Kazakça veya Kazak Türkçesi, Kıpçak öbeğine ait, Kazakistan'da konuşulan çağdaş Türk dillerinden biridir. Nogayca ve Kırgızcaya yakındır.
Doğu Kazakistan Eyaleti, Kazakistan'ın bir eyaletidir. Başkenti Öskemen 'dir.
Kazakistan Futbol Federasyonu, Kazakistan'da futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. Futbol ligi, Premyer-Liga ve Kazakistan millî futbol takımını organize eden kurumun merkezi Almatı'dadır.
Almatı, Kazakistan'ın 2.000.900 nüfuslu ve en büyük şehridir. Almatı Kazakistan'ın eski başkentidir.
Kazak alfabesi, Kazakistan'ın resmî dili olan ve Türk dilleri ailesinde yer alan Kazakçayı yazarken kullanılan yazı sistemidir. Kazak alfabesinde tarih boyunca; Kiril alfabesi, Latin alfabesi ve Arap alfabesi olmak üzere üç farklı alfabe türü kullanılmıştır. 2017 yılında, dönemin Kazakistan cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından 2025 yılına kadar Kiril alfabesinden Latin alfabesine kademeli olarak geçileceği belirtilmiştir. Arap alfabesi ile yazılan Kazakça, günümüzde Çin, İran ve Afganistan'da yerel olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Karsak, korsak tilkisi, step tilkisi ya da bozkır tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının asıl tilkiler (Vulpini) oymağına ait, Orta Asya'da yaygın olan bir tilki türü.
Kazakça Vikipedi Vikipedi'nin Kazakça versiyonudur. Haziran 2002'de yazılmaya başlanmıştır. Kazakça Vikipedi'nin oldukça düşük bir büyüme çizgisi varken 2011 yılında Kazak ulusal ansiklopedisinde yer alan maddelerin Vikipedi'ye eklenmesi ile büyük bir büyüme göstermiştir. Ayrıca üç değişik alfabede yazılmaktadır. Bu alfabeler Arap, Latin ve Kiril alfabeleridir.
Şu, Kazakistan'ın Zambil Eyaleti'nde şehir.
Batı Kazakistan Eyaleti, Kazakistan'da bir eyalettir. Merkezi Oral'dır ve nüfusu 200.000'dir. Rusya'ya sınırı vardır ve Ural Dağları'na yakındır. Ural Nehri Rusya'dan doğar ve eyaletin içinden akarak Hazar Denizi'ne dökülür. Batı Kazakistan kısmen Avrupa'da kısmen Asya'da yer alır.
Bu Kazakistan'ın posta pulları ve posta tarihinin bir araştırmasıdır.
Kazak pasaportu Kazakistan vatandaşlarının yurt dışına seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Kazakistan Cumhuriyeti vatandaşları ülke içi ve Rusya'ya yaptıkları seyahatlerde yalnızca kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları yeterlidir. Kazak Adalet Bakanlığı 5 Ocak 2009'dan bu yana biyometrik pasaportlar vermeye başlamıştır.
Kayrat FK, 1954 yılında Kazakistan'ın Almatı kentinde kurulmuş bir futbol kulübüdür. Premyer-Liga'da mücadele etmektedir. Maçlarını 23.804 kişilik Almatı Merkez Stadyumu'nda oynamaktadır.
І, Belarusça ve Ukraynacada Türkçedeki Î, Kazakçada ise Türkçedeki İ harfine karşılık gelen harftir. Rusçada İ sesine И harfi karşılık gelir. Bu harf Belarusçada kullanılmaz, ancak Ukraynacada Türkçede bulunmayan I sesine yakın bir İ sesini temsil eder. Bu harf, Rusçada yapılan dil reformundan önce Rus alfabesinin bir parçasıydı.
Samruk-Kazına resmî adıyla Ulusal Refah Fonu "Samruk-Kazına" olarak bilinen, sahibi Kazakistan Devleti olan bir ulusal varlık fonu ve anonim şirketidir. Tamamen veya kısmen, ülkede birçok önemli şirket, ulusal demiryolu ve posta servisi de dâhil olmak üzere, devlet petrol ve gaz şirketi KazMunayGaz, devlet uranyum şirketi Kazatomprom, Air Astana ve çok sayıda finansal gruba liderlik etmektedir. Devlet fonun tek hissedarı olmaktadır. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in kararıyla iki fon, "Samruk" ve "Kazına"'nın, birleşmesi ile Ekim 2008'de kurulmuştur. «Samruk-Kazına» JSC'nin İcra kurulu başkanı ve Yönetim kurulu başkanı Umirzak Şukeyev olmaktadır. Bağımsız direktörleri Alexander Mirtchev, Sir Richard Harry Evans ve Nigel John Stapleton olmaktadır.
Cüz üç ana Kazak topluluklarının, Kıpçak Obası'nda kontrol ettikleri alanlara denir. Bu alanların büyük kısmı bugünkü Kazakistan sınırlarını kapsar.
- Büyük Cüz ya Uysun ordası, Güney ve Güneydoğu Kazakistan, Kuzeybatı Çin (Sincan) ve Özbekistan'ın bazı bölümlerini kapsar.
- Orta Cüz veya Argın ordası, Orta ve Doğu Kazakistan'ı kapsayan 6 kabileden oluşur.
- Küçük Cüz (Kazakça: Кіші жүз / Kişi jüz / كٸشٸ جٷز)) veya Alşın ordası, Batı Kazakistan'ı kapsayan 3 kabileden oluşur.
Kazakistan Cumhuriyeti Hükûmeti, Kazakistan'ı yöneten kuruluştur. Kazakistan, cumhurbaşkanının devletin ve hükûmetin başı olduğu üniter bir cumhuriyettir. Hükûmet, yürütme erkini ve parlamento ile birlikte yasama organını oluşturmaktadır.
Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu, Kazakistan'ın çift meclisli ulusal yasama organıdır. Alt meclis Meclis 98 sandalyeli olup üst meclis Senato ise 50 sandalyelidir.
Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Meclisi, Kazakistan Parlametosu'nun alt meclisidir. 98 sandalyeli olup milletvekilleri her beş yılda bir seçilmektedir.
Khabar Kazakistan'da büyük bir medya kuruluşudur. Başlangıçta Ulusal Televizyon Haber Ajansı olarak bilinen kuruluş 1995 yılında kurulmuştur. Şu anda ülkenin en büyük ağlarından biridir ve Rusça ve Kazakça dillerinde günlük yayın yapmaktadır. Ayrıca, Khabar, Avrupa ve Asya'da mevcut uydu yayını olan Kazak TV kanalı kullanıma sunulmaktadır. Kanal Rusça, Kazakça ve İngilizce programları içermektedir.
Kazakistan'ın illeri, Kazakistan'ın birinci düzey idari bölümleridir. Toplam 17 adet il bulunmakta olup ek olarak dört adet doğrudan yönetilen cumhuriyet şehirleri bulunmaktadır. İller, ek olarak ilçelere ayrılmaktadır.