İçeriğe atla

Kbs wz. 1996 Beryl

Karabinek Szturmowy wzór 1996 Beryl

Çeşidi Saldırı Tüfeği
Uyruğu Polonya Polonya
Hizmet geçmişi
Kullanıcılar Polonya
Kullanıldığı savaşlar Enduring Freedom Operasyonu, Kosova Operasyonu, Irak Savaşı, ISAF
Üretim tarihi
Tasarımcı Zakłady Metalowe "Łucznik"
Tasarlandığı tarih 1995-1996
Üretici Fabryka Broni "Łucznik"
Üretildiği tarih 1996-günümüze
Çeşitleri Kbk wz. 1996 Mini-Beryl, Kbk wz. 2003, Beryl IPSC
Özellikler
Ağırlık 3.35 kg
Uzunluk 943 mm dipçik takılıyken / 742 mm dipçik yokken
Namlu uzunluğu 457 mm

Mühimmat5.56x45mm NATO
Kalibre5.56 mm
Atış hızı 700 mermi/dak
Etkili menzil 100–1000 m (görüş ayarıyla)
Azami menzil 600 m
Nişangah Ayarlanabilir U gez, istendiğinde takılabilen optik nişangah


Kbs wz. 1996 Beryl, Polonya yapımı 5.56 mm saldırı tüfeği dir. Radom şehrindeki Łucznik Arms Factory isimli şirket tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. Tüfek, Polonya Silahlı Kuvvetleri tarafından 7.62 mm ve 5.45 mm Kalashnikov yerine kullanılmıştır.

Gelişim

Kbk wz. 1988 Tantal

Yeni bir asker tüfeği üzerindeki (standart ve karabina çeşitlerinde) orta boy 5.56x45mm NATO mermi kovanı gelişimi, 1995'te taahhüt edildi, ancak 5.56 mm tüfeği ve karabina çeşitleri 1991'den beri Radom şehrinde zaten mevcuttu, wz. 1991 olarak biliniyordu (şarjör boyutu değiştirilmiş Kbk wz. 1988 Tantal tüfeği). Yeni silahın özellikleri Şubat 1995'te kabul edildi ve aynı yıl Aralık'ta, 11 Beryl tüfeğinin prototipi topluca üretildi. 1997'de silah başarıyla geliştirildi ve 5,56 mm karabinek szturmowy wz. 1996 ("saldırı karabina model 1996") adıyla servise sunuldu.

Tasarım detayları

Beryl'in tasarımı ve işleyiş sistemi Kbk wz. 1988 Tantal tüfeğiyle aynıdır ve çalışma prensibi farklılığı değişik çeşitteki mermi kullanımından doğar. Değişik kısımları şunlardır: namlu, dipçik, görüş sistemi, şarjör, tüfek ağzı, reseptör, namlu koruyucusu.

457 mm uzun namlulu tüfek, altı oluğa sahiptir ve bir 228 mm (1:9 inç) bükülme oranı vardır. Namlunun dış görünüşü (dipçikten ön uca kadar) Kbk wz. 1988 Tantal tüfeği'nin namlusuyla özdeştir, ama arpacık kısmından uzunluğunda, tüfek ağzına doğru gittikçe azalan çap ve görülebilir sivri kenar çizgisi bulunur. Bunlar, tüfeğe susturucu takabilmek içindir.

Beryl, çelik çekirdekli 5.56x45mm NATO mermilerini ateşler, bunlar Zakłady Metalowe Mesko tarafından Skarżysko-Kamienna kentinde üretilir.

Silahın özel şarjörü plastikten dökülmüştür ve Kbk wz. 1988 Tantal tüfeğinin şarjörleri yerine kullanılamaz.

Popüler kültürde

Kbd wz. 1996 Beryl PUBG oyununda Beryl M762 olarak yer almaktadır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Kbs wz. 1996 Beryl ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">5.56×45mm NATO</span>

5.56×45mm NATO, 1970'lerin sonunda Belçika'da FN Herstal tarafından geliştirilen kenarsız, darboğazlı, vasat mermi ailesinden bir tüfek mermisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mermi</span> ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşeni

Mermi, ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşenidir. Ateşli silahlar tarafından atılan delici, patlayıcı madde, kurşun. Küçük çaplı ateşli silahlar ile ağır ateşli silahların mermileri farklıdır. Tüfek, tabanca gibi küçük silahların mermisi çarpma etkisiyle hedefi deler. Büyük çaplı, ağır ateşli silahlar olan topların mermileri ise hedefi bulduğunda ya da havada patlar.

FN SCAR, FN tarafından üretilen modüler saldırı tüfeklerinin adıdır. Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı (SOCOM) tarafından 15.10.2003 tarihinde açılan tüfek ihalesi için üretilmiştir ve belirtilen şartlara göre birinci gelerek SCAR ismini almıştır. SCAR serisi tüfekler 2 ana gruba ayrılır, birincisi SCAR-L'dir (SCAR-Light-Hafif) ve 5.56x45mm NATO mermisi kullanır. İkinci tüfek ise 7.62x51mm NATO mermisi kullanan SCAR-H'dir (SCAR-Heavy-Ağır). İki tüfeğinde CQC ve keskin nişancı gibi varyasyonları bulunur. 2006 sonlarına göre silah son geliştirme ve test aşamalarındadır. Ayrıca Amerikan Ordusu içinde SCAR-L Mk 16, SCAR-H'de Mk 17 olarak bilinir. Genel düşünce, yakın zaman içerisinde özel kuvvetlerde M-4, M-14, Mk11, M16, Mk25 gibi silahlar yerlerini SCAR modellerine bırakacaktır. SCAR serisi tüfeklerin birçok varyasyonu bulunsa da süngü takılabilen bir modeli yoktur.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">M249</span> Amerikan yapımı, 5.56mm kalibrelik mermi kullanan, tam otomatik bir hafif makineli tüfek

M249 Takım Otomatik Silahı, Amerikan Ordusu için FN MINIMI modelinden geliştirilerek üretilmiş bir makineli tüfektir. İki silah da 5.56x45mm NATO mermisi kullanan hafif makineli tüfek sınıfında olup Fabrique Nationale de Herstal (FN) firması tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M4 (karabina)</span> Amerikan yapımı piyade tüfeği

M4 Karabina, Amerikalı Colt firması tarafından geliştirilmiş M16 piyade tüfeğinin Karabina versiyonudur. STANAG şarjörleri 5.56x45mm NATO mermisi kullanmaktadır. Gaz işleme ve geri tepme tekniğini kullanarak çalışır. Kişiye göre ayarlanabilir dipçiğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Zastava M21</span> saldırı tüfeği

Zastava M21, bir Sırbistan-Karadağ yapımı 5.56 mm saldırı tüfeğidir. Kragujevac şehrindeki Zastava Oružje isimli şirket tarafından Kalaşnikoflar baz alınarak tasarlanmış ve üretilmiştir. Tüfek, önce Sırbistan-Karadağ, sonra Sırbistan Silahlı Kuvvetleri tarafından Zastava M70'lerin yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hafif makineli silah</span>

Hafif makineli tüfek, tek bir askerin herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymadan taşıyıp kullanabilmesi için tasarlanmış tüfektir. Genel olarak ön hatlardaki piyadelere destek vermek için kullanılır. Hafif makineli tüfekler normal bir silah gibi veya bir taktiksel araç olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK417</span>

Heckler & Koch HK417 ya da bilinen adıyla HK417, Alman Heckler & Koch silah firmasının piyade tüfeği olarak ürettiği bir silahtır. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. Bu tüfek bir bakımdan 5.56x45mm NATO'luk HK416'nın 7.62x51mm NATO mermisini kullanan bir versiyonudur. Silahların özellikleri mühimmatları dışında hemen hemen aynıdır. HK417 de HK416 gibi sağlamdır, örneğin içine su ve kum dolmasına rağmen çalışır.

AKM, 7.62 mm çapında mermi kullanan Mihail Kalaşnikov tasarımı, AK-47'nin 1959'da modernize edilmesiyle tasarlanmıştır. Kızıl Ordu, 1961'de bu silahla tanışmıştır, AK-47 türevlerinin en yaygın olanıdır ve Varşova Paktı ile Afrika ve Asya'da yaygın olarak kullanılmış ve Sovyet KBP Tula ile Izhmash firmaları tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kalaşnikov silahları</span>

Kalaşnikov silahları, Mihail Timofeyeviç Kalaşnikov tarafından tasarlanan ateşli silahlardır. Bu silahlar, Izhmash firması tarafından üretilirler. Kalaşnikov silahları, üç seriye ayrılır: AK, RPK, PK. Fakat Türkiye'de "Kalaşnikov" dendiğinde akla, AK serisinin ilk tüfeği olan AK-47 gelmektedir. PK serisine Biksi, AK serisine ise Keleş denir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G11</span>

Heckler & Koch G11 kısa adıyla HK G11, Batı Almanya yapımı modern bir piyade tüfeği olmakla birlikte, prototipi üretilmesine rağmen seri üretime geçilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beretta ARX 160</span>

ARX 160, İtalyan Beretta silah firması tarafından geliştirilmiş saldırı tüfeğidir. Modern dizaynlarda olduğu gibi alt grubu polimerden, üst grubu alüminyumdan üretilmiştir. 3 pozisyonlu bir selektöre sahip olarak yarı-otomatik ve tam otomatik atış yapabilir.

Kbk wz. 1988 Tantal, Polonya 'da 1980 yılların sonlarında, Zaklady Lucznic Radom tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiş, 5,45 X 39 mm çapında bir piyade tüfeğidir.

Karabina, tüfeğe veya muskete benzer ancak daha kısa ve daha güçsüz ateşli silah. Birçok karabina tüfek modeli geliştirilmiştir, aynı mühimmatı kullanırlar ancak daha az uzunluktadırlar.

Kale KCR-556, Kale Grubu tarafından geliştirilen, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Özel Birlikleri tarafından kullanılan, 5.56×45mm NATO mermi kullanan piyade tüfeği. Uzun versiyonunda 368 mm, kısa versiyonunda 280 mm uzunluğunda, yakın mesafeli çatışmalar için geliştirilen versiyonunda ise 190 mm namlu bulunmaktadır. Seyyar dipçikli uzunluğu 810 mm olan tüfek, 3.2 kg ağırlığındadır. Dakikada 750 ile 950 arasında mermi atabilen KCR-556'nın etkili menzili ise 400 metre ayrıca Kale kcr556 gaz piston döner başlık kilitleme ile çalışan krom kaplı soğuk dövme namluya sahip

Sarsılmaz SAR 56, Sarsılmaz Silah Sanayii A.Ş. tarafından üretilmiş bir askeri piyade tüfeğidir. Sarsılmaz'a ait SAR 223 ve seri üretiminin üstlenildiği MPT-76 SH model tüfeklerden gelen deneyim ile ar-ge edilerek ortaya çıkartılan SAR 56, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak saha görevinde kullanılmaktadır.

İleri Seviye Savaş Tüfeği, M-16'nın yerine geçecek bir silah bulmak için 1986'da başlayan bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu programıydı. Savaşın stresi altında, M16'ya sahip ortalama bir asker 45 metreden bir hedefi vurabilir, ancak 220 metrede isabet olasılığı hedefe yapılan on atıştan bire düşerdi. Bu nedenle, 1980'lerin sonlarında, isabet olasılığını ikiye katlayabilecek bir silah yaratmak için ACR programı başlatıldı. ACR programından önce Özel Amaçlı Bireysel Silah gibi daha eski programlar geliyordu. Program, yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında bir harcamanın ardından 1990 yılında sona erdi.

Komodo Armament D5, PT Komodo Armament Endonezya tarafından üretilen bir saldırı tüfeğidir. Tüfek, 5.56 × 45 mm NATO ara kalibreli fişek kullanır. Diğer Komodo Armament tüfekleri gibi, D5 saldırı tüfeği de polimer malzeme kullanılarak, cerakote veya sert anodize kaplama ile kaplanmıştır. Tüfeğin saat 9, 12, 3 ve 6 konumlarında 4 adet picatinny rayı bulunmaktadır. Namlu kapağı, tam otomatik ateşleme modundayken namlu üzerindeki ısı dağıtım sürecini hızlandıran, birkaç açık oyuğa sahip bir ray entegrasyon sistemidir (RIS). Namlu kapağı modeli de hafif ancak sağlam olacak şekilde tasarlanmıştır. D5'te, ayarlanabilen polimer malzemeli teleskopik dipçik tipi kullanılmaktadır. Polimer malzeme ayrıca 30 mermilik şarjörde de kullanılmaktadır. Bu silah için yerli içerik %80'e ulaşmış durumdadır. Şu anda ithal edilen malzeme, namlu ve teleskopik nişangah yapımında kullanılan malzemedir. Silindir yuvaları, biçimlendirme ve şekillendirme işlemi Endonezya'da gerçekleştirilir. Namlu ömrü, sürekli ateş edildiğinde yaklaşık 6000 atıştır.