İçeriğe atla

Kebabaluba

Kebabaluba
YönetmenEnis Tahsin Özgür
TürüAnimasyon
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i1995 (1995)
Süre2’ 11”
Ülke Türkiye

Kebabaluba, Enis Tahsin Özgür'ün yönettiği, animasyon türünde, 1995 yapımı bir kısa filmdir.[1]

Hikâye

Hamdi basit bir döner kebap satıcısıdır, yine de işiyle fazlasıyla gurur duymaktadır.

Başarıları

Kaynakça

  1. ^ "Annecy 1995 - Kısa Film Yarışması". Annecy.org. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali, 2000 yılından beri İzmir'de düzenlenen Türkiye'nin en önemli en kısa film festivallerinden biridir. Festival, İzmir'in tek sinema festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Sylvain Chomet</span>

Sylvain Chomet, 1963 Maisons-Laffitte, Paris doğumlu Fransız animatör ve yönetmen. 1982 yılında mezun oluncaya dek lisede sanat eğitimi aldı. 1986'da, ilk çizgi romanı "Secrets of the Dragonfly"ı yayınladı. Chomet, 1988 yılında Richard Purdum stüdyosunda animatör olarak çalışmak üzere Londra'ya taşındı.

<i>Gumball</i> çizgi dizi

Gumball, Ben Bocquelet tarafından yapılmış güncel olarak Emma Fernando tarafından yönetilen çizgi filmdir. İlk gösterimini Birleşik Krallık'ta 2 Mayıs 2011'de, Amerika Birleşik Devletleri'nde 3 Mayıs 2011'de, Türkiye'de ise 1 Kasım 2011'de Cartoon Network'te yapmıştır. Çizgi dizi, Elmore şehrindeki 12 yaşındaki Gumball Watterson adındaki mavi bir kedinin, Darwin Watterson adındaki turuncu bir balığın ve ailesinin başından geçen konuları ele alır.

<i>Kötü Kedi Şerafettin</i> (film) 2016 çıkışlı Türk animasyon filmi

Kötü Kedi Şerafettin, karikatürist Bülent Üstün'ün oluşturduğu aynı isimli çizgi roman dizisinden uyarlanmış olan, Mehmet Kurtuluş ve Ayşe Ünal tarafından yönetilmiş, Türk yapımı bir animasyon filmidir. Film 13 yaş ve üzeri sınıflandırma ile 5 Şubat 2016 tarihinde vizyona girmiş, Türkiye genelinde vizyonda kaldığı 6 hafta boyunca 350 binden fazla seyirci tarafından izlenmiştir. Filmin DVD sürümü orijinal dilinde ilk kez 6 Mayıs 2016 tarihinde yayınlanırken, Fransa ile Benelüks'e yönelik hazırlanan Fransızca dublajlı DVD ve Blu-Ray sürümleri ise 6 Eylül 2017 tarihinde piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivali</span>

Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivali, Fransa'nın güney batısında bulunan Annecy kentinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. 1960'tan bu yana devam etmektedir.

<i>The Secret of Kells</i>

The Secret of Kells, 59. Berlin Uluslararası Film Festivali kapsamında, 8 Şubat 2009 tarihinde ilk gösterimi yapılan, İrlanda-Fransız-Belçika ortak yapımı animasyon filmi. 2009 yılında En İyi Animasyon Filmi dalında Akademi Ödülü adayı olmuştur.

<i>Dont Go</i> Türk yapımı kısa film

Don't Go, Turgut Akaçık'ın yazıp yönettiği, Annecy Festivali'nden ödüllü, animasyon türünde, Türk yapımı bir kısa filmdir.

<i>Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü</i> Tonguç Yaşarın yönettiği, 1969 yılı Türk yapımı bir animasyon kısa film

Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü, Tonguç Yaşar'ın yönettiği, 1969 yılı Türk yapımı bir animasyon kısa filmdir. Film 1973'te 30 ülkenin 600 filmle katıldığı uluslararası 9. Annecy Çizgi Film Festivali'nde ön elemeyi geçerek gösterime hak kazanan ilk Türk çizgi filmi oldu.

Ayce Kartal, Yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Annecy</span> Fransada komün

Annecy, Güney-doğu Fransa'da, Auvergne-Rhône-Alpes bölgesinde, Haute-Savoie bölümünde bir komündür. Cenevre'nin 35 kilometre güneyinde, Annecy Gölü'nün kuzey ucunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anifilm</span>

Anifilm Trebon, Çekya'da düzenlenen Uluslararası Animasyon Filmleri Festivali.

Hiroşima Uluslararası Animasyon Film Festivali, Japonya'nın Hiroşima kentinde düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. İlk olarak 1985 yılında Association International du Film d'Animation veya ASIFA tarafından Dünya Barışı'na vurgu yapılmak amacıyla düzenlenmiştir. 1945 yılı II. Dünya Savaşı son döneminde Hiroşima kentine atılan nükleer bomba ve bunun getirdiği felaketin boyutlarını sanatsal bir dille gösterme isteği festivale esin kaynağı olmuştur. Festival Annecy Uluslararası Animasyon film Festivali, Ottawa Uluslararası Animasyon Festivali ve Zagreb Dünya Animasyon Filmleri Festivali ile birlikte en çok saygı duyulan animasyon film festivalleri arasındadır. Festival bütçesinin büyük bölümü Sayoko Kinoshita ve eski eşi Renzo Kinoshita tarafından karşılanmaktadır.

Anima Mundi ya da Brezilya Uluslararası Animasyon Festivali, Her yıl Temmuz ayında Brezilya'nın Rio de Janerio ve Sao Paulo kentlerinde gerçekleşen animasyon festivali.

<i>Pixels</i> (film, 2010) 2010 yapımı Fransız kısa film

Pixels, Patrick Jean'ın yazıp yönettiği, Annecy Festivali'nden ödüllü, animasyon türünde, Fransız yapımı bir kısa filmdir.

Paths of Hate, Damian Nenow'un yazıp yönettiği, Annecy Festivali'nden ödüllü, animasyon türünde, Polonya yapımı bir kısa filmdir.

<i>25 April</i>

25 April, Leanne Pooley tarafından yönetilen, Çanakkale Savaşı'nı konu edinen, animasyon türünde Yeni Zelanda yapımı bir belgesel filmdir. Film, 2016 Annecy Festivali'nde yarışma bölümüne seçilerek, en iyi uzun metraj animasyon dalında aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Samir Ferid</span>

Samir Ferid, Mısırlı yazar, film eleştirmeni, gazeteci ve film tarihçisi.

Türk animasyon tarihi, Türkiye'de 20. yüzyılın ortalarına doğru geleneksel canlandırma teknikleriyle Türk karikatürcülerin kısa filmler oluşturma denemeleriyle başlamış; 1960'ların ortalarında canlandırma, reklam ajanslarının yoğun ilgisine mazhar olmuş ve ticari işlerde yoğun olarak kullanılır hale gelmiştir. Uzunca bir süre deneysel çalışmalar ve reklam işleriyle var olan Türk animasyonu, 1970'lerde festival katılımlarıyla birlikte her ne kadar daha sanatsal ürünler vermişse de, 1990'larda eğitim kurumlarınca canlandırma bölümleri açılana ve 2000'lerin sonunda canlandırma devlet tarafından desteklenene değin sektör devamlılık arz edememiştir. 2010'larla birlikte televizyon dizileri, uzun metraj filmler ve kısa animasyonların niceliği ve niteliği artmış; yurt dışına ihraç ve yurt dışından şirketlerle ortak yapımlar ortaya çıkmıştır. Türkiye'de animasyon filmlerle ilk tanışma ise 1930'lu yıllarda yabancı film dağıtımcılarının ülkeye girmesiyle beraber toplu gösterimlerin yaygınlaşması neticesinde cereyan etmiştir. Türkiye'de yayınlanan ilk animasyon, Walt Disney yapımı İskelet Dansı isimli filmdir.

Kötü Kız, yönetmenliğini Ayçe Kamal ve Ayçe Kartal'ın, senaristliğini Ayçe Kartal'ın üstlendiği 2017 çıkışlı kısa film.

Küçük Küplerden Ev, yönetmenliğini Kunio Katō'nun yaptığı ve senaryosunu Kenya Hirata'nın yazdığı 2008 yapımı bir Japon anime kısa filmidir. Film, Robot Communications ve Oh! Production tarafından hazırlanmıştır ve 4 Ekim 2008 tarihinde gösterime girdi.