İçeriğe atla

Kazakistan Tıp Öğrencileri Derneği

Kazakistan Tıp Öğrencileri Derneği
KısaltmaKazMSA
Kuruluş2014 (10 yıl önce) (2014)
TürÖğrenci derneği
MerkezAstana, Kazakistan
Üyeler9 tıp eğitim kurumu
Resmî dillerİngilizce, Kazakça, Rusça

Kazakistan Tıp Öğrencileri Derneği (Kazakça:Қазақстан медицина жастарының организациясы, Qazaqstan medıtsına jastarynyń organızatsııasy), Kazakistan'da bulunan dokuz tıp eğitim kurumundan üyelerinin yer aldığı, 2014 yılında kurulmuş bir tıp öğrencisi organizasyonudur. KazMSA, Uluslararası Tıp Öğrencileri Dernekleri Federasyonu'nun (IFMSA) tam üyesidir.

Kazakistan'da tıp eğitimi veren dokuz kurum vardır:

  • Astana Tıp Üniversitesi
  • Karaganda Devlet Tıp Üniversitesi
  • SD Asfendiyarov'un adını taşıyan Kazak Ulusal Tıp Üniversitesi
  • Semey Devlet Tıp Üniversitesi
  • M. Ospanov'un adını taşıyan Batı Kazakistan Devlet Tıp Üniversitesi
  • Güney Kazakistan Devlet Eczacılık Akademisi
  • Kazakistan-Rus Tıp Üniversitesi
  • Ahmet Yesevi Üniversitesi
  • Kazak Tıp Üniversitesi Sürekli Eğitim, eski Almatı Devlet Doktorlar İleri Eğitim Enstitüsü

Teşkilat

IFMSA'nın tüm faaliyetleri, aşağıda belirtilen altı daimi komitesinden biriyle bağlantılıdır:

  • Tıp Eğitimi Daimi Komitesi (SCOME)
  • Profesyonel Değişim Daimi Komitesi (SCOPE)[1]
  • Araştırma Değişim Daimi Komitesi (SCORE)
  • Halk Sağlığı Daimi Komitesi (SCOPH)
  • HIV/AIDS dahil Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Daimi Komitesi (SCORA)
  • İnsan Hakları ve Barış Daimi Komitesi (SCORP)

İlkeler

Derneğin ilkeri şunlardır:[]

  1. Dernek, amaçlarına ulaşmada siyasi, dini, sosyal, ırksal, ulusal, cinsel veya başka hiçbir ayrım gözetmez.
  2. Dernek, tıp öğrencileri arasında insani idealleri teşvik eder ve bu nedenle sorumlu geleceğin doktorlarının yaratılmasına katkıda bulunmayı amaçlar.
  3. Dernek, tıp öğrencilerinin ilgi alanlarını sunar ve kültürel, çevresel, eğlence, amatör atletik, bilimsel ve eğitsel faaliyetler sağlayarak günümüzün tıp ortamında gelecekteki fırsatların etkin bir şekilde uygulanmasını teşvik eder.

Hedefler

Derneğin hedefleri şunlardır:[]

  1. Birlik üyeleri olan Kazakistan'daki tıp öğrencilerini, Kazakistan'daki tıp mesleğinin, tıp ve ilaç çalışanlarının sosyal prestijini artırmak için konsolide edin ve koordine etme
  2. Tıbbın her alanında uzman genç neslin şekillenmesine katılım
  3. Diğer eyaletlerden ve derneklerden öğrenciler ve genç doktorlarla işbirliğinin uygulanması.
  4. Tıp öğrencilerini ve genç doktorları dünya çapında pratik deneyim ve teorik tıp bilgisi kazanma konusunda teşvik etmek.
  5. Etkili ulusal sağlık sistemi ve tıp eğitimi konusunda modern Kazakistan'ın yaratılmasına yardımcı olmak.
  6. Mevcut mevzuatın oluşturulması ve uygulanması, gençler için bilimsel ve eğitim ve öğretim programları ve projeleri oluşturmak.
  7. Kazakistan ve yabancı ülkelerin üniversiteleri ve araştırma kurumları ile işbirliği.
  8. İnsanlık ve tıp etiği fikirlerinin gelişimi.
  9. Gençler arasında sağlıklı yaşam tarzı fikirlerinin geliştirilmesi.

Kaynakça

  1. ^ "IFMSA Exchange Portal". exchange.ifmsa.org. 6 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi, Antalya'da kurulu bir devlet üniversitesidir. 20 Temmuz 1982 yılında Batı Akdeniz bölgesi Antalya'da kurulmuştur. Türkiye'nin köklü üniversitelerinden biridir. Kampüsünün geniş ve yeşil bir araziye sahip olması ve Konyaaltı Sahili'ne yakınlığı ile Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra Türkiye'nin en güzel ikinci kampüsü seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Psikiyatri Derneği</span>

Türkiye Psikiyatri Derneği, Ankara'da yerleşik bir Sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Tıp Derneği</span>

Amerikan Tıp Derneği 1847 yılında kurulmuş 1897 yılında tüzel kişilik kazanmıştır..

<span class="mw-page-title-main">Şifa Üniversitesi</span> Türkiyede bir üniversite

Şifa Üniversitesi, Türkiye Tabipler Vakfı (TÜTAV) tarafından kurulan ve İzmir'de faaliyet göstermiş vakıf üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Tıp Üniversitesi</span> Azerbaycanda tıp eğitimi veren universite

Azerbaycan Tıp Üniversitesi, Azerbaycan'ın sağlık birimlerine doktor, eczacı, harp doktoru, fizyoterapist, aile hekimi ve diş hekimiyetiştiren iki devlet üniversitesinden biridir. 1930 yılında kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Geray Geraybeyli'dir. Okul çoğunlukla üniversite sınavları ile Azerbaycanlı öğrenciler kabul etse de Türkiye, İran, Irak ve bazı Avrupa ülkelerinden de öğrenci kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Timur Kulibayev</span>

Timur Askaroviç Kulibayev Kazak iş insanı, toplum eylemcisi, KAZENERGY Birliği başkanı, Atameken Birliği Kazakistan Ulusal Ekonomik Odası Reyasetinin başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti Boks Federasyonu başkanı, Gazprom Rus Anonim Şirketinin Yönetim Kurulu üyesi, cumhurbaşkanı Nazarbayev’in damadı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Federasyonu</span>

Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Federasyonu (IPSF) 1949 yılında Londra’da kurulmuştur ve dünyanın en eski uluslararası, gönüllü öğrenci organizasyonlarından biridir. IPSF gelişen halk sağlığını bilgi, eğitim, sosyal ağların yanında yayınlar ve profesyonel girişimler aracılığı ile destekleyen, uluslararası faaliyet gösteren bir eczacılık öğrencileri organizasyonudur. Günümüzde federasyon 350,000’in üzerinde eczacılık öğrencisini ve yeni mezunu dünya çapında 84 ülkede temsil etmektedir.

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Havacılık Akademisi</span>

Ulusal Havacılık Akademisi (UHA) — Azerbaycan devletinin yükseköğrenim kurumudur. Azerbaycan Hava Yolları bünyesi dahilindedir.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık yönetimi</span>

Sağlık yönetimi, tıp ve sağlık hizmetlerinin tüm boyutlarına işletmecilik perspektifiyle inceleyen, uzmanlaşmış bir yönetsel disiplindir. Sağlık alanında ortaya çıkan yönetim ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak gelişen; toplumun sağlık düzeyini korumak ve geliştirmek için kaynakların planlanması, örgütlenmesi, harekete geçirilmesi ve denetlenmesi sürecidir.

Kazakistan'da bilim ve teknoloji, geniş bir tarihe dayanmaktadır. Dünyaca ünlü filozoflar ve bilim insanları Kazakistan coğrafyasından çıkmıştır. Günümüzde Kazakistan Cumhuriyeti, bilimi ve teknolojik ilerleme amacıyla hükûmet politikaları geliştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi</span>

Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi (Kazakh), Kazakistan'ın Almatı şehrinde bulunan bir üniversitedir. Üniversite KazGU veya KazNU olarak da adlandırılır. Filozof ve alim Farabi'nin adını taşıyan ülkenin en büyük üniversitelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da eğitim</span> Kazakistandaki eğitimin incelemesi

Kazakistan 2000'lerden itibaren eğitimi öncelikli bir faktör olarak belirlemiştir. Kazakistan'ın eğitim alanına ayırdığı bütçe her yıl artmaktadır.

Semerkand Devlet Tıp Enstitüsü, Özbekistan'da bir tıp eğitimi kurumudur. Tıp çalışanlarını ve bilim adamlarını eğitmek ve niteliklerini geliştirmekle meşguldür. Enstitü, Semerkand şehrinde bulunmaktadır.

Kazakistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Kazakistan hükûmeti'nde görev yapan, belirlenen yetki ve sınırlar dahilinde halk sağlığı, tıp ve eczacılık eğitimi alanında kurumlar arası uyum ve işbirliğinden sorumlu bakanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Azerbaycan Cumhuriyeti'nde sağlık sistemini düzenlemekten sorumlu devlet kurumudur. Sağlık bakanlığı görevini Teymur Musayev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Buhara Devlet Üniversitesi Pedagoji Enstitüsü</span>

Buhara Devlet Üniversitesi Pedagoji Enstitüsü, Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın 27 Şubat 2020 tarihindeki 4623 sayılı "Pedagojik eğitim alanını daha da geliştirmeye yönelik tedbirler hakkında" kararının ardından Üniversiteler temelinde beş yeni enstitüler kurulmuş oldu. Bunlar arasında Buhara Devlet Üniversitesi bünyesinde Buhara Devlet Pedagoji Enstitüsü kurulmuş ve 29 Haziran 2021 tarihinde Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek Eğitim Bakanı'nın talimatıyla Mirzohid Daminov Pedagoji Enstitüsü'nün Direktörü olarak atanmıştır. Enstitüde eğitim süreci 2021/2022 akademik yılından itibaren başlamıştır.