Sarıyer, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan ilçedir. Güneyden Beşiktaş ve Kâğıthane, batıdan Eyüpsultan ilçeleri ile doğudan İstanbul Boğazı ve kuzeyden Karadeniz ile çevrilidir. Sarıyer ilçesi toplam 38 mahalleden oluşmaktadır. Bahçeköy Belediyesi'nin 2009 yılında feshedilerek Sarıyer ilçesinin bir mahallesi olması, 2012 yılında da Şişli sınırları içinde yer alan Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin bu ilçeye dahil edilmesiyle son halini alan ilçe İstanbul'un en kuzeydeki ilçelerinden biridir.
Beşiktaş, İstanbul ilinin bir ilçesidir. Adını İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Beşiktaş semtinden alır. 8,4 km uzunluğunda sahili olduğu İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında yer alan ilçe batıda Şişli ve Kâğıthane, güneybatıda Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ilçeleriyle komşudur. Yüzölçümü 18 km², nüfusu ise 2019 ADNKS verilerine göre 182.649'dur.
Üsküdar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan ilçedir. Kocaeli Yarımadası'nın batı kesiminde yer alan Üsküdar, kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrilidir. İlçe 33 tane mahalleden oluşmaktadır. 2015 yılında gerçekleştirilen İstanbul'da Yaşam Kalitesi Araştırması'nda tüm ilçeler arasında 7. sırada yer almıştır.
İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos ), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur. Boğaz, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu (Asya) Yakası olarak ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılan yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir.
Boğaziçi, İstanbul Boğazı ile iki kıyısını içine alan kent parçası.
Vaniköy İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinin sınırları içinde Boğaziçi'nin Anadolu yakasında Çengelköy ile Kandilli arasındaki bir Boğaz semtidir.
Laleli, Fatih İlçesi sınırları içindeki bir semttir. Beyazıt ile Aksaray arasında, tarihi İstanbul'un (suriçi) ana aksı olan Ordu Caddesi etrafında uzanır. Günümüzde Laleli'de birçok tekstil firması bulunmaktadır. Bu firmalar Rusya ve eski Doğu Bloku ülkelerine giyim eşyası ihraç etmektedirler. İstanbul Üniversitesi'nin edebiyat fakültesi bu semtte bulunmaktadır. Ayrıca Laleli Camii bu semtte de bulunmaktadır.
Türk Boğazları terimi iki dar boğazı, bir tarafta Marmara Denizi ile Ege Denizi'ni ve diğer taraftan da Karadeniz'i bağlamayı ifade eder.
Sinanpaşa, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesindeki bir mahalle. Mahallenin bulunduğu bölge 17.yy'dan önce Beşiktaş semti olarak anılmaktayken; Beşiktaş semtinin Galata beldesine bağlanması ile birlikte günümüzdeki ismini almıştır. Cihannüma, Türkali, Vişnezade semtleri ve İstanbul Boğazı ile çevrilidir. Adını aldığı Sinan Paşa Camii, Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi ve meydanı ile İstanbul Deniz Müzesi semt sınırları içindedir.
İstanbul Boğazı enerji nakil hatları ya da Boğaz atlama hattı, İstanbul şehrinin elektrik gereksinimini karşılamak ve üretilen enerjiyi şehrin her iki yakasına da eşit biçimde dağıtmak amacıyla İstanbul Boğazı üzerinden geçirilen büyük bağlantı kablolarıdır. İstanbul Boğazı üzerinde farklı noktalarda konumlandırılmış ve farklı kapasitelere sahip olan üç enerji nakil hattı vardır.
Kandilli Burnu, Üsküdar'ın, Kandilli semtinde karanın İstanbul Boğazı'na yaptığı çıkıntıdır. Burunun iç kesimlerinde Kandilli Kız Lisesi ve Adile Sultan Sarayı; kıyı kesimlerindeyse tarihî Kandilli Camii ve şehir hatları vapurlarının Kandilli İskelesi vardır.
Harem, İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinde yer alan semtlerden biridir. Selimiye mahallesinin sahil kesimlerini kapsamaktadır. İstanbul Boğazı'nın güney girişinde deniz kıyısında yer alan bir semttir. Kadıköy ve Üsküdar ilçe merkezleri arasında, Haydarpaşa Garı'na çok yakın bir konumda bulunan Harem, çok işlek ve hareketli bir merkez konumundadır.
Boğazkesen Caddesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan bir yoldur. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda Çukurcuma semtinden Tophane'ye iner. Firuzağa ve Tomtom mahalleleri arasında idarî sınır teşkil eder. Galatasaray Meydanı'nden başlayarak Çukurcuma'da sonlanan Yeniçarşı Caddesi'nin devamı niteliğindedir. Boğazkesen adını, İstanbul Boğazı'na paralel olarak ilerleyen Meclis-i Mebusan Caddesi'ni dik kestiği için almıştır. Yokuş üzerinde bulunan önemli yapılar Tomtom Kaptan Camii ve Tophane-i Amire Binası'dır. Caddede herhangi bir toplu taşıma aracı çalışmamaktadır ancak T1 Tophane istasyonuna kolaylıkla ulaşılabilir.
Paşalimanı, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, semt Üsküdar ve Kuzguncuk semtleri arasında; İstanbul Boğazı kıyısında yer almaktadır. Fethipaşa Korusu bu semt sınırları içinde bulunmaktadır.
Yusufpaşa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Hasekisultan ve Mollagürani mahalleleri sınırları arasında kalmaktadır. Aksaray semtine yakınlığı nedeniyle oldukça işlek bir merkez konumundadır. T1 tramvay hattının semtte bir istasyonu bulunmaktadır.
Pazartekke, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Topkapı ve Mevlanakapı mahallelerine sınırları arasında kalmaktadır. Topkapısı'ndan Suriçi'ne girildiğinde karşılaşılan ilk semttir. Semtte T1 tramvay hattınınnın bir durağı da vardır.
Çatladıkapı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Küçükayasofya mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Bir kıyı semti olan Çatladıkapı, Ahırkapı ve Kadırga semtleri arasında yer alır. Semtin adının 1532 İstanbul depreminde semtten bulunan surlarda büyük bir çatlak oluşmasıyla yerleştiği sanılmaktadır.
Eğirkapı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Ayvansaray mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Suriçi'nin en batıdaki semtlerinden biri olan Eğirkapı, Edirnekapı ve Ayvansaray semtleri arasında yer alır.
Küçüklanga, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Aksaray mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Aksaray ve Cerrahpaşa semtleri arasında uzanan Küçüklanga Caddesi, semtin ana aksını oluşturur. Küçüklanga Sanayi Sitesi ve yapımı hâlen sürmekte olan Yenikapı İstasyonu semt sınırları içinde kalmaktadır.
Belgradkapı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Zeytinburnu ve Fatih ilçeleri arasında bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, semtin İstanbul Surları'ndaki Belgrad Kapısı'nın iki yanına yayıldığı söylenebilir. Semtin ana aksını Zeytinburnu tarafında kalan Belgradkapı Caddesi oluşturur. Semt Yedikule ve Silivrikapı semtleri arasında kalmaktadır.