İçeriğe atla

Kazoku

Tokyo'daki Soylular Kulübü

Kazoku (Japonca華族; "yüce soylu"), 1869-1947 yılları arasında Japon İmparatorluğu döneminde var olan soyluluk unvanıydı. Unvan Meiji Restorasyonu sırasında eski imparatorluk ve feodal unvanların yerini almış olup II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1947 yılında kabul edilen yeni Japonya Anayasası'nda kaldırılmıştır.

Sınıflandırma

Kazoku, grup fotoğrafı

Kazoku hükûmet tarafından İngiliz soyluluk unvanlarına dayanan ancak eski Çin soyluluğu kökenli beş ayrı gruba sınıflandırılmıştır.

  1. Dük (公爵, kōshaku)
  2. Marki (侯爵, kōshaku)
  3. Kont (伯爵, hakushaku)
  4. Vikont (子爵, shishaku)
  5. Baron (男爵, danshaku)

En üstteki iki sınıf olan prens ve markiler doğrudan halefleri veya çoğunlukları üzerine Japonya Diet'inin Soylular Meclisi'nin üyeleriydiler. Kontlar, viskontlar ve baronlar ise 150 temsilci ile mecliste temsil edilmekteydi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Samuray</span> Eski Japonyada soylu asker sınıfı

Samuray, eski Japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terimdi. Samuray, eski Japoncada 'hizmet etmek' manasına gelen saburau kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Dönemi</span> japon tarihinin gelişim dönemi

Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri</span>

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Tōgō Heihachirō</span> Japon amiral (1848 – 1934)

Tōgō Heihaçirō , Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nde Filo Amirali ve Japonya'nın en büyük Donanma kahramanı. Batılı gazetecilere göre Tōgō Heihaçiro doğu'nun Horatio Nelson'uydu.

Bugüne dek kullanılmış başlıca soyluluk unvanları şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Japonya Anayasası</span>

Japonya Anayasası, Japonya’nın 1947 yılından itibaren temel kuruluş belgesidir. Anayasa, parlamenter yönetim biçimini kabul eder ve temel insan haklarını garanti altına alır. Buna göre Japon İmparatoru “devletin ve halkın birliğinin simgesidir” ve egemenlik hakkı olmaksızın sadece törensel bir rol oynar. Bu yüzden diğer kraliyet ailelerinde olduğu gibi devletin başı değildir. Anayasaya aynı zamanda “Barış Anayasası” denmesinin sebebi 9.maddesinde açıkça savaşın uluslararası sorunların bir çözüm yolu olarak reddedilmesidir. Anayasa II. Dünya Savaşı'nın ardından ülke ABD işgali altındayken yazılmış ve Japonya’nın önceki askeri monarşi olan yönetim sistemi liberal demokrasiyle değiştirilmiştir. Belge hâlen geçerliliğini korumaktadır ve kabul edilmesinden sonra önemli bir değişiklik yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japon militarizmi</span>

Japon militarizmi, katı Japon milliyetçiliği ve gelenekçilikten oluşan militarizm çeşididir. Faşizmin doğuşu sonrası bu görüşe kanalize olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kont</span> Avrupa ülkelerinde asalet unvanı

Kont, Avrupa'da bir soyluluk unvanı. Kontun eşine veya kont konumundaki kadına kontes denir. Birleşik Krallık'taki muadili earl'dür. Günümüzde, soyluluk sırasında markiden sonra, markinin olmadığı ülkelerde dükten sonra gelir. Sözcüğün kökeni Latince comes sözcüğüdür.

Japonya'nın prefektörlükleri, Japonya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Ülkede 47 adet prefektörlük bulunmaktadır. Prefektörlüklerin 43 tanesi normal prefektörlük , ikisi kentsel prefektörlük , biri bölge ve biri metropoldür . Prefektörlükler ilk defa 1868 yılında Meiji Restorasyonu sırasında kurulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Itoh Sukeyuki</span> Japon amiral (1843 – 1914)

Itō Sukeyuki Itō Sukeyuki; Itō Yūkō Meiji dönemi Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Mareşal Amiralidir..

<span class="mw-page-title-main">Katsura Tarō</span>

Katsura Tarō, 1901-1906, 1908-1911 ve 1912-1913 yılları arasında Japonya'nın altıncı başbakanı olarak görev yapan Japon asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Kuge</span> Kyotodaki Japon imparatorluk sarayına hakim olan bir Japon aristokrat sınıfı

Kuge, Kyoto'daki Japon imparatorluk sarayına hakim olan bir Japon aristokrat sınıfı idi. 8. yüzyılın sonlarında Heian döneminde başkent Kyoto'nun kuruluşundan, 12. yüzyılda Kamakura şogunluğunun yükselişine kadar kuge önemli bir yere sahipti. Meiji Restorasyonu sırasında daimyolar ile birleşerek bazı eski konumlarını geri kazandılar ve kazokuyu oluşturdular.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Diyet</span> Japonyanın yasama organı

Ulusal Diyet, Japonya'nın çift meclisli ulusal yasama organıdır. Temsilciler Meclisi olarak bilinen daha alt meclis ve Danışmanlar Meclisi adı verilen bir üst meclisden oluşur. Yasaları çıkarmaya ek olarak, başbakan'ı seçmekle resmen sorumludur. Diet, ilk olarak Meiji Anayasası'nın kabul edilmesinden sonra 1889'da İmparatorluk Dieti olarak toplandı. Diet, savaş sonrası yeni anayasa kabul edildikten sonra 1947'de bugünkü şeklini aldı ve anayasa tarafından devlet iktidarının en üst organı olduğu belirlendi.

Meiji Anayasası veya Japonya İmparatorluğu'nun Anayasası, 11 Şubat 1889'da ilan edilen ve 29 Kasım 1890'dan 2 Mayıs 1947'ye kadar yürürlükte kalan Japonya İmparatorluğu'nun anayasasıydı. 1868'de Meiji Restorasyonu'ndan sonra yürürlüğe giren kanun, karma anayasal ve mutlak monarşiyi, Prusya ve İngiliz modelleri üzerinden ortaklaşa şekillendirilen bir formdaydı.

<span class="mw-page-title-main">Iemasa Tokugawa</span> Japon siyasetçi (1884 – 1963)

Iemasa Tokugawa, Japon diplomat ve siyasetçi. Tokugawa boyunun eski şogunluk şubesinin 17. kalıtsal başkanı olup Japonya'nın Sidney başkonsolosu, Kanada elçisi, 1937-1939 yılları arasında Japonya'nın Türkiye büyükelçisi ve 1946-1947 yılları arasında İmparatorluk Dieti Akranlar Meclisi'nin son başkanı olarak görev yaptı.

Han sisteminin kaldırılması, Japonya'da 1871'de daimyo toprakları olan han sisteminin kaldırıldığı bir reformdur. Reform, Meiji Dönemi'nin başlangıç yılı olan 1868'de başlatılan Meiji Restorasyonu'nun doruk noktasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Tokugawa Iesato</span> Japon siyasetçi (1863 – 1940)

Prens Tokugawa Iesato, Tokugawa şogunluğunun devrilmesinden sonra Tokugawa klanının ilk başkanıydı (Daimyo) ve Japonya'nın Meiji, Taishō ve erken Shōwa döneminde Japon siyaseti ve diplomasisinde önemli bir figürdü. Prens Tokugawa Japonya'yı temsil ettiği diplomatik gezileri sırasında yabancı ülkeleri ziyaret ettiğinde adını genellikle Prens Iyesato Tokugawa olarak sunmuştur. Prens Tokugawa, 30 yıl boyunca Japonya'nın üst meclisi olan Ulusal Diyet'in başkanlığını yürüttü. Tokugawa demokratik ilkeleri ve uluslararası iyi niyeti teşvik etti. Ancak 1940'taki ölümünden sonra Japon militanlar Japonya'yı İkinci Dünya Savaşı'nda Mihver Güçlerine katılmaya zorladılar.