İçeriğe atla

Keçeci Piri Camii

Keçeci Piri Camii ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pîr Sultan Abdal</span> Türk halk şairi, ozan

Pîr Sultan Abdal, 16. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı varsayılan Alevi-Bektaşi Türk/Türkmen âşık, sözlü Türkçe ve âşık halk edebiyatının, Alevi inancının en önemli temsilcilerinden Yedi Ulu Ozan'dan biri, zakir ve dede.

<span class="mw-page-title-main">Karamanoğulları Beyliği</span> Türk beyliği

Karamanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti yıkılmadan önce Nureddin Bey tarafından temelleri atılan ve Kerimüddin Karaman Bey tarafından kurulan Larende merkezli beyliktir. Karamanoğlu Mehmet Bey, Türkçeyi beylik sınırları içerisinde konuşulacak dil ilan etmişti ancak zamanla beylikte Farsça resmî dil olmuştur. 13. yüzyılda Anadolu'daki en güçlü Türk beyliği kabul ediliyordu. Beylerinin Afşar boyuna veya Salur boyunun, Karamanlı oymağının, Begbölük uruğunun, Kallaklar tiresine bağlı olduğu belirtilmiştir. Beyliğin halk kitlesi ise çoğunlukla Salur ve Afşar boyuna bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karagümrük</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Karagümrük İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı tarihi bir mahalledir.

Hırka-ı Şerif Camii, İstanbul, Fatih İlçesi'nde Atikali semti sınırları içinde, adını verdiği Hırkaişerif Mahallesi'nde yer alan 1851'de inşa edilmiş camii.

<span class="mw-page-title-main">Kocamustafapaşa Sümbül Efendi Camii</span> İstanbulda cami

Kocamustafapaşa Camii, eskiden Ayios Andreas en te Krisei Manastırı ya da kısaca Aziz Andrea Manastırı, halk arasında Sümbül Efendi Camii ya da Sümbül Efendi Türbesi olarak bilinir. Resmî adı Pîr Yusuf Sümbül Sinan Âsitânesi'dir. İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde Doğu Roma döneminden kalma dinî bir yapıdır. Manastırın ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte içinde bulunan 6. yüzyıla ait parçalar ve sütun başlıkları burada 6. yüzyılın bir ibadet yerinin olduğunu ispatlamaktadır. Manastır adını Bizans halkına Hristiyanlığı kabul ettirdiğine inanılan Hagios Andreas en te Krisei adındaki havariden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Süleler, Kızılcahamam</span> Kızılcahamam, Ankara, Türkiyede mahalle

Süleler, Ankara ilinin Kızılcahamam ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Keçeci, Erbaa</span> Tokatın Erbaa ilçesine bağlı köy

Keçeci, Tokat ilinin Erbaa ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ramazanoğulları Beyliği</span> Türk beyliği

Ramazanoğulları Beyliği, XIV. yüzyılda Misis ve Adana yöresinde kurulmuş bir Anadolu beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahî Evran</span> Alevî Türkmen pîr ve şeyhi

Ahî Evran, Pîr Ahî Evrân Velî veya tam adıyla Pîr Mahmud bin Ahmed Nasirûddin Ahî Evran bin Abbas Velî 13. yüzyılda yaşamış Ahilik teşkilatının kurucularından ve debbağların piri.

Hürrem Çavuş Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Hırka-i Şerif mahallesinde Keçeciler caddesinde Keçeci Çeşmesi sokağında bir camidir. Caminin banisi Hürrem Çavuş'tur. 1560'ta Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. 1844'te ve 1901'de tamir edilmiş, son tamiri 2000'de yapılmıştır. Duvarlar taş-tuğladır. Sakifli camidir, iki katlıdır. Son cemaat yeri kiremit çatılı olup giriş iki ahşap direkli bir sundurmadandır. Sağdaki minaresinin kaidesi duvara gömülüdür. Tavan ahşaptır. Caminin doğu tarafı haziredir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Ulu Camii</span> Adanada 16.yüzyılda inşa edilen cami

Ramazanoğulları Camii veya Adana Ulu Cami, Adana'da bulunan 16. yy.'dan kalma tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Yağ Camii</span> Adananın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî cami

Yağ Camii, Adana Eski Cami veya eskiden Surp Hagop Ermeni Apostolik Kilisesi, Adana'nın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî cami.

Çarşıkapı, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bir semt. Adını, fetihten sonra II. Mehmed'in yaptırdığı Çarşu-yı Kebir'in (Kapalıçarşı) önemli giriş kapılarının birinin çevresinde olmasından alır.

Baraj, Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı bir mahalledir. Çubuk 1 barajının bu mahallede bulunması sebebiyle mahalleye bu isim verilmiştir.

Eğil Tacıyan Camisi ya da Eğil Ulu Camii, Diyarbakır ilinin Eğil ilçesinde yer alan cami. 1040 yılında Eğil Beylerinden Pir Bedir tarafından Eğil Beyliği kurulduktan sonra yaptırılmıştır.

Afşin Ulu Camii, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesinde yer alan bir camidir. Danişmendliler döneminde, Pir Ali oğlu Mehmed tarafından 1571 yılında yaptırılmıştır. Avlusu ve minaresi hariç yapının geri kalan kısımları 1979 yılında yeniden inşa edilmiştir.

Ilgın Ulu Camii, Türkiye'nin Konya ilinin Ilgın ilçesinde yer alan bir camidir. Turgutoğullarından Turgut Oğlu Pir Hüseyin Bey tarafından 1422 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sofalı Çeşme (Karagümrük)</span>

Sofalı Çeşme, İstanbul ili Fatih ilçesi Karagümrük mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Yakup Kethüda Çeşmesi olarak da bilinir. Sarmaşık ve Niyazi Mısri sokakların kesişip, bu noktanın Sofalı Çeşme Caddesi ile de birleştiği mevkidedir. Kesme taştan yapılmış olup klasik üsluptadır. Kitabesi olmadığından kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Çeşmenin karşısında Keçeci Piri Camii bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Keçeci Piri Camii (Fatih)</span> İstanbulda cami

Keçeci Piri Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Karagümrük mahallesinde Sofalı Çeşme Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi camidir. Sarmaşık Mescidi ya da Kazasker Abdülkadir Efendi Mescidi olarak da bilinir. 17. yüzyılda yaptırıldığı bilinen caminin kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Keçeci Piri tarafından yaptırıldığı bilinse de bazı kaynaklara göre Kazasker Abdulkadir Efendi tarafından yaptırılmıştır. Tamir kitabesine göre II. Abdülhamid döneminde tamir görmüştür.

Keçeci Piri Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki bir camidir. Hüseyin Ayvansarayî'nin Hadikatü'l Cevami adlı eserine göre Keçeci Mehmed Ağa; vakıf kayıtlarına göre ise, caminin avlu duvarındaki 1706 ya da 1707 tarihli çeşmeyi yaptıran Hazinedar Eyüp Ağa tarafından bir mescit olarak yaptırıldı. Padişah III. Ahmed'in başkadını Emetullah Kadın tarafından yeniden inşa edilen yapı, Uncu Halil Ağa tarafından bir minber eklenmesiyle camiye dönüştürüldü.