İçeriğe atla

Kazakistan–Pakistan ilişkileri

Pakistan-Kazakistan ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Pakistan ve Kazakistan

Pakistan

Kazakistan

Kazakistan–Pakistan ilişkileri , Kazakistan Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Pakistan, Aralık 1991'de bağımsızlığını kazandığında Kazakistan'ı tanıyan ilk birkaç ülke arasındaydı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, 1992 yılında Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in Pakistan'a yaptığı ziyaret sırasında kuruldu.[1] Pakistan ve Kazakistan, dünya meselelerine ortak yaklaşıma, karşılıklı anlayışa, İslam kardeşliğine ve birbirlerine karşı iyi niyete dayalı samimi ilişkilere sahiptir.[2]

2015 yılında Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, "Pakistan'ın bağımsızlık hareketimizi destekleyen ilk ülkelerden biri olduğunu asla unutmayacağım" dedi.[3] Kazakistan karayla çevrili bir ülke olduğu için Pakistan, Arap Denizi ve Güney Asya ile Avrasya'nın ana bölgesine doğal kara yolları ve bağlantı sağlar. Kazakistan, Pakistan malları için gelişmekte olan bir pazardır..

Ülke Karşılaştırması

Yaygın adı PakistanKazakhstan
Resmi adı Pakistan İslam Cumhuriyeti Kazakistan Cumhuriyeti
Arma
Bayrak PakistanKazakistan
Yüzölçümü 881,913 km² (340,509 sq mi) 2,724,900 km² (1,052,100 sq mi)
Nüfus 212,742,631[4]18,448,600
Nüfus yoğunluğu244.4/km² (633/sq mi) 7/km2 (18.1/sq mi)
BaşkentIslamabadAstana
En Büyük Metropol Alanı Karaçi (14,910,352)[5]Almatı (2,039,376)
Hükûmet Federal Parlamenter Cumhuriyet Başkanlık sistemi
Mevcut Lider İmran HanKasım Cömert Tokayev
Resmi diller UrducaKazak
GDP (nominal)$324.73 Milyar $164.207 Milyar
GDP (PPP)$1.195 Trilyon[6]$534.271 Milyar
GDP (nominal) kişi başı$1,650 $8,763
GDP (PPP) per Capita$5,839 $28,514
İnsani gelişme endeksiartış 0.562 (Medium) artış 0.800 (Very High)
Askeri harcamalar $9.6 Milyar[7]$2.4 Milyar

Tarihi

Bugünün Pakistan ve Kazakistan bölgesi eski çağlardan beri bağlantılara sahiptir. Modern Pakistan ve Kazakistan Devletleri arasındaki diplomatik ilişkiler, 1992 yılında Nursultan Nazarbayev'in İslamabad ziyaretinden bu yana daha da sıkılaştı ve bu sırada ikili ilişkilerin geliştirilmesi için yasal temeli oluşturan birçok önemli belgeyi imzaladı. Pakistan ve Kazakistan da dostane ilişkileri nedeniyle uzak olmasına rağmen aynı saat dilimini paylaşıyorlardır.

Kaynakça

  1. ^ "http://portal.mfa.kz/portal/page/portal/mfa/en/content/policy/cooperation/asia_africa/03". 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi.  |başlık= dış bağlantı (yardım);
  2. ^ "http://www.pakistanembassy.kz/Bilateral_Relations.html". 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi.  |başlık= dış bağlantı (yardım);
  3. ^ "Pakistan and Kazakhstan Look to Increase Cooperation". The Diplomat (İngilizce). 3 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2019. 
  4. ^ "Census 2017". []
  5. ^ "Provisional Summary Results of 6th Population and Housing Census-2017". Pakistan Bureau of Statistics. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2017. 
  6. ^ "World Economic Outlook Database, April 2018". www.imf.org. 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  7. ^ Gurung (30 Nisan 2018). "20% increase in Pakistan defence budget signals neighbour's intent". The Economic Times. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nursultan Nazarbayev</span> Kazakistan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nursultan Äbişulı Nazarbayev ;, Kazak siyasetçi ve devlet adamı. Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk Devlet Başkanı. 24 Aralık 1990'da başladığı cumhurbaşkanlığı görevinden 19 Mart 2019'da istifa etti. Günümüzde Türk Devletleri Teşkilatı ömür boyu onursal başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'ın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Kazakistan 'a gelen ziyaretçiler Kazak dış temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kazakistan ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Kazakistan ve Çin arasındaki ikili ilişkiler, iki ülke arasındaki büyümekte olan reklam ve stratejik ortaklığa dayalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan cumhurbaşkanı</span> Kazakistanın devlet başkanı

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet başkanı ve Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri başkomutanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti içindeki en yüksek makamın sahibidir. Bu pozisyonun yetkileri Kazakistan Anayasası'nın özel bir bölümünde açıklanmıştır.

Hindistan-Türkiye ilişkileri, Hindistan ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Hindistan ile Türkiye arasında 1948 yılında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana, siyasi ve ikili ilişkiler genellikle sıcaklık ve samimiyet ile yürütüldü, ancak bazı sporadik gerginlikler Türkiye'nin Pakistan'a olan desteğine rağmen dostane ilişkiler devam etti. Hindistan ve Türkiye, etnik, dinsel ve dilsel çoğulculuğa dayanan seküler demokrasilerdir. Hindistan'ın Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da başkonsolosluğu var. Türkiye'nin Yeni Delhi'de bir elçiliği ve Mumbai'de bir konsolosluğu var. 2015 yılı itibarıyla Hindistan ile Türkiye arasındaki ikili ticaret 6.26 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşmiştir ve Hindistan lehine yoğun bir şekilde artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar-Pakistan ilişkileri</span>

Myanmar – Pakistan ilişkileri, Myanmar Birliği Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Myanmar ve Pakistan diplomatik ve ticari ilişkilerini aktif bir şekilde sürdürüyorlar.

Kazakistan-Güney Kore ilişkileri iki ülke arasındaki uluslararası ilişkileri temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Nazarbayev kişi kültü</span> Nursultan Nazarbayev üzerine kurulu kişi kültü

Nazarbayev kişi kültü, politik ve medya ortamında Kazakistan'ın kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in siyasi ve sosyolojik imajını dünyadaki diğer liderlerin kişilik kültüyle ilgili fikirlerle benzer şekilde oluşturulmuş bir kişilik kültüdür.

Kazakistan-Pakistan ilişkileri - Kazakistan ve Pakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler.

Azerbaycan-Kazakistan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Çekya-Kazakistan ilişkileri</span> Çek Cumhuriyeti-Kazakistan ikili ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar

Çek Cumhuriyeti-Kazakistan ikili ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

Kazakistan-Tacikistan ilişkileri - Kazakistan ile Tacikistan arasında ikili diplomatik ilişkiler 7 Ocak 1993'te kuruldu. Her iki ülke de eskiden Sovyet cumhuriyetleriydi. Artık BM, CIS, CSTO ve SCO gibi bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla etkileşim halindedirler.

Kanada-Kazakistan ilişkileri - Kanada ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler. Ülkeler ilk olarak 1992'de diplomatik ilişkiler kurdular. Kanada'nın da Astana'da bir büyükelçiliği vardır. Kazakistan'ın Ottawa'da büyükelçiliği ve Toronto'da bir konsolosluğu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Kazakistan ilişkileri</span>

Fransa-Kazakistan ilişkileri - Fransa ve Kazakistan arasındaki mevcut ikili ilişkiler. Ülkeler Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Kazakistan ilişkileri</span>

Almanya-Kazakistan ilişkileri, Almanya ile Kazakistan arasındaki mevcut ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya-Kazakistan ilişkileri</span>

Avustralya-Kazakistan ilişkileri, Avustralya ve Kazakistan arasındaki ikili ilişkiler. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 22 Haziran 1992'de kurulmuştur. Avustralya, Rusya'nın başkenti Moskova'daki büyükelçiliği aracılığıyla Kazakistan'a diplomatik temsilcisini takdim etmiştir. Kazakistan da Singapur'daki büyükelçiliği aracılığıyla Avustralya'ya diplomatik temsilcisini takdim etmiş ve Sidney şehrinde başkonsolosluğunu açmıştır.

Kazakistan-Hindistan ilişkileri - Hindistan ve Kazakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler 22 Şubat 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan-Malezya ilişkileri</span>

Kazakistan-Malezya ilişkileri Kazakistan ve Malezya arasındaki ikili diplomatik ilişkileri betimlemektedir. Ülkeler Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Belarus ilişkileri</span>

Bangladeş-Belarus ilişkileri, Bangladeş ve Belarus arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 24 Ocak 1972'de Bangladeş'in bağımsızlığını tanıdı ve 1992'de resmi diplomatik ilişkiler kuruldu. Her iki ülkenin de yerleşik bir büyükelçisi yok.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Kazakistan ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri ve Kazakistan Cumhuriyeti, 16 Aralık 1991'de diplomatik ilişkiler kurdu. Amerika Birleşik Devletleri Ocak 1992'de Almatı'da büyükelçiliğini açtı ve daha sonra 2006'da Astana'a taşıdı.