İçeriğe atla

Keçe Kurdan

Keçê Kurdan
Aynur Doğan stüdyo albümü
Yayımlanma2004
TarzHalk müziği
Süre59:08
ŞirketKalan Müzik
Aynur Doğan kronolojisi
Seyir
(2002)
Keçê Kurdan
(2004)
Nüpel
(2005)

Keçê Kurdan, Aynur Doğan'ın 2004'te yayınlanan ikinci stüdyo albümü.

Albüm hakkında

Albümde ağırlıklı olarak Aynur Doğan'ın sözleri ve müzikleri kendisine ait şarkıları ağırlıktadır. Kürt müziği üstadlarından Mikail Aslan'ın "Pervane" şarkısını yeni yorumuyla seslendiren Doğan, ayrıca Şivan Perwer'e ait "Keçê Kurdan" şarkısıyla dikkat çekmiştir. Albümdeki sözleriyle tanınan Nizamettin Ariç de albümde yer alan söz yazarlarından olup yine albümde bir Mikail Aslan şarkısı yer almaktadır.

Albümde beşinci sırada yer alan "Dar Hejîrokê" (Türkçe karşılığı İncir Ağacısın) adlı şarkı 2005 yapımı başrollerinde Şener Şen ve Meltem Cumbul'un yer aldığı Gönül Yarası filminde Aynur Doğan tarafından filmin bir bölümünde söylenmiş, şarkının Türkçe sözlerini Şener Şen aktarmıştır.

Serdar Ateşer'den Burhan Bayar'a yedi aranjörün elinden çıkan albümde türkücüye halk müziği virtüözlerinin yanı sıra operacılar ve yabancı sanatçılardan oluşan altmış beş kişilik kadro albümünde eşlik etmiştir.[1] Kürtçe ağırlıklı albümde iki de Türkçe şarkı yer almaktadır. Abdullah Yüce'nin "Ölürsem Kabrime Gelme İstemem"i 27 yıldır yeni bir albümde yorumlanmamış olup bu albümle birlikte bu sona ermiştir.

Albüm aleyhine dava

Albüm Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 26 Şubat 2005 tarihli kararıyla toplatılmış, mahkeme, albüme adını veren "Keçê Kurdan" adlı parçada Kürt kızlarının dağlarda savaşmaya davet edildiğini, bu nedenle yasa dışı silahlı örgüt propagandasının yapıldığı gerekçesiyle albümün toplatılarak yasaklanmasına karar vermiş ancak karar daha sonra kaldırılmıştır.[2]

Albüme ismini veren "Keçê Kurdan" adlı şarkıyı bir radyo kanalı çalmış 16 Mart 2009 tarihinde Adana Başsavcılığı şarkıyı alan radyo hakkında "bölücülük" iddiasıyla dava açmıştır.[3] Söz konusu davada davalı radyo yönetmeni beraat etmiştir.[4]

Ayrıca "Keçê Kurdan" şarkısı "Dünya Kadına Yönelik Şiddete Son" sloganıyla Sezen Aksu, Nilüfer, Şebnem Ferah gibi birçok sanatçının yer aldığı Güldünya Şarkıları adlı albümün tanıtım gecesinde Ajda Pekkan ve Aynur Doğan tarafından birlikte seslendirilmiştir.

Şarkı listesi

  1. "Ahmedo" (söz: Anonim, Aynur Doğan, müzik: Anonim, Aynur Doğan)
  2. "Keçe Kurdan (Kürt Kızı)" (söz: Şivan Perwer müzik: Şivan Perwer, Anonim )
  3. "Min Biriya Te Kiriye (Ben Seni Özledim)" (söz - müzik: Şivan Perwer)
  4. "Bexo (Uyan)" (söz: Ayşegül Güven - müzik: Aynur Doğan)
  5. "Dar Hejiroke (İncir Ağacısın)" (söz - müzik: Anonim)
  6. "Ölürsem Kabrime Gelme" (söz - müzik: Abdullah Yüce)
  7. "Pervane" (söz - müzik: Mikail Aslan)
  8. "Dewo Dewo (Ayran)" (söz - müzik: Anonim)
  9. "Dayê (Rojek Tê) (Anne, Gün Gelecek)" (söz: Nizamettin Ariç, Şahin B., müzik: Nizamettin Ariç)
  10. "Heseniko" (söz: Anonim, Aynur Doğan, müzik: Anonim, Aynur Doğan)
  11. "Nedan (Vermediler)" (söz - müzik: Aynur Doğan)

Kaynakça

  1. ^ Aynur Doğan’ın üçüncü albümü ‘Keçe Kurdan’ piyasada Yayın: Hürriyet, Yayın tarihi: 17 Ocak 2004
  2. ^ 'Kürt Kızı' Aynur'un albümü toplatıldı 17 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yayıncı: Rradikal, Yayın tarihi: 27 Şubat 2005, Erişim tarihi: 24 Nisan 2013
  3. ^ [1][] 'Keçe Kurdan'ı için bölücülük davası
  4. ^ Ajda Pekkan’ın söylediği Kürtçe şarkıya beraat[] Milliyet, 19 Mart 2009

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ajda Pekkan</span> Türk şarkıcı

Ayşe Ajda Pekkan, Türk şarkıcı. 1970'lerden bu yana "Süperstar" lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri hâline geldi. Güncel tuttuğu müzikal tarzı sayesinde 50 yılı aşkın bir süre popülerliğini korudu ve kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı etkiledi.

Nazan Öncel,, Türk şarkıcı, söz yazarı ve besteci. "Sokak Kızı" lakabıyla da anılan şarkıcının ilk kırk beşliği, Sana Kul Köle Olmuştum başlığıyla 1978 yılında yayımlandı. 1982 yılında LP formatında yayınladığı ilk albümü tutmayınca, TRT için demolar yapmayı bıraktı, sadece sahne çalışmalarıyla mesleğine devam etti. 9 yıl sonra, 27 Aralık 1991'de yayınladığı Bir Hadise Var albümü ile şöhrete kavuştu.

Ayşe Melike Demirağ, Türk şarkıcı ve oyuncudur. 1970'li yıllarda seslendirdiği politik şarkıları ile tanınan Demirağ, Yılmaz Güney'in 1974 yapımı Arkadaş ve 1978 yapımı Sürü filmlerindeki rolleriyle ünlendi. Arkadaş filminin müziği aracılığıyla seslendirdiği "Arkadaş" adlı şarkı, dönemin en sevilen şarkıları arasına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Doğulu</span> Türk şarkıcı

Kenan Doğulu, Türk şarkıcı-şarkı yazarı, aranjör ve albüm yapımcısı. Yurdaer Doğulu'nun oğlu olan Kenan Doğulu'nun bugüne kadar on dört stüdyo albümü ve beş single çalışması yayımlanmıştır. Doğulu, 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil ederek yarışmayı dördüncü olarak tamamlamıştır.

Ayşe Sibel Tüzün, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır. Pop müzik sanatçısı olan sanatçı opera ve batı müziği eğitimi almış, şarkılarını jazz, rock ve pop standartlarına göre seslendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Tilbe</span> Türk şarkıcı ve söz yazarı

Yıldız Tilbe ,Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<i>Sürü</i> (film) 1978 yapımı Türk filmi

Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Redd</span> Türk rock müzik grubu

Redd, 1996 yılında Doğan Duru, Güneş Duru, Berke Hatipoğlu ve İlke Hatipoğlu tarafından kurulan Türk rock müzik grubudur. Grup 2020 itibarıyla altı stüdyo albümü, bir soundtrack albüm ve bir DVD yayımladı. 2010 Ocak ayında askerden dönen Berke Özgümüş resmen gruba katıldı.

<i>Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor</i> 2004 çıkışlı Hande Yener albümü

Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor, Türk şarkıcı Hande Yener'in üçüncü stüdyo albümü. 6 Temmuz 2004'te Erol Köse Production etiketiyle satışa sunulmuştur. Pop müzik ritimleri içerir, şarkıcının 2002 yılında çıkardığı Sen Yoluna... Ben Yoluma... albümünden sonra yayımlanan ilk albüm çalışmasıdır. Albümdeki on şarkının sözlerini birlikte yazan Alper Narman ve Fettah Can, albümde en çok adı geçen söz yazarları ve bestecilerdir. Narman ile Can'ın yanı sıra Altan Çetin, Mete Özgencil ve Sezen Aksu da albümde söz yazarı olarak görev almıştır. Albümün prodüktörü Hande Yener'dir, kayıtları Almanya'nın Hamburg ve Türkiye'nin İstanbul şehirlerinde tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fecri Ebcioğlu</span>

Fecri Ebcioğlu, Türk söz yazarı, besteci, aranjör, DJ, şarkıcı, aktör ve eski kalecidir. 1960'lı yıllarda Türk popüler müziğine damgasını vurmuş müzik insanı.

<i>Cool Kadın</i> Ajda Pekkanın 2006 stüdyo albümü

Cool Kadın, Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın on altıncı stüdyo albümü. 2 Haziran 2006'da Doğan Music Company tarafından yayımlandı. Albüm 100.000 tirajını geçerek altın plak almıştır. Albümde daha önce yer alacağı söylenen "Zorlama" şarkısını Emel Müftüoğlu ve Nazan Öncel'in Gönül Çiçekleri şarkısını da Banu Zorlu seslendirmiştir. Radyolara gönderilen "Bu Gece" isimli şarkı da albümde yer almamıştır.

<i>Süperstar 83</i> 1983 çıkışlı Ajda Pekkan albümü

Süperstar '83, Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın dokuzuncu stüdyo albümüdür. 19 Mart 1983'te Balet Plak tarafından yayımlandı. Önceki on yılda piyasaya sürdüğü Süperstar (1977) ve Süperstar 2 (1979) albümleriyle eleştirel övgü toplayan şarkıcı, 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'ndaki derecesiyle hayal kırıklığına uğrayınca bir süre müzik piyasasındaki görünürlüğünü azaltmıştı. Bu sırada Yaşar Kekeva Plak'tan iki plak çıkarmış ancak şirketle çeşitli sorunlar yaşamıştı. Şirketle anlaşmazlıkları devam eden şarkıcı, Ağustos 1982'de Metin Akpınar ve Zeki Alasya ile Büyük Kabare adlı müzikale girişti. Bu gösteri için Fikret Şeneş'in yazdığı bazı şarkılar Süperstar serisinin üçüncü uzunçalarının ön ayağını oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Reyhan Karaca</span> Türk şarkıcı

Reyhan Karaca, Türk şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Aynur Doğan</span> Kürt kökenli Türk şarkıcı ve besteci

Aynur Doğan, Kürt kökenli Türk şarkıcı ve söz yazarı. Halk müziği şarkıları seslendirir. 2004 ve 2005 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığının Avrupa başkentlerinde gerçekleştirdiği kültür etkinliklerinde birçok şehirde sahneye çıktı.

Dert Bende Derman Sende veya dijital platformlardaki kısaltılmış adı ile Dert Bende, Mine Koşan'ın 1972'de yayınladığı "Dert Bende/Sevde Gör" 45'liğinde yer alan şarkısıdır. Şarkının sözü ve müziği Vedat Yıldırımbora'ya aittir. Bir dönem şarkının Orhan Gencebay'a ait olduğu iddia edilmiştir. İstanbul Plak etiketi ile yayınlanmıştır.

<i>Nûpel</i>

Nûpel, Aynur Doğan'ın 2005'te yayınlanan beşinci stüdyo albümü.

<span class="mw-page-title-main">Kürt müziği</span> Kürtlerin müziği

Kürt Müziği, Kürt dillerinde yapılan müzikleri ifade eder. Kürt müziğinin ilk çalışması, ünlü Ermeni rahip ve besteci Gomidas Vartabed tarafından 1903'te topladığı on iki Kürt melodisinden oluşan "Chansons kurdes transcrites par le pere Komitas" adlı eseridir. Etnik Ermeni Karapetê Xaço, 20. yüzyıl boyunca birçok geleneksel Kürtçe melodiyi kaydederek ve icra ederek korudu. 1909'da Bilgin İsya Joseph, Yezidilerin müzik pratiğini, müzisyen benzeri kawâl figürleri ve azınlık tarafından kullanılan enstrümanlar da dahil olmak üzere belgelediği "Yezidi çalışmaları" adlı eserini yayınladı.

<i>Vur Gitsin Beni / Yemin Ettim</i> 1991 yılında çıkan İbrahim Tatlıses albümü

Vur Gitsin Beni / Yemin Ettim, İbrahim Tatlıses'in 22 Ağustos 1991'de Bayar Müzik tarafından piyasaya sürülen albümünün adıdır. İçinde daha sonrasında yeniden yorumlanan ve bir dönemin meşhur şarkılarından olan Vur Gitsin Beni şarkısı ile daha önce Kayahan tarafından yazılıp söylenen Yemin Ettim şarkısı da bulunmaktadır.

Latif Doğan, Türk şarkıcı-şarkı yazarı.

Nizamettin Ariç, Kürt müzisyen ve sinemacı. Geleneksel Kürt ezgilerini yeniden yorumlayan Ariç, "dengbêjlik geleneği ile süregelmiş Kürt müziğinin Batılı bir tarzda dinlenmesini sağlamıştır". Feqiya Teyra mahlasını kullanmıştır.