgızistan'ın vekaleten Başbakanı oldu. Başbakanlık görevini 3 Şubat 2021 tarihinde Ulukbek Maripov'a devretti.

<span class="mw-page-title-main">Ulukbek Maripov</span>

Ulukbek Asamidinoviç Maripov ; d. 31 Ağustos 1979) Kırgız bir politikacıdır ve 3 Şubat 2021 - 12 Ekim 2021 tarihleri arası Kırgızistan'ın Başbakanıydı. Maripov, başbakan olarak atanmadan önce Kırgız Hesap Odası'na başkanlık etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Kırgız mutfağı</span>

Kırgız mutfağı, Kırgızistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Kırgız mutfağı birçok yönden komşularının mutfağına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Kiçi-Kemin Nehri</span> Kırgızistan ve Kazakistanda bir nehir

Kiçi-Kemin, Kırgızistan'ın Çuy İli'nin Kemin İlçesi'nde ve Kazakistan'ın Jambıl Eyaleti Korday İlçesi'nde bulunan bir nehirdir. Çuy Vadisi'ndeki Çu Nehri'nin sağ koludur.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'ın idari bölümleri</span>

Kırgızistan, merkezi hükûmet tarafından atanan valiler tarafından yönetilen yedi ile bölünmüştür. Başkent Bişkek idari olarak bağımsız bir şehirdir.

Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Tarih Müzesi,, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Tarih Müzesi, Kırgızistan'ın ulusal tarih müzesidir.