İçeriğe atla

Kebele (rayon)

Koordinatlar: 40°58′53″K 47°50′45″D / 40.98139°K 47.84583°D / 40.98139; 47.84583
Gebele Rayonu
Rayonun Azerbaycan'daki konumu
MerkezKebele
BaşkanSebuhi Abdullayev
Alan1548.6 (km2)
Nüfus107.786
Plaka kodu36
Telefon kodu160
Posta koduAZ 3600
Web sitesihttp://www.qebele-ih.gov.az/

Gebele[1][2][3][4] Rayonu veya Kebele[5][6][7] Rayonu (Azerice: Qəbələ rayonu), Azerbaycan'da rayon. Merkezi Gebele şehridir. Rusya ile sınırı bulunmaktadır.

Kabala Rayonu'nda bir çağlayan
Kabala Rayonu'nda bir göl

Tarih

1930 yılında kurulmuştur. İlk adı Kutkaşen Rayonu idi. Adı, 1991 yılında Gebele Rayonu olarak değiştirilmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ XII. Türk Tarih Kongresi, Ankara 12-16 Eylül 1994. Türk Tarih Kurumu. 1999. s. 286. ISBN 975-16-1171-7, ISBN 978-975-16-1171-0. ...Azerbaycan'ui Nic Köyü'nde Gebele Bölgesi'nde... 
  2. ^ Türk dünyası araştırmaları, Issue 156. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı. 2005. s. 55. ...Azerbaycan'ui Nic Köyü'nde Gebele Bölgesi'nde... 
  3. ^ Emircan, Mehmet (1959). Dergi, Volume 5. Institut zur Erforschung der UdSSR. s. 90. ...İlk önce Gebele şehrini başkent yapan Albanlar.. 
  4. ^ Abbaslı, Nazile (2001). Azerbaycan'da özgürlük mücadelesi. Beyaz Balina Yayınları. s. 29. ISBN 975-8414-22-4, ISBN 978-975-8414-22-2. ...İlk önce Gebele şehrini başkent yapan Albanlar.. 
  5. ^ Prof. Dr. Budag Budagov, İpek Yolu ve Türk Dünyası 16 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türkiye Türkçesine çeviren: Prof. Dr. Babek Kurbanov)
  6. ^ "Nevin Donat, "Turizmci 3 büyüğü dağa bekliyor", Milliyet gazetesi URL erişim tarihi: 26 Ağustos 2009". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009. 
  7. ^ İsmailbey Gutgaşınlı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı[]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karapapaklar</span> Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik boylardan birisi

Karapapaklar veya Terekemeler, Kuzey Kafkasya'da Derbent, Gürcistan'da Kvemo Kartli, Azerbaycan'da Kazah, İran'da Sulduz ve Türkiye'de de genel olarak Kuzeydoğu Anadolu'da yaşayan Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik boylardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Harran Üniversitesi</span> Şanlıurfada kurulu devlet üniversitesi

Harran Üniversitesi, Şanlıurfa'da bulunan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Balaken (rayon)</span> Azerbaycan rayonu

Balaken Rayonu, Azerbaycan'ın rayonlarından biridir. Azerbaycan'ın kuzeybatısındadır. Antik Yunan coğrafyacısı Strabon, Balaken'i 'Mabetler diyarı' adıyla anmıştır.

Sedat Laçiner, Türk akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Gürsoy</span> Türk akademisyen ve filozof

Kenan Gürsoy, Türk akademisyen ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Çepniler</span> Türkiye ve Türkmenistanda yaşayan bir Oğuz boyu

Çepniler veya Çepni boyu, yoğunlukla Doğu Karadeniz ve Türkmenistan'ın batı bölgelerinde yaşayan, Oğuz boylarından Üçoklara mensup olan yerleşik Türk halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kelbecer (rayon)</span> Azerbaycanda rayon

Kelbecer Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idari bölümlerden birisidir. 8 Ağustos 1930 tarihinde rayon statüsü almıştır. 1992 yılında Azerbaycan parlamentosunun kararıyla eski Ağdere (Mardakert) rayonunun 20 köyü Kelbecer rayonuna katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ortabağ, Uşak</span>

Ortabağ, Uşak ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Füsun Akatlı</span> Türk yazar

Suat Füsun Akatlı, Eleştirmen, yazar, öğretim üyesi.

Sevinç Çokum,, Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden. Hikâye, roman ve senaryo yazarı.

Karadağlılar veya Karacadağlılar, İran'ın Türkmen Yatağı denilen, Aras Nehri'nin güneyinde yer alan ve kendi kabile adını taşıyan Karadağ bölgesinde yaşayan Türk boyudur. Karadağlı ismi, büyük dağ veyahut dağlık yer anlamına gelen Karadağ kelimesinin sonuna "-lı" ekinin eklenmesiyle oluşmuş olup dağlık yerde yaşayan anlamına gelir. Büyük Sovyet Ansiklopedisi, Karadağlıları Azerileri oluşturan etnografik gruplardan biri olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ (İran)</span>

Karadağ veya Karacadağ İran'ın kuzeybatı bölgesi Güney Azerbaycan'daki Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde ve Aras Nehri'nin güney kısmında yer alan tarihsel bölgedir. Bölgenin merkezi Ahar şehri olup Ahar Şehristanı'nı içine alır. Meşkinşehr ve Mugan Ovası'na komşudur. Ormanlık olan bölge coğrafi açıdan dağlık olup, bakır açısından zengindir.

<span class="mw-page-title-main">Aras Türk Cumhuriyeti</span> Türk devleti

Aras Türk Cumhuriyeti, diğer adıyla Türk-Aras Cumhuriyeti, Kasım 1918'de Azerbaycan ve Osmanlı Devletinin desteğini alan Cafer Kuli Han tarafından kurulmuş olan, şu anki Nahçıvan Özerk Bölgesi'nde bulunan kısa süreli bir Türk cumhuriyetidir. Başkenti Nahçıvan şehri olan bu Cumhuriyetin arazisi 16.000 kilometrekare, nüfusu ise 1 milyona yakındı. Sınırları Nahçıvan, Şerur-Daralayaz, Ordubad Uyezdlerini ayrıca Uluhanlı, Vedibasar, Kemerli, Meğri vb. arazileri birleştirirdi.

Yafınç Kaşgarlı Mahmud, Türk Dili'nin en eski ve değerli sözlüklerinden Divân-ı Lügati't-Türk'te şöyle tanımlamaktadır;

Çarukluğ, Kaşgarlı Mahmud, Türk Dili'nin en eski ve değerli sözlüklerinden Divân-ı Lügati't-Türk'te;

<span class="mw-page-title-main">Kebele</span> Azerbaycanda bir şehir

Kebele veya Kabala, Azerbaycan'da şehir. Kebele Rayonu'nun idarî merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Teoman Duralı</span> Türk filozof ve akademisyen (1947–2021)

Şaban Teoman Duralı, Türk filozof, mütefekkir ve akademisyendir. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kefe</span>

Kefe veya Feodosya, Ukrayna’nın Kırım yarımadasının güneydoğu kıyısında yer alan bir liman şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Hoşik pilavı</span>

Hoşik pilavı, bir çeşit bulgur pilavıdır. Malzemeleri yarma(döğme), sarı yağ, su ve tuzdur. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir. Ağrı mutfağında yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kükü pilav</span>

Kükü pilav, bir çeşit bulgur pilavıdır. Malzemeleri bulgur, yumurta, sarı yağ, su ve tuzdur. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir. Azerbaycan'da kükü pilavı uzun pirinç ile yapılmaktadır.