İçeriğe atla

Kazancı Bedih

Bedih Yoluk
Kazancı Bedih'in bir portresi
Genel bilgiler
UnvanıKazancı Bedih
DoğumBedih Yoluk
1 Ocak 1929(1929-01-01)
Şanlıurfa, Türkiye
Ölüm20 Ocak 2004 (75 yaşında)
Şanlıurfa, Türkiye
MesleklerGazelhan, şarkıcı, kazancı
Çalgılarcümbüş, ud ve tanbur
Etkin yıllar1993-2003
İlişkili hareketlerMahsun Kırmızıgül, İbrahim Tatlıses, Hülya Avşar, Urfalı Babi, Selahattin Alpay, Zekeriya Ünlü
ÇocuklarıNaci Yoluk

Bedih Yoluk ya da tanınan adıyla Kazancı Bedih (1 Ocak 1929, Şanlıurfa - 20 Ocak 2004, Şanlıurfa), Türk gazelhan, sıra gecesi geleneğinin önemli ustalarındandır.

Hayatı

Bedih ailenin tek erkek çocuğuydu. Belediye memurluğunun ardından yaptığı kazancılık mesleği nedeniyle bu lakapla tanınır. Çocukluğundan itibaren müzikle ilgilendi, cümbüş, ud ve tambur çalmayı öğrendi, yöredeki sıra gecelerine katılarak sanatını geliştirdi. 2000'in üzerinde kaset yaptı. Sesinin ve yorumunun taklit edilememesiyle adını duyurdu. Kendine has bir hâli ve üslubu olan Kazancı Bedih, bundan dolayı yörede "pir" diye çağrılıyordu.[1]

Türk halkı ve medya Şanlıurfa'daki sıra geceleri geleneğini onunla keşfetmiştir. Küçük yaşlardan itibaren sıra gecelerine katılan Bedih, Şanlıurfa yöresinde bu gecelere çağrılan en önemli isimlerden birisiydi. 1993 yılında İbrahim Tatlıses'in sunduğu İbo Show isimli televizyon programında görüldü. Burada Fuzuli'nin "Öyle sermestem ki idrak etmezem dünya nedir" diye başlayan sözleri ustaya yeni kapılar açacaktı. Fakat bunu kendisi hiç istemiyordu. Çünkü buna sebep bu tür ortamlardaki yozlaşmaydı. Bedih ise daha sessiz ve sakin bir hayatı seviyordu. Kahvehanelere gitmezdi ve sıra gecelerine katılmayı çok seviyordu. Katıldığı gecelerde çoğunlukla para almıyordu. İbrahim Tatlıses'in programına katıldıktan sonra tekrar ekranlara çıkması için yoğun istek alan sanatçı, iki ay kadar sonra programa tekrar katıldı.[2]

Televizyona çıkması onun daha fazla tanınmasına yol açtı. 1996'da bu defa Yavuz Turgul'un yönettiği, başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel'in paylaştığı Eşkıya filminde "Nice bu hasreti dildar ile giryan olayım, yanayım aşkınla büryan olayım" dizeleri ile gündeme geldi. Savaş Ay'ın sunduğu bir programda "Hafızamda binlerce parçalık arşivim var. Onları birileri derlese, kayıt altına alsa, hep Hülya Avşar'a, İbo Show'lara çıkıyorum. Böyle mi olmalıydı?" demiştir. İbrahim Tatlıses'in bir programı öncesinde ise Ahmet Kaya ile aynı ortamda bulunan ancak kendisini tanımayan Bedih'e Tatlıses, Ahmet Kaya için onu programa çıkartacağını ve tanıyıp tanımadığını, kendisini nasıl bulduğunu sorduğunda Bedih; "Oğlum bu saç, sakal ne? Biraz kessene" demiş ve oğlu Ahmet Kaya'nın stilinin böyle olduğunu ve tanınmış bir sanatçı olduğunu kendisine söylediğinde Bedih şaşırmıştır.[2]

Yine bu sıralarda televizyonlara neden bu kadar az çıktığını soran bir basın mensubuna "Memlekette rakı kalmaz" esprisi yapmıştır. 2003 yılı Eylül ayında 74 yaşındayken bakırcılar çarşısındaki mesleğine geri dönme kararı aldı. Bu kararın ardındaki asıl sebep bu alandaki yozlaşma olduğu kadar, devlet tarafından sahip çıkılmama ve bir tür yalnız bırakılma refleksi oldu.[2]

Kazancı Bedih ve eşi, 20 Ocak 2004'te Şanlıurfa'daki evlerinde uyudukları esnada, katalitik sobadan sızan gazdan zehirlenerek hayatlarını kaybetti. Cenazelerini oğulları Naci Yoluk ertesi gün saat 10.30 sıralarında eve girdiğinde bulmuştur.[3] Sanatçının Mahsun Kırmızıgül ile birlikte düet yaptığı Nemrut'un Kızı adlı parçaya ölümünden sonra klip çekilmiştir.

Diskografi

  • Urfa Geceleri (1'den 6'ya kadar)
  • Berivan
  • Uzun Havalar
  • Kazancı Bedih ve Oğlu
  • Bedih Klasikleri
  • Aşkım Ebedidir
  • Dağlar Dağımdır
  • Tükendi Nakdi Ömrüm
  • Kazanci Bedih Street (2006)[4]
  • Mahsun Kırmızıgül'ün Sarı Sarı albümünde Nemrut'un Kızı düeti.[5]

Film

Kaynakça

  1. ^ "Kazancı Bedih mezarı başında anıldı". radikal.com.tr. 18 Ocak 2013. Erişim tarihi: 4 Şubat 2013. 
  2. ^ a b c Keşke Olmasaydı belgeseli: Kazancı Bedih bölümü.
  3. ^ Bülent Okutan, Mehmet Harburcu, Barış Durak (20 Ocak 2004). "Kazancı Bedih katalitik soba kurbanı". Hürriyet. 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2010. 
  4. ^ "Kazanci Bedih Discography". mtv.com. 1 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2013. 
  5. ^ "Nemrud'un kızı". birgun.net. 17 Ekim 2004. Erişim tarihi: 4 Şubat 2013. []
  6. ^ http://webarsiv.hurriyet.com.tr/1998/07/14/55403.asp[] []
  7. ^ http://www.aksiyon.com.tr/dosyalar/eskiya-sira-ve-bedih_506206[]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şanlıurfa</span> Şanlıurfa ilinin merkezi olan şehir

Şanlıurfa, halk arasındaki kısa adıyla Urfa veya eski çağlarda bilinen adıyla Edessa, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin merkezi olan şehirdir.

<i>Eşkıya</i> (film) 1996 yapımı Türk filmi

Eşkıya, başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel'in paylaştığı 1996 yapımı sinema filmi. Yavuz Turgul'un yönettiği ve senaryosunu yazdığı Eşkıya, 1996-1997 sezonunda 2 milyon 571 bin 474 kişi tarafından izlendi. Gişe istatistiklerinin tutulmaya başlandığı 1989'dan sonraki dönemde, gösterime girdiği 1996'dan 2001 yılına kadar Türk sinemasının en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi oldu. Türk sinemasının modern zamanlarındaki ilk büyük gişe patlamasını gerçekleştiren Eşkıya'nın bu başarısı, 1980'li yıllardan itibaren üretim ve seyirci sayısı bakımından büyük bir çöküş yaşayan Türk sinemasının Yeşilçam iken Modern Türk Sinemasına çeviren bir dönüm noktası sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Tatlıses</span> Türk şarkıcı, yapımcı, oyuncu, yönetmen, televizyon programcısı, iş insanı

İbrahim Tatlıses, Türk şarkıcı, yapımcı, oyuncu, yönetmen, televizyon programcısı ve iş insanıdır. "Ayağında Kundura" türküsü ile ünlenen İbrahim Tatlıses, günümüze kadar otuzdan fazla albüm çıkarmış, birçok filmde oyuncu ve yönetmen olarak görev almıştır. Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan ile Orta Doğu'da da tanınmaktadır. Türkiye'de lakabı İmparator'dur. Tatlıses'in sanatçılığın dışında gıda, turizm, inşaat, iletişim, ulaşım gibi birçok alanda da yatırımı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lahmacun</span> Türk yemeği

Lahmacun, açılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, karabiber ve isot gibi baharatlarla hazırlanan malzeme sürüldükten sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan Orta Doğu mutfağında bir çeşit içli pidedir. İngilizcede zaman zaman Türk pizzası, veya Ermeni pizzası, olarak adlandırılsa da Orta Doğu kökenli bir yemektir. Pizzadan farklı olarak peynir kullanılmaz ve hamur daha incedir. Lahmacun; Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Lübnan, Suriye, İsrail ve dünyadaki Türk topluluklarında popüler bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Tuğba Özay</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Nihal Tuğba Özay, eski manken, oyuncu ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Boranı</span>

Boranı, İran ve Mizrahi mutfağında yoğurtla hazırlanan bir aperitiftir. Ispanak ve diğer malzemelerle hazırlanan boranı, Van ve Isparta başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Yalvaç ve Mecitözü civarlarında ise, ıspanaklı ve fasulyeli olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. İçerisine bulgur katılarak haşlanmak suretiyle pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir. Genellikle kuru soğan ile birlikte tüketilir. Azerbaycan gibi Kafkasya ülkelerinde de popülerdir.

Ali Sürmeli, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Zerde</span> Türk tatlısı

Zerde, Türk mutfağında İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Konya, Şanlıurfa Tekirdağ Edirne ve Karaman yörelerine ait geleneksel bir tatlıdır. Pirinçle su pişirilerek ve içine kızamık şekeri ve karanfil atılarak hazırlanır. Safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç peltesidir.

Mahmut Tuncer, Türkmen kökenli Türk şarkıcı, oyuncu, sunucu ve eski futbolcu.

<span class="mw-page-title-main">Urfalı Babi</span>

Urfalı Babi, Türk müzisyen. Asıl adı Yılmaz Kayral'dır. Özellikle 1970'lerde yayınladığı plaklar ve oynadığı filmlerle hayran kitlesini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">DMC</span> Türk müzik şirketi

Doğan Music Company ya da bilinen adıyla DMC, 2000 yılında İstanbul'da kurulmuş Doğan Holding'e bağlı bir albüm yapım şirketidir. 2017 yılsonu verileriyle, müzik sektöründe CD satışlarında %25, radyo ve televizyon müzik listelerinde %42 ve dijital satışlarda %48 pazar payına sahip olan DMC, Türkiye'nin en çok kazanan müzik şirketlerinden biridir.

Sıra gecesi veya Sıra geceleri ya da Urfa'da bilinen adıyla Sıra gezmek, Türkiye'de Şanlıurfa iliyle özdeşleşen halk kültüründe ses, saz ve söz üzerine sohbet yapılan toplantı ve aktüalite meclisidir. Sıra gecesi tam anlamıyla baştan sona musiki, muhabbet ve edebiyat bütünü olarak ele alınabilir. Sıra geceleri ariflerin söze geldiği, çırakların dize geldiği, şiirlerin saza geldiği gecelerdir. Sıra gecelerinin günümüzde en çok bilinen ve tanınan sanatçısı Kazancı Bedih'tir. Sıra kelimesinin kullanılması, gecelerin sırasıyla herkesin evinde yapılmasından kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tirit</span> Türk mutfağına ait olan Tirit, farklı et çeşitleri kullanılarak ve et suyunun içerisine yöresel ekmek eklenerek yapılan yemektir

Tirit(Arapça:ثريد veya trid, taghrib, tashreeb, thareed) et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan yemektir. Tirit kelimesi Farsça bir kelimedir. Yörelere göre çok farklı et çeşitleri konulabilir. Kaz, ördek, tavuk, inek, koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır. Papara ve Orta Asya'da yapılan Beşbarmak yemeği ile benzerlik gösterir.

<i>Tek Tek</i> 2003 yılında çıkan İbrahim Tatlıses albümü

Tek Tek, 23 Mayıs 2003 tarihinde İbrahim Tatlıses'in Karizma Müzik firmasından çıkardığı stüdyo albümüdür.

Ahmet Yamacı, Türk Halk Müziği sanatçısı, derleyicisi ve bestecisi.

Müslüm C. Akalın, Türk avukat, gazeteci, yerel tarih araştırmacısı.

Emine Ün, Türk dizi ve film oyuncusu, eski manken, şarkıcı ve sunucu.

Şakir Askan, Türk söz yazarı, besteci ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Aslan (müzisyen)</span> Türk müzisyen, söz yazarı ve besteci (1956-2006)

Mehmet Aslan, Türk müzisyen, söz yazarı ve bestecidir.

<i>Ahmet Abinin Vapuru</i>

Ahmet Abi'nin Vapuru, 21 Ocak - 13 Nisan 1995 tarihleri arasında Kanal D'de yayınlanan, Ahmet Kaya tarafından sunulan Türk televizyon programıdır. Her hafta farklı konukların katıldığı programda bazı bölümler özel gece konsepti ile ekrana geldi.