İçeriğe atla

Kağızman Okrugu

Кагызманский округ
Rusya İmparatorluğu okrugu

1878–1918
Kağızman Okrugu harita üzerinde
Kağızman Okrugu harita üzerinde
MerkezKağızman
Tarih
 - Kuruluş 1878
 - Kaldırılış 1918
Yüzölçümü
 - 1897 4.400 km2 (1.699 sq mi)
Nüfus
 - 1897 59.200 
     Yoğunluk13,5 /km2  (34,8 /sq mi)
Bugün parçası Türkiye

Kağızman Okrugu (RusçaКагызманский округ), Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları arasında Kars Oblastı'na bağlı bir idari bölümdü. Okrugun merkezi Kağızman kasabasıydı.

Tarihçe

Kağızman Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun 93 Harbi sonrasında Ayastefanos Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu'ndan aldığı Kars ve çevresindeki topraklarda 1878 yılında kurulmuştur. 1881 yılında okrugun sınırları değiştirildi. 1918 yılında Brest-Litovsk Barış Antlaşması sonucu tüm Kars Oblastı ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu'na geri verildi.

Demografi

1897 nüfus sayımına göre okrugun nüfusu 59,200'dü. Nüfusun %36,5'ini Ermeniler, %29.9'unu Kürtler, %12.0'sini Karapapaklar, %12.2'sini Rumlar, %8.7'sini Türkler, %4.4'ünü Ruslar ve %2.4'ünü Ukraynalılar, %1.5'ini Lehler ve %1.5'ini Azeriler ve %1.1'ini Türkmenler oluşturmaktaydı. Okrug merkezi Kağızman'ın nüfusu ise 10,518'di.[1]

İdari bölümler

Kağızman Okrugu 1914 yılı itibarı ile Kağızman (Кагызманский), Nahcivan (Нахачиванский) ve Horasan (Хоросанский) olmak üzere üç bölüme (участок) ve bu bölümlerde toplam 11 kırsal okruga (сельский округ) ayrılmaktaydı.[2]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karapapaklar</span> Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik boylardan birisi

Karapapaklar veya Terekemeler, Kuzey Kafkasya'da Derbent, Gürcistan'da Kvemo Kartli, Azerbaycan'da Kazah, İran'da Sulduz ve Türkiye'de de genel olarak Kuzeydoğu Anadolu'da yaşayan Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik boylardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Kağızman</span> Karsın bir ilçesi

Kağızman, Kars ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti</span>

Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti, 17-18 Ocak 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Büyük Kars Kongresi'nin sonucunda kurulan ve 12 Nisan'da İngilizlerin Kars'ı işgal etmeleriyle son bulan geçici hükûmet. Elviye-i Selâse'nin tamamını kapsamakta birlikte Kars, Batum, Ahıska, Ahılkelek, Artvin, Ardahan, Acara, Posof, Çıldır, Göle, Oltu, Karakurt, Sarıkamış, Karapınar, Kağızman, Kulp, Iğdır, Serdarabat, Aralık, Nuraşen, Nahçıvan, Culfa ve Ordubad gibi yerleri kapsamaktaydı. Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti veya Kars Cumhuriyeti adlarıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Çengilli, Kağızman</span>

Çengilli, Kars ilinin Kağızman ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kars Oblastı</span>

Kars Oblastı 1878 yılında Kars Sancağı'nın yerine kurulan Rus İmparatorluğu oblastı. Merkezi Kars il merkezidir. Kars, bugün Türkiye'ye bağlı bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Muharebesi (1918)</span> 1. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Türk orduları arasında geçen savaş

Bakü Muharebesi, 1918 yılında Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerle takviye edilen ve Kafkas İslam Ordusu adı verilen Osmanlı Ordusu'nun Bakü Sovyeti, Britanya İmparatorluğu, Merkezi Hazar Diktatörlüğü ve Beyaz Ordu karşısında Bakü'yü almak için giriştiği muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Çernigov Guberniyası</span>

Çernigov Guberniyası, Çernigov Yönetimi olarak da bilinir, Rus İmparatorluğu'nun tarihî Ukrayna Sol Kıyısı bölgesinde bulunan bir guberniya idi. 1802'de resmen feshedilen Malorossiya Guberniyası'ndan kurulmuş, yönetim merkezi Çernigiv olarak belirlenmiştir. Sınırları gÜnümüzdeki Çernigov Oblastı'nın sınırlarına yaklaşık olarak karşılık gelir ama ayrıca Sumi Oblastı'nın geniş bir bölümü, Ukrayna'nın Kiev Oblastı ufak parçaları ve Rusya'nın Briyansk Oblastı'nın büyük bölümü de Çernigov Guberniyası'nın sınırları içindeydi.

Kars Sancağı (1548-1878/1918-1920/1921-1923) 1548 yılında Kars'ın Safevilerden alınmasıyla kurulan Osmanlı sancağı. 1878 yılında Berlin Antlaşması ile Rusya'ya bırakıldı ve Kars Oblastı'na dönüştü. 1918'de Brest Litovsk Barış Antlaşması sonrası tekrar Osmanlı Devleti'ne verildi. 1923 yılında sancaklar kaldırılarak Türkiye'nin bir ili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kars Okrugu</span>

Kars Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları arasında Kars Oblastı'na bağlı bir idari bölümdü. Okrugun merkezi Kars şehriydi.

<span class="mw-page-title-main">Ardahan Okrugu</span>

Ardahan Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları arasında Kars Oblastı'na bağlı bir idari bölümdü. Okrugun merkezi Ardahan kasabasıydı.

Batum Oblastı, Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları bir oblastı idi. Oblastın sınırları eski Batum Sancağı'nın topraklarından oluşmaktadır. Oblastın merkezi Batum idi.

<span class="mw-page-title-main">Koryak Okrugu</span> Rusyanın okrugu

Koryak Okrugu, Rusya'nın Kamçatka Krayı'na bağlı bir okrugdur. Yüzölçümü 301,500 km² olan okrugun nüfusu 2010 yılı itibarı ile 18,759'dur. Okrugun idari merkezi Palana'dır.

Zakatala Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun Tiflis Guberniyası'na bağlı bir okrug idi. Okrug, günümüz Zakatala Rayonu ve çevresini kapsamaktaydı. Okrugun merkezi Zakatala idi.

<span class="mw-page-title-main">Görecek, Kağızman</span>

Görecek, Kars ilinin Kağızman ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Keşişkıran, Kağızman</span>

Keşişkıran, Kars ilinin Kağızman ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yolkorur, Kağızman</span>

Yolkorur, Kars ilinin Kağızman ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Okrugu</span>

Artvin Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları arasında Batum Oblastı'na bağlı bir idari bölümdü. Okrugun merkezi Artvin kasabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Oltu Okrugu</span>

Oltu Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları arasında Kars Oblastı'na bağlı bir idari bölümdü. Okrugun merkezi Oltu kasabasıydı.

Batum okrugu, Rus İmparatorluğu döneminde Gürcistan'da, 1878 ile 1918 yılları arasında Batum Oblastı'nın idari birimlerinden biriydi. Adını, bugün Acara Özerk Cumhuriyeti'nin idari merkezi olan Batum kasabasından alıyordu. Batum Okrugu, güneyde Artvin Okrugu, güneydoğuda Kars Oblastı'na bağlı Ardahan Okrugu, kuzeydoğuda Tiflis Guberniası, kuzeyde Kutaisi Guberniası ve batıda Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Trabzon Vilayeti ile çevreleniyordu.