İçeriğe atla

Keşublar

Keşublar
Kaszëbi
Toplam nüfus
Polonya'da 500.000[1] (2007)
Önemli nüfusa sahip bölgeler
 Polonya500.000 (2007)[1]
Diller
Din
Katoliklik, Protestanlık
İlgili etnik gruplar
Lehler  • Sorblar

Keşublar (Kaşupça: Kaszëbi; Lehçe: Kaszubi; Almanca: Kaschuben), Cassubians ve Kashubs olarak da bilinen, Pomeranya adlı tarihsel bölgenin doğusunda yaşamış bir etnik gruptur. Yaşadıkları bölge Keşubya olarak anılır. Resmî dilleri Lehçeye benzeyen Kaşupçadır.

Kaynakça

  1. ^ a b "The Institute for European Studies, Ethnological institute of UW" (PDF). 20 Mart 2003 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekçe</span> Özbekistanın resmî dili olan Türk dili

Özbekçe veya Özbek Türkçesi, Özbekistan'ın resmî dilidir. Türk dillerinin içerisinde sınıflanan Karluk grubuna bağlı bir dil ve tarihî Çağataycanın çağdaş devamı olan Türk yazı dillerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İngilizce</span> Batı Cermen dili

İngilizce (

<span class="mw-page-title-main">Felemenkçe</span>

Felemenkçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri grubundan dil. Hollandaca ve Flamanca gibi lehçeleri vardır, bunlar özellikle yazılı dilde birbirine oldukça yakındır. Felemenkçe ve lehçeleri; Hollanda, Belçika ve Surinam'da resmî dil konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Varşova</span> Polonyanın başkenti

Varşova (Lehçe: Warszawa

<span class="mw-page-title-main">Polonyalılar</span> Polonya halkından veya bu halkın soyundan olan kimse

Polonyalılar veya Lehler, ortak bir tarihi, kültürü paylaşan, Lehçe dilini konuşan ve Polonya'da doğmuş veya sonradan vatandaşı olup, kültüre adapte olmuş kişilerin bulunduğu topluluk. Polonyalıların Polonya'daki nüfusu, 37.394.000 olarak tahmin edilmektedir. Bunların yalnızca 36.522.000 kadarı Lehçe konuşandır. Avrupa, Amerika ve Avustralasya'da geniş bir Polonyalı diasporası bulunmaktadır. Günümüzde Polonyalıların en yoğun olduğu Polonya kentleri Varşova ve Silezya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

Lehçe ya da diyalekt, bir dilin belli bir coğrafî bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. Lehçe sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Lehçe anlamında bazı sözlüklerde diyelek ve ağgan sözcükleri de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slav dilleri</span> Hint-Avrupa dil ailesinin Baltık-Slav dilleri kolu

Slav dilleri, Slavların konuştuğu dillerin oluşturduğu dil ailesi. Hint-Avrupa dil ailesinin Baltık-Slav dilleri koluna mensup olan bu dil grubu diğer Hint-Avrupa dilleri ile akraba olmasına rağmen aralarında pek çok farklılık bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pomeranya</span> Orta Avrupada Baltık Denizinin güney kıyısındaki tarihi bölge

Pomeranya, güney Baltık kıyılarında; Polonya'nın batısını ve Almanya'nın doğusunu kapsayan alana verilen isim.

Lişan Didan bir modern Yahudi Aramicesi dilidir ve genellikle Neo-Aramice denir. Asıl olarak Salmas ve Mahabad bölgeleri arasında Urmiye Gölü civarında konuşulurdu. Bu dili konuşanların birçoğu şu anda İsrail'de yaşamaktadır. Lişan Didan "bizim dilimiz" anlamına gelir; bu sebeple bu dil için yakın anlamı olan Lişanan ("dilimiz") veya Lişanid Naş Didan terimleri de kullanılır. Bu terimler Lişana Deni ve Lişanid Noşan gibi diğer lehçelerin adlarına benzediği için dilbilimciler daha teknik bir terim olan İran Azerbaycanı Yahudi Neo-Aramicesini tercih ederler. Lişan Didan'ı diğer lehçelerden ayırabilmek için edat ve zamirlerinde farklılık olduğunu belirtmek amacıyla bazen Lakhlokhi veya Galihalu ("benim-senin") isimleri de kullanılır.

Lişanid Noşan modern bir Yahudi Aramice dilidir, genelde Neo-Aramice diye hitap edilir. Başlangıçta Erbil bölgesinde, güney ve doğu Irak Kürdistanı'nda konuşulurdu. Konuşanların birçoğu bugün İsrail'de yaşamaktadır. Diğer Neo-Aramice lehçeler olan Lişan Didan ve Lişana Deni isimlerine benzeyen Lişanid Noşan "kendi dilimiz" anlamına gelir. Dilbilimciler tarafından ise Erbil Yahudi Neo-Aramicesi denir.

<span class="mw-page-title-main">Sopot</span>

Sopot Polonya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi kıyısında kalan bir deniz kıyısı kasabasıdır. Yaklaşık 40.bin nüfusa sahiptir. 1999'a kadar Gdańsk bölgesine bağlıyken, daha sonrasında ayrı bir bölge olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaşupça</span> Slav dillerinin bir alt grubu olan Lehit dillerinden biridir.

Kaşupça, Kaşubça veya Keşupça, bir Batı-Slav dili olup Silezyaca ve Lehçe ile birlikte Lehitik alt grubuna dahildir. Çoğu araştırmacı tarafından ise kendi başına müstakil bir dil olarak kabul edilse de umumiyetle Lehçenin bir diyalekti olarak telakki olunur.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de konuşulan diller</span>

Ethnologue verilerine göre Çin'de toplam 298 yaşayan dil konuşulmaktadır. Bu dillerin birçoğu, Çin'deki tanınmış etnik gruplar tarafından konuşulur. Çin'deki en yaygın dil yedi ana lehçe grubuna bölünür ve Hanyu olarak bilinir. Çin'de bu dille ilgili çalışmalar, kendine özgü bir akademik disiplin olarak düşünülmektedir. Hanyu kapsamına giren lehçe grupları, birbirinden hem morfolojik hem de fonetik açıdan o kadar çok farklılık gösterir ki farklı bölgelerde konuşulan lehçeler karşılıklı olarak anlaşılmaz. Çince, Moğolca, Tibetçe, Uygurca ve Zhuangca, Çin'de en çok öğrenilen ve hükûmetten en çok destek gören dillerdir.

<span class="mw-page-title-main">Pomeranca</span>

Pomeranyaca Batı Slav dillerinin Leh kümesinin bir lehçe grubudur. Orta Çağ bağlamlarında, Slav Pomeranyalılar tarafından konuşulan lehçeleri ifade eder. Modern bağlamlarda, terim bazen Kaşupça ile eşanlamlı olarak kullanılır ve soyu tükenmiş Slovakçayı da içerebilir.

Yukarı Sorbca (hornjoserbšćina) bugün Saksonya'nın bir parçası olan tarihi Lusatia eyaletinde Sorblar tarafından Almanya'da konuşulan bir azınlık dilidir. Batı Slav dili altında Aşağı Sorbca, Çekçe, Lehçe, Slovakça ve Kaşupça ile birlikte gruplandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gdańsk Üniversitesi</span>

Gdańsk Üniversitesi, Polonya'nın Gdańsk şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Ülkenin en iyi 5 üniversitesinden biri olan Gdańsk Üniversitesi, Kaşupça dili eğitimi için önemli bir kurumdur. Üniversite, Times Higher Education dergisinin yaptığı "Avrupa'nın en güzel üniversiteleri" listesinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pomerelia</span>

Pomerelia, aynı zamanda Doğu Pomeranya, ve ayrıca II. Dünya Savaşı'ndan önce Polonya Pomeranyası olarak da bilinir, Baltık Denizi'nin güney kıyısında Pomeranya'nın tarihi bir alt bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gniew</span>

Gniew Polonya'nın kuzeyindeki Pomeranya Voyvodalığı'nda, Vistül Nehri'nin sol kıyısında yer alan tarihi bir kasabadır. Nüfusu 2016 yılında 6.870 kişidir. Doğu Pomeranya'nın en eski şehirlerinden biridir ve bölgenin en tanınmış anıtlarından biri haline gelen, Orta Çağ'dan kalma Tuğla Gotik Kalesi ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Chojnice</span> Polonyanın şehir ve kentsel gmina

Chojnice Polonya'nın kuzeyinde, Aralık 2021 itibarıyla 39.423 nüfusa sahip, Tuchola Ormanı yakınında bir kasabadır. Pomeranya Voyvodalığı'ndaki Chojnice ilçesinin başkentidir.