İçeriğe atla

Kdenlive

Kdenlive
Geliştirici(ler)KDE
İlk yayınlanma20 Ekim 2003 (20 yıl önce) (2003-10-20)
Güncel sürüm24.08.0[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 2 Eylül 2024
İşletim sistemiLinux, Windows
TürVideo düzenleme yazılımı
LisansGNU GPL s2
Resmî sitesikdenlive.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Kdenlive (telaffuzu: keediınlayv) (açılımı KDE Non-Linear Video Editor[2]) özgür ve açık kaynaklı bir video düzenleme yazılımı. İlk olarak Linux için yazılmış olup sonradan Windows sürümü de yayınlanmaya başlamıştır. Linux ve Windows işletim sistemleri için kurulum gerektirmeden kullanılabilen taşınabilir sürümleri bulunur.

Video düzenleme motoru olarak MLT Framework isimli çoklu ortam çerçevesini kullanır. Kodlama için FFmpeg, video efektleri için Frei0r ses efektleri için LADSPA kütüphanelerini kullanır. Arayüzü Qt ile yazılmıştır.

Kdenlive 2002 yılında Jason Wood tarafından başlatılmış[3] olup 2015 yılında Kdenlive 15.04.0 sürümüyle birlikte resmi KDE projesinin bir parçası olmuştur.[4]

GNU Genel Kamu Lisansı sürüm 2 çerçevesinde serbestçe kullanılabilir.

Tarihçesi

Proje ilk olarak 2002 yılında Jason Wood tarafından başlatıldı.[3] KDE masaüstü ortamı 3 sürümünden 4 sürümüne geçişte Kdenlive kodları büyük ölçüde baştan yazıldı. 12 Kasım 2008'de yayınlanan Kdenlive 0.7 sürümü ile KDE 4 geçişi tamamlandı.[5]

Ağustos 2014'teki İsviçre'de yapılan toplantıda, yazılımın geliştiricileri Kdenlive'i resmi bir KDE projesi yapma olasılığını tartıştılar.[6] 2015 yılında yayınlanan 2015.04.0 sürümü ile birlikte (KDE Applications 5 ve KDE Frameworks 5 bünyesinde) resmi KDE projesi olarak yayınlandı.[7]

2017'nin başlarında geliştirme ekibi, Kdenlive’in kod mimarisini daha temiz hale getirmek ve zaman çizelgesinin kapsamlı bir şekilde yeniden düzenlenmesi üzerine çalışmaya başladı. Haziran 2017'de ilk önizleme sürümü yayınlandı.[8] Kdenlive'ın yeniden düzenlenmiş 19.04 numaralı sürümü Nisan 2019'da yayınlandı.[9]

Özellikler

Video ve ses efektleri
Kompozisyonlar
  • Çok kanallı video düzenleme
  • FFmpeg desteği ile neredeyse her türlü video ve ses parçasını destekler
  • Yerleşik başlık araçları
  • Birçok efekt ve geçiş desteği
  • Ses seviyesini ve video renk kapsamlarını yönetmek için çeşitli araçlar
  • Arayüzü tamamen yapılandırılabilir. Kullanıcı tarafından özel arayüz düzenleri oluşturularak kaydedilebilir. Klavye kısayolları yapılandırılabilir.
  • Vekil düzenleme. Karmaşık dosyalarla çalışırken programın daha hızlı çalışması için vekil klipleri kullanılabilir. Vekil klipleri, kaynak kliplerin düşük çözünürlüklü önizlemeleridir.
  • Otomatik yedekleme. Çalışmalar birkaç dakikada bir otomatik olarak yedeklenir ve önceki bir sürüme geri dönmeye ihtiyaç duyulması durumu için proje dosyasının eski sürümleri de saklanır.
  • Program arayüzü üzerinden çevrimiçi kaynaklardan çeşitli süpürme efetleri, başlık şablonları indirilip kullanılabilir.
  • Zaman çizelgesi önizlemesi. Yüksek çözünürlüklü çekimler veya karmaşık efektler kullanılırken gerçek zamanlı oynatma mümkün olamayabilir. Bu gibi durumlar için zaman çizelgesi önizlemesi sayesinde sağlıklı bir oynatma elde edilebilir.
  • Çoğu efekt üzerinde çalışırken zaman çizelgesi üzerinde doğrusal veya pürüzsüz eğriler kullanarak efekt parametreleri değiştirilebilir
  • Çeşitli açık ve koyu temalara sahip esnek tema seçenekleri[10]

Kaynakça

  1. ^ "Kdenlive 24.08.0 released". 2 Eylül 2024. Erişim tarihi: 7 Eylül 2024. 
  2. ^ "About". kdenlive.org. 7 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2020. 
  3. ^ a b "History". userbase.kde.org. 27 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  4. ^ "KDE Applications 15.04 Adds KDE Telepathy Chat and Kdenlive Video Editing". KDE.org. 15 Nisan 2015. 17 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2018. 
  5. ^ "Kdenlive 0.7 Released". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Granjow's blog - Randa meeting 2014". 17 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Kdenlive to be released with KDE Applications 15.04". 21 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Kdenlive – refactoring preview and news". 20 Haziran 2017. 1 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2018. 
  9. ^ "Kdenlive 19.04 released". 22 Nisan 2019. 22 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2019. 
  10. ^ "KdenliveÖzellikleri". 1 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">KDE</span> KDE masaüstü ortamı

KDE Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech' in QT kütüphanesi ve kendine ait KDE kütüphaneleri kullanılarak geliştirilen KDE, GNU/Linux, Solaris, BSD' ler (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vb. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra Cygwin aracılığıyla da Microsoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir. KDE 4.0.0 sürümü, kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Windows'ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde cygwin katmanı olmadan çalışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">KDE uygulamaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

KDE Gear, KDE topluluğu tarafından geliştirilen uygulamalar ve destekleyici kitaplıklar seti olup ağırlıkla Linux tabanlı işletim sistemlerde kullanılır fakat çoğunlukla çok platformludur ve ortak bir yayın programı içerisinde yayınlanır.

<span class="mw-page-title-main">Krita</span>

Krita, özgür ve açık kaynak bir grafik düzenleme yazılımı ve dijital sanatçılara yönelik çizim uygulamasıdır. Calligra yazılım setinin bir bileşeni olan ve Qt platformu üzerine C++ dilinde yazılan Krita, GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Movie Maker</span> Microsoftun, 2017de destek vermeyi bıraktığı ücretsiz video düzenleme yazılımı

Windows Movie Maker, profesyonel görünümlü başlıkları, geçişleri, müziği ve hatta anlatımı olan ev filmleri ve slayt gösterileri hazırlamaya olanak tanıyan bir Windows Vista özelliğidir. Program 10 Ocak 2017'de yerine yeni bir program konulmadan sonlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Unity (kullanıcı arayüzü)</span> Ubuntu için geliştirilen GNOME tabanlı masaüstü ortamı

Unity, GNOME masaüstü ortamı temel alınarak, Canonical Ltd. tarafından Ubuntu işletim sistemi için geliştirilmiş, Gnome-Shell gibi bir masaüstü arayüzüdür.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">OpenShot</span> özgür video düzenleme yazılımı

OpenShot Video Editor Linux sistemler için Python, GTK ve MLT Framework ile yazılmış özgür bir video düzenleme yazılımıdır. Proje Ağustos 2008'de Jonathan Thomas tarafından kararlı, özgür ve kullanıcı dostu bir video düzenleyici ortaya çıkarma amacıyla başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avidemux</span> video düzenleme ve işleme için tasarlanmış, özgür yazılım

Avidemux, video düzenleme ve işleme için tasarlanmış özgür bir video düzenleme yazılımıdır. C++ ile yazılmış olup GTK+ ve Qt ile geliştirilmiş iki ayrı kullanıcı arayüzü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Android Lollipop</span> Android işletim sisteminin 5. ana sürümü

Android Lollipop veya Android 5.0-5.1.1 Lollipop Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 12. versiyonu olan mobil işletim sistemidir. Google yeni sürüm hakkında bilgileri Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 yılında açıkladı. Genellikle Google yeni sürümlerinin kod isimlerini latin alfabesinin seri harfleri ile isimlendiriyor ve yeni sürüme bu harfle başlayan yiyecek adını veriyor. Bu kez yaratılacak yeni sürümün kod adı A,B,C,D,E,F,G,H,İ,J,K harflerinden sonra "Android L" idi. Sürüm, dahili olarak "Lemon Meringue Pie" kod adını aldı. 15 Ekim 2015 yılında Google yeni sürümün isminin "L" harfine uygun olarak dünyanın en popüler şekerlemelerinden biri "Lolipop" olacağını ilan etti. Sürümün 5.0 versiyonu 28 Ekim 2015 yılında kullanıcılara tanıtıldı. Sürüm Linux kernel 3.16.1 bazında yaratıldı. Yeni sürüm ilk kez olarak "over-the-air" (OTA) aracılığıyla güncellemeye sunuldu. Onun kaynak kodu 3 Kasım 2014 yılında kullanıma verildi.

iMovie macOS ve İOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik video düzenleme yazılımı

iMovie Apple tarafından Mac ve iOS için bir video düzenleme yazılımıdır. İlk olarak 1999 yılında, FireWire özellikli ilk tüketici Mac modeli iMac G3 ile birlikte Mac OS 8 uygulaması olarak piyasaya çıktı. iTunes, iDVD, iWeb, iPhoto ve GarageBand uygulamaları ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır. Sürüm 3'ten bu yana iMovie, Mac için iLife paketiyle birlikte gelen bir OS X uygulamasıdır. 2003 yılından bu yana, iMovie tüm yeni Mac bilgisayarlarına ücretsiz olarak dahil edilmiştir. iMovie, çoğu MiniDV format dijital video kameradaki FireWire (IEEE 1394 arayüzünü veya bilgisayarın USB bağlantı noktasını kullanarak Mac'e video çekimi yapar. Ayrıca bir sabit diskten video ve fotoğraf dosyalarını içe aktarabilir. Buradan, kullanıcı fotoğraflar ve video klipler düzenleyebilir ve temel renk düzeltme, video geliştirme araçları ve geçişler ve slaytlar gibi geçişler de dahil olmak üzere başlık, tema, müzik ve efektler ekleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">KWin</span>

KWin X Pencere Sistemi için bir pencere yöneticisi ve halen Wayland kompozitörü olma sürecindedir. Varsayılan pencere yöneticisi olduğu KDE Plasma 5'in bir parçası olarak piyasaya sürüldü. KWin, kendi başına veya diğer masaüstü ortamılarıyla da kullanılabilir

<span class="mw-page-title-main">Jami</span>

Jami, SIP uyumlu yazılımsal telefon ve SIP tabanlı anlık mesajlaşma programıdır. Linux, Windows, Mac OS, Android, iOS sürümleri bulunur. Geliştirilmesi Kanadalı Savoir-faire Linux şirketiyle birlikte küresel kullanıcı ve katkıcı topluluğunun yardımıyla yapılmaktadır. Jami, kendini olası özgür Skype ikamesi konumuna koymaktadır.

PlayStation Portable sistem yazılımı, PlayStation Portable için resmi bir ürün yazılımıdır. PocketStation'un ardılı, PlayStation Vita sistem yazılımının öncülü oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 3 konsoluna benzer şekilde XrossMediaBar'ı (XMB) kullanıcı arayüzü olarak kullanır. Güncellemeler, PlayStation Portable homebrew uygulamalarının ve eklentilerinin sistemde yürütülmesini önlemek için yeni güvenlik fonksiyonlarının yanı sıra güvenlik yamalarını da ekler. Güncellemeler dört şekilde elde edilebilir:

<span class="mw-page-title-main">Shotcut</span>

Shotcut, FreeBSD, Linux, macOS ve Windows için ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemleri arası video düzenleme uygulamasıdır. 2011 yılında Dan Dennedy tarafından başlatılan Shotcut, aynı yazar tarafından 2004 yılından bu yana MLT Multimedia Framework'de geliştirilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">LXQt</span>

LXQt, özgür ve açık kaynaklı hafif bir masaüstü ortamıdır. LXDE ve Razor-qt projelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Compiz</span>

Compiz, pencere yönetimi için hızlı kompozit masaüstü efektleri oluşturmak üzere 3D grafik donanımını kullanarak X Pencere Sistemi için tasarlanmış bir kompozit pencere yöneticisidir. Küçültme animasyonu veya küp çalışma alanı gibi efektler, yüklenebilir eklentiler olarak uygulanır. ICCCM kurallarına uyduğu için Compiz, GNOME Panel kullanılırken varsayılan Mutter veya Metacity veya KDE Plasma Workspaces'te KWin yerine kullanılabilir. Dahili olarak Compiz, OpenGL kitaplığını grafik donanımına arabirim olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Netrunner (işletim sistemi)</span>

Netrunner, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, netbook'lar ve Odroid C1 mikrobilgisayar veya Pinebook gibi arm tabanlı cihaz türleri için tasarlanmış bir Linux işletim sistemidir. İki sürümü mevcuttur: Masaüstü ve Core. İkisi de 'Debian Stable' tabanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Scanner Access Now Easy</span>

Scanner Access Now Easy (SANE), herhangi bir raster görüntü tarayıcı donanımına standartlaştırılmış erişim sağlayan açık kaynaklı bir uygulama programlama arayüzüdür (API). SANE API kamu malıdır. Genellikle Linux'ta kullanılır.