İçeriğe atla

Kazakistan'da esrar

Yabani kenevirlerin yetiştiği Çuy Vadisi

Kazakistan'da esrar yasa dışıdır. Cumhuriyet Ceza Kanunu'nun 296, 297, 298, 299. maddelerine, kullanımı, saklanması, dağıtılması ve tüketime teşviki suç teşkil eder.[1]

Ülkede çok miktarda kenevir yabani olarak yetişmektedir.[2] 2006 Dünya Uyuşturucu Raporu'nda, Çuy Vadisi'nde 400.000 hektar esrarın yabani olarak büyüdüğünü tahmin edildiği belirtilmiştir.

Rusya İçişleri Bakanlığı'na göre, Rusya'daki esrarın %93'ü Kazakistan'dan geliyor.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Уголовный Кодекс РК". kodeksy-kz.com. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  2. ^ Report of the International Narcotics Control Board for 2004. International Narcotics Control Board. New York: UN. 2005. ISBN 92-1-148198-8. OCLC 123433487. 
  3. ^ Menon, Rajan (2016). Russia, the Caucasus, and Central Asia. Rajan Menon, I︠U︡. E. Fedorov, Gia Nodia. Londra. ISBN 978-1-315-50171-0. OCLC 957325220. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Esrar ya da marihuana, kenevir bitkisinin çiçeklerinden ve tohum yataklarından elde edilen, kullanıldığı takdirde psikoaktif etkilere sahip olan maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan</span> Doğu Avrupa ve Orta Asyada yer alan egemen devlet

Kazakistan, resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Orta Asya'da, küçük bir bölümü Doğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kazakistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. 2.724.900 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman çoğunluklu ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkez üssü; Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Astana</span> Kazakistanın başkenti

Astana, daha önce Akmola, Akmolinsk, Tselinograd ve Nur-Sultan olarak da adlandırıldı, Kazakistan'ın başkenti ve ikinci büyük şehridir. Şehir, Kazakistan'ın kuzeyinde Akmola Eyaleti içerisinde İşim Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Nüfusun ülkenin güney kesiminde yığılmasını önlemek amacıyla, 1998'de Kazakistan'ın başkenti ilan edilmiş ve başkent Almatı'dan buraya taşınmıştır. Astana, ülkenin en büyük kenti Almatı ile birlikte "doğrudan yönetilen cumhuriyet şehri" statüsüne sahiptir. Nüfusu 1 Aralık 2017 tarihi itibarı ile 1,029,556'dır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Uzay İstasyonu</span> Düşük Dünya yörüngesinde yaşanabilir yapay uydu

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Büyük Oyun</span>

Günümüzde ABD, Rusya, İngiltere, Çin, İran, Hindistan ve Pakistan arasında eski Sovyet ülkelerinin petrol ve doğalgaz kaynaklarından yararlanmak ve/veya onları elegeçirmek, boruhatlarının denetimini ve güvenliğini sağlamak için sergilenen çekişmeye denmektedir.

<i>Mustela vison</i>

Mustela vison Mustela cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Kuzey Amerika'nın kuzey kesimlerinde yaşarlar. Değerli olan kürkleri ticari bir önem taşır.

<span class="mw-page-title-main">Çağantogay İlçesi</span>

Çağantogay İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeyinde Tarbagatay İli toprakları içinde bir ilçedir.

Asya'nın hasta adamı, ilk olarak 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başında Batılı kuvvetler ve Japonya tarafından Eşitsiz antlaşmalar'ı imzalamaya zorlanan Çin için kullanılan bir deyimdir. Bu deyim, Osmanlı Devleti için kullanılan "Avrupa'nın hasta adamı" deyimine paralel olarak tasarlanmıştır. Çin dışında Japonya, Rusya'nın uzak doğusu ve Filipinler için de bu deyim kullanılmıştır. Asıf Ali Serdari de bu deyimi Pakistan için kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi, (UNODC) Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Programı (UNDCP) ile Suç Önleme ve Ceza Adaleti Bölümlerinin 1997 yılında Viyana'da Birleşmiş Milletler Ofisinde birleştirilmesi neticesinde kurulan bir ofistir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubunun bir üyesidir ve 2002 yılından Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi olarak yeniden adlandırılmıştır.

<i>Esrar Bitti</i>

Esrar Bitti ya da özgün adıyla The Panic in Needle Park, Al Pacino'nun ikinci filmidir, Jerry Schatzberg'in yönettiği 1971 yapımı Amerikan filmidir. Senaryo James Mills kitabından uyarlanmış, Joan Didion ve John Gregory Dunne, tarafından yazılmıştır.

Otorite kontrolü, bilgi biliminde kütüphanecilikte katalog ve bibliyografik bilgilerin tek ve eşsiz bir ad verilerek düzenlenmesi sürecine verilen isimdir. Otorite kontrolündeki otorite kelimesi, insanların, yerlerin, şeylerin ve kavramların isimlerinin yetkilendirildiği, yani belirli bir biçimde oluşturulduğu fikrinden türemiştir. Farklı adlarla anılan aynı kişinin ya da aynı isme sahip farklı kişilerin tek bir eşsiz numara ile tanımlanarak karışıklıkların önlenmesini amaçlar. Bazı ülke ve kuruluşlar kendilerine özgü otorite kontrol sistemleri geliştirmişlerdir. Bu türünün tek örneği olan başlıklar veya tanımlayıcılar, ilgili otorite dosyasını kullanan kataloglar boyunca tutarlı bir şekilde uygulanır ve bağlantılar ve çapraz referanslar gibi diğer veri düzenleme yöntemleri için uygulanır. Her kontrollü giriş, kapsamı ve kullanımı açısından bir otorite kaydında tanımlanır ve bu düzenleme, kütüphane personelinin kataloğu korumasına ve araştırmacılar için uygun hale getirmesine yardımcı olur.

Eski Sovyet ülkeleri ya da Rus politik tabiriyle Yakın çevre, Sovyetler Birliği'nin Aralık 1991 tarihinde dağılması sonucu ortaya çıkan 15 bağımsız ülkedir. Bunlardan en büyüğü olan Rusya, Sovyetler Birliği'nin ardılı olarak kabul edilir. İlk olarak 11 Mart 1990 tarihinde Litvanya bağımsızlığını ilan etmiş olup bunu daha sonra Ağustos 1991'de Estonya ve Letonya takip etti. Geriye kalan 12 cumhuriyet sonradan ayrıldı. 12 devlet Bağımsız Devletler Topluluğu'nu kurdu ve çoğunluğu KGAÖ'ye katılmış olup Baltık ülkeleri ise NATO ve Avrupa Birliği'ne katıldı.

Komuta ve kontrol, askerî bir örgütte görevlerin yerine getirilmesi için görevlendirilen kuvvetlerin bir komutan tarafından emir ve talimatların verilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafasan</span>

Kafasan, Arnavutluk'un Ohri Gölü kıyılarında bulunan bir dağ geçididir. Arnavutluk'un güneydoğu dağlarında, Arnavutluk ile Makedonya sınırının yakınında yer almaktadır. İki ülke arasındaki sınır geçiş noktası da Kafasan olarak adlandırılır ve iki ülke arasındaki en önemli geçiş noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Esrarın yasallığı</span> esrarın yasal olduğu ve olmadığı yerler

Esrarın yasallığı, tıbbi ve rekreasyon amaçlı, ülkeye, sahip olma, dağıtma ve yetiştirme ve nasıl tüketilebileceği ve hangi tıbbi koşullar için kullanılabileceği açısından farklılık göstermektedir. Çoğu ülkede bu politikalar, 1961'de kabul edilen Birleşmiş Milletler Narkotik İlaçları Tek Sözleşmesi, 1971 tarihli Psikotrop Maddeler Sözleşmesi ve 1988'de Uyuşturucu Maddeler ve Psikotrop Maddelerdeki Yasadışı Trafik ile Mücadele sözleşmesi ile düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da turizm</span>

Kazakistan, yüzölçümü bakımından dokuzuncu ve denize kıyısı olmayan ülkeler arasında en büyük kara ülkesidir. Günümüzde turizm ekonominin önemli bir bileşeni değildir. 2014 itibarıyla, turizm Kazakistan'ın GSYİH'nın %0,3'ünü oluşturuyor, ancak hükûmet 2020'ye kadar %3'e yükseltmeyi planlıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirliği Raporu 2017'ye göre, Kazakistan'da seyahat ve turizm sektörü 3.08 milyar dolar veya toplam GSYİH'nın yüzde 1.6'sını oluşturuyor. WEF, Kazakistan'ın bir önceki döneme göre dört sıra daha yüksek olduğu 2017 raporunda 81. sırada. Kazakistan 2016 yılında 6,5 milyon turist aldı.

<span class="mw-page-title-main">Rus irredantizmi</span>

Rus irredantizmi, günümüzde Rusya'da Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'ne öykünen irredantist bir düşünce hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de uyuşturucu ticareti</span>

Türkiye'de uyuşturucu ticareti, Türkiye'de ulusal veya uluslararası olarak yürütülen yasadışı madde ticaretini tanımlar. Türk yetkililere göre PKK gibi yasadışı örgütler, başta Güneydoğu Türkiye'de yürütülen esrar üretimi olmak üzere madde ticaretiyle ilgilenmekte ve bundan gelir elde etmektedir. 1920'lerin ortasından 1930'lara kadar İstanbul'da yer almış 3 eroin fabrikası dünya yasadışı eroin ticaretinin en önemli merkezini oluşturmaktaydı. 1996 yılında meydana gelmiş Susurluk Skandalı, Türkiye'deki derin devlet ile uyuşturucu ticareti arasındaki bağları ortaya koydu.

<span class="mw-page-title-main">1991 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

1991 Kazakistan başkanlık seçimi, Kazakistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasının ardından 1 Aralık 1991 tarihinde yapılan ilk başkanlık seçimidir. %88 oranında katılım gerçekleşen seçimleri, %98.78 oy oranıyla tek aday olan Nursultan Nazarbayev kazanmıştır.

Marinol, Syndros, Reduvo ve Adversa ticari isimleri altında da bilinen Uluslararası Tescilli Olmayan İsim dronabinol, farmasötik bağlamda delta-9-tetrahidrokanabinol molekülünün genel adıdır. İştah açıcı, antiemetik ve uyku apnesi giderici olarak endikasyonları vardır ve FDA tarafından yalnızca HIV/AIDS'in neden olduğu anoreksi ve kemoterapinin neden olduğu bulantı ve kusma için güvenli ve etkili olduğu onaylanmıştır.