İçeriğe atla

Kazakistan'daki doğa koruma alanları listesi

Kazakistan'da 10 tane doğa koruma alanı bulunmaktadır. Bu koruma alanları devlet kontrolündedir.[1]

Doğa koruma alanlarının listesi

Bu tabloda, doğa koruma alanları kronolojik sıraya göre listelenmiştir.

# Fotoğraf Ad Kuruluş Alan, ha[2]Notlar Bölge
1Aksu-Jambıl Eyalet Doğa Koruma Alanı 1926 131 934 Kazakistan'daki ilk ve en eski doğa koruma alanıdır. Türkistan Eyaleti ve Jambıl Eyaleti
2Almati Eyalet Doğa Koruma Alanı 1931 71 700 Rezervin ana hedefi, Kuzey Tanrı Dağları'nın doğal bölgelerini korumak ve incelemek. Almatı Eyaleti
3Naurzum Eyalet Doğa Koruma Alanı 1931 191 381 Kuruluşundan 20 yıl sonra, rezerv kapatıldı, ancak 1966'da tekrar açıldı. Kostanay Eyaleti
4Barsakelmes Eyalet Doğa Koruma Alanı 1939 160 826 Kazakistan ve BDT'de aşırı hassas çevre koşullarına sahip tek koruma alanı. Küresel ölçekte çevresel felaket bölgesinde yer alır (Aral Denizi'nin kuruması). Kızılorda Eyaleti
5Korgalzhyn Eyalet Doğa Koruma Alanı 1968 543 171 UNESCO Dünya Mirası listesine Sarıarka - Kuzey Kazakistan Bozkır ve Göller Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak dahil edilmiştir. Akmola Eyaleti ve Karagandı Eyaleti
6Markakolsky Eyalet Doğa Koruma Alanı 1976 102 971 71,3 bin hektarlık bir alan kapsayacak şekilde oluşturulmuş, 2007 yılında genişletilmiştir. Doğu Kazakistan Eyaleti
7Ustyurt Eyalet Doğa Koruma Alanı 1984 223 342 Mangistav Eyaleti
8Batı Altay Devlet Doğa Koruma Alanı 1992 86 122 Восточно-Казахстанская область
9Alakol Eyalet Doğa Koruma Alanı 1998 65 672,01 Koruma alanı, 5 Ekim 2010'da mevcut büyüklüğüne genişletildi.. Almatı Eyaleti ve Doğu Kazakistan Eyaleti
10Karatau Eyalet Doğa Koruma Alanı 2004 34 300 Türkistan Eyaleti

Coğrafi konum

Kazakistan üzerinde Kazakistan'daki doğa koruma alanları listesi
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
Koruma alanlarının konumları

Kaynakça

  1. ^ "Агентство РК по статистике". 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 
  2. ^ http://adilet.zan.kz/rus/docs/P1700000593 22 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Об утверждении перечня особо охраняемых природных территорий республиканского значения

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Guyana</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Guyana veya resmî adıyla Guyana Kooperatif Cumhuriyeti, Karayipler'de yer alan bir ülkedir. Kıtanın kuzeyinde yer alan ülkenin batısında Venezuela, doğusunda Surinam, güneyinde Brezilya yer alırken; kuzey taraflarının Karayip Denizi'ne kıyısı vardır. Ülkenin en büyük şehri ve aynı zamanda da başkenti Georgetown'dur.

Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi</span> devletler arası kuruluş

Avrupa Konseyi, Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949'da kurulmuş hükûmetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi'ne bağlıdır. Avrupa Konseyi'ne Rusya, Belarus, Kosova, Kazakistan ve gözlemci Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Kocatöngel, Hendek</span> Hendek, Sakarya, Türkiyede mahalle

Kocatöngel, Sakarya ilinin Hendek ilçesine bağlı bir mahalledir. 93 Harbi'nden sonra mahalleye kayda değer bir Laz kökenli nüfus gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Güney Sudan, resmî adıyla Güney Sudan Cumhuriyeti, Yukarı Nil havzasında denize kıyısı olmayan bir Doğu Afrika ülkesidir. Doğuda Etiyopya, kuzeyde Sudan, batıda Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneyde Uganda ve güneydoğuda Kenya ile komşudur.

Doğa koruma alanı ya da tabiatı koruma alanı, doğal çevrenin koruma ve inceleme amaçlarıyla korunduğu alan. Bu alanlar, bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan, nadir bulunan, tehlikeye maruz kalan ve kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler, türler ve doğal olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri içeren ve kesinlikle korunması gerekli olup, sadece bilimsel ve eğitsel amaçlarla kullanılmak üzere ayrılmış doğa parçalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mogan Gölü</span> Ankarada bir alüvyal set gölü

Mogan Gölü, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bulunan bir set gölüdür. Göl ve çevresi, Barselona Sözleşmesi çerçevesinde Türkiye'de ilan edilen 15 özel koruma bölgesinden bir tanesini oluşturan "Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi" içinde yer alır. Bulunduğu coğrafyada önemli bir sulak alan ve rekreasyon mekanı olmasının yanı sıra florası ve faunası bakımından da ülkenin önemli doğal yaşam alanlarından bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi</span>

Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi, kral kelebeğinin doğu nüfusunun kışlama alanlarının çoğunu içeren bir Dünya Mirası alanıdır. Koruma alanı, Meksiko'nun 100 km kuzeybatısında, Michoacán ve Meksika eyaletleri sınırında Trans-Meksika Volkanik Kemeri çam-meşe ormanları ekolojik bölgesi içerisinde yer almaktadır. Milyonlarca kelebek her yıl koruma alanına ulaşmaktadır. Kelebekler Ekim-Mart ayı arasında 56.000 hektarlık koruma alanının küçük bir kısmında kışlamaktadır. Koruma alanının kuruluş amacı, kelebek türlerini ve yaşam alanlarını korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi</span>

Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi, Estonya sınırındaki kuzey Vidzeme bölgesinde yer alan Letonya'nın tek biyosfer rezervidir.

Bu liste, Romanya'nın korunan alanlarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Koruma alanı</span> tanınmış doğal, ekolojik veya kültürel peyzaj değerleri nedeniyle koruma alan yer

Korunan alanlar veya koruma alanları, tanınan doğal, ekolojik veya kültürel değerleri nedeniyle koruma alanı ilan edilen alanlardır. Her ülkenin yürürlükteki yasalarına veya ilgili uluslararası kuruluşların düzenlemelerine bağlı olarak koruma düzeyine göre değişen çeşitli korunan alanlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Algeti Millî Parkı</span>

Algeti Millî Parkı, Gürcistan'ın güneydoğusunda yer alankorunan bir alandır. Ülkenin başkenti Tiflis'in yaklaşık 60 km güneybatısındaki Tetritsqaro Belediyesi içinde yer alan Kvemo Kartli bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kintrişi Millî Parkı</span>

Kintrişi Millî Parkı, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nde, Kobuleti Belediyesi içinde olan bir doğa koruma alanıdır. Kintrişi Nehri vadisinde yer alan park, 2007 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tuşeti Tabiatı Koruma Alanı</span>

Tulşeti Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın kuzey-doğu kesimindeki Tuşeti Dağlık bölgesinde yer alan bir koruma alanıdır. Ziyaretçi merkezi Ahmeta Belediyesi'ndeki, Alvani Aşağı Köyü'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altay Tabiatı Koruma Alanı</span> Altay Dağlarında bir Rus zapovedniki (korunak, tabiatı koruma alanı)

Altay Tabiatı Koruma Alanı, Rusya'nın güney Sibirya'sındaki Altay Dağları'nda bir Rus 'zapovednik'i. Yüksek biyolojik çeşitlilik ve insan müdahalesi izolasyonu nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen "Altay Altın Dağları"nın bir parçasıdır. Ayrıca UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'na dahil edilmiştir. Altay Tabiatı Koruma Alanı, Teletskoye Gölü'nün 30 km uzunluğundaki doğu kıyısını içerir ve gölün güneydoğusundaki yüksek dağlara kadar 230 km boyunca ilerler. Altay Cumhuriyeti'nin kuzey ve doğusundaki Ulagansky Bölgesi ve Turochaksky Bölgesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lop Nur Vahşi Deve Ulusal Doğa Koruma Alanı</span>

Lop Nur Vahşi Deve Ulusal Doğa Koruma Alanı, kritik tehlike altındaki bir tür olan vahşi çift hörgüçlü devenin kalan üç habitatından birini koruma amacı ile kurulan doğa koruma alanıdır. Koruma alanı dünyanın en kurak bölgelerinden biri olan ve "Ölüm Denizi" olarak bilinen çölde yer alan bir kurumuş göl olan Lop Nur'un kuzey, doğu ve güneyinde uzanmaktadır. Koruma alanı 1986 yılında Sincan Eyaleti tarafından kurulmuş ve yıllar içinde değiştirilmiştir. Koruma alanı, bölgedeki yeni yollardan, madencilik faaliyetlerinin gelişmesinden ve yasa dışı avcılıktan dolayı baskı altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Bereketli Karakum Tabiatı Koruma Alanı</span>

Bereketli Karagum Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Karakum Çölü'nün güneyinde, Türkmenistan'ın Ahal ilinde bulunan çöl doğa koruma alanıdır (zapovednik). Koruma alanı 87.000 hektar alan kaplamaktadır. 2013 yılında eşsiz ekosistemlerini ve Karakum Çölü'nün doğal kaynaklarını korumak, çöl ve yarı çöl bölgesindeki doğanın korunmasının bilimsel temellerini geliştirmek ve çevre alanındaki uluslararası bağları genişletmek için örnek olacak şekilde tasarlanmıştır. Koruma alanı UNESCO Dünya Doğal Miras Listesi'ne adaydır.

Angola'nın korunan alanları arasında milli parklar, kısmi doğa koruma alanları, bütünleyici doğa koruma alanları ve bölgesel doğa parkları bulunmaktadır. 2020 ortası itibarıyla, korunan alanlar 87.507 km² ve Angola'nın kara alanının %7'sini kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ormanya</span> Kocaelide bulunan park

Ormanya ya da tam adıyla Ormanya doğal yaşam parkı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir Doğal Yaşam Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0157)

Suuçtu Tabiat Parkı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.