İçeriğe atla

Kazakistan bankaları listesi

Kazakistan bankalarının (01 Ekim 2018 tarihinden itibaren) bir listesidir:

  • Kazakistan Halyk Tasarruf Bankası JSC
  • ATF Bank JSC
  • Bank Center Credit JSC
  • Alliance Bank JSC
  • "Sberbank Rusya" JSC Bankası Bağlı Ortaklığı (TEXAKABANK JSC olarak yeniden adlandırıldı)
  • Citibank Kazakistan JSC
  • "Punjab Merkez Bankası - Kazakistan " JSC Bankası Bağlı Ortaklığı (Danabank JSC olarak yeniden adlandırıldı)
  • Eurasian Bank JSC
  • Bank Kassa Nova JSC
  • Ev Kredi Bankası JSC (Uluslararası Banka "Alma-Ata" JSC olarak yeniden adlandırıldı)
  • Kazakistan Konut İnşaatı Tasarruf Bankası JSC
  • Almatı Sanayi ve Ticaret Çin Bankası JSC
  • Kaspi Bank JSC
  • Kazakistan Yenilikçi Ticari Bankası JSC
  • AsiaCredit Bank JSC ("LARIBA - Bank" JSC Ortak Bankası olarak yeniden adlandırıldı)
  • Nurbank JSC
  • SENIM-BANK JSC
  • Shinhan Bank Kazakistan
  • "Alfa-Bank" JSC Bankası Bağlı Ortaklığı
  • "RBS Bankası (Kazakistan)" JSC Bağlı Ortaklığı (Bağlı ortaklık Anonim Banka "ABN AMRO Bank Kazakistan" JSC olarak yeniden adlandırıldı)
  • First Heartland Jýsan Bank JSC
  • Zaman-Bank JSC
  • Kazinvestbank JSC
  • Masterbank JSC
  • METROCOMBANK JSC
  • AB "KAZAKİSTAN-ZİRAAT ULUSLARARASI BANKASI" JSC
  • "Bank of China Kazakistan" JSC Bankası Bağlı Ortaklığı
  • "National Bank of Pakistan" Kazakistan JSC Bankası Bağlı Ortaklığı
  • "Capital Bank Kazakhstan" JSC Bankası Bağlı Ortaklığı
  • VTB (Kazakistan) JSC Bağlı Ortaklığı Kuruluş Bankası

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Banka</span> finansal etkinlikte bulunan kurum

Banka, faizle para alınıp verilebilen, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ticari, finansal ve ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlara denir. En yaygın üçüncül sektörlerden biridir. Banka sözcüğü İtalyanca banca sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Kredilendirme faaliyetleri doğrudan banka tarafından veya sermaye piyasaları aracılığıyla dolaylı olarak da yapılabilir. Bankalar genellikle uluslararası bir dizi sermaye standardı olan Basel Anlaşmalarına dayanan asgari sermaye gereksinimine tabidir. Bankalar bir ülkenin finansal sistem ve ekonomisinde önemli bir rol oynadıklarından, yargı alanlarının çoğu bankalar üzerinde yüksek derecede düzenleme uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Bankası</span> Uluslararası finans kuruluşu

Dünya Bankası, II. Dünya Savaşı'nın ardından 1945 yılında Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası adıyla kurulmuş, 1947 yılında Birleşmiş Milletler'in özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliği kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Credit Suisse</span> Merkezi İsviçrede bulunan banka ve finans şirketi

Credit Suisse, Merkezi Zürih, İsviçre'de bulunan banka ve finans şirketidir. 5 Temmuz 1856 yılında Alfred Escher'in Schweizerische Kreditanstalt'ı kurmasıyla meydana gelmiştir. Özelleştirilmiş hizmetlerin yanı sıra Credit Suisse, dünya genelinde tüm büyük finansal merkezlerde ofisleri bulunan dokuz küresel "bulge bracket" bankasından biridir. Yatırım bankacılığı, özel bankacılık, varlık yönetimi ve paylaşılan hizmetler gibi hizmetler sunmaktadır. Banka, sıkı banka-müşteri gizliliği ve bankacılık gizliliği ile bilinir. Finansal İstikrar Kurulu, Credit Suisse'i küresel sistemik öneme sahip bir banka olarak değerlendirmektedir. Credit Suisse, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önde gelen bayilerinden biri ve döviz (Forex) piyasalarında da faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">VakıfBank</span> Kamusal sermayeli Türk bankası

Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ya da kısaca VakıfBank, 1954 yılında kurulmuş, Türkiye Bankalar Birliği'nin 2024 yılı Haziran ayı raporuna göre Türkiye'nin aktif büyüklük açısından en büyük 2. bankasıdır. Genel müdürü Abdi Serdar Üstünsalih'tir.

Merkez bankası, bir ülkenin ya da ülkeler grubunun para politikasından sorumlu kurumdur. Merkez bankasının temel amacı para biriminin ve para arzının istikrarının sürdürülmesidir. Fakat merkez bankalarının bunun dışında bankacılık sektörünün son kredi mercii olmak, faiz haddinin kontrolü gibi görevleri de vardır. Bunun yanında merkez bankasının, bankalar ve diğer finansal kurumları, tedbirsizlik ve dolandırıcılığa karşı denetlemek gibi yetkileri de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Bankası</span> Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’de kamusal-özel sermayeli eski bir banka

Osmanlı Bankası, 1856'da kurulan İngiliz sermayeli Bank-ı Osmani ile 1862 istikrazını üstlenen Fransız mali grubu Banque de Paris et des Pays-Bas ortaklığıyla, 1863'te İstanbul'da Bank-ı Osmanî-i Şahane adıyla kurulan bankadır. 2001 yılında Garanti Bankası'na katılmasıyla varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bank Asya</span>

Bank Asya, Türkiye'de faaliyet gösteren devlet bankası. Altıncı özel finans kurumu olarak 24 Ekim 1996 tarihinde Altunizade'deki Merkez Şubesi ile faaliyetlerine başlamış ve 20 Aralık 2005 tarihinde "Müflis Asya Finans Kurumu Anonim Şirketi" olan şirket unvanı "Müflis Asya Katılım Bankası Anonim Şirketi" olarak değiştirilmiştir. 3 Şubat 2015 tarihinde TMSF, bankanın Gülen cemaati ile bağlantılı olması gerekçesiyle şirket yönetiminin %63'üne el koymuştur. 29 Mayıs 2015 tarihinde ise bankanın tamamı TMSF'ye devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki bankaların listesi</span> Vikimedya liste maddesi

15 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Kıbrıs Cumhuriyeti'nde bulunan bankaların listelendiği maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki bankalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de faaliyet gösteren 62 banka bulunmaktadır. Bunlar; 33 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası, 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka, 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası şeklindedir.

Bank Ekspres 18 Şubat 1992 tarihinde yabancı sermayeli bir banka olarak kurulmuştur. 1994 yılında Doğuş Holding tarafından satın alındı ve 1997 yılında Korkmaz Yiğit Holding tarafından satın alındı. Zararı özkaynaklarını aşan, mali bünyesi zayıflayan Bank Ekspres 23 Ekim 1998 sonunda Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alınmıştır. 30 Haziran 2001 yılında Tekfen Holding tarafından satın alınmasından sonra, 18 Ekim 2001 tarihinde Tekfen Yatırım ve Finansman Bankası A.Ş ile birleştirilmiştir. 26 Ekim 2001 yılında Tekfenbank A.Ş. adını almış ve 23 Şubat 2007 yılında Eurobank EFG tarafından satın alınmasından sonra 11 Ocak 2008 yılında Eurobank Tekfen adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bankpozitif</span> Yabancı sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

Bankpozitif, 2002 yılında TMSF tarafından satışa çıkarılan Toprak Yatırım Bankası A.Ş. hisselerinin yine aynı yıl kurulan C Faktoring A.Ş. tarafından satın alınmasının ardından, 2004 yılından itibaren Ankara ve İzmir'de kurumsal ve bireysel bankacılık hizmetleri veren bankadır.

Fibabanka, 2010 yılında Millennium Bank'ın Fiba Holding tarafından satın alınmasıyla oluşturulan özel mevduat bankası.

Bu Irak'taki bankaların listesidir.

Kuzey Kıbrıs'taki bankalar listesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bankaların listesidir. Merkez bankası, 1 tane kamu sermayeli, 15 tane özel sermayeli ve 6 tane de şube bankaları olmak üzere toplam 23 adet banka bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin İkinci Bankası</span>

ABD'nin İkinci Bankası Philadelphia, Pensilvanya merkezli, Şubat 1816 ile Ocak 1836 arasında federal olarak yetkilendirilmiş ikinci ulusal bankaydı. Bankanın resmi adı, bankanın Kongre'den geçen tüzüğünün 9. kısımda yer alan şekliyle şuydu: "Birleşik Devletlerinin Bankası, Başkan, Direktörleri ve Şirketi"

Gürcistan Bankası, Gürcistan'ın Tiflis kentinde bulunan bir bankadır. Gürcistan'ın en büyük bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sınai Kalkınma Bankası</span>

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., Türkiye'nin ilk özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankası olarak İstanbul'da 1950 yılında Dünya Bankası, TCMB desteği ve ticari bankaların pay sahipliği ile kurulan bir bankadır. TSKB dönemin ileri gelen ekonomist, sanayici ve iş insanlarının ortaklığı ile kurulmuş bir yatırım bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Standard Chartered Yatırım Bankası Türk</span> Yatırım Bankası

Standard Chartered Yatırım Bankası Türk A.Ş. yatırım bankacılığı alanında faaliyet göstermek amacıyla 2012 yılında hizmete başlamıştır.Bankanın tüm hisselerine İngiltere merkezli Standart Chartered sahiptir.