İçeriğe atla

Kazak (giysi)

Bir erkek kazağı
Çeşitli kazaklar

Kazak, vücut üst kısmına baş tarafından geçirilerek giyilen ve bel seviyesinde biten uzun kollu örme kış giyimi türüdür. Yün, sentetik fiber, pamuktan veya bunların kombinasyonlarından örülebilir. Kalın ve yünlü olanları kışın zor hava koşullarında vücudu sıcak tutmaya yarar. Yünün kalitesi kırpıldığı bölge ve hayvana göre kazağın kalitesi ve fiyatına yansır. Bunların içinden Shetland, Karakul ve Merinos koyunlarının yününden yapılmış kazaklar en duyulmuş olanlardır.

Kazaklar, her cinsiyetten yetişkinler ve çocuklar tarafından, genellikle bir gömlek, bluz, tişört veya başka bir üstte giyilir.

Yaka yapısına göre Aran kazağı, hırka, Noel kazağı, Cowichan örgüsü (örgü kazağı), Guernsey kazağı, yelek kazak, boğazlı yaka, jarse, mariusgenser, lusekofte, lopapeysa, balıkçı yaka, bisiklet yaka, V yaka kazak tipleri mevcuttur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hereke halısı</span>

Hereke halısı Türkiye'de Kocaeli'ne bağlı bir kıyı şehri olan Hereke'de üretilen halıdır. Çift düğüm tekniği kullanılması ve el yapımı olması onu diğer halılardan farklı kılar. Yapımı yıllar sürebilmektedir. Birinci sınıf İpek kullanılarak örülen halılar saraylarda dekorasyon olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Akrilik elyaf</span> Yalıtkan sentetik elyaf

Akrilik lifler, ortalama molekül ağırlığı ~100.000, yaklaşık 1900 monomer birimi olan polimer'den (poliakrilonitril) yapılan sentetik lifleridir. ABD'de bir elyafa "akrilik" denmesi için, o polimerin en az %85 akrilonitril monomer içermesi gerekir. Tipik komonomerler, vinil asetat veya metil akrilattır. DuPont, 1941'de ilk akrilik elyafları yapmış ve bunları Orlon adıyla tescillemişti.

<span class="mw-page-title-main">Derbent, Bafra</span>

Derbent, Samsun ilinin Bafra ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kumaş</span>

Kumaş, ipliklerin, çeşitli yöntemlerle bir araya getirilerek oluşturduğu kaplayıcı yüzeylerdir. Pamuk, yün, ipek, keten vb maddelerden elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yün</span>

Yün bazı memelilerden elde edilen hayvansal kıl kökenli doğal bir elyaf türü. Sıcak tuttuğu için battaniye ve kışlık giysilerin üretiminde kullanılır. Yün elyafı koyundan genellikle canlı hayvanlardan kırkılmak suretiyle olmak üzere değişik yöntemlerle elde edilir. Bu tür yüne kırkım yünü denir. Bu yünün ticari değeri diğer yöntemlerle elde edilenlerinkinden yüksektir. Kasaplık hayvanların kesildikten sonra derilerinin işlenmesi ile elde edilen yüne ise tabak yünü veya kasapbaşı yünü denir. Herhangi bir nedenle ölmüş hayvanın postundan elde edilen yün ise post yapağısı adını alır. Tabak yünü veya post yapağısı (yapak) deriden yolunarak alınmışsa kıl köklerini de içerdiğinden kırkım yününe göre daha düşük kalitelidir.

<span class="mw-page-title-main">Şal</span>

Şal, sade olarak kullanılan bir giysi türü. Genellikle omuz üzerine salaş şekilde giyilir. Bedenin üst kısmı ve kolların bir bölümünü örter. Bazen başörtüsü işlevinde de kullanılabilir. En çok dikdörtgen veya kare biçimindeki türleri vardır. Sıklıkla ortadan üçgen şeklinde ikiye katlanarak kullanılsa da üretimi üçgen şekilli şallar da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tişört</span> kısa kollu, ince bez parçasından yapılan üst giysi

Tişört, genellikle kısa kollu, çocuk ve yetişkinler için yazın giyilen ince bez parçasından yapılmış bir üst giysidir. Geleneksel olarak kısa kollu ve "bisiklet yaka" olarak bilinen yuvarlak yakalıdır. Pamuklu olanlar yaz aylarında daha çok tercih edilir. Tişörtler uzun ve kısa kollu, düğmeli olan yakalı tişört, baskılı tişört veya baskısız olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pijama</span> uyumadan önce yatarken giyilen haff giysi

Pijama; hafif, genellikle iki parçadan oluşan ve uyumadan önce yatarken giyilen bir giysidir.

<span class="mw-page-title-main">Arıcılık</span>

Arıcılık, balarısı kolonilerinin beslenmesi ve bakımı ile arı ürünleri elde edilerek zirai kazanç sağlanan meslektir. Bu işi yapanlara arıcı denir. Arıcılıkta en çok bal üretimi hedeflenir. Bunun yanında balmumu, polen, arı sütü, arı zehiri ve propolis gibi arı ürünleri de arıcılık ile elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Davraz Dağı</span>

Davraz Dağı, Isparta'nın doğusunda, Isparta ve Eğirdir'e 25 km mesafede yer alan, Toros Dağları'na bağlı 2637 m yüksekliğinde kayak turizmine açık bir dağdır. Halk arasında hem Davraz hem de Davras olarak adlandırılır. Davraz Akdeniz Bölgesi'nin Göller yöresinde, Eğirdir ile Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ kütlelerinden biridir. Davraz'ın etrafında Gelincik Dağı, Dedegöl Dağları Dipoyraz Doruğu, Sultan Dağları Gelincikana Doruğu yükselmektedir. Davraz kayak merkezinin de bulunduğu dağın en yüksek noktası 2635 metre ile Ulparçukuru Tepesidir.

<span class="mw-page-title-main">Palto</span>

Soğuk havalarda, mevcut giyeceklerin üstüne giyilen kalın kumaştan giysiye palto adı verilir. Paltolar genellikle dizin aşağısına kadar uzanır; soğuğu engellemek için ağır kumaştan veya kürkten yapılır. Dizde veya dizin yukarısında biten türleri de vardır. Bu ikinci türdeki paltoların kumaşları ise daha hafif olur.

Yorgan, genellikle yünden ya da pamuktan yapılan ve içerik itibarıyla, yorgan gibi bir gece örtüsü olan battaniyeden daha kabarık ve yalıtıcıdır. Bu nedenle kış aylarında daha fazla rağbet görür.

<span class="mw-page-title-main">Kayakla atlama</span>

Kayakla atlama, dik bir rampadan aşağı kaymayı, havalanmayı, mümkün olduğunca yükseğe atlamayı ve ardından düşmeden yumuşak bir biçimde en uzak noktaya inmeyi içeren gösterişli bir spordur.

Kelekçi, Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı bir mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Balık kürkü</span>

Balık kürkü Rusçada ısınmak için giyilen düşük kaliteli ceket ve diğer kıyafetleri tanımlamak için kullanılan ironik deyim. Günümüzde suni kürkler, özellikle düşük kalitede olanları için de kullanılmaktadır. Deyim, "Fakir adamın kürk ceketi balık kürkündendir" Rus atasözünden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atlet (iç çamaşırı)</span>

Atlet, tişörtle vücut ile katman oluşturur. Atlet bir iç çamaşırıdır. Genelde beyaz renkte olurlar fakat farklı renkte olanları da mevcuttur. Atletlerde, en çok beyaz renk tercih edilir. Genelde yün ve pamuktan yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Kazakistan</span>

Kazakistan, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1994'te katıldı. Kazakistan Olimpiyat Komitesi ise ilk olarak 1990'da kuruldu; 1993'te ise IOC tarafından tanındı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önce, Kazak sporcular Sovyetler adına yarışıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Seccade</span>

Seccade, İslamiyet'te ibadete yardımcı olmak için kullanılan, üzerinde namaz kılmak üzere kumaş, halı, hayvan postu, hasır gibi malzemelerden yapılmış özel yer yaygısı.

<span class="mw-page-title-main">Cache-cœur</span>

Cache-cœur, her biri bir kayışa sahip iki bitmiş üçgen parçadan oluşan kadın üst giyimi. İlk kez 1920'lerde ortaya çıkmıştır. İki parça üst üste bindirilir ve uzunluğuna göre arkadan veya yandan kayışlarla bağlanarak kapatılır. Kenarların üçgen şekli, giysiyi bir tür "V yakalı" yapar. Genellikle uzun kolludur ve yün gibi soğuktan koruyan malzemelerden yapılır. Gündelik giyim türünün bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alpaka lifi</span>

Alpaka lifi, alpakalardan elde edilen doğal bir lif türüdür. İki farklı alpaka lifi türü vardır. En yaygın lif türü bir Alpaka çeşiti olan Huacaya'dan gelir. Huacaya lifi "kabarık" görünmesi nedeniyle koyun yününe benzer. İkinci alpaka türü ise Suri'dir. Suriler, Güney Amerika'da bulunan Alpaka popülasyonunun %10'undan azını oluşturur. Suri lifi doğal ipeğe daha çok benzemekle birlikte yünleri kıvrımlar şeklinde vücuttan sarkar. Her iki lif de hafif iplik veya iplik kullanılır, Huacaya lifi aynı zamanda yün kullanılması gereken işlemlerde ve iplikler halinde eğrilerek kullanılabilir. Huacaya lifleri yumuşak, dayanıklı, lüks ve doğal bir lif çeşididir.