İçeriğe atla

Kazablanka (film)

Kazablanka
Casablanca
YönetmenMichael Curtiz
YapımcıHal B. Wallis
SenaristOyun:
Murray Burnett
Joan Alison
Uyarlama:
Julius J. Epstein
Philip G. Epstein
Howard Koch
OyuncularHumphrey Bogart
Ingrid Bergman
MüzikMax Steiner
Görüntü yönetmeniArthur Edeson
KurguOwen Marks
StüdyoWarner Bros. Pictures
CinsiSinema filmi
TürüDram, romantik, savaş
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1942, ABD
Çıkış tarih(ler)iABD: 23 Ocak 1943
Süre102 dakika
Dilİngilizce, Fransızca, Almanca
Bütçe950 bin $

Kazablanka (Casablanca), yönetmenliğini Michael Curtiz'in üstlendiği, Hollywood klasikleri arasında özel bir yere sahip film.

Casablanca filminden bir görüntü (Ingrid Bergman)

Casablanca filminin ilk gösterimi, 1942 yılının 26 Kasım günü New York'ta yapıldı. Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Claude Rains ve Paul Henreid gibi dönemin usta oyuncularının başrol oynadığı 'Casablanca', gösterime girdiği 1943 yılında En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo dallarında Oscar aldı.

Murray Burnett'ın Everybody Comed to Rick's adlı yayımlanmamış oyununu 20 bin dolar gibi çok yüksek bir rakamla satın alan Warner Brothers şirketi tarafından 1942'de yapılan filmin belki de en ilginç özelliği, senaryosunun sürekli yeniden yazılmış olması. Film, ABD Film Enstitüsü tarafından 2002 yılında tüm zamanların en iyi aşk filmi seçildi.

"Kazablanka", 1989 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihî ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Konusu

Filmin konusu II. Dünya Savaşı'nın ilk zamanlarında geçmektedir. Çek direniş örgütünün lideri Victor Lazlow, Alman toplama kampından kaçarak Casablanca'ya gelir. Amacı Lizbon'a, oradan da ABD'ye iltica etmektir.

Fakat bütün umutları, şans eseri Casablanca'nın en meşhur gece kulübünün sahibi olan Rick'e bağlanmıştır. Rick, kaçış için gerekli olan pasaportlara sahip tek kişidir.

Öte yandan Rick'in, Victor'un yakalanması ya da ölmesi için önemli bir nedeni vardır. Victor'un karısı Ilsa, Rick'in bir zamanlar kendisini terk ettiğine inandığı ve kalbinin derinliklerine gömdüğü büyük aşkıdır.

Kazablanka, İkinci Dünya Savaşı'nın devam ettiği yıllarda geçiyor. Mekân olarak savaştan uzakta görünüyoruz ancak savaşın etkileri ağır bir şekilde hissediliyor. Çünkü Kasablanka savaştan kaçan insanların yığıldığı bir yer hâline gelmiş. Şehrin önemi; Avrupa'dan yasal olmayan yollarla kaçan insanlar en son buraya kadar gelebiliyor. Portekiz'e geçip oradan Amerika'ya gidebilmek için yasal izne ihtiyaç var. Burada devreye iki figür giriyor. Birincisi yozlaşmış polis şefi Renault. Kendisi vizesi olmayan insanlara rüşvet karşılığı vize sağlıyor. Diğer figür de kafe işletmecisi kimliğinin altında kara borsacılık yapan Signor Ferrari. Bütün Avrupa savaştan etkilendiği için Kasablanka farklı milletten gelen kültürlerin kaynaştığı bir yer hâlini almıştır. Alman, Fransız, İtalyan, Rus, Amerikalı, Norveçli pek çok insan birlikte hayatta kalmaya çalışıyor. İnsanların korkuları var ancak eski hayat tarzlarını da bırakmamaya çalışıyorlar. Bu nedenle yüzeyde kibar insanların bulunduğu bir yer gibi görünüyor Casablanka.

Kaynakça

Dış bağlantılar

Ödüller
Önce gelen
Bayan Miniver
En İyi Film Akademi Ödülü
1943
Sonra gelen
Yolumda Giderken

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Rüzgâr Gibi Geçti</i> (film)

Rüzgâr Gibi Geçti, orijinal adıyla Gone with the Wind, Margaret Mitchell'ın Pulitzer Ödüllü aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış 1939 ABD yapımı bir filmdir.

<span class="mw-page-title-main">David Fincher</span> Amerikalı film yönetmeni

David Leo Fincher, Akademi Ödülü adayı olmuş sinema filmi ve video klip yönetmenidir. Yedi, Dövüş Kulübü, Sosyal Ağ, Zodiac, Panik Odası ve Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi gibi filmlerle tanınır.

<i>Baba</i> (film) 1972 yapımı Francis Ford Coppola filmi

Baba, Mario Puzo'nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola'nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı filmdir. Filmde ayrıca yardımcı rollerde James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, John Cazale vardır. Filmin hikâyesi, II. Dünya Savaşı'nın bittiği yıl olan 1945'te başlar ve 10 yıllık bir dönemi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Michael Curtiz</span>

Michael Curtiz, Macar asıllı Amerikalı yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Kazablanka</span> Fasın en büyük şehri

Kazablanka, Fas'ın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kenti. Aynı zamanda Fas'ın en büyük şehridir. Nüfusu 3.800.000'dir. (2006)

<i>Olağan Şüpheliler</i>

Olağan Şüpheliler, Christopher McQuarrie'nin yazıp Bryan Singer'in yönettiği 1995 ABD yapımı neo-noir türü bir filmdir. Film polis sorgusuna alınan küçük çapta bir dolandırıcı Roger "Verbal" Kint'in hikâyesini anlatır. Kint sorgulayıcısı ABD Gümrük İdaresi'nden Ajan David Kujan'a, San Pedro Bay'deki Port of Los Angeles'ta demirlemiş bir gemide meydana gelen büyük yangın ve katliama kadar uzanan karmaşık bir hikâye anlatır. Geri dönüşler ve öyküleme kullanan Kint'in hikâyesi o suç partnerleri ile birlikte gemide ne işleri olduğunu anlatmaya çalıştıkça giderek artan bir şekilde karmaşık bir hale gelir.

<i>Kan Dökülecek</i>

Kan Dökülecek, Paul Thomas Anderson tarafından yazılıp yönetilen 2007 yapımı Amerikan epik dönem drama filmidir ve Upton Sinclair'in 1927 tarihli romanı "Oil!"dan esinlenmiştir. Film, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki Güney Kaliforniya'nın petrol patlaması sırasında servet peşinde koşan acımasız bir gümüş madencisinden petrolcüye dönüşen Daniel Plainview'u canlandıran Daniel Day-Lewis'i başrolde oynuyor. Paul Dano, Kevin J. O'Connor, Ciarán Hinds ve Dillon Freasier filmde yardımcı rollerde yer alıyor. Film, Ghoulardi Film Company tarafından üretilmiş ve Paramount Vantage ve Miramax Films tarafından dağıtılmıştır. 2008 Berlin Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı Ödülü ve Jonny Greenwood'un müziği için Özel Sanatsal Katkı Ödülü kazanmıştır. Film, 25 milyon dolarlık bütçesiyle dünya çapında 76.2 milyon dolar hasılat elde etti.

<i>Harold ve Maude</i>

Harold ve Maude 1971 ABD yapımı kara komedi filmidir. Özgün adı Harold and Maude dir. Özgün senaryosunu Colin Higgins'in yazdığı filmi Hal Ashby yönetmiş, başrollerinde Ruth Gordon ve Bud Cort oynamışlardır. Filmin senaryosundan oluşturulan romanı da filmle aynı yıl piyasaya verilmiştir. Bu roman 1975 yılında Türkiye'de Doğum Günüm Kutlu Olsun adıyla yayımlanmıştır. Filmin bir tiyatro uyarlaması da Broadway sahnelerinde ve Türkiye'de bir süre sahnelenmiştir.

<i>Roma, Açık Şehir</i> Roberto Rossellininin yönettiği 1945 tarihli film

Roma, Açık Şehir, 1945 İtalya yapımı dramatik savaş filmidir. Özgün adı Roma, Città Aperta olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Rome, Open City ve Open City adları ile gösterilmişti. Film Mart 1993'te 13. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında da gösterilmişti.

<i>Soyguncular</i> (film, 1960) 1960 filmi

Soyguncular 1960 ABD yapımı filmdir. Özgün adı Ocean's Eleven dır. ABD'de Ocean's 11 adı ile gösterime sunulmuştur. Film Türkiye'de 1964 yılında gösterime girmiştir.

<i>Büyük Karnaval</i> 1951 yapımı Amerikan drama filmi

Büyük Karnaval 1951 yapımı Amerikan drama filmi. Senaryo yazarı Billy Wilder’ın ilk eserlerindendir. Kendisi ilk kez bir projede hem senaryo yazarı, hem prodüktör, hem de yönetmen olarak görev almıştır.

<i>Üçüncü Adam</i> (film)

Üçüncü Adam 1949 Birleşik Krallık yapımı kara filmdir. Özgün adı The Third Man olan film ABD'de The 3rd Man alternatif adıyla da gösterime sunulmuştu.

<i>Tırmanış</i> (film) 1977 SSCB yapımı dramatik savaş filmi

Tırmanış 1977 SSCB yapımı dramatik savaş filmidir. Özgün adı Voskhozhdeniye (Восхождение) olan film uluslararası festivallerde ve ABD'de The Ascent adıyla gösterime sunulmuştu.

<i>Dar Alanda Kısa Paslaşmalar</i> Serdar Akar filmi

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, 2000 Türkiye yapımı, dram türündeki sinema filmidir. Yönetmenliğini, ikinci uzun metraj filmini çeken ve bu filmde sinemaya uyarlayarak çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği kasabanın ve ailesinin hikâyesini anlatan Serdar Akar yapmıştır.

<i>Muhbir</i> (film, 1935) 1935 filmi

Muhbir 1935 ABD yapımı politik dramatik filmdir. Özgün adı The Informer dır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Savaşları'nın kaynağı ve benzerleri</span>

Popüler bilimkurgu destanı Yıldız Savaşları, birçok kaynaktan esinlendi. Çigong, Yunan felsefesi, Yunan Mitolojisi, Roma Mitolojisi, Roma Tarihi, Semavi dinler, Şinto ve Taoizm, Yıldız Savaşları'nın kaynakları arasındadır. George Lucas, Yıldız Savaşları'ndaki feodal toplum düzenini oluştururken Paladinizm ve şövalyelikten ilham aldığını söyledi. Mitoloji uzmanı Joseph Campbell'ın The Hero with a Thousand Faces adlı kitabı Lucas'ın yönetim tarzını etkiledi ve Yıldız Savaşları'nın modern mitini yaratmasında yardımcı oldu. Doğaüstü bir enerji akımı olan Güç'ün konsepti oluşturulurken Parana veya ki/qi/chi'den ilham alındığına inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kazablanka Konferansı</span>

Casablanca Konferansı veya Kazablanka Konferansı II. Dünya Savaşı sırasında ABD başkanı Franklin D. Roosevelt, Birleşik Krallık başbakanı Winston Churchill ve Combined Chiefs of Staff (CCS) arasında gerçekleşen gizli Hitler karşıtı bir zirveydi. Zirve 14 Ocak 1943'ten 26 Ocak 1943'e kadar Fas'ın Kazablanka şehrinde düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Julius J. Epstein</span> Amerikalı senarist (1909 – 2000)

Julius J. Epstein, ikiz kardeşi Philip ile birlikte yazdıkları senaryolarla tanınan Amerikalı senaryo yazarı. İki kardeşin en ünlü eserleri, hiç sahnelenmemiş Everybody Comes to Rick's adlı oyundan uyarladıkları Kazablanka'dır. Bu film Epstein kardeşlere En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü de kazandırdı.

<i>Sabotör</i>

Sabotör, Alfred Hitchcock'un yönettiği 1942 ABD yapımı filmdir. Özgün adı Saboteur olan film Nisan 1999'da 18. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde, "Hitchcock 100 Yaşında" adlı özel bir toplu gösteri kapsamında diğer on beş Hitchcock filmiyle birlikte Türkiye'de de gösterildi.

<i>In Which We Serve</i>

In Which We Serve, Noël Coward ve David Lean’in yönettiği 1942 Birleşik Krallık yapımı vatanseverlik savaş filmidir. II. Dünya Savaşı sırasında Bilgi Bakanlığı'nın yardımı ile yapıldı. Girit Savaşı sırasında battığındaki HMS Kelly destroyerinin komutanı olan Kaptan Lord Louis Mountbatten'in kahramanlıklarından ilham aldı.