İçeriğe atla

Kazma (şarkı)

Kazma sözleri Barış Manço'ya müziği Müzik eseri sahiplerinin haklarını korumakta olan MESAM'a (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) göre "Kazma" adlı eserin telif hakları Barış Manço'ya aittir. Ayrıca Kazma adlı şarkı Evlerinin Önü Mersin adlı türkünün giriş müziği ile aynıdır.[1][2]Barış Manço nun Estağfurullah... Ne Haddimize! albümünde yer alır.

Barış Manço 1983 Eurovision Şarkı Yarışması'nın TRT tarafından yapılan Türkiye elemelerine Kazma adlı şarkısıyla katıldı. Barış Manço favori olarak gösterilse de jüri tarafından ön elemede elendi ve "Aslında benim jürim elli milyondur. Esas kararı onlar verecektir. Döneceğim ve parçayı plak yapacağım. O zaman her şey ortaya çıkacak" açıklamasını yaptı.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2016. 
  3. ^ "Seslendirecek Sanatçılar Belli Oldu". Milliyet Gazetesi. 8 Aralık 1982. s. 10. 
  4. ^ "Barış Manço: Su Kabağı Üzerine Şarkı Bestelemek şart Oldu". Milliyet Gazetesi. 10 Şubat 1983. s. 10. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barış Manço</span> Türk müzik sanatçısı (1943–1999)

Mehmet Barış Manço, Türk aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, televizyon programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, ve kültür elçisidir. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programları sayesinde dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991'de "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı" unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Metin Oktay</span> Türk futbolcu

Metin Oktay, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Golcülüğü ve yaşadığı gol krallıkları sayesinde "Taçsız Kral" lakabıyla da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Şükür</span> Türk futbolcu

Hakan Şükür, Türk eski millî futbolcu, futbol yorumcusu ve siyasetçidir. 11 Nisan 2011 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisinden, İstanbul 3. bölge, 4. sıradan milletvekili adayı oldu ve 12 Haziran 2011'de yapılan seçimde milletvekili seçildi.

Klips ve Onlar, 1986 yılında Türkiye'yi Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden müzik grubudur. 53 puanla Türkiye 9. olmuştur. Ayrıca 3 Aralık 1987'de "Halley" albümünü çıkarmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Turgay Şeren</span> Türk futbolcu

Turkay Sabit Şeren, Türk millî futbolcu, teknik direktör, futbol yorumcusu ve spor yöneticisidir. Kaleci pozisyonunda görev alan oyuncu, futbolculuk kariyerinin tamamını Galatasaray'da geçirmiştir.

Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finalleri

<i>7den 77ye</i>

7'den 77’ye, Barış Manço ve Erkmen Sağlam'ın hazırladığı, Barış Manço'nun sunuculuğunu yaptığı, TRT'de yayınlanan aile, çocuk ve eğlence türündeki Türk televizyon programıdır. İlk yayın tarihi 8 Ekim 1988'dir. Yıllarca devam etmiş olan program pazar günleri yayınlanmıştır. Program çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Bunlardan biri Adam Olacak Çocuk'tur. Program, 6 Aralık 1998 tarihinde 378 programın ardından sona ermiştir. 1990 yılında en çok izlenen çocuk programıdır. Hürriyet gazetesi tarafından verilen Altın Kelebek Ödülü'nü en iyi çocuk programı dalında beş kez kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Aytaç</span> Türk futbolcu ve futbol antrenörü

Kadri Aytaç, Türk millî futbolcu ve teknik direktör.

<i>Estağfurullah... Ne Haddimize!</i>

Estağfurullah... Ne Haddimize!, Barış Manço'nun beşinci plağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş (futbol takımı) 2002-03 sezonu</span>

Beşiktaş 2002-03 sezonu, Beşiktaş'ın kuruluşundan itibaren 100. yılı, ulusal ligdeki 45. sezonu. 2001-02 sezonunu üçüncü olarak bitiren takım Süper Lig, Türkiye Kupası ve UEFA Kupası'nda mücadele etmiştir. Fatih Terim'in gelmesiyle önceki sezon Galatasaray'ı şampiyon yapan Mircea Lucescu'nun sözleşmesi feshedilince, Beşiktaş başkanı Serdar Bilgili, Lucescu'yu takımın başına getirmiştir. Beşiktaş, 2002-03 sezonunda Süper Lig'i şampiyon tamamlarken, Türkiye Kupası'nda Gençlerbirliği'ne çeyrek finalde, UEFA Kupası'nda ise Lazio'ya çeyrek finalde elenmiştir.

1995 Başbakanlık Kupası, Türkiye 1. Futbol Ligi ile Türkiye Kupası ikincileri arasında oynanan Başbakanlık Kupası maçlarının otuz ikincisidir. 1994-95 sezonunu lig ikincisi ve Türkiye Kupası'nın aynı sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Trabzonspor'un Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılması, lig üçüncüsü Galatasaray'ın ise bu kupada Türkiye Kupası ikincisi olarak yer alması üzerine; lig dördüncüsü olan Fenerbahçe, Başbakanlık Kupası'nda mücadele etmeye hak kazandı. İki takım arasında 25 Mayıs 1995'te, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanan maçın normal süresi 0-0 berabere sonuçlandı. Uzatma dakikalarına geçildiğinde; 93 dakikada Kubilay Türkyılmaz'ın attığı golle Galatasaray 0-1 öne geçse de, Kemalettin Şentürk'ün kaydettiği golle 1-1'lik eşitlik sağlandı ve maçın uzatma devreleri de berabere sona erdi. Kazanan tarafı belirlemek için yapılan seri penaltı vuruşlarında Fenerbahçe adına Aykut Kocaman ve Ali Nail Durmuş'un gollerine karşılık, Galatasaray'da Tugay Kerimoğlu, Mert Korkmaz ve Saffet Sancaklı'nın vuruşları golle sonuçlandı. Vuruşlar sonrasında rakibine 2-3'lük üstünlük kuran Galatasaray, kupayı beşinci kez kazanmış oldu.

1998 Cumhurbaşkanlığı Kupası, yıllık olarak, Türkiye 1. Futbol Ligi ile Türkiye Kupası şampiyonu arasında oynanan 33. Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıdır. 1997-98 sezonunu lig şampiyonu olarak tamamlayan Galatasaray ile aynı sezon Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşayan Beşiktaş arasında 15 Mayıs 1998'de, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynandı. Maçın 17. dakikasında Daniel Amokachi'nin attığı golle Beşiktaş 1-0 öne geçse de, sonradan oyuna giren Mehmet Gönülaçar'ın kaydettiği golle 1-1'lik eşitlik sağlandı ve maçın normal süresi bu skorla sona erdi. Uzatma dakikalarında, yine oyuna sonradan giren oyunculardan olan Nihat Kahveci'nin attığı golle 2-1'lik üstünlüğü eline geçiren Beşiktaş, maçın bu skorla sonuçlanmasının ardından kupayı yedinci kez kazanmış oldu.

Atatürk Kupası, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 40. yılı dolayısıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde düzenlenen özel bir futbol turnuvası. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın katıldığı ve lig usulüyle düzenlenen turnuvada her takım diğer ikisiyle birer maç yaptı. 9 Eylül 1963, 2 Ekim 1963 ve 2 Temmuz 1964 tarihlerinde, Mithatpaşa Stadyumu'nda oynanan maçlar sonunda her iki rakibini de yenen Fenerbahçe turnuvayı şampiyon olarak tamamladı.

Bu maddede, Galatasaray futbol takımının 1955-56 sezonunda mücadele ettiği İstanbul Profesyonel Ligi'ndeki maçları, kadro bilgileri ve istatistikleri yer almaktadır. Takım, 1952 sezonunda ilk kez düzenlenen İstanbul Profesyonel Ligi'ne beşinci kez katılmıştır.

İsmet Yamanoğlu, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Futbolculuk döneminde forvet pozisyonunda görev yapmıştır. Futbolculuk döneminde "tahta bacak" takma adıyla da anılmaktaydı.

Arda Vural, Türk eski futbolcu, futbol antrenörü ve teknik direktör.

Mehmet Babalık, Türk teknik direktördür.

Mehmet Şadi Çalık, Türk çağdaş heykel sanatının öncülerinden.

1966-67 Spor Toto Kupası, 1964-65 sezonunda gerçekleştirilmeye başlanan Spor Toto Kupası'nın 3. sezonu. Turnuvayı şampiyon olarak tamamlayan Fenerbahçe, kupa tarihindeki tek şampiyonluğunu elde etti.

1970-71 Spor Toto Kupası, 1964-65 sezonunda gerçekleştirilmeye başlanan Spor Toto Kupası'nın 7. ve son sezonu. Turnuvayı şampiyon olarak tamamlayan İstanbulspor, kupa tarihindeki tek şampiyonluğunu elde etti.