İçeriğe atla

Kazakistan'da LGBT hakları

Kazakistan'da LGBT hakları
Kazakistan
Statü1998'den beri yasal[1]
Cinsiyet ifadesiTransseksüel insanların cinsiyet değiştirmek için izni aldıktan sonra ameliyat, tıbbi muayeneler, hormon tedavisi ve sterilizasyonu yapılır
AskerlikYok
Ayrımcılık karşıtı yasaYok
Birlikteliklerin
tanınması
Eşcinsel birlikteliğin tanınması yok
Evlat edinmeYok

Kazakistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) hakları sınırlıdır. Kazakistan'daki LGBT kişiler, LGBT üyesi olmayanların yaşamadığı yasal durumlar, sosyal zorluklar ve ayrımcılıkla karşı karşıyadırlar. Hem erkek hem de kadınların eşcinsel ilişkileri Kazakistan'da yasaldır, ancak aynı cinsiyetten çiftler ve aynı cinsiyetten çiftler tarafından yönetilen aileler için yasal korumalar geçerli değildir.[1]

Eşcinsel cinsel aktivitenin yasallığı

1998'den beri Kazakistan'da hem erkek hem de kadınlar için eşcinsel seks yasaldır.[1] Rıza yaşı 16'dır.

1997'den önce, Kazakistan Ceza Kanunu'nun 104. maddesince "oğlancılık" suç sayılıyordu. Bu mevzuatı, eski Sovyetler Birliği'nden, sadece erkekler arasındaki anal ilişkiyi özellikle suç olarak nitelendiren 121. madde izledi.[2]

Cinsiyet kimliği ve ifadesi

2003'ten bu yana trans bireylerin Kazakistan'daki resmi kimlik belgelerindeki yasal cinsiyetlerini değiştirmelerine izin verilmiştir. Cinsiyetini değiştirmek isteyen insanlar, birkaç tıbbi test ve 30 günlük psikiyatrik değerlendirme içeren bir "cinsiyet kimliği bozukluğu" tanısı almak zorunda kalır. 2011 yılında yeni mevzuatlar oluşturulmuş ve kimlik belgelerinde sadece cinsiyet değiştirme ameliyatı, fiziksel ve psikiyatrik tıbbi muayeneler, hormon tedavisi ve sterilizasyondan sonra değişiklik yapılmasına izin verilmiştir. Ayrıca, 21 yaşın altındaki kişilerin resmi kimlik belgelerinde cinsiyetlerini değiştirmelerine izin verilmez.[3][4]

Askerlik hizmeti

LGBT bireylerin orduda askerlik hizmeti yapması yasaklanmıştır.[5]

Konuşma ve ifade özgürlüğü

26 Mayıs 2015 tarihinde, Kazakistan Anayasa Konseyi, "geleneksel olmayan cinsel yönelim propagandasını" yasaklayan bir yasa tasarısının anayasaya aykırı olduğunu açıkladı. Konsey belirsiz ifadeleri nedeniyle bunu reddetti. Tasarı, Şubat 2015'te Parlamentonun üst meclisi olan senatodan geçti ve imza için Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e gönderildi. Zaten tasarı alt meclis tarafından da onaylanmıştı.[6] İnsan Hakları İzleme Örgütü şunları söyledi: "Kazakistan Anayasa Konseyi, bu propaganda tasarısını reddederek ayrımcı mevzuatın kabul edilmesine karşı önemli bir emsal oluşturmuştur."

Eylül 2019'da Yüksek Mahkeme, dönüm noktası olan bir davada, iki kadının izinleri olmadan öpüştüğünü gösteren bir video yayınlayan Facebook kullanıcısından tazminat alacağına karar verdi. Video çok sayıda homofobik ve tehdit içerikli yorum aldı, kullanıcı tarafından video kaldırılmadan bir gün önce 60.000 kez izlendi. İnsan Hakları İzleme Örgütü bu kararı gizlilik hakları için bir kilometre taşı olarak nitelendirdi.[7]

Kamuoyu

Mayıs 2015'te, bir LGBT sosyal ağı olan PlanetRomeo, ilk Gey Mutluluk Endeksi'ni (GHI) yayınladı. 120'den fazla ülkeden eşcinsel erkeklere, toplumun eşcinsellik konusundaki görüşleri hakkında ne hissettikleri, başkaları tarafından nasıl muamele gördükleri ve yaşamlarından ne kadar memnun oldukları sorulmuştur. Kazakistan, GHİ puanı 29 olan Gana'nın hemen üzerinde ve Burkina Faso'nun altında 118. sırada yer aldı.[8]

Yaşam koşulları

Kazakistan'daki LGBT bireyler, günlük yaşamları boyunca cinsel yönelimleri veya cinsiyet kimlikleri nedeniyle ayrımcılık ve önyargıyla karşı karşıyadır. Sosyal dışlanma, alay hareketi ve şiddet gibi LGBT bireylere yönelik olumsuz tutumların ortaya çıkması, mağdurların fiziksel, psikolojik ve duygusal zarar görmesine neden olmaktadır. Heteroseksüel olmayan cinsel yönelimleri onaylamayan insanların yol açtığı tehlikelerden kaçınmak için, birçok LGBT insanı cinsel yönelimlerini veya cinsiyet kimliklerini hayatlarındaki hemen hemen tüm insanlardan bir sır olarak saklamak zorunda kalır. Çoğunluk, işlerini sürdürmek, patronlardan ve iş arkadaşlarından gelecek düşmanlığı önlemek için cinsel yönelimlerini veya cinsiyet kimliğini işyerindeki insanlardan bile gizlemeyi gerekli görüyor. Homofobik ve transfobik şiddeti polise bildirme girişimleri, kolluk kuvvetleri tarafından sık sık direniş ve hatta düşmanlıkla karşılanmaktadır.[9]

Chicago Üniversitesi tarafından 2011 yılında yapılan bir uluslararası araştırma, LGBT kabul bir eğiliminin Rusya'da ve diğer bazı eski SSCB cumhuriyetlerinde dünyadaki diğer eğilimlerin tam tersi şekilde yavaşladığını veya tersine döndüğünü gösterdi.[10]

İstatistik

Republican Centre for AIDS Prevention and Control ve Kazakistan Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen 2018 araştırmasına göre, Kazakistan'da erkeklerle seks yapan yaklaşık 62.000 erkek vardı; Almatı'da yaklaşık 6.000, Astana'da 3.300 ve Karaganda Eyaletinde 4.900 kişi.[11] Bununla birlikte, bireylerin dışarı çıkmasını engelleyecek toplumsal homofobi çıkması nedeniyle bu sayının daha yüksek olması bekleniyor.

Özet tablosu

Kazakistan'ın LGBT bayrağı
Eşcinsel cinsel aktivite yasal Evet (1998'den beri)
Eşcinsel birliktelik rıza yaşı (16) Evet (1998'den beri)
Sadece istihdamda ayrımcılıkla mücadele yasaları Hayır
Mal ve hizmet sunumunda ayrımcılıkla mücadele yasaları Hayır
Diğer tüm alanlarda ayrımcılıkla mücadele yasaları (dolaylı ayrımcılık, nefret söylemi dahil) Hayır
Eşcinsel evlilikler Hayır
Eşcinsel çiftlerin tanınması Hayır
Eşcinsel çiftler tarafından üvey evlat edinme Hayır
Eşcinsel çiftler tarafından ortak evlat edinme Hayır
LGBT insanların orduda açıkça hizmet etmesine izin Evet (2022'den beri)[12]
Yasal cinsiyet değiştirme hakkı Evet (2003'ten beri)
Lezbiyenler için tüp bebek yöntemine erişimi Hayır
Gey erkek çiftler için ticari taşıyıcı annelik izni Hayır
Eşcinsel erkeklerin kan bağışına izin Hayır

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Kazakistan'da LGBT ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça

  1. ^ a b c "State-sponsored Homophobia: A world survey of laws prohibiting same sex activity between consenting adults" (PDF). 19 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  2. ^ "KAZAKHSTAN LAW". 31 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Violations by Kazakhstan of the Right of Transgender Persons to Legal Recognition of Gender Identity" (PDF). 29 Mart 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Kazakhstan: LGBT Community Living in Fear". 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  5. ^ "Kazakhstan Says No to Geys in Military". Eurasianet. 13 Haziran 2012. 29 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  6. ^ Kazakhstan: Anti-Gey Laws Found Unconstitutional[] Human Rights Watch
  7. ^ "Kazakhstan Supreme Court Upholds Privacy Rights". Human Rights Watch. 24 Eylül 2019. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  8. ^ The Gey Happiness Index. The very first worldwide country ranking, based on the input of 115,000 Gey men Planet Romeo
  9. ^ "Unacknowledged and Unprotected: Lesbian, Gey, Bisexual and Transgender People in Kazakhstan by Soros Foundation". 26 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 
  10. ^ "Cross-national Differences in Attitudes towards Homosexuality by NORC/University of Chicago" (PDF). 26 Haziran 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  11. ^ "Kazakh Officials Understate Number of Msm by More Than 3 Times". kok.team. 5 Eylül 2018. 7 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  12. ^ tengrinews.kz (25 Şubat 2022). "В Минобороны ответили на вопрос о сексуальных меньшинствах в армии". Главные новости Казахстана - Tengrinews.kz (Rusça). 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir.

Gey dostu; LGBT kültürü içerisinde eşcinseller arasındaki bireysel ilişkileri ifade eden eşcinsel ilişki ve eşcinsel seksi destekleyen, tüm yönelimlere saygılı olan, eşit davranan ve onları yargılamayan bir çevre yaratmak amacıyla eşcinsellere ve LGBT topluluğunun her üyesi dahil olmak üzere; açık ve onları hoş karşılayan, diğer mekanlardaki olabilecek homofobik tavırlara ve yasaklara karşı gey mekanları, politikaları, insanları veya kurumları ifade eder. Gelişmiş batı ülkelerinde ve yine birçok medeni ülkede eşcinsellerin kendilerini rahat hissettikleri, onlara özel; saunalar, sinemalar ve gey dostu konaklama ile diğer LGBT mekanları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT'lere yönelik şiddet</span> LGBTlere yönelik bir şiddet

LGBT'lere yönelik şiddet, diğer adıyla eşcinsel, gey düşmanlığı, eşcinsel karşıt odaklı karşı cins tarafından uygulanan şiddettir.

<span class="mw-page-title-main">Ergenlikte eşcinsellik</span>

Ergenlikte eşcinsellik, ergenlik süresi içerisinde keşfettiği eşcinsel kimliği ya da ergenlikte çocuğun yaşadığı homoseksüellik benzeri eğilim taşıyan davranışlar bütünü. Çocukluk ve ergenlik çağında çocuğun başından geçen eşcinsel dürtü ve eğilimler bütünü olarak adlandırılır. Bu cinsel dürtüler bireyin cinsel yönelimi, cinsel kimlik arayışı sürecinde kendini bulmasında önemli bir yere sahiptir.

LGBT topluluğu veya LGBT toplumu, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin ortak çıkarları, sorunları ve hedefleri doğrultusunda birleşmesi, bir bütün haline gelmesi. LGBT olup farklı sorunları olan gruplar, topluluklar, altkültürel hareketler, gey mahalleleri ve LGBT örgütlerinden oluşmaktadır. Bu amaçla oluşturulan LGBT topluluğu eşcinsel bireylerin insan hakları hareketinin temelini attı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da LGBT hakları</span>

Rusya'da LGBT bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal ve sosyal zorluklarla yüz yüze gelmektedir. Özel olarak ve karşılıklı rıza göstermiş yetişkinler arası hemcins cinsel ilişkilerin 1993 yılında yasallaştırılmasına rağmen hemcins çiftler, karşıcins çiftlere mevcut olan yasal korumalara hak sahibi değiller ve cinsel yönelime dayalı ayrımcılığı yasaklayan yasalar mevcut değildir. Trans bireyler, cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirdikten sonra legal cinsiyetlerini değiştirme hakkına sahipler, fakat cinsiyet kimliği ya da ifadesine dayalı ayrımcılığı yasaklayan yasalar da mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'ta LGBT hakları</span>

Arnavutluk'ta lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların uğramadığı yasal zorluklarla yüz yüzedir; hemcins çiftlerin yasal olarak tanınmaması ve LGBT insanlar hakkında olumsuz toplumsal görüşlerin yaygınlığı, bu durumun bazı nedenlerin arasındadır. Buna rağmen, Arnavutluk'ta LGBT bireyler, kapsamlı ayrımcılık karşıtı mevzuatın altında korunmaktadır. Arnavutluk'ta 1995 yılından beri hem erkekler hem de kadınlar arası hemcins cinsel aktiviteler yasaldır, ancak hemcins birlikteliklerin ülkede hiçbir şekilde tanınmaması nedeniyle, karşı cins çiftlere mevcut olan yasal korumalar, hemcins çiftler için mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'ta LGBT hakları</span>

Belarus'ta lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin uğramadığı yasal sorunlarla yüz yüzedir. Belarus'ta hemcins cinsel aktiviteler hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır. Hemcins çiftlerin başta olduğu hanehalkları, karşı cins çiftlere mevcut olan aynı yasal korunmalara sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Çekya'da LGBT hakları</span>

Çek Cumhuriyeti lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları konusunda en liberal Orta Avrupa ülkelerinden biridir. 2006 yılında kayıtlı birliktelikler, hemcins çiftler için yasal oldu; 2019 yılı itibarıyla evliliği hemcins çiftler için yasallaştıracak bir yasa tasarısı Çek Parlamentosu'nda mütalaa edilme sürecindedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'da LGBT hakları</span>

Gürcistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Gürcistan, kendi mevzuatında LGBT kişilere yönelik ayrımcılığı doğrudan yasaklayan tek eski Sovyet ülkelerinden biridir. Bir bireyin cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğinden dolayı işlenmiş suçlar, 2012'den beri Gürcü hukukunda ağırlaştırıcı bir etken olarak sayılır. Buna rağmen, cinsellik hakkında kamu tartışmaların genel açıdan olumsuz karşılandığı bu ülkede eşcinsellik, toplumda hakim olan geleneksel Ortodoks Hristiyan değerlere aykırı olarak görülür. Sonuç itibarıyla eşcinseller sık sık istismar ve fiziksel şiddetin hedefleri olur; bu eylemler de sıkça dini liderler tarafından teşvik edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da LGBT hakları</span>

Kuzey Makedonya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Kuzey Makedonya'da hemcins cinsel aktiviteler, 1996 yılından beri yasaldır ve ülkede cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık, 2019'dan beri yasaktır, ancak karşı cins evli çiftlerine mevcut olan yasal korunmalar, hemcins çiftlerinin başta olduğu hanehalklarına henüz mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'da LGBT hakları</span>

Litvanya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan vatandaşların karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir. Litvanya'da hemcins cinsel ilişkileri hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır, ancak hemcins çiftlere hemcins evliliği ya da sivil birliktelik gibi kurumlar mevcut değildir; bu açıdan hemcins çiftlerinde karşı cins çiftlerinin sahip olduğu bazı haklar yoktur. Eşcinselliğin 1993 yılında suç olmaktan çıkarılmasına rağmen, bu zamandan beri LGBT hakları ancak sınırlı olarak genişletilmiştir. Ayrımcılıktan korunma, Avrupa Birliği üyeliğinin bir koşulu olarak kanunlaştırıldı ve 2010'da ülkenin ilk onur yürüyüşü başkent Vilnius'ta yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya'da LGBT hakları</span>

Polonya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir. Polonya'da hemcins cinsel ilişkileri hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır. Bu durum, 1932 yılında resmen kanun halinde toplandı, ayrıca hem eşcinseller hem de heteroseksüeller için eşit bir cinsel rüşt yaşı (15) uygulandı. Polonya, bazı alanlarda LGBT bireylere heteroseksüellerle eşit olan haklar mevcut kılar: eşcinsel ve biseksüel erkeklerin kan bağışı yapmasına izin verilir; eşcinsel ve biseksüellerin Polonya Silahlı Kuvvetleri'nde kimlikleri açık şekilde askerlik hizmetini yapılmasına izin verilir; ve trans bireyler, hormon replasman tedavisini geçirmek gibi bazı gereksinimleri karşılamak şartıyla kendi yasal cinsiyetlerini değiştirebilirler. Polonya hukukunda cinsel yönelime dayalı istihdam ayrımcılığı yasaktır. Buna karşın, sağlık hizmetleri, nefret suçları ve nefret söylemi gibi alanlarda korunmalar henüz yoktur. 2018'de Polonya Yüce Mahkemesi, mal ve hizmet sunumunda cinsel yönelime dayalı ayrımcılık yapmanın yasadışı olduğuna karar verdi. Bu karar ancak temyiz yoluyla geri çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Romanya'da LGBT hakları</span>

Romanya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların karşılaşmadığı yasal zorluklar ve ayrımcılığa uğrayabilir. Romanya toplumunun LGBT vatandaşların haklarına dair tutumu genel olarak muhafazakârdır. Buna rağmen, 2000 yılından beri ülkede LGBT hakları mevzuatı konusunda büyük değişimler yer almıştır. Son yirmi yıl içerisinde eşcinsellik yasak olmaktan çıkarıldı, kapsamlı ayrımcılık karşıtı yasalar uygulandı, cinsel rüşt yaşı eşit yapıldı ve homofobik nefret suçlarına karşı yasalar sunuldu. Üstelik Bükreş'teki senelik onur yürüyüşü ve Kaloşvar'daki "Gay Film Geceleri" gibi etkinliklerin düzenlenmesiyle, LGBT topluluklarının görünürlüğü artmıştır. İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2006'da Romanya'yı "cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı hak ihlâlleriyle mücadele etmekte örnek verici ilerlemeler" kaydeden beş ülkeden biri olarak nitelendirdi. Pew Research Center'ın 2016 yılında yaptığı bir ankette, Romanyalıların yüzde 85'i, eşcinselliğin toplum tarafından kabul edilmemesi gerektiği görüşündeydi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da LGBT hakları</span>

Ukrayna'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Özel alanda rıza gösteren iki yetişkin arasındaki ticarî amaçla yapılmayan hemcins cinsel ilişkileri Ukrayna'da yasaldır, ancak Ukrayna toplumunda LGBT bireylere dair hoşgörüsüz tavırlar yaygındır ve karşı cins çiftlerine mevcut olan yasal korunmalar hemcins çiftlerine mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Malta'da LGBT hakları</span>

Malta'da lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) hakları, diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında bile en yüksek standartlardadır. Geç 20. ve erken 21. yüzyılları boyunca LGBT topluluğunun hakları konusunda daha fazla farkındalık yaratıldı ve 1973 yılında hemcins cinsel ilişkileri eşit bir cinsel rüşt yaşıyla yasallaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti'nde LGBT hakları</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Geleneksel olarak, tutucu toplumsal tutumları olan Rum Ortodoks Kilisesi'nin kamu görüşler ve LGBT haklarına ilişkin politikalar üzerinde büyük etkisi olmuştur. Buna rağmen, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde hem erkekler hem de kadınlar arası hemcins cinsel ilişkileri yasaldır ve evliliğin haklarının ve çıkarlarının birçoğunu sağlayan medeni birliktelikler Aralık 2015'ten beri yasaldır. Bu birlikteliklerin kapsamında evlat edinme hakkı da dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti'de LGBT hakları</span>

Cibuti'de lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal zorluklarla karşılaşmaktadır. LGBT bireyler, Cibuti toplumundan dışlanmaktadır.