İçeriğe atla

Kazakistan'da vergilendirme

Kazakistan'da vergilendirme, Kazakistan'da temel yasal hareketin oluşturulması ve düzenlenmesi konusunda vergilendirme bütçesine vergi ve diğer zorunlu ödemelerde Kazakistan Cumhuriyeti Kanunlarına ("Vergi Kanunu") göredir. 10 Aralık 2008 tarihinde kabul edilen Vergi Usul Kanunu 1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Tarihsel gelişim

Kazakistan Ekim 1990 yılında SSCB üyesi olarak egemenliğini ilan etti ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ülke Aralık 1991'de bağımsızlığını ilan etti. Egemen Cumhuriyetin Vergi Mevzuatı, ilk parçası "İşletmeler, Dernekler ve Birliklerin Vergi Üzerine" 1991 kararnamesi idi.

1995 yılında Başkan Kazakistan vergi sistemini düzenleyen ("Kararname"), "Vergi, Bütçe ve Diğer Ödemeler Üzerine" bir kararname yayınladı. Kararnamede sadece vergi hakkında sağlanan genel bilgi ve vergilerin her birinde özel bilgiler için sağlanan çeşitli talimatlar anılacaktır.

2002 yılında Bütçede Vergi ve Diğer Zorunlu Ödemeler üzerine Kazakistan Cumhuriyeti ("2002 Vergi Kanunu") Kanunu yürürlüğe girmiştir. 2002 Vergi Kanunu Kararnamesi daha kapsamlı bir yasal hareket olmuştur. Aslında 2002 Vergi Kanunu devlet ve vergi mükellefi arasındaki ilişkileri düzenler ve hesaplama ve vergi ödemeleri ile ilgili işlemleri sağlar.

2008 yılında Başkan, Kazakistan Cumhuriyeti'nin düşük vergi oranları ve basitleştirilmiş vergi idaresi işlemleri için sağlanan yeni bir vergi kanununun gerektiğini duyurmuştur. Sonuç olarak, Bütçe Vergisi ve Diğer Zorunlu Ödemelerde Kazakistan Cumhuriyeti Kanunu ("Vergi Kanunu") 10 Aralık 2008 tarihinde kabul edilmiş ve 1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Vergi türleri

Kurumsal gelir vergisiKayıtlı işyeri aracılığıyla Kazakistan'da hem etkinlik gösteren yerleşik tüzel kişiler ve yerleşik olmayan tüzel kişiler için hem de 2010 yılında %20 kurumlar vergisi oranı tutarları (yurt dışı yerleşikler için aşağıdaki şube kâr vergisine bakınız).
Katma değer vergisiKatma değer vergisi oranı %12 ve Kazakistan'da ve Kazakistan'a mal ve hizmet ithalatında satış cirosu için de geçerlidir. Bir katma değer vergisi mükellefi olarak kayıt için ciro eşiği yaklaşık 195,000 EUR veya 38,190,000 KZT vardır. Malların ihracatı %0 katma değer vergisi oranına tabidir.
Kişisel gelir vergisi Kişisel gelir vergisi sakinleri için %10 ve yurt dışı yerleşikler için %15'tir.
Sosyal vergi Sosyal vergi oranı tüzel kişiler tarafından ödenen ve çalışanların faydaları için maaşlarının %11'i ve aynı tutardadır.
Şube kârı vergisi Kazakistan'da etkinlik gösteren yabancı tüzel kişilerin daimi işyerlerinin kurumlar vergisi sonrası net kârı %15 bir şube kazanç vergisi üzerine ödenir.
Kaynakta tevkif edilen gelir vergisi ödemesi Ödemede kaynakta tevkif edilen gelir vergisi Kazakistan kaynakları dışı yerleşiklerinden gelir alınır. Vergi oranı şu anda çoğu durumda %15'tir. "Vergi cennetleri" sakinleri için vergi oranı %20'dir. %5 daha düşük bir vergi oranı reasürans riski anlaşmaları ve uluslararası taşımacılık hizmetlerinden gelirler uyarınca ödenecek sigorta primleri elde edilen gelirlere uygulanır.
Emlâk vergisi Emlak vergisi sadece binalara uygulanır ve vergi oranı tüzel kişiler için %1,5'dir.
Tüketim vergisi Tüketim vergisi alkol (litre başına 3 Euro'ya kadar), likörler (litre başına 2,5 Euro'ya kadar), tütünler (birim başına 0,5 Euro'ya kadar), benzin (ton başına en fazla 25 Euro), ham petrol için de geçerlidir (ton başına 0 EUR), 3 litre üzerinde (motor hacmi santimetre küp başına 0,5 EUR) Kazakistan'da üretilen ya da Kazakistan'a ithal edilen motor hacmine sahip gaz kondensatı (ton başına 0 EUR) araçları.
İhracat, kiralama vergisi Kiralama vergisi ham petrol, gaz kondensatı ve kömür ihracatı için de geçerlidir. Vergi oranı ham petrol, gaz kondensat piyasa fiyatına (bir varil için piyasa fiyatı 200 USD veya daha yüksek olduğunda bir varil piyasa fiyatı %32 ile 20 USD olduğunda %0 dan) bağlıdır.
Yeraltı kullanım vergilendirmesi Mineral üretimi ve aşırı kazanç vergisi üzerinde vergi, yeraltı kullanım vergileri Tarihi maliyetlerini telafi etmek için imza ile kâr payı ve ticari keşif ikramiyesi ödemelerini içermektedir.
Taşıt vergisi Taşıt vergisi, motor hacmi, araç ağırlığı veya koltuk miktarına göre alınır.
Arazi vergisi Arazi vergisi arazi ve bunları kullanma hakkına sahip arazi sahibi tüzel kişiler için de geçerlidir.
Diğer vergiler, devlet ücretleri ve aidat Diğer vergiler, kumar işletmeleri ve diğerleri için özel vergiler arasında yer alıyor. Su kaynakları, ormanların vb. kullanımı için tescil, lisans ve çevre kirliliği konularında devlet ileri harçları farklı türde ücretlerdir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sayıştay (Türkiye)</span> Türkiyenin mali yargı organı

Sayıştay, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda düzenlenen mali yargı organıdır.

Katma Değer Vergisi veya kısaca KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. %1'den %20'ye kadar değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mevzuat</span> yürürlükteki hukuk kurallarının bütünü

Mevzuat, yürürlükteki hukuk kurallarının bütünüdür. Türk mevzuat sistemi yukarıdan aşağıya doğru Anayasa, Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelikten oluşur. Bu dört norm Türk hukuk sisteminin normlar hiyerarşisi olup Türk mevzuat sistemi aynı zamanda yürütme organlarınca yayımlanarak yürürlüğe giren genel tebliğ, tebliğ, genelge, yönerge gibi adsız düzenleyici işlemlerden de oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kültür ve Turizm Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, kültür ve turizm işlerinden sorumlu olan bakanlık. 16 Nisan 2003 tarih ve 4848 sayılı kanun ile kuruldu. Daha sonra bu kanun lağvedilerek 10 Temmuz 2018 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden düzenlendi.

<i>Bundesgesetzblatt</i> (Almanya) Almanya Federal Cumhuriyetinin resmi Dergisi

Bundesgesetzblatt, Almanya'da çıkarılan yasa, kararname, yönetmelik ve genelge gibi düzenlemelerin yayımlanarak yürürlüğe girdiği resmî gazete.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

Vergilendirme Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye'nin GSYİH'ye oranı %41,65'tir (2021). Vergiler genelde hükûmet tarafından alınır, ancak bazı özel vergiler belediyeler aracılığıyla alınmaktadır.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) Turgut Özal hükûmeti döneminde çıkarılan, çalışanların ücretlerinden belli bir oranda paranın kesilmesiyle işleyen vergidir. Toplanan bu paraların Konut Edindirme fonuna devredilip çalışanların emekliliklerinde kolayca ev sahibi olması amaçlanmıştır. 1987 Yılında yürürlüğe girmiş, 1995 yılında ise yürürlükten kaldırılmıştır. Fonda biriken paralar tasarruf teşvik fonuna devredilmiştir. 2008 yılı itibarıyla bu fonda biriken paraların geri ödenmesi kararlaştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılı hukuk</span> Kanun koyucu tarafından yazılı bir metne bağlanan hukuk

Yazılı hukuk toplumun ortak çıkarlarını korumak amacıyla, yetkili organlar tarafından yürürlüğe konulan metinlere denir. Yazılı hukuk kuralları, eylem ve işlemlerde yurttaşları olduğu kadar devlet organlarını da bağlayan kurallardır. Yazılı hukuk kuralları, pozitif hukukun bağlayıcı asli hukuk kaynakları arasında yer almaktadır. Hukun asli kaynakları; yazılı kaynaklar ile yazılı olmayan örf ve adetler olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

Türkiye'deki vergi daireleri, mükellefi tespit eden, vergi tarh eden, tahakkuk ettiren ve tahsil eden dairelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Anayasası</span>

Tunus Anayasası, Tunus Cumhuriyeti'nin en büyük kanunu olmakla birlikte Tunus devleti ile halk arasındaki ilişkiyi belirten bir çerçevedir.

<span class="mw-page-title-main">Hazine ve Maliye Bakanlığı (Türkiye)</span> hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlıktır.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Türkiye cumhurbaşkanı tarafından yürütme yetkisine ilişkin konularda yayınlanan yasal düzenleme aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Anayasası</span> Kazakistan Cumhuriyetinin anayasası

Kazakistan Anayasası, Kazakistan'ın 30 Ağustos 1995'ten bu yana geçerli olan anayasasıdır. Anayasa, 30 Ağustos 1995 tarihinde referandumla onaylanmıştır. Ayrıca her yıl 30 Ağustos, Kazakistan'da Anayasa Günü olarak kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maliye Bakanlığı (Azerbaycan)</span> Azerbaycan Hükûmetine bağlı bir bakanlık

Azerbaycan Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde finans sektörünü düzenlemekten sorumlu, Azerbaycan Kabinesi'ne bağlı bir devlet kurumu. Bakanlığa Samir Şerifov başkanlık etmektedir.

Azerbaycan'daki finans sistemi, borçlanma ve borç verme ve varlıkların transferine ilişkin hükûmet politikası ve düzenlemelerinden oluşmaktadır. Sistem, bankalar, sigorta şirketleri, diğer finans kuruluşları, emeklilik sistemi, finansal piyasalar ve ödeme sistemlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vergiler Bakanlığı (Azerbaycan)</span> Devlet vergiler bakanlığı

Azerbaycan Cumhuriyeti Vergiler Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyetinde uygulanan tek bir mali ve bütçe politikası çerçevesinde devlet vergi politikasının uygulanmasını sağlayan, vergi ve diğer gelirlerin devlet bütçesine zamanında ve eksiksiz olarak tahsil edilmesini sağlayan ve devlet kontrolünü gerçekleştiren merkezi yürütme organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Ekonomi Bakanlığı (Kazakistan)</span>

Kazakistan Millî Ekonomi Bakanlığı, Kazakistan hükûmeti'nin stratejik planlama, vergi ve bütçe politikalarının yanı sıra gümrük politikası, devlet ve devlet garantili borçlanma ve borçlanma, kamu-özel ortaklıkları, devlet yatırım projelerini idare eden merkezi yürütme organıdır.

Sürgün Fermanı (ing. Edict of Expulsion), İngiltere Kralı I. Edward tarafından 18 Temmuz 1290'da yayınlanan ve tüm Yahudileri İngiltere Krallığı'ndan sınır dışı eden bir kraliyet kararnamesidir. Edward, ülkedeki tüm ilçe amirlerine Yahudilerin hepsinin Azizler Günü'ne kadar sınır dışı edilmesini istedi. Sınır dışı etme fermanı, Orta Çağ'ın geri kalanında yürürlükte kaldı. Söz konusu ferman münferit bir olay değildi, İngiltere'de 200 yıldan fazla bir süredir artan antisemitizmin sadece doruk noktasıydı. Ferman, 350 yıldan fazla bir süre sonra, Protektora Dönemi'nin mimarlarından Oliver Cromwell'in Yahudilerin 1657'de İngiltere'ye yerleşmelerine izin vermesiyle yürürlükten kalktı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye hükûmeti</span> Hükûmet

Türkiye Hükûmeti, Türkiye'nin ulusal hükûmetidir. Başkanlık temsilî demokrasisi altında üniter bir devlet ve çok partili bir sistem içinde Anayasal bir cumhuriyet olarak yönetilir. Hükûmet terimi, toplu kurumlar kümesi veya özellikle Kabine (yürütme) anlamına gelebilir.