Kefe Kuşatması
Tarihte birden fazla Kefe Kuşatması gerçekleşmiştir, işte bazıları:
Tarihte birden fazla Kefe Kuşatması gerçekleşmiştir, işte bazıları:
Kefken, Kocaeli ilinin Kandıra ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kefken Adası, Kocaeli ili sınırları içinde, Cebeci sahilinin tam karşısında 10 dakikalık mesafede bulunan Karadeniz adasıdır. Kıyıları toplamda 1,7 kilometre uzunluğundadır ve adanın yüzölçümü 0,11 kilometrekaredir. En yakın kara parçasına olan uzaklığı ise 0,8 kilometredir. Kıyılarının büyük bölümü kayalık ve küçük kumsallardan oluşmaktadır.
Kırım Hanlığı veya Taht-i Kırım ve Deşt-i Kıpçak, 1441-1783 yılları arasında Kırım'da hüküm sürmüş Kırım Tatar devletiydi. Altın Orda Devleti'nin yerini alan dört Hanlıkların en uzun süre hüküm süreni idi. Bazı kaynaklarda 1475'ten 1774 yılında Küçük Kaynarca Antlaşması'nın imzalanışına kadar Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı kaldığı belirtilmektedir.
Murtaza Paşa, 17. yüzyıl'ın ikinci yarısında görev yapmış ünlü bir Osmanlı paşasıdır.
Zweites Deutsches Fernsehen, Mainz'da kurulmuş Alman kamu televizyon kanalıdır.
Kef (ك), Arap alfabesinin yirmi ikinci harfi. İbranice muadili Kaf harfidir.
Toktamış Han, Altın Orda Devleti hanı. Yıllarca süren fetret devrine son vererek Altın Orda Hanlığı'nda birliği sağlamıştır. Cengiz Han'ın oğlu Cuci Han'ın soyundan gelir.
Nur Devlet Giray 4. Kırım Hanı. 1466-1467, 1467-1469, 1475-1476 olmak üzere toplam üç kez saltanat sürmüştür. 1486 ile 1490 yılları arasında Kasım Hanlığı'nı yönetmiştir.
II. İslam Giray, 1584 ila 1588 yılları arasında hüküm süren Kırım hanıdır.
Azak Kuşatması, 1735-1739 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.
Kefe Eyaleti veya Kefe Beylerbeyliği, Kırım Hanlığı'nın güneyinde bulunan bir eyalet. 1568 yılında kurulmuş, 1774'te Küçük Kaynarca Antlaşması ile eyalet Kırım Hanlığı'na verilmiştir.
Nef, sağır kef,kêf-î Türkî,,kêf-î nûni ya da nazal n (ڭ), Osmanlı alfabesinin 28. harfidir. Arap alfabesinin orijinalinde bulunmayıp sonradan eklenmiştir. Bu harf ayrıca Uygur alfabesinin 19. harfidir.
D.605, Marmara Bölgesi'nde Kocaeli il sınırları içinde bulunan bir devlet yoludur.
Kefe veya Feodosya, Ukrayna’nın Kırım yarımadasının güneydoğu kıyısında yer alan bir liman şehridir.
Kefe Kuşatması, 1454 yılında ittifak halinde bulunan Osmanlı Devleti ile Kırım Hanlığı'nın Ceneviz Cumhuriyeti'nin Kırım Yarımadası'nda bulunan kalelerinden Kefe'ye yönelik askerî harekâtı. Kuşatma, Cenevizlilerin Kefe'yi ellerinde tutmalarına karşılık Osmanlı Devleti ve Kırım Hanlığı'na yıllık haraç vermeleri teklifinin kabul edilmesi üzerine kaldırıldı.
Kırım, Doğu Avrupa'da, Karadeniz'in kuzey kıyısında yer alan ve Karadeniz ile Azak Denizi tarafından çevrelenen Ukrayna’da bulunan bir yarımada. Ukrayna'nın Herson Oblastı'nın güneyinde ve Rusya'nın Kuban bölgesinin batısında bulunmaktadır. Perekop Kıstağı ile Herson Oblastı'na bağlanmaktadır ve Kerç Boğazı ile Kuban'dan ayrılmaktadır.
II. Kefe Kuşatması, 1469 senesi sonlarına doğru Ceneviz Cumhuriyeti kontrolündeki Kefe'nin Osmanlı İmparatorluğu tarafından ikinci kez kuşatmasıyla meydana gelmiştir.
III. Kefe Kuşatması, Haziran 1475'te gerçekleşmiştir. Kırım'ın ilhakı için yarımadaya gelen Gedik Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ve müttefiki Kırım ordusu tarafından hem denizden, hem de karadan kuşatılan Kefe birkaç gün direndikten sonra teslim olmuştur.
Kırım'ın fethi veya Kırım'ın Osmanlı İmparatorluğuna katılması, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kefe ve Sudak liman bölgelerine 1454-1475 yılları arasındaki askerî harekâtıdır. Harekât sonucu Kırım, Osmanlı himayesi altına girmiştir ve 1524'ten itibaren Kırım Hanları, Padişahlar tarafından seçilmeye başlandı.
Kırım Seferi, Osmanlı İmparatorluğu'nun isyan eden Kırım Hanı II. Mehmed Giray'ı cezalandırmak, Kırım Hanlığı'nda hakimiyetini tesis etmek ve yeni Han II. İslam Giray'ı tahta çıkarmak amacıyla 1584 yılında düzenlediği iki askerî harekât.