İçeriğe atla

Kazete

Kazete
İmtiyaz sahibiBerrin Gürçay Dilekçi
Kuruluş tarihi7 Ekim 1997
DilTürkçe
SloganÖzgür Kadının Sesi
Resmî sitekazete.com.tr

Kazete, İzmir merkezli bağımsız kadın yayın organı.

"Özgür Kadının Sesi" sloganıyla 7 Ekim 1997'de iki ayda bir çıkan bağımsız bir alternatif kadın gazetesi olarak yayımlanmaya başladı.[1] On yıl sonra aylık gazete haline gelen Kazete;[2] günümüzde yayın hayatına dijital olarak devam etmektedir.[3]

Türkiye'de kadın hareketi açısından alternatif medya işlevi üstlenen ilk yayın organlarından birisidir[4][5] ve bu alanda ülkenin en eski ve yayınına kesintisiz ara vermeden devam eden en uzun süreli kadın hakları gazetesidir. Kadınların renk, dil, din, ırk, engelli ve etnik durumlarına bakılmaksızın yaşamın her alanında eşit temsilini savunduğunu ifade eder.

Geçmişi

Kadın Hakları üzerine yayın yapan ilk alternatif bağımsız kadın gazetesi olarak 7 Ekim 1997'de gazeteci Berrin Güray Dilekçi'nin girişimiyle yayımlanmaya başladı. Dilekçi, İzmir'in Bornova ilçesinde şiddete maruz kalan kadınların başvurduğu bir kadın danışma merkezinin belediye tarafından kapatılması üzerine kadınların sesini duyurmak üzere gazeteyi çıkarmaya karar verdiğini belirtmiştir.[4] Haberlerin iletilmesinde ve dağıtılmasında farklı illerdeki kadın dernekleri destek vermiştir.[4]

Kazete, tabloid boyda 4 sayfası renkli 24 sayfa olarak ofset basılmakta idi. Başlangıçta üç bin adet basılan Kazete, 2000 yılından itibaren internet üzerinden de yayımlanmaya başladı ve daha geniş bir okur kitlesine ulaştı. Basılı yayını ilk on yıl iki ayda bir iken, on yılın sonunda aylık gazete haline geldi.[2] 2008 yılında dağıtım sorunları yaşayınca abonelik sistemi ile dağıtılmaya başladı.[6]

29 Mayıs 2012'de kürtaj yasağına karşı yürüttüğü yayınları nedeniyle internet sitesi bir hacker grubu tarafından hacklendi, arşivi büyük ölçüde silindi.[6][7][8]

Kazete, 2017 yılında basılı yayınını durdurdu; abonelerine son kez "Cumhuriyeti Unutturmayacağız" manşetiyle basılı olarak dağıtıldı.[3] Yayın hayatını kesintisiz olarak dijital ortamda sürdürmektedir.

Künye

Kazete'nin İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Berrin Gürçay Dilekçi; Haber Yayın Koordinatörü Ceren Dilekçi'dir. Danışma Kurulunda Feride Acar, Yakın Ertürk, Huriye Kuruoğlu, Serpil Sancar, Kadriye Bakırcı, Selma Acuner, Hülya Gülbahar, Av. Sema Kendirci, Ayşen Erdoğan, İlknur Üstün ve Sevilay T. Dökmeci yer alır.

Bazı yazarları

Kaynakça

  1. ^ ""Kazete" 15 yaşında!". Kaosgl.org sitesi, 10 Ekim 2011. 26 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 
  2. ^ a b Dalaman, Zeynep Banu. "Kadın hareketinde feminist alternatif medyanın rolü: Türkiye ve Tunus örnekleri". İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü doktora tezi, 2020. 26 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 
  3. ^ a b "Kadın gazetesi 'kazete' basılı yayınını durdurdu". Evrensel.net, 2 Kasım 2017. 2 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 
  4. ^ a b c Tokdoğan, Nagehan. "Hak Haberciliğinde Temel Bir Uğrak: Kadın Odaklı Habercilik ve JİNHA Örneği". Mülkiye Dergisi, Cilt 37, Sayı 3, Yıl: 2013. 24 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 
  5. ^ Terkan, Banu. "Kadın Örgütlerinin İnterneti Alternatif Medya Olarak Kullanımı". 21 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 
  6. ^ a b Korkut, Tolga. "Yaysat Dağıtmasa da Kazete Mücadeleyi Sürdürüyor". Bianet.org, 27 Ağustos 2008. 26 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 
  7. ^ "BİA Medya Gözlem ve İfade Özgürlüğü Raporu" (PDF). Medyagozlemveritabani.org, Nisan-Mayıs-Haziran 2012. 26 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 
  8. ^ "Kazete'nin internet sitesine hacker saldırısı". Medyaradar.com, 3 Haziran 2012. 26 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Nadire Mater, Türk gazeteci ve yazar.

<i>Radikal</i> (gazete) günlük gazete (1996–2016)

Radikal, Doğan Yayın Holding'e ait günlük gazetedir. 1996'da yayın hayatına başlayan gazetenin basılı yayını Haziran 2014'te, dijital yayını Mart 2016'da son bulmuştur.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

<i>Sabah</i> (gazete) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren günlük gazete

Sabah, Türkiye'de 22 Nisan 1985'te yayımlanmaya başlanan günlük gazete. Sloganı "Türkiye'nin en iyi gazetesi"dir. Gazete, 1997 yılının Ocak ayından itibaren internet üzerinden de yayımlanmaya başlamıştır. 2007 yılında TMSF'ye devredilen ve ardından Turkuvaz Medya Grubu'na katılan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Samanyolu TV</span>

Samanyolu TV, 22 Ekim 1993 tarihinde yayın hayatına başlamış İslami içerikli ulusal televizyon kanalıdır. Star TV, Flash TV, Teleon, Show TV, HBB, Kanal 6, TGRT, atv, Kanal D ve Cine5'ten sonra Türkiye'nin 11. özel televizyon kanalı olmuştur. İslami ve kültürel konuları işlemesi ile bilinen kanal, Gülen Hareketi ile ilişkiliydi. Kanalın genel yayın yönetmenliğini Hidayet Karaca yürütmüştür.

Türkiye, Enver Ören tarafından 22 Nisan 1970 tarihinde Hakikat adıyla yayımlanmaya başlanan günlük gazete. İhlas Holding'in bir parçasıdır ve holdingin ilk kurumudur. 30 Mart 1972 günü Türkiye ismiyle yayın hayatına devam etti.

<i>Yeni Asır</i> Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Yeni Asır, 19 Ağustos 1895 tarihinde Selanik'te yayımlanmaya başlanan günlük gazete. Sloganı "Türkiye'nin en köklü gazetesi"dir. Gazete, 1998 yılının Aralık ayından itibaren internet üzerinden de yayımlanmaya başlamıştır. 1 Mart 2017 tarihinde ulusal basına geçmiştir. Türkiye'nin en eski gazetesidir.

<i>İkinci Bahar</i> (dizi) Türk televizyon dizisi

İkinci Bahar, 1998-2001 yılları arasında atv'de yayımlanmış olan dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerinde Türkan Şoray ve Şener Şen'in yer aldığı dizi, Samatya'da çekilmiştir. 3 sezondan oluşan dizi, 37. bölümü ile ekranlara veda etti.

<span class="mw-page-title-main">Kral FM</span> radyo ve TV müzik kanalı

Kral FM, merkezi İstanbul'da olan, ulusal çapta yayın yapan arabesk ve fantezi müzik ağırlıklı radyo istasyonudur.

<i>Cem Vakfı</i>

Cem Vakfı, diğer adıyla Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı, 27 Mart 1995 tarihinden bu yana faaliyet göstermekte olan vakıf. Kuruluşundan itibaren genel başkanlığını uluslararası hukuk profesörü İzzettin Doğan yürütmektedir. Cem Vakfı, çeşitli kitap, dergi ve broşür çıkardı, sayısız seminerler, konferanslar, sohbet toplantıları düzenledi.

<i>The Independent</i> İngiliz günlük online gazete

The Independent, 1986 yılında İngiltere'de günlük gazete olarak yayın hayatına başlayan bir İngiliz internet gazetesi.

<span class="mw-page-title-main">Turkuvaz Medya Grubu</span> Türk medya şirketi

Turkuvaz Yayın Grubu, medya sektöründe faaliyet gösteren bir şirkettir.

<i>Ortadoğu</i> (gazete) 17 Şubat 2020de yayın hayatına son veren gazete.

Ortadoğu, 3 Mayıs 1972'de yayın hayatına başlamıştır. Günlük olarak yayınlanan siyasi bir gazeteydi. Milliyetçi bir yayın çizgisine sahip olup Milliyetçi Hareket Partisi'ne yakın bir gazete olarak bilinmekteydi.

Dijital dağıtım, somut bir ortam kullanmadan içerik taşıma, iletme yöntemidir, genellikle internet üzerinden tüketicinin evine bilgisayar veya başka bir araç kullanılarak gelmektedir. Radyo-televizyon yayını ya da internet gibi bir iletişim yolu aracılığıyla, ses, görüntü, bilgisayar yazılımı veya oyun gibi çoklu ortam içeriklerini sağlayan dağıtıcı ise içerik sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

Nursun Erel, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2014–2015)

Anadolu Partisi, TBMM 24. Dönem Milletvekili olan, 2014 yılı Ekim ayında Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa eden eski YARSAV başkanı Emine Ülker Tarhan tarafından 14 Kasım 2014 tarihinde kurulan eski Türk siyasi partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bianet</span> BİA

Bianet, diğer adıyla Bağımsız İletişim Ağı (BİA), 1997 yılında İstanbul'da kurulan, Türkiye gündeminden hak haberciliği, yurttaş haberciliği ve özgür habercilik ilkelerini benimsemiş haber portalıdır. Türkiye'nin birçok yerinde IPS İletişim Vakfı ile ortak projeler yürüterek yerel gazete, medya, radyo, televizyon çalışmalarını eğitimlerle desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de medya</span> Türk medyasına genel bakış

Türkiye'de medya, farklı görüşlerin ifade edildiği yerli ve yabancı süreli yayınları içeren, son derece rekabetçi yerli gazetelerden oluşan bir medya sektörüdür. Medya sahipliği, genellikle varlıklı kişiler tarafından kontrol edilen holdinglerin parçası olan birkaç büyük özel medya grubunun elinde yoğunlaşmıştır ve bu da sunulan görüşleri sınırlı kılmaktadır. Buna ek olarak şirketler, iktidar ile dostça ilişkiler kurmaya çalışmak dahil olmak üzere sahiplerinin iktisadi çıkarlarını desteklemek için nüfuzlarını kullanmaktadırlar. Türkiye'de medya, kamuoyu üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

Bitcoin Magazine, Bitcoin ve dijital para birimlerini kapsayan orijinal haber ve basılı dergi yayımcılarından biridir. Bitcoin Magazine 2012'de yayımlanmaya başladı. Vitalik Buterin, Mihai Alisie ve topluluğun diğer üyeleri tarafından ortaklaşa kuruldu. Şu anda Nashville, Tennessee'deki BTC Inc'e aittir ve onun tarafından işletilmektedir.

Spor gazeteciliği, spor ile ilgili bir gazetecilik dalıdır. Spor gazeteciliği olay odaklı olduğu için notlar, röportajlar, raporlar baskındır. Spor konularını kapsayan spor gazetesi, spor dergisi, blog haberciliği, radyo, televizyon kanalı, elektronik gazete, sosyal medya, yeni medya, internet haberciliği, internet televizyonu, internet medya türleri de popülerdir.