İçeriğe atla

Kazak şarkıları

Zaporojya Kazağı, Konsyantin Makovskiy çizimi (1884)

Kazak şarkıları, Rus İmparatorluğu'nun Kazakları tarafından yazılan, seslendirilen halk şarkılarıdır. Kazak şarkıları Rus ve Ukrayna halk şarkılarından, Kuzey Kafkas müziğinden ve Rus bestecilerin özgün eserlerinden etkilenmiştir.

Kazak şarkıları Don, Terek, Ural vb. dahil olmak üzere birkaç alt gruba ayrılır.

Dnipropetrovsk Oblastı, Ukrayna

Dnipropetrovsk Oblastı'nın Kazak şarkıları
ÜlkeUkrayna
Alanperformans sanatları
Kaynak01194
BölgeENA
Tescil geçmişi
Tescil2016 (11. Oturum oturum)
«Mykluho Maklay» — «Ой з-за гори, да ще й з-за лиману»

Dnipropetrovsk Kazak şarkıları (Ukraynaca: Козацькі пісні Дніпропетровщини), Dnipropetrovsk Oblastı'nın Zaporojya Kazakları'nın halk şarkılarıdır ve acil korumaya ihtiyaç duyan somut olmayan kültürel miras olarak listelenmiştir.[1][2][3] Kazak şarkılarında geleneksel olarak erkekler şarkı söyler.[4] Kazak şarkıları günümüzde genellikle kadınlar tarafından, ancak nadiren karma gruplar halinde seslendirilmektedir. UNESCO, listelemesinde Krynytsia, Bohuslavochka ve Pershotsvit koro gruplarından bahseder.

Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi

2014 yılında Dnipropetrovsk Oblastı'nda Kazak şarkılarının Ukrayna'nın Somut Olmayan Kültürel Mirasları listesine dahil edilmesi için adaylık dosyası girişimi grubu başlatıldı. 28 Kasım 2016'da, Somut Olmayan Kültürel Miras Listesini Koruma Komitesi, Dnipropetrovsk Oblastı'nın Kazak şarkılarını, acil korumaya ihtiyaç duyan Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil etti. Komiteye göre, bölgedeki Kazak toplulukları tarafından söylenen bu eserler, savaşın trajedisini ve askerlerin kişisel deneyimlerini aktarmaktaydı. Şarkı sözleri, geçmişle manevi bağlarını korumaktaydı ve aynı zamanda bunu eğlenceli bir şekilde sunmaktaydı.[1]

«Oy na hori ta y zhentsi zhnut'». Amvrosiy Zhdakha 1911—1914 yılları
«Oy, ty, divchyno, moya ty zore». Amvrosiy Zhdakha 1911—1914 yılları
«Oy, vida chayci-chayci». Amvrosiy Zhdakha 1911—1914 yılları
«Oy, u poli mohyla». Amvrosiy Zhdakha 1911—1914 yılları
«U dibrovi chorna halka». Amvrosiy Zhdakha 1911—1914 yılları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Cossack's songs of Dnipropetrovsk Region". 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2022. 
  2. ^ Oblokova kartka «Dnipropetrovsk’s Cossack songs»
  3. ^ "Traditions from Portugal, Uganda and Ukraine inscribed on the List of Intangible Cultural Heritage in Need of Urgent Safeguarding". 20 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2022. 
  4. ^ "Dnipropetrovsk's Cossack songs. What does it change?". 1 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazaklar (Slav)</span> etnik grup

Kazaklar, Ukrayna ve Güney Rusya yerli halklarının karışımı ile 15. yüzyıl dolaylarında Dinyeper ve Don nehirleri civarında ortaya çıkan etnik topluluk. Kazaklar, bugünkü Kazakistan'da yaşayan ve Türkî kökenli olan Kazaklar'la karıştırılmamalıdır. Kazak sözcüğü Eski Türkçede maceracı-özgür insan anlamındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuban Halk Cumhuriyeti</span>

Kuban Halk Cumhuriyeti, Rus İç Savaşı sırasında bugün Rusya'ya bağlı Kuban toprakları üzerinde kurulmuş Bolşevik karşıtı bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Dnipro</span> Ukraynanın Dnipropetrovsk Oblastının idarî merkezi

Dnipro veya Dinyeper, Dinyeper Nehri'nin kenarında bulunan, Ukrayna'nın Dnipropetrovsk Oblastı'nın idari merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Zaporojya Kazakları</span> Dinyeper Nehrinin çağlayanlarının ötesindeki Zaporijya bölgesinde yaşayan Kazaklar

Zaporojya Kazakları veya kısaca Zaporojyalılar, Dinyeper Nehri'nin çağlayanlarının ötesindeki Zaporijya bölgesinde yaşayan Kazaklardı. Günümüzde Orta Ukrayna'da "Büyük Çayır" olarak bilinen bu bölge, Sovyet döneminde Kakhovka Reservuarı'nın suları altinda kalmıştır. Zaporijya Siçi 15. yüzyılda Lehistan-Litvanya Birliği'nden kaçan serfler ile hızla büyümüştü. Parlamenter sistemi olan, saygın bir siyasi varlık haline gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Dnipropetrovsk Oblastı</span>

Dnipropetrovsk Oblastı, Ukrayna'da yönetim birimi (oblast). Dinyeper Nehrinin iki yakasında 31,914 km²'lik alan kaplar. Yönetim merkezi Dnipro kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Harkiv Oblastı</span> Ukraynanın doğu kesiminde yönetim birimi

Harkiv Oblastı, Ukrayna'nın doğu kesiminde yer alan bir oblasttır. Oblast, kuzeyde Rusya, doğuda Luhansk Oblastı, güneydoğuda Donetsk Oblastı, güneybatıda Dnipropetrovsk Oblastı, batıda Poltava Oblastı ve kuzeybatıda Sumı Oblastı ile sınır komşusudur. Bölgenin alanı 31.400 km² olup, Ukrayna'nın toplam topraklarının %5.2'sine tekabül etmektedir. 2020 yılında tahmini olarak nüfusu 2,658,461'dir.

Somut olmayan kültürel miras veya yaşayan kültürel miras, bir topluluğun veya bireyin kendi kültürel mirasının bir parçası olarak gördüğü her türlü bilgi, beceri, uygulama, ifade ve bunlarla ilişkili araç, gereç ve mekanı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Borç çorbası</span> çorba

Borç çorbası veya borş çorbası, Doğu Avrupa'da yaygın olan, Ukrayna mutfağından bir çorba.

<span class="mw-page-title-main">Don Kazakları</span>

Don Kazakları veya Donlar, orta ve aşağı Don boyunca yerleşmiş Slav asıllı Kazak halk. Tarihsel olarak Don Kazakları, Don Kazak Ordusu denen, kimi zaman tamamen bağımsız, kimi zamansa özerk bir şekilde 16. yüzyıl sonundan 1918'e kadar günümüz Güney Rusya'sı ve Ukrayna'nın Donets bölgesinde hüküm sürmüş demokratik cumhuriyetlerde yaşamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Bohdan Hmelnitski</span> Kazak Hetmanlığının kurucusu (1648–1657)

Bohdan Hmelnitski Kazak Hetmanlığı'nın kurucusu. Polonya-Litvanya Birliği'ne (1648-1654) karşı ayaklanma başlatan Zaporojya Kazakları önderi. Ölümünden sonra yerine oğlu Yuri Hmelnitski Kazak hetmanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da COVID-19 pandemisi</span>

İlk vakanın 3 Mart 2020'de Çernivtsi Oblastı'nda hastaneye kaldırıldığı bildirildikten sonra COVID-19 pandemisinin Ukrayna'ya yayıldığı doğrulandı. Bu kişi, İtalya'dan Romanya'ya uçakla seyahat etti ve daha sonra araba ile Ukrayna'ya geldi.

Ukrayna Rusları, (Ukraynaca: Росіяни в Україні, romanize: Rosiyany v Ukrayini, Rusça: Россияне в Украине, romanize: Rossiyane v Ukraine, ülkedeki en büyük etnik azınlıktır ve bu topluluk, dünyadaki en büyük tek Rus diasporasını oluşturur. 2001 Ukrayna nüfus sayımında, 8,334,100 kişi etnik Rus olarak tanımlanmıştır, bu, Ukrayna dışından gelen kişiler ile Rus etnik kökenini beyan eden Ukrayna doğumlu nüfus için birleşik rakamdır.

Somut olmayan kültürel miras festivaller, müzikler, performanslar, kutlamalar, el sanatları ve sözlü gelenekler gibi geleneksel bilgileri kapsayan, Ukrayna'nın soyut ve öğrenilmesi gereken kültürel mirasının unsurlarıdır.

Ukrayna kültürü, Ukrayna halkının tarihi boyunca şekillenen maddi ve manevi değerlerinin bir bileşimidir. Etnik Ukraynalılar ile ilgili etnik çalışmalar ve Kiev ve çevresindeki bölge tarihine odaklanan Ukrayna tarih yazımı ile iç içedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna folkloru</span> Ukrayna halk gelenekleri

Ukrayna folkloru, Ukrayna'da ve etnik Ukraynalılar arasında gelişen bir halk geleneğidir. Ukrayna'da bulunan en eski folklor örnekleri, Doğu Slavların eski Slav mitolojisine dayanan pan-Slavların folklor katmanıdır. Zaman içinde, Ukraynalılar kendi farklı halk kültürünün bir katmanını geliştirdiler. Folklor, komşu ülkelerden gelen güçlü asimilasyon baskıları karşısında Ukrayna'da kültürel bir farklılığın tanımlanması ve korunmasında önemli bir araç olmuştur.

Ojkanje, Hırvatistan'da Dalmaçya hinterlandı, Velebit, Lika, Kordun ve Karlovac bölgeleri için karakteristik olan çok sesli halk şarkıları geleneğidir. Harvard Müzik Sözlüğü'nde açıklandığı gibi: "Ojkanje, oj veya hoj hecelerinde sesin keskin ve uzun süre titremesiyle özel bir şarkı söyleme tarzıdır."[2] Uzmanlara göre, ojkanje, eski Dalmaçya bölgesinden Slav öncesi İlirya şarkılarının bir kalıntısıdır.[3]

Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Mirasları Listesi, UNESCO tarafından 2008'den beri hazırladığı Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri'nde yer alan, Türkiye'ye ait yaşayan miras unsurlarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Örnek (süsleme)</span> Kırım Tatar süslemesi

Örnek, ulusal bir Kırım Tatar süsleme stilidir ve Kırım Tatarlarının en eski kültürel başarılarından biridir. Örnek ve onun kültürel birikimi 2021 yılında Ukrayna'nın Somut Olmayan Kültürel Mirasları listesine alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Petrikovka tasvirleri</span>

Petrikovka tasvirleri, geleneksel olarak ev duvarlarını ve günlük ev eşyalarını süslemek için kullanılan, Ukrayna'nın Dnipropetrovsk bölgesindeki Petrikovka köyünden kaynaklanan geleneksel bir Ukrayna dekoratif resim stilidir. Bu tarzın bilinen en eski örnekleri 18. yüzyıldan kalmadır, ancak modern bir sanat formu olarak gelişmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın Somut Olmayan Kültürel Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) tarafından belirlenen somut olmayan kültürel miras unsurları, bir halk tarafından gerçekleştirilen fiziksel olmayan gelenek ve uygulamalardır. Bir ülkenin kültürel mirasının bir parçası olarak kutlamalar, festivaller, performanslar, sözlü gelenekler, müzik ve el sanatları yapımı gibi öğeleri içerir. "Somut Olmayan Kültürel Miras" kavramı, 2003 yılında taslak haline getirilen ve 2006 yılında yürürlüğe giren Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme ile tanımlanmıştır. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine yeni miras unsurlarının eklenmesi, sözleşme tarafından kurulan bir kuruluş olan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetlerarası Komitesi tarafından belirlenir.