İçeriğe atla

Keşif

Keşif şu anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronom</span> gök cisimlerini inceleyen bilim insanı

Astronom, astrofizikçi ya da gök bilimci, Dünya'nın kapsamı dışındaki belirli bir soru veya alan üzerine çalışan astronomi alanında uzmanlaşmış bir bilim insanıdır. Gözlemsel veya teorik astronomide yıldızlar, gezegenler, uydular, kuyruklu yıldızlar ve gökadalar gibi astronomik nesneleri gözlemlerler. Astronomların çalıştığı konular veya alanlar arasında gezegen bilimi, güneş astronomisi, yıldızların kökeni veya evrimi ile gökadaların oluşumu gibi konular yer alır. İlgili ancak farklı bir konu olan fiziksel kozmoloji ise Evren'i bir bütün olarak inceler.

<span class="mw-page-title-main">Orta Amerika</span> Kuzey Amerikanın en güneydeki bölgesi, Meksika ve Güney Amerika arasında uzanan ve Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala ve Belizeden oluşur

Orta Amerika, Kuzey Amerika kıtasının güneyinde yer alan bir bölgedir. Kuzeyden Meksika, güneyden Kolombiya, doğudan Karayip Denizi ve batıdan Pasifik Okyanusu ile komşudur. Bölgede bulunan aktif fay kırıkları sebebiyle sıklıkla sismik aktivite ve volkanik patlamalar görülmektedir. Bu olaylar ölümlü ve yıkıcı bazı afetlerin oluşmasına sebep olmaktadır. Kristof Kolomb'un keşifleri öncesinde bölgede Amerika yerlileri yaşamaktayken daha sonrasında İspanya tarafından kolonileştirilmiş ve uzun süre İspanyol İmparatorluğu tarafından kontrol edilmiştir. Bu sebeple Belize hariç tüm devletlerin resmî dili İspanyolcadır. Belize'de de büyük ölçüde İspanyolca konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika</span> Tek bir kıta veya kara kütlesi olarak birlikte ele alındığında Kuzey Amerika ve Güney Amerika

Amerika veya Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'de Yeni Dünya olarak adlandırılan bölgede, Kuzey Amerika, Orta Amerika, Güney Amerika ve bunlara bağlı adalardan meydana gelen kıtalar ve adalar topluluğu. Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'deki kara alanının çoğunu kapsar ve Yeni Dünya'yı oluşturur. Amerika sözcüğü birçok dilde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) anlamında da kullanıldığı için kavram karmaşasına neden olabilmektedir.

<i>Yıldız Geçidi SG-1</i> Bilim kurgu dizisi

Stargate SG-1 - Kommando SG1 - ya da kısaca SG-1, Antik Mısır tanrıları ile uzaylılar arasında bağ kuran 1994 yapımı Yıldız Geçidi (Stargate) filminin devamı niteliğindeki televizyon dizisidir. Dizi Yıldız Geçitleriyle galaksiyi dolaşan keşif takımı SG1'ın maceralarını konu alır. Dizi 10. sezonunda toplam 213 bölümle sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Albert Claude</span> Amerikalı biyolog (1899 – 1983)

Albert Claude,, Belçikalı biyolog.

<span class="mw-page-title-main">Eski Dünya</span> Coğrafi terim

Eski Dünya, bugün Avrasya ve Afrika'yı tarif etmek için kullanılan terimdir. Coğrafi keşifler öncesinde yerin bilinen kısımları olan ana karaları ifade etmek için kullanılır. Ayrıca eski çağlar için "Bilinen Dünya" adı ile de anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Artvinde baraj

Deriner Barajı, Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1998 yılında inşasına başlanmış bir barajdır. Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek 2., Dünya'nın 12. yüksek barajıdır. Deriner Barajı ve HES, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çoruh Nehri üzerinde ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezine bağlayan Devlet Karayolu üzerindeki köprünün 5 km membasındadır. 12 Aralık 2012 tarihinde, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan barajın açılışını gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">William Herschel</span> Alman asıllı İngiliz astronom ve besteci (1738-1822)

Sir William Herschel, KH, FRS, Almanca: Friedrich Wilhelm Herschel Almanya doğumlu, İngiliz astronom, teleskop üreticisi ve bestecidir. Hannover, Almanya'da doğmuştur. On dokuz yaşında İngiltere'ye göç edene kadar, Hanover Askeri Bandosu bünyesinde çalışmıştır. Güneş Sistemindeki 7. gezegen olan Uranüs'ü, Uranüs'ün iki büyük uydusu Titania ve Oberon'u ve Satürn'ün iki uydusu olan Enceladus ve Mimas'ı, kızılötesi radyasyonu keşfetmesi ve yazdığı 24 adet senfoni sayesinde ünlenmiştir.

<i>Harry Potter and the Order of the Phoenix</i> (video oyunu) 2007 video oyunu

Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı, Harry Potter serisinin beşinci kitabından uyarlanan video oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">AEG</span>

AEG eski Alman şirket

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

Değişen yıldız belirtmesi, astronomi'de değişen yıldız'lara verilen özel bir tanımlayıcıdır. 17. yüzyılda Bayer tüm parlak yıldızları kataloglarken, takımyıldız adlarının kısaltmaları önüne eski yunan alfabesinin harflerini koyarak bir adlandırma yoluna gitmiştir. Yunan alfabesinin harfleri yeterli olmayınca bu adlandırmaya Latin alfabesinin küçük harfleri ve daha sonra da büyük harfleri ile devam etmiştir. Fotoğraf filminin astronomide kullanılmaya başlaması ile gözlenen yıldız sayısındaki hızlı artış sonucu, Hevelius ve Flamsteed, harflerle yapılan adlandırmanın yeterli olmayacağını düşünerek, bir takımyıldızdaki üyeleri sağ açıklık sırasına dizmişler ve takımyıldız adının önüne sayıları koyarak yıldızları adlandırmayı tercih etmişlerdir. Argelander, 19. yüzyıl ortasında "Bonner Durchmunsterung (1855)" kataloğu ve haritalarını oluştururken, çok sayıda ışık değişimi gösteren yıldızın var olduğunu görmüş ve bunların düzenli bir şekilde adlandırılması gerektiğini düşünmüştür. Argelander değişen yıldızların adlandırılması için arayış içinde iken Latin alfabesinin küçük harfleri tükenmiş, büyük harflerin ise bir kısmı kullanılmış durumdaydı. Alfabenin sonuna yakın harfler hiçbir takımyıldız üyesi için kullanılmamıştı. Argelander öncelikle, bir takımyıldızda 9 dan fazla değişen keşfedilemeyeceği düşüncesi ile Latin alfabesinin R, S, T, U, V, W, X, Y, Z harflerini takımyıldız isminin "in" halinin önüne koyarak adlandırmaya başlamıştır. Ancak yeterli olmadığını görünce, aynı harflerin ikili kombinasyonlarını kullanmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Howard Walter Florey</span> Avustralyalı patolog (1898 – 1968)

Howard Walter Florey, Baron Florey Avustralyalı eczacı ve patolog. Ernst Boris Chain ve Alexander Fleming ile birlikte penisilinin tedavi edici etkilerini keşfetti ve bu keşif ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü'ne lâyık görüldüler. Florey'in keşifleri Avustralya'da 6 milyondan fazla hayat kurtardı.

<span class="mw-page-title-main">Philip Showalter Hench</span> Amerikalı hekim (1896 – 1965)

Philip Showalter Hench, Amerikalı hekim. Hench, Mayo Clinic'deki iş arkadaşı Edward Calvin Kendall ve İsviçreli kimyager Tadeus Reichstein ile birlikte 1950 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü, kortizon hormonunu keşifleri ve romatoid artrit tedavisinde kullanımı nedeniyle kazandılar. Nobel Ödül Komitesi gerekçeyi "Adrenal korteks ile ilişkili hormonun ve onun yapısı ve biyolojik etkileri ile ilgili keşifleri nedeniyle verilmiştir." şeklinde açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">John Gurdon</span> Britanyalı biyolog

Sir John Bertrand Gurdon, Britanyalı biyolog. Erişkin hücrelerin yeniden programlanarak pluripotent hücrelere dönüştürülebileceğini keşiflerinden dolayı, Shinya Yamanaka ile birlikte, 2012 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür. Gurdon ayrıca Wolf Tıp Ödülü (1989) ve Albert Lasker Tıp Ödülü (2009) sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">David H. Hubel</span> Kanadalı fizyolog (1926 – 2013)

David Hunter Hubel, Amerikalı nörofizyolog. Harvard Medical School'da profesör olarak çalışmaktadır. Torsten Wiesel ile birlikte 1981 yılında görme sistemindeki bilgi işleme süreçlerine ilişkin keşifleri için Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Ödül ayrıca bağımsız olarak "beyin hemisferlerinin fonksiyonel uzmanlaşmaları ile ilgili keşiflerinden dolayı" kazanan Roger W. Sperry ile paylaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edwin McMillan</span> Amerikalı fizikçi (1907 – 1991)

Edwin McMillan Nobel Kimya ödülü sahibi Amerikalı nükleer fizikçi. 93. element neptünyum'u keşfinden dolayı Glenn T. Seaborg ile birlikte 1951 yılında Nobel ödülü ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Keşif uçağı</span> Havadan keşif yapmak için tasarlanmış veya uyarlanmış bir askerî uçak

Keşif uçağı, hava keşif görevlerini yerine getirmek üzere tasarlanmış veya adapte edilmiş askeri bir uçaktır. Görevleri arasında görüntüsel istihbarat toplama, sinyal istihbaratı, ölçme ve imza istihbaratı bulunur. Modern teknoloji, ayrıca bazı uçakların ve insansız hava araçlarının (İHA'ların) genel istihbarat toplamanın yanı sıra gerçek zamanlı gözetim yapmasını da sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya tarihi</span>

Kaliforniya tarihi şu dönemlere ayrılabilir: Kızılderili dönemi, Avrupalıların keşif dönemi (1542-1769), İspanyol sömürge dönemi (1769-1821), Meksika dönemi (1821-1848) ve Amerika Birleşik Devletleri dönemi. Kaliforniya, Kolomb öncesi Kuzey Amerika'da kültürel ve dilsel olarak en çeşitli alanlardan biriydi. İspanyol kaşiflerin bölgeyle temasından sonra, Yerli Amerikalıların çoğu Avrupa'dan gelen hastalıklardan dolayı öldü.