İçeriğe atla

Kazablanka Metrosu

Kazablanka Metrosu, 1970'lerden kalma bir toplu taşıma projesiydi.[1] Şehrin büyümesinden kaynaklanan trafik sıkışıklığından muzdarip olan Kazablanka'da toplu taşıma ihtiyacını karşılamak için tasarlanmıştır.[2] Proje birkaç kez iptaledildi ve daha sonra tartışılmaya başlandı, en son 2013 yılında belediye, şehrin Sidi Moumen mahallesini II. Hasan Camii yakınındaki Boulevard de la Corniche ile birleştiren 15 kilometrelik bir metro hattı inşa edeceğini duyurdu.[3][4] Ancak 30 Haziran 2014 tarihinde Kazablanka şehir meclisi yüksek maliyetler nedeniyle metro projesinden vazgeçme kararı aldı; bunun yerine şehir mevcut tramvay hatlarını genişletmeye odaklanacağını açıkladı.[5]

Tarihçe

Resmî olarak 1980'lerde başlatılan proje, coğrafi nedenlerden dolayı hiçbir zaman devam ettirilmemiştir. Planlanan metro sistemine benzer bir kapsama alanı sunmak üzere tasarlanan Kazablanka tramvayı ve RER sistemi kombinasyonu gibi birçok alternatif sunulmuş ve kabul edilmiştir.

2013 yılında önerildiği şekliyle Kazablanka yükseltilmiş metro hattı

Kaynakça

  1. ^ Korso, Merouane (7 Temmuz 2014). "Le métro fantôme de Casablanca disparaît de nouveau...au profit du Tramway" [The ghost metro of Casablanca disappearears again... for the benefit of the tramway] (Fransızca). Maghreb Emergent. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2015. 
  2. ^ Baldé, Assanatou (4 Temmuz 2014). "Maroc : le métro de Casablanca tombe à l'eau..." [Fas: Kazablanka Metrosu denize düştü...] (Fransızca). Afrik.com. 9 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2015. 
  3. ^ Barrow, Keith (6 Ağustos 2014). "Casablanca scraps metro plan in favour of trams". International Railway Journal. 9 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  4. ^ "Un métro aérien pour Casablanca" [An elevated metro for Casablanca] (Fransızca). Le Figaro. 26 Ağustos 2013. 1 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  5. ^ "Le tram, mais pas de métro aérien à Casablanca" [Tramvaya evet, ama Kazablanka'da yükseltilmiş metro yok] (Fransızca). Le Figaro. 3 Temmuz 2014. 22 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tünel (İstanbul)</span> İstanbul Füniküleri hattı

Tünel ya da F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Metrosu</span> Ankarada hizmet veren metro sistemi

Ankara Metrosu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı ve metro sistemidir. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 1996'da hizmete giren ilk hatla birlikte Ankara Metrosu, İstanbul'dan sonra Türkiye'de hizmete giren ikinci metro sistemi olmuştur. Hem toplam ağ uzunluğu olarak hem de yıllık yolcu sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci metro sistemidir. İlk olarak 30 Ağustos 1996'da A1 Hafif Raylı Sistemi faaliyete geçmiştir. 28 Aralık 1997'de M1 Metro Hattı, 12 Şubat 2014'te M3 Metro Hattı, 13 Mart 2014'te M2 Metro Hattı, 5 Ocak 2017'de M4 Metro Hattı ve 12 Nisan 2023'te ise M4 Metro Hattı hizmete açılmıştır. Sistemde toplam 57 istasyon bulunmaktadır. A1 hattı 8,5 km, M1 hattı 14,6 km, M2 hattı 16,5 km, M3 hattı 15,3 km, M4 hattı ise 12,5 km uzunluğundadır. A1 uzatması inşa hâlindedir. A2 uzatması ihale aşamasındadır. M4 uzatmaları ile M2ᴀ, M2ʙ M5, M6 ve M7 hatlarının ise yapımı planlanmaktadır. Ankara Metrosu, hatların geçtiği halleriyle Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinden geçmektedir. Gelecekte Pursaklar, Akyurt ve Çubuk ilçelerinden de geçecektir.

<span class="mw-page-title-main">Metro</span> kentsel alanda yolcu taşıyan demiryolu sistemi

Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden, fünikülerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Metrosu</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren metro ağı

İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da toplu taşıma</span> Toplu taşıma ağı

İstanbul'da toplu taşıma, 5712 km²'lik bir alana yayılmış 15 milyondan fazla nüfusa hizmet veren banliyö treni, metro, tramvay, nostaljik tramvay, füniküler, teleferik, otobüs ağı, metrobüs, vapur ve deniz otobüsü gibi çeşitli hizmetlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Metrosu</span> İzmirde hizmet veren metro sistemi

İzmir Metrosu, Türkiye'nin İzmir'de hizmet veren metro sistemidir. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Sistemde biri işletmede, biri inşa hâlinde, üçü ise proje aşamasında olan beş hat bulunmaktadır. Sistemin ilk hattı olan ve ilk aşaması 22 Mayıs 2000'de hizmete giren M1 hattı üzerinde yirmi dört istasyon bulunmaktadır. Bu hat üzerindeki son genişletme 4 Mart 2024'te tamamlanmış ve 2018'de hatta 120 milyon yolcu taşınmıştır.

Metro İstanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul'da kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere 1988'de İstanbul Ulaşım A.Ş. adı ile kurulmuş olan bir şirkettir. 20 Mayıs 2016'da ismi değiştirilerek Metro İstanbul adını almıştır. 240,5 km kent içi raylı sistem ağının işletmeciliğini yapmaktadır ve her gün iki milyonun üzerinde yolcuya hizmet vermektedir. İşlettiği sistemin bir parçası olan T1 Tramvay Hattı, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği tarafından yüksek yolcu talebini karşılama alanında dünyadaki en iyi uygulama seçilmiştir.

Yapı Merkezi, 1965 yılında Ersin Arıoğlu ve Köksal Anadol tarafından İstanbul'da kurulmuş bir grup şirketidir. Yapı Merkezi; kurduğu şirketlerle özellikle ulaşım sistemleri; kent içi raylı sistemler; tüneller, köprüler, viyadükler; endüstriyel ve genel hizmet yapıları; konutlar, su toplama ve temin sistemleri; restorasyon, güçlendirme ve onarım işleri ile ilgili yurt içinde ve yurt dışında pek çok projeyi hayata geçirmiştir. 1980 yılından bu yana, özellikle Suudi Arabistan, Cezayir, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan ve Etiyopya olmak üzere yurt dışında da tasarım ve inşaat işleri yüklenmektedir. Ayrıca Yapı Merkezi web sayfası Uluslararası gönüllü sektör liderlerinden oluşan Web Marketing Association tarafından inşaat kategorisinde "Mükemmellik Standardı" ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">M1 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M1ᴀ & M1ʙ Metro Hattı, İstanbul'da yer alan hafif raylı metro hatlarıdır. 1989'da Aksaray – Kocatepe güzergâhında hizmete giren ilk hat, hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin ilk şehir içi raylı sistemi ünvanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">New York Metrosu</span> ABD, New Yorkta bulunan metro ağı

New York Metrosu, ABD'nin New York kentinde bulunan bir metro ağıdır. New York metrosu, 9 Ekim 1863 tarihinde açılmış olup ilk yeraltı istasyonu 27 Ekim 1904 tarihinde hizmete girmiştir ve dünyanın en eski toplu taşıma sistemlerinden biridir. Dünyanın en büyük ağına sahip olan New York metro sistemi, 1,370 km uzunluğunda olup 27 hat ve 472 istasyondan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">T2 (İzmir Tramvayı)</span> İzmir Tramvayı hattı

T2 Tramvay Hattı veya Konak Tramvayı, İzmir'de hizmet veren 12,8 kilometre (8,0 mi) uzunluğundaki 19 istasyonlu tramvay hattıdır. 24 Mart 2018'de hizmete giren hattın ilk istasyonu Fahrettin Altay, son istasyonu ise Halkapınar'dır. Hat üzerindeki yolculuk yaklaşık 41 dakika sürmektedir. Tramvay hattında 21 araç hizmet vermektedir. 21 aracın hizmet verdiği T2 hattında günlük yaklaşık 92.000 yolcu taşınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halkapınar Aktarma Merkezi</span> Konak, İzmirde bir aktarma merkezi

Halkapınar Aktarma Merkezi, TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu, İzmir Metro A.Ş.'ye ait hemzemin metro ve tramvay istasyonları ve ESHOT ve İZULAŞ otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarından oluşan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Metrosu</span>

Cezayir Metrosu, Cezayir'in başkenti Cezayir'de hizmet veren toplu taşıma sistemi. Başkentin fiziksel ve beşeri büyümesi dikkate alınarak, 1970'lerde tasarlanan bu projeye 1980'lerde resmen başlandı. Ancak mali sıkıntılar ve güvenlik sorunları sebebiyle 1990'larda projeye ara verildi. Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın katıldığı resmi törenle 31 Ekim 2003'te tekrar başlatılan metro inşaatı, 1 Kasım 2011 tarihinde tamamlanarak, hizmete açıldı. Cezayir, Kahire'den sonra metroya sahip, ikinci Afrika başkenti haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Toulouse Metrosu</span>

Toulouse metrosu, Fransa'nın Toulouse şehri ve çevresinde işletilen metro hattı. Şehrin toplu taşıma sistemi ilk başta Société d'économie mixte des voyageurs de l'agglomération toulousaine (SEMVAT) tarafından yönetildi. Bu şirketin %80'i yerel yönetimlere %20'si de özel şirketlere aitti. 2003'ten beri Syndicat Mixte des Transports en Commun otoritesi altında Tisséo tarafından yönetilir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü tramvay hattı</span>

Bakü tramvay hattı, 1889 ila 2004 yılları arasında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de kullanılan toplu taşıma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazablanka tramvay hattı</span>

Kazablanka tramvay hattı, Fas'ın Kazablanka kentinde bulunan bir tramvay hattıdır. Kazablanka tramvayı 13 Aralık 2012 tarihinde açılmıştır. Sistem 31 km uzunlukta olup 48 durağa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tramvayı</span> İzmir, Türkiyede tramvay sistemi

İzmir Tramvayı, İzmir'de hizmet veren tramvay ağıdır. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Tramvay ağı, 11 Nisan 2017'de hizmete giren T1 Tramvay Hattı, 24 Mart 2018'de hizmete giren T2 Tramvay Hattı ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren T3 Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır. İzmir Tramvayı'nın toplam uzunluğu 33,6 km (20,9 mi) ve toplam istasyon sayısı 47'dir.

İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme ve Aydın'a bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Metrosu</span> metro sistemi

Mersin metrosu, Türkiye'nin Mersin şehrinde yapımı devam eden metro sistemidir. 13,4 kilometrelik hat üzerinde on bir istasyon bulunacaktır. Sistem, Akdeniz Bölgesi'nin ikinci metro hattı ve üçüncü raylı sistem hattı olacaktır. Mersin'in kurtuluşunun 100. yıl dönümüne denk gelen 3 Ocak 2022 tarihinde inşaat çalışmaları başladı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teleferiği</span> İstanbul, Türkiyedeki teleferik ağı

İstanbul Teleferiği, İstanbul'da hizmet veren gondol tipi teleferik ağıdır. Sistem, şehrin Avrupa Yakası'nda hizmet veren TF1 Teleferik Hattı ve TF2 Teleferik Hattı'ndan oluşmaktadır.