İçeriğe atla

Kazakistan-Çin petrol boru hattı

Kazakistan-Çin petrol boru hattı
Yer
ÜlkeKazakistan, Çin
Genel istikametibatı-doğu
BaşlangıçAtırau
Geçtiği yerAktöbe, Kenkiyak, Kumkol, Atasu
BitişAlashankou
Genel bilgi
Türpetrol
PartnerlerChina National Petroleum Corporation, KazMunayGaz
Teknik bilgi
Uzunluk2.228 km (1.384 mi)
Maksimum deşarjyılda 20 milyon ton

Kazakistan-Çin petrol boru hattı, Çin'in Orta Asya'dan petrol ithalatına izin veren ilk doğrudan petrol boru hattıdır. Kazakistan'ın Hazar kıyısından Sincan, Çin'e kadar uzanmaktadır. Boru hattının sahibi Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ve Kazak petrol şirketi KazMunayGas idir.

Tarihçe

1997'de Çin ile Kazakistan arasında bir boru hattı inşaatı yapılması konusunda anlaşmaya varıldı.[1] Boru hattının ilk bölümü Aktöbe petrol sahalarından Atırau'ya olan kısmı 2003 yılında tamamlanmıştır. Atasu, Kazakistan'dan Alashankou'ya olan boru hattı inşaatı Eylül 2004'te başladı ve Aralık 2005'te tamamlandı.[2][3] Kenkiyak-Kumkol kısmının inşası 18 Ağustos 2007 tarihinde Kazakistan ile Çin arasında kabul edildi[4] ve bu bölüm 11 Temmuz 2009 tarihinde tamamlandı.[5]

Boru hattı Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ve Kazak petrol şirketi KazMunayGas tarafından geliştirildi.[1]

Hattın günümüzdeki kapasitesi yılda 14 milyon tondur. Boru hattının 2014 yılında yıllık 20 milyon ton nominal kapasiteye ulaşması beklenmektedir.[6][]

Teknik açıklama

2.228 kilometre uzunluğundaki boru hattı Atırau, Kazakistan'dan Alashankou, Sincan, Çin'e kadar uzanmaktadır. Boru hattının Kenkiyak-Atyrau bölümü 449 kilometre uzunluğundadır ve günde 120 bin varil kapasiteye sahiptir. Boru hattının kapasitesi gelecekte günde 180 bin varile yükseltilme ihtimali vardır. Boru hattı, CNPC ve KazMunayGas arasında bir ortak girişim olan MunaiTas tarafından inşa edilmiştir ve işletilmektedir.

Boru hattının Atasu-Alashankou bölümü 700 milyon dolara mal olmuştur. 987 kilometre uzunluğundadır ve günde 200 bin varil kapasiteye sahiptir. Bu bölümün kapasitesinin günde 400 bin varile yükseltilmesi mümkündür.[3][7] Boru hattının Alataw Geçidi'nde bir yağ ölçüm istasyonu bulunmaktadır.[1] Boru hattı CNODC ve KazTrans Oil JSC arasındaki ortak girişim tarafından inşa edilmiştir ve işletilmektedir. Bu boru hattı boyunca ilk petrol Ağustos 2006'da rafineriye ulaşmıştır.

Kenkiyak-Kumkol bölümü 792 kilometre uzunluğundadır. Yıllık 10 milyon ton taşıma kapasitesine sahiptir.[5] Bu bölüm 2011 yılında tam kapasitesine ulaşmıştır.[8]

Alashankou-Duşanzi Ham Petrol Boru Hattı

Alashankou'd, Kazakistan-Çin petrol boru hattı, Maydağ Bucağı'na bağlayan 246 kilometrelik bir boru hattı olan Alashankou-Duşanzi Ham Petrol Boru Hattı ile bağlantılıdır.[9][10] Boru hattının kapasitesi yılda 10 milyon ton petroldür ve esas olarak Duşanzi rafinerisine tedarik etmektedir. Boru hattı 21 Aralık 2005 tarihinde faaliyete geçmiştir ve ilk petrol 29 Temmuz 2006 tarihinde rafineriye ulaşmıştır.[11] Boru hattı Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) tarafından inşa edilmiştir ve işletilmektedir.

Petrol tedarikçileri

Kazakistan-Çin petrol boru hattında taşınan petrol, Aktobe bölgesi sahalarından ve Kumkol petrol sahasından tedarik edilmektedir. Gelecekte ana tedarik kaynağı Kaşagan sahasının olması planlanmaktadır. Boru hattı, Omsk-Pavlodar-Çimkent-Türkmenabat'a petrol nakliyesi için de kullanılmaktadır.[12] Petrol bu boru hattı üzerinden Rus şirketleri TNK-BP ve Gazprom Neft tarafından taşınmaktadır.[13]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Kazakhstan-China oil pipeline opens to operation". Xinhua. 12 Temmuz 2006. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  2. ^ "China starts work on Kazakhstan-China oil pipeline". People's Daily Online. 25 Mart 2005. 26 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  3. ^ a b "Kazakhstan-China oil pipeline to open in May". People's Daily Online. 27 Şubat 2006. 26 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  4. ^ Maria Golovnina (18 Ağustos 2007). "Kazakhstan, China agree on pipeline from Caspian". Reuters. 18 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  5. ^ a b "CNPC announces Kenkiyak-Kumkol section of Kazakhstan-China Oil Pipeline becomes operational" (Basın açıklaması). China National Petroleum Corporation. 15 Temmuz 2009. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2009. []
  6. ^ "Kazakhstan-China oil pipeline could start operating at its full capacity by 2014". energy global. 9 Kasım 2012. 15 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2013. 
  7. ^ "China-Kazakhstan pipeline starts to pump oil". China Daily. 25 Aralık 2005. 24 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  8. ^ "Beijing digs in with Kazakh pipes". Upstream Online. NHST Media Group. 9 Nisan 2008. 12 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2008. 
  9. ^ Sébastien Peyrouse (Eylül 2007). "Economic Aspects of the Chinese–Central Asia Rapprochement" (PDF). Central Asia-Caucasus Institute & Silk Road Studies Program – A Joint Transatlantic Research and Policy Center. 7 Şubat 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2009. 
  10. ^ "Pipeline carries Kazakh oil to China". China Daily. Xinhua. 30 Temmuz 2006. 30 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2009. 
  11. ^ "Major events 2006". China National Petroleum Corporation. 3 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2009. 
  12. ^ Alexander Sukhanov (9 Şubat 2005). "Caspian oil exports heading east". Asian Times. 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  13. ^ "Gazprom Neft asks to send more oil to China". Reuters. 12 Mart 2008. 18 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı</span> Petrol boru hattı

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı, 1.768 km uzunluğunda, Azerbaycan Bakü yakınlarındaki Sangaçal Terminali'nden gelen petrolü, Türkiye Akdeniz kıyısında Ceyhan deniz terminaline; Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçerek taşıyan petrol boru hattı.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Akım</span>

Mavi Akım Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz nakletmek için Karadeniz geçişli büyük boru hattıdır. Boru hattı merkezi Hollanda olan Rus Gazprom ve İtalyan ENI ortaklığıyla kurulan Blue Stream Pipeline B.V. tarafından inşa edilmiştir. Blue Stream Pipeline B.V. boru hattının deniz bölümünün ve Beregovaya kompresör istasyonunun sahibidir, Gazprom boru hattının Rus topraklarında kalan bölümünün işletmesini üstenmiş olup Türk topraklarında bulunan bölümün işletmesi ise Türk enerji şirketi BOTAŞ tarafından gerçekleştirilmektedir. Gazprom'un boru hattını inşa etmesindeki amacı Rus gaz iletim hatlarını artırmak ve Türkiye'nin üçüncü ülkelerle enerji anlaşmaları yapmasına engel olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">KazMunayGaz</span>

KazMunayGaz Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet petrol ve gaz şirketidir. 2002 yılında, Kazakoil ile Petrol ve Doğal Gaz Taşıma şirketleri birleştirilerek kurulmuştur. Genel merkezi Jastar Parkı önünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da ulaşım</span>

Azerbaycan'da ulaşım, bu ülkenin kamusal ve özel ulaşım sistemiyle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Trans Arabistan petrol boru hattı</span>

Trans Arabistan petrol boru hattı (Tapline) Suudi Arabistan'daki Kaysume köyünden Lübnan'daki Sayda şehrine kadar çalışan bir petrol boru hattı idi. Uluslararası petrol ticareti için önemli bir etmendi. Lübnan ekonomisinin ve keza Amerika Birleşik Devletleri ve Orta Doğu ilişkilerinin gelişimi açısından önemliydi.

<span class="mw-page-title-main">China National Petroleum Corporation</span> Çinli devlet petrol ve doğalgaz şirketi

China National Petroleum Corporation (CNPC) (Çince (basitleştirilmiş): 中国石油天然气集团公司; Çince (geleneksel): 中國石油天然氣集團公司; pinyin: Zhōngguó Shíyóu Tiānránqì Jítuán Gōngsī), Çinli devlet petrol ve doğalgaz şirketidir. CNPC, Çin'deki en büyük entegre enerji şirketidir ve 1 milyondan fazla çalışanı ile çalışan kişi sayısı bakımından dünyanın ikinci büyük şirketidir. Şirketin merkezi Pekin'in Dongcheng semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da enerji</span>

Kazakistan'da enerji Kazakistan'da enerjiyi ve elektrik üretimi, tüketimi ve ithalatını açıklar. Kazakistan enerji politikası enerji ile ilgili Kazakistan siyasetini anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kazakistan ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Kazakistan ve Çin arasındaki ikili ilişkiler, iki ülke arasındaki büyümekte olan reklam ve stratejik ortaklığa dayalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü-Supsa Petrol Boru Hattı</span>

Bakü-Supsa Petrol Boru Hattı, Azerbaycan, ham petrolünü, Gürcistan Karadeniz kıyısındaki Supsa terminaline kadar ulaştıran 833 km uzunluğundaki petrol boru hattıdır. Azeri-Çıralı-Güneşli alanlarının petrollerini taşıyan hattı BP işletmektedir. Günde 100.000 varil pertol taşıyabilmektedir. Yıllık taşıma kapasitsi 7 milyon varildir.

<span class="mw-page-title-main">Kerkük-Baniyas Petrol Boru Hattı</span>

Kerkük-Banyas Petrol Boru Hattı Irak'ın kuzeyinden Kerkük çevresinin petrolünü, Suriye, Baniyas limanına ulaştıran petrol boru hattıdır. Boru Hattı 800 kilometre (500 mi) uzunluğunda ve 300 bin varil/gün kapasitesindedir. Boru Hattı 23 Nisan 1952 günü açılmıştır. Boru Hattı, ABD'nin Irak'ı işgali sırasında, ABD hava saldırısı ile zarar görmüş ve o zamandan beri kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sangaçal Terminali</span>

Sangaçal Terminali Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün 45 kilometre (28 mi) güneyinde Hazar Denizi kıyısında bulunan bir doğal gaz işleme ve petrol üretim tesisinden oluşan bir sanayi kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Trans-İsrail petrol boru hattı</span>

Trans-İsrail boru hattı, aynı zamanda Tipline veya Eilat-Ashkelon Boru Hattı, İsrail'de bulunan, İran'dan İsrail'e ve Avrupa'ya taşınan ham petrolü taşıyan bir petrol boru hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nurlan Balgimbayev</span> 3. Kazakistan başbakanı

Nurlan Balgimbayev 10 Ekim 1997'den 1 Ekim 1999'a kadar Kazakistan başbakanı. Şubat 2002'de Kazakistan Petrol Yatırım Şirketi Başkanı oldu.

PetroKazakhstan, merkezi Calgary'de bulunan Kanadalı petrol şirketi. Şirket, Turhai Basin bölgesinde 550 milyon varil petrol ve 25 milyar m³ doğalgaz bulunan Kazakistan'a odaklanmıştır. Bunlar, Kazakistan'daki kanıtlanmış en büyük ikinci rezervlerdir. Şirket, 2005 yılında China National Petroleum Corporation tarafından satın alındı ve 2006 yılında PetroChina şirketine transfer edildi.

Türkmenistan petrol ve özellikle çok büyük doğal gaz rezervlerine sahip bir Orta Asya ülkesidir. Çok büyük kaynak varlığına sahip olsa da uluslararası enerji pazarında önemli bir oyuncu değildir, zira ülkenin alt yapı eksikliği ve kısıtlı ihracat gücü bu duruma neden olmaktadır.

Özbekistan önemli ölçüde doğal gaz ve petrol rezervlerine sahiptir. Özbekistan, Sovyetlerin dağılışı ardından hidrokarbon kaynakları üzerinde kamu denetimini sürdürdü ve 1992'de devlet şirketi Özbekneftgaz kuruldu ve bu doğal kaynaklar üzerinde önemli bir idare kurulmuş oldu. Rus ve çin petrol şirketleri de Özbekistan doğal kaynak piyasasında oldukça etkili oyunculardır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki boru hatları</span>

Azerbaycan, petrol endüstrisinin ilk başladığı yerlerden biridir ve tarihi, 19. yüzyılın sonlarından petrolün servetiyle bağlantılıdır. Azerbaycan'daki ana boru hattının toplam uzunluğu 4.600 kilometre (2.900 mi) idir.

Orta Asya-Merkez Boru Hattı Sistemi, Gazprom tarafından işletilen ve Türkmenistan'dan Özbekistan'a ve Kazakistan'dan Rusya'ya uzanan bir gaz boru hattı sistemidir. Doğu kolu, Türkmenistan'ın güneydoğu gaz alanlarından başlayan 1, 2, 4 ve 5 numaralı boru hatlarını içermektedir. Batı kolu ise, 3 numaralı boru hattı ve yeni bir paralel Hazar Boru Hattı inşaat projesinden oluşmaktadır. Batı kolu Türkmenistan'ın Hazar Denizi kıyısının kuzeyinden akar. Batı Kazakistan'da kolları bulunur. Boru hatları buradan kuzeye geçer ve burada Rus doğalgaz boru hattı sistemine katılır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Myanmar boru hatları</span>

Çin-Myanmar boru hatları, Myanmar'ın Bengal Körfezi'ndeki derin su limanı Kyaukphyu ile Çin'in Yünnan eyaletindeki Kunming'i birbirine bağlayan petrol ve doğal gaz boru hatlarını ifade ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Buhara-Taşkent-Bişkek-Almatı boru hattı</span>

Buhara-Taşkent-Bişkek-Almatı boru hattı, Özbekistan'ın ana doğalgaz ihraç boru hattıdır. 1.020 milimetre çapı ve yıllık 22 milyar metreküp kapasitesi bulunan doğalgaz hattı, Kırgızistan ve Kazakistan'ın güney kesimi için ana gaz kaynağıdır. Boru hattının gelecekte yapılması planlanan Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattı ile bağlantılı olması beklenmektedir.