
Buteo ya da yaygın adıyla Şahin, Accipitridae (atmacagiller) familyasına bağlı bir yırtıcı kuş cinsidir.

Kızılağaç yapraklı huş, huşgiller (Betulaceae) familyasından 15 m'ye kadar boy yapabilen bir huş türü.
Helicia amplifolia, Proteaceae ailesindeki bir bitki türüdür. Papua Yeni Gine için endemik bir türdür. Habitat kaybı nedeniyle türü tehdit altındadır.

Kazak yarı çölü, Kazakistan'da bulunan çöl ve kurakçıl fundalıklar biyomunda yer alan bir ekolojik bölgedir. İklim yarı kurak ve kıtasaldır, yıllık 160 mm yağış alır ve Ocak ayında ortalama sıcaklık −15 °C (5 °F) ve Temmuz ayında 23 °C (73 °F) olarak gözlenir. Orta Asya bozkırları ve çölleri arasında bir geçiş alanıdır ve her iki biyomda, ağırlıklı olarak otlarda, özellikle Stipa türlerinde ve Artemisia türleri gibi çalılarda bulunan florayı destekler. Bu ekolojik bölgede bir dizi memeli ve kuş bulunur ancak habitat aşırı otlatma ve insan saldırısı nedeniyle parçalanma tehdidi altındadır. Ancak, Kazakistan'daki hayvancılık oranında son zamanlarda meydana gelen azalma, yerli bitkilerin yenilenme şansını artırmaktadır.
Sedum euxinum, Sedum cinsine bağlı Artvin'e özgü bir bitki türüdür. Hendrik 't Hart ve Kerim Alpınar tarafından tanımlanmıştır. Oksin elementini temsil eder.

Cezayir göknarı, çamgiller familyasından bir göknar türüdür.

Zagros Dağları fare benzeri hamster nispeten az bilinen bir kemirgen olup, tarif edilecek ilk fare benzeri hamster türüdür. Tür, güneyde İran, özellikle Zagros Dağları'nda dağılmıştır. İran'ın farklı bölgelerinde bulunan birkaç fare benzeri hamster türü olmasına rağmen, İran fare benzeri hamsteri olarak da bilinir.

Kırmızı başlı makav, Bolivya'nın küçük bir yarı çöl dağlık bölgesine endemik bir papağan türüdür. Kritik olarak nesli tükenmekte olan türdür; ancak evcil hayvan yetiştiriciliğinde yaygın olarak bulunmaktadır. Literatürde, türleri ilk tanımlayanlardan biri olan Fransız ornitolog Frédéric de Lafresnaye'nin adından dolayı Lafresnaye'nin makavı olarak da bilinir.
Astragalus nigrocalycinus, Türkiye'de yalnızca Oltu'da yetişen, kritik tehlike altında olan, endemik bir bitki türüdür.
Tanacetum oxystegium, Asteraceae familyasından Türkiye'ye endemik bir pire otu türü.
Tanacetum oltense, Asteraceae familyasından Türkiye'ye endemik bir pire otu türü.
Artvin ölmezi veya bilimsel adıyla Helichrysum artvinense, Peter Hadland Davis ve Frances Kristina Kupicha tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan tür, kurak kalkerli topraklarda yetişmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.
Stachys choruhensis, 1987 yılında Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Adını Çoruh nehrinden alan bitki, Artvin'e endemiktir.

Psephellus appendicigerus, Asteraceae (papatyagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

Radde sivri faresi veya Resmî Gazetede yayımlanan adıyla Radde böcekçili, sivri faregiller familyasından bir böcekçil türüdür. Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.

Kafkas böcekçili veya bilimsel adıyla Sorex satunini, sivri faregiller familyasından bir kemirgen türüdür. Güney Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve Türkiye'nin Karadeniz bölgesine endemiktir.

Pyrus castribonensis, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.
Ayıgiller (Ursidae), etçiller takımında bulunan bir memeli familyasıdır.
Asperula virgata veya Türkçe adıyla Köse belumotu, Rubiaceae familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan tür, Artvin ve Erzurum illerinde bulunmaktadır. Rakımı 700 ila 1.100 metre arasında değişen dağ eteklerinde yetişir. Aşırı otlatma, yol yapımı, baraj inşaatı ve erozyon nedeniyle tehdit altındadır.
Astragalus acmophylloides veya Türkçe adıyla bayır geveni, Türkiye'nin Artvin ve Erzurum illerine endemik bir Astragalus türüdür. Çam ormanı kenarlarında yaklaşık 1.700 m yükseklikte bulunur. Baraj inşaatı ve aşırı otlatma nedeniyle kritik tehdit altındadır.