İçeriğe atla

Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi

Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi'nin dış görünümü

Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi, Kaşkaderya bölgesinin kültürel hayatı, bölgenin tarihi ve kültürel hayatı ile ilgili 38.000'den fazla sergiyi saklayan bir kültür ve eğitim kurumudur.

Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi'nin iç görünümü

Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi, 1975'ten 2007'ye kadar 1909'da inşa edilen Hoca Abdülaziz medresesinde faaliyet göstermiştir. İlk dönemde 3 bölüm vardı: "Devrim öncesi dönem", "Devrim sonrası dönem" ve "Çevre bölümleri". 1992 yılında "Devrimden Önce" ve "Devrimden Sonra" bölümleri "Tarih" bölümüne dönüştürülmüştür. O yıldan beri, Halk ve Uygulamalı Sanatlar Bölümü, Karshi'deki "Glory" kalesinde ve 1995'te Çalışma ve Zafer Dairesi kuruldu. Bu bölüm 2003 yılından itibaren "Hafıza ve Değer" bölümü olarak tescil edilmiştir. Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 24 Eylül 2004 tarih ve 452 sayılı Karshi şehrinin 2700. yıl dönümünün hazırlanması ve düzenlenmesine ilişkin Kararnamesine göre Kaşkaderya bölgesinin yerel tarih müzesi faaliyet göstermektedir. Medrese de imar programına alınmış ve tadilat yapılmıştır. Müzenin tüm teşhirleri medresenin yanındaki binaya, yani fona yerleştirildi. Mart 2005'te, M. Toshmukhammedov'un adını taşıyan bölgesel müzikal ve drama tiyatrosunun fuayesinde bir sergi, yani bir müze sergisi düzenlendi. Mart-Temmuz 2005'te Karshi kentindeki "Odina" camiinin restorasyonu sırasında, 50'den fazla antik eser, arkeolojik buluntu, çeşitli çini, desen, 14. yüzyıla ait dut ağacından yapılmış bir kapı keşfedildi. .- araştırmadan türetilmiştir. 23 Şubat 2007'de müze, Kültür ve Dinlenme Parkı topraklarında bulunan yeni bir binada faaliyetlerine devam etti. A. Navoi. Karshi şehrinin 2700. yıl dönümüne ithaf edilen sergi, Uluslararası Özbek-Yunan Kültür Vakfı'na Destek ile ortaklaşa hazırlandı.

Bugün müzede "Tarih", "Halk ve Uygulamalı Sanatlar" ve "Bilim Eğitimi" olmak üzere 3 bölüm bulunmaktadır. Müze fonu 38.000'den fazla renkli resim, grafik, heykel, nümizmatik, arkeoloji, halk sanatı, fotoğraf, belge, ev eşyası ve etnografya içeriyor. 2004 yılında Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi'nde toplanan el yazmalarına dayanarak, Kaşkaderya Bölgesi Yerel İlim Müzesi'nde bulunan Doğu El Yazmaları Kataloğu, Fransızca olarak Roma'da yayınlandı. Katalogda yazarlar, ülkemizin tarihi ve kültürü ile ilgili elliden fazla el yazmasının yanı sıra bilimsel ve eğitsel öneme sahip önemli konuları tanımladılar.

Buna ek olarak, müzenin fonu Polonyalı sanatçı Apelbaum'un yüzden fazla eşsiz tablosunu içeriyor. Resimler suluboya ve suluboya olarak yapılmıştır, sanatçının 1947-1957 yıllarında yaptığı çalışmalardan örnekler bulunmaktadır. Bu dönemlerde sanatçı, resimlerinde Kaşkaderya ve Şahrisabz vahasının mimari anıtlarını, unsurlarını, dekoratif formlarını, iş örneklerini, ev eşyalarını sanat formlarında tasvir etmiştir.

Halk sanatı ürünleri koleksiyonu: "mangleidosi" kadın takıları (19. yüzyılın sonları) gümüş ve akikten zincir şeklinde yapılmıştır. Kandakori oymacılığı ile yapılmış bakır çaydanlık (19. yüzyıl sonu). Bileklik Karakalpak takıları (19.yy), dökümde ve basamaklı olarak gümüş ve akikten yapılmış, her birinde dokuz akik parça. Kadınlar için gümüş yüzük ve yüzüklerin tarihi 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. Simge: Hz. İsa (İsa Mesih) (XVIII yüzyıl) Rusya'nın Primorsky bölgesine aittir. Kokan ve Buhara'da (19. yüzyıl) yapılan bakır çaydanlıklar, kandakori yöntemiyle bakırdan yapılmıştır. Buhara'da (19. yüzyıl) yapılan bakır kase ve kaseler, bakır kovalama ve dökümle yapılmıştır. Hoca Ubeydullah Cerrokh'un Karshi'deki (XVIII yüzyıl) türbesinin kapı kapısı ve zincir (XX yüzyılın başlarında) bakırdan, döküm, oyma ile yapılmıştır. Kaşkaderya bölgesinde eski çağlardan beri çömlekçilik okulları gelişmiştir. Müzede ayrıca 20. yüzyılın 50'li ve 60'lı yıllarında Kitab çömlekçilik okulunun ustaları tarafından yapılan seramik örnekleri de sergileniyor. El yapımı ipek, adrasa, olachi'den yapılmış kadın şortları ve elbiseleri (19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başı). Yirminci yüzyılın 20-70'leri arasında Kaşkaderya'nın Shakhrisabz ve Kitab bölgelerinde Irak tarzında elle dikilmiş erkek ve kadın şapkaları, cüzdanları, tanvorları (boşlukları), ayakkabı tanvorları yer alıyor. Müzenin nümismatik bölümünde gümüş, bakır sikke, kağıt para ve madalyalar bulunmaktadır. Bakır sikkeler MS 6. yüzyıldan MS 15. yüzyıla kadar olan dönemi kapsıyordu. Bunlardan biri, MS 6. yüzyıldan kalma nadir bir bakır sikkedir. Nasaf şehrinin hükümdarı, devlet idaresinin yapısı ve MS 6. yüzyıl hükümdarı hakkında bize bilgi veren bir bakır sikke üzerinde tasvir edilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Arkeoloji Müzesi</span> Bitinya ve Misya bölgelerinde bulunmuş MÖ 3000’den Bizans devri sonlarına kadar olan devirlere ait eserlerin sergilendiği Bursa müzesi

Bursa Arkeoloji Müzesi, Bitinya ve Misya bölgelerinde bulunmuş MÖ 3000'den Bizans devri sonlarına kadar olan devirlere ait eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Müzesi</span> Antalyada müze

Antalya Müzesi, Antalya'da yer alan Türkiye'nin en büyük müzelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Alanya Arkeoloji Müzesi</span> Müze

Alanya Arkeoloji Müzesi, Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan müze.

<span class="mw-page-title-main">Adana Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi, günümüzde Adana'nın Seyhan ilçesinin Döşeme Mahallesi'ndeki eski Millî Mensucat Fabrikası'nda bulunan müze kompleksinde hizmet vermekte olan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sadberk Hanım Müzesi</span>

Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere semtinde bir müzedir.

Kars Müzesi 1959 yılında kurulmuştur ancak bugünkü hizmet binasına 1980 yılında taşınmıştır. Bu müze Kars'ın en büyük müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Müzesi</span>

Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müzede Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Çorum Müzesi ilk olarak 13 Ekim 1968 tarihinde, günümüzde kullanılmayan ilk binasında hizmete girmiştir. 1968 yılından itibaren 33 yıl hizmet veren müze binası, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin yoğunluğu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiştir. Bunun üzerine yapımı 1908 yılında başlayıp 1914 yılında tamamlanan ve yapıldığı günden itibaren hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet veren bina, Çorum Müzesi'nin yeni binası olarak kullanılmak üzere 1986 yılında tahsis edilmiştir. 1988 yılında yangın geçiren bina, 1989 yılında müze olarak kullanılmak üzere restore edilmeye başlanmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Çorum Müzesi; 11.03.2003 tarihinde, bu tarihî binada ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray Müzesi</span>

Aksaray Müzesi 1969 yılında Zinciriye Medresesi'nde kurulmuş ve civardan eser toplanmıştır. Daha sonra Acemhöyük, Aşıklı Höyük, Musular ve Güvercinkayası Höyüğü kazılarının yapılmasıyla yeni bir binaya ihtiyaç duyulmuş ve 2004 yılında yeni bir bina inşa edilmiştir. Sergilenmekte olan eserler akeramik Neolitik çağdan Osmanlı Çağı'na kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Müzesi</span>

Yugoslavya Müzesi, Belgrad'ın güneyinde Dedinje bölgesinde yer almaktadır. Yugoslavya Kültür ve Medya Bakanlığı tarafından 1996 yılında Yugoslavya Halkları ve Milliyetleri Devrim Müzesi ve Josip Broz Tito Anma Merkezi'nin birleştirilmesiyle kurulmuştur. Müze, 2016 yılı sonuna kadar "Yugoslavya Tarihi Müzesi" olarak bilinmekteydi, daha sonra bugünkü adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Baksı Müzesi</span>

Baksı Müzesi Bayburt’a 45 km uzaklıktaki Bayraktar Köyü'nde kurulu sanat müzesidir. Kurulduğu Bayraktar Köyü'nün eski adı olan baksı sözcüğü eski Türklerde bilgin, hekim, şaman anlamlarına gelmektedir. Müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Mersin Arkeoloji Müzesi veya Mersin Müzesi, Mersin'in merkez ilçelerinden Yenişehir ilçesi sahilinde, Muğdat Camii hemen güneyinde ve Deniz Müzesinin yanında bulunan arkeoloji müzesidir ve ildeki en büyük müze olma özelliği taşır. Arkeoloji müzesi olarak kurulan müze etnografya bölümüne de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Müzesi</span>

Çankırı Müzesi, Türkiye'nin Çankırı ilinde yer alan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Çeçenistan Ulusal Müzesi</span>

Çeçenistan Ulusal Müzesi Grozni'de bulunan Çeçen kültür ve tarih müzesi. Müzenin ayrıca Çeçenistan genelinde beş şubesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Müzesi</span> Mardinde yer alan bir müze

Mardin Müzesi, Mardin'de yer alan arkeoloji ve etnografya müzesidir. Yörenin tarihsel ve kültürel zenginliklerini yansıtan, arkeolojik ve etnografik koleksiyonlara sahiptir. Arkeolojik koleksiyonları arasında Bronz Devri, Asurn, Urartu, Helenistik, Ahameniş İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Hanedanı, Artuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait tabletler, silindir ve damga mühürler, kült kapları, figürinler, metalden bızlar, takılar, seramikler, altın, gümüş ve bakır sikkeler, gözyaşı şişeleri ve kandiller yer alırken etnografya kısmındaysa Mardin ve çevresine ait gümüş işlemeciliğinin örnekleri olan kolyeler, küpe, bilezik, halhal, alınlık, saçlığın yanı sıra, eski giysiler, kılıçlar, kahve (mırra) takımları, hamam eşyaları, tespihler, ısınma araçları ve bakır eşyalar da sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karaman Müzesi</span>

Karaman Müzesi, Karaman ilinde, Hatuniye Medresesi'nin arkasında kalan ve tarihteki pek çok döneme ait eserlerin sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Müzesi</span>

Fethiye Müzesi, Muğla ilinin Fethiye ilçesinde bulunan bir müzedir. Dalaman, Fethiye, Ortaca, Köyceğiz ve Seydikemer'den gelen arkeolojik eser ve bulguların sergilendiği müze, 1962 yılında faaliyet göstermeye başladı. Fethiye Müzesi iki ana salondan oluşur ve sergilenen eserler kronolojik olarak sıralanmıştır. Eserler MÖ 3000 ile Geç Osmanlı Dönemi aralığını kapsar. Fethiye çevresinde bulunan arkeolojik bölgeler Fethiye Müzesi'ne bağlıdır.

Isparta'da ilk müzecilik çalışmaları 1933 yılında Halkevi'nin açılmasıyla başlamıştır. Çevreden toplanan arkeolojik eserler ve İslami mezar taşları müze salonu olarak düzenlenen halkevi binasının bir odasında sergilenmiştir. Halkevi'nin kapatılması ile birlikte eserler çeşitli depolara kaldırılmıştır. 1973 yılında Halil Hamit Paşa Kütüphanesi'nin bir odası müze deposu olarak kullanılmış ve ilk müze memurluğu kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Müzesi</span> Kırklareli ilindeki bir müze

Kırklareli Müzesi, Türkiye'nin Kırklareli kentinde bulunan bir müzedir. Müze, 1993 yılında kurulmuş olup doğal tarih örnekleri, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğeler, kent ve çevresinde bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir.

Cebrayıl Tarih ve Coğrafya Müzesi—İkinci Dünya Savaşından önce kurulmuştur. İ. Stalinin adını taşıyan müze 1953`te kaldırılmış ve sergiler arşivlenmiştir. Kısa bir süre sonra yerine Tarih ve Coğrafya Müzesi kurulmuş ve müze yirmi yıldan fazla bir süre kamuya açık olarak faaliyet göstermiştir. Bugün Cebrayıl Tarih ve Coğrafya Müzesi faaliyetini başkent Bakü`de yerleşen "İstiklaliyet" müzesinde devam ettirmektedir.