İçeriğe atla

Kaza Gecesi

Kaza Gecesi
Accident
YönetmenJoseph Losey
YapımcıJoseph Losey, Norman Priggen
SenaristHarold Pinter
Hikâye (eser)Nicholas Mosley
OyuncularDirk Bogarde, Stanley Baker, Jacqueline Sassard
MüzikJohn Dankworth
Görüntü yönetmeniGerry Fisher
DağıtıcıLondon Independent Producers
CinsiSinema filmi
TürüPsikolojik dram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1967
Çıkış tarih(ler)iŞubat, 1967
Süre105 dakika
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
Bütçe£299,970

Kaza Gecesi, (Orijinal adı; Accident) 1967 İngiltere yapımı psikolojik dramatik filmdir.

Film, ünlü yazar Nicholas Mosley'in aynı adlı romanından Harold Pinter tarafından senaryolaştırılıp, Pinter ve yönetmen Joseph Losey'le birlikte uyarlanmıştır.

Pinter ve Losey'in ilk ortak çalışması olan Genç Hizmetçiler (The Servant) filminden dört sene sonra ikinci ortak çalışmalarıdır.

9 Şubat 1967'de Londra'da, Nisan 1967'de Amerika'da gösterime girmiştir.

Oxford Üniversitesi'ndeki iki profesör ve iki öğrencinin arasında geçen ilişkiyi anlatan film, akademik hırs, aşk, cinsellik, arzular, kıskançlıklar ve kadın erkek ilişkileri gibi kavramları, ilişkiler etrafında film boyunca gerginlik hissi yaratarak ele almaktadır. Filmde, Losey ve Pinter, sıkışıp kalmış bir adamın duygusal hayal kırıklıkları ve trajedisini ustaca resmeder.[1]

Konusu

Stephen ve Charlie Oxford Üniversitesi'nde profesör ve yakın arkadaştır. Öğrencileri Anna ve William'la olan ilişkileri hayatlarını değiştirecektir.

Stephen orta yaş krizi yaşayan evli ve iki çocuğu olan bir erkektir.

Anna, William'ın nişanlısıdır. Stephen, öğrenicisinin nişanlısı Anna'ya âşık olmuştur. Ayrıca Charlie'nin giderek artan akademik yükselişi Stephen için hırsa dönüşmüştür.[2]

Stephen, karısı uzakta ve üçüncü çocuklarını dünyaya getirirken, Londra'da eski sevgilisini arayarak birlikte olur. Eve döndüğünde, meslektaşı ve en yakın arkadaşı Charlie ile Anna'yı birlikte yakalar. Anna, bir süre sonra Stephen'a, Wiliam'la evleneceğini söyler. William, bir gece bir partiden çıktıktan sonra Stephen'ın evine gelecekken, araba kullanamayacak kadar alkollü olduğundan Anna direksiyon başına geçer ve Stephen'ın kapısında kaza yaparlar. Kazada William hayatını kaybeder. Stephen, travma geçiren Anna'yı enkazdan çıkartır ve bir taraftan polisi ararken onu da üst kata saklar. Polis gittikten sonra hâlâ şokta olan Anna'yı odasına götürür, onu zorlar. Kaza sonrası çılgına dönen Anna geceyi Stephen'ın evinde geçirir ve ikili bir anda kendilerini talihsiz bir aşk hikâyesi içinde bulur. Bu hikâyede kontrolün kendi elinde olduğunu sanan Stephen, Anna ile olan aşkı nedeniyle karısından ayrılır. Stephen'ın Anna'nın gerçek yüzünü görmesi ve genç kadının meslektaşı Charlie ile yaşadığı ilişkiyi fark etmesi zaman alacaktır.[3][4] Charlie, Anna'yla bir macera yaşamakla da kalmaz, ciddi olduklarını da açıklayarak Stephen'ı hüsrana uğratır. Son noktayı ise Anna koyar ve her ikisi de terk eder.

Kadro

  • Dirk Bogarde - Stephen
  • Stanley Baker - Charley
  • Jacqueline Sassard - Anna
  • Michael York - William
  • Vivien Merchant - Rosalind, Stephen'ın karısı
  • Carole Caplin - Clarissa
  • Harold Pinter - Bell
  • Nicholas Mosley - Hedges
  • Steven Easton - Bebek, Stephen ve Rosalind'in bebeği

Ödüller

  • 1967, Cannes Film Festivali, Büyük Ödülü[5]
  • 1967, En İyi Yabancı Film İçin Eleştirmenler Seçimi Film Ödülü, En iyi İngiliz film
  • 1967, National Board of Review Ödülü, yılın en iyi 10 filmi
  • 1967, UNICRIT Ödülü
  • 1967 Premio di Selezione di Sorrento Ödülü
  • 1967, Belçika Film Eleştirmenleri Birliği büyük ödülü
  • 1967, İngiliz Akademi Ödülleri, En iyi film adaylığı

Eleştiriler

Sinema araştırmacısı ve akademisyen Selim Eyüboğlu, filmin, bir yanda kanalları ve zarif tekneleriyle Oxfordshire, diğer yanda hırs, horgörü, kendine acıma ve riyakârlığın yiyip bitirdiği iki akademisyenin karanlığı arasındaki zıtlık üzerine kurgulandığını ifade eder. Filmin resmettiği, Oxford'daki akademik hayat imgesi ve gizli-kapaklı olaylar zincirinin iyice hissedilmesi gerektiğinin altını çizer.[6]

Kaynakça

  1. ^ "wsws.org". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 
  2. ^ "mafm.boun.edu.tr" (PDF). 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 
  3. ^ "konu". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 
  4. ^ Accident Wikipedia
  5. ^ "e-kitap". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 
  6. ^ "iksv". 31 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haluk Bilginer</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu

Nihat Haluk Bilginer, Türk oyuncu ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Harold Pinter</span> İngiliz oyun yazarı (1930-2008)

Harold Pinter, 2005 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İngiliz oyun yazarı, senarist, şair, tiyatro yönetmeni, aktör. İngiliz Tiyatrosunun 20. yüzyılın ikinci yarısındaki temsilcisi olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Kenter</span> Türk oyuncu ve tiyatrocu (1928–2019)

Yıldız Kenter, tam adıyla Ayşe Yıldız Kenter Güngör, Türk oyuncudur. Aynı zamanda Devlet Sanatçısı ve UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Buster Keaton</span> Amerikalı film yönetmeni, komedyen ve sinema oyuncusu (1895 – 1966)

Buster Keaton, , Amerikalı komedi oyuncusu, sinemacı, yapımcı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Maggie Smith</span>

Dame Margaret Natalie Smith, CH DBE, İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu. Geniş ve çeşitli bir kariyere sahip olan oyuncu altmış yılı aşkın bir süredir sahne, film ve televizyonda yer almıştır. Smith, 50'nin üzerinde filmde görünmüş ve İngiltere'nin en çok tanınan oyuncularından biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Bragg</span> Britanyalı fizikçi

William Lawrence Bragg, Avustralya doğumlu Britanyalı fizikçi. Bragg'in X-ray yasalarının ve X-ray kristalograferi kâşifi. 1915 yılında babası William Henry Bragg ile kristallerin yapılarını x ışınları yardımıyla analiz etmesindeki çalışmalarından dolayı Nobel ödülünü kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Anna Paquin</span>

Anna Helene Paquin, Akademi Ödülü kazanmış, Emmy ve Altın Küre'ye aday gösterilmiş, Yeni Zelandalı oyuncu. İlk oyunculuk deneyimi olan Piyano filmi ile 11 yaş 240 günlük iken En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanmış ve tarihte bu ödülü kazanan en genç ikinci isim olmuştur. Aynı zamanda En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarı'nı kazanan ilk Kanada doğumlu oyuncudur. 2007 yılında Kalbimi Oraya Gömün filmiyle ile Emmy ve Altın Küre'ye aday gösterilmiştir. 5 Ağustos 2009 tarihinde Paquin, True Blood adlı dizide rol arkadaşı Stephen Moyer ile nişanlandığını doğruladı. Çift, dizinin pilot bölümünün çekildiği 2007 yılından beri çıkmaktaydı. 21 Ağustos 2010 tarihinde Anna Paquin ve Stephen Moyer evlendi. Çiftin 2012 yılında ikiz bebekleri dünyaya geldi.

<span class="mw-page-title-main">Bill Nighy</span> İngiliz oyuncu

William Francis Nighy, İngiliz oyuncudur. Nighy, Aşk Her Yerde (2003) filmindeki Billy Mack rolüyle tanınmıştır. Sinemadaki diğer önemli rolleri arasında Karayip Korsanları film serisindeki Davy Jones ve Karanlıklar Ülkesi film serisindeki Viktor yer almaktadır. Still Crazy (1998), Zombilerin Şafağı (2004), Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi (2005), Arka Bahçe (2005), Skandal (2006), Sıkı Aynasızlar (2007), Operasyon Valkyrie (2008), Rock'n Roll Teknesi (2009), Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 1 (2010), Hediye Operasyonu (2011) filminde Grandsanta'yı seslendirmesi, Hayatımın Tatili (2012) ve Zamanda Aşk (2013) filmlerindeki rolleriyle de bilinmektedir. BBC One dizisi State of Play ve TV filmleri The Girl in the Café, Gideon's Daughter ve Page Eight'teki performansları da beğeni topladı ve bu filmlerle Altın Küre adaylığı elde etti ve Gideon's Daughter ile bir ödül kazandı.

<i>Genç Hizmetçiler</i>

Genç Hizmetçiler, 1963 İngiltere yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı The Servant olan filmin ilk gösterimi Eylül 1963'te Venedik Film Festivali'nde yapılmış, Türkiye'de ise 1970 yılının Mart ayında Sinematek'te "Joseph Losey Toplu Gösterisi" programı kapsamında gösterilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Godfrey Harold Hardy</span> İngiliz matematikçi (1877–1947)

Godfrey Harold Hardy, sayı teorisi ve matematiksel analizdeki başarılarıyla tanınan İngiliz bir matematikçiydi. Biyolojide, popülasyon genetiğinin temel bir ilkesi olan Hardy-Weinberg ilkesi olarak da bilinen, tür içi gen alışverişinin fazla olduğu topluluklarda başat ve çekinik genetik özelliklerin dağılımının oranı hakkındaki teorisiyle bu konudaki tartışmaya son vermiştir.

Bu sayfa 1915 yılında dünyada sinema alanındaki olayları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ralph Richardson</span> 1902 doğumlu İngiliz aktör (1902-1983)

Sir Ralph David Richardson İngiliz aktör. Altmışın üstünde sinema filminde rol almıştır. John Gielgud ve Laurence Olivier'le birlikte, 20. yüzyılın büyük bölümünde İngiliz sahnesine hakim olan üç erkek oyuncudan biriydi. Kariyerinin büyük bölümünde filmlerde oynadı. Teatral olmayan ama sanatsal bir geçmişe sahip olan Richardson'ın, Brighton'daki Hamlet prodüksiyonu ona oyuncu olma konusunda ilham verene kadar sahne kariyeri hakkında hiçbir fikri yoktu. Zanaatını 1920'lerde bir turne şirketinde ve daha sonra Birmingham Repertuar Tiyatrosu'nda öğrendi. 1931'de Old Vic'e katıldı ve çoğunlukla Shakespeare rolleri oynadı. Bir sonraki sezon, kendisine sahne tekniği hakkında çok şey öğreten Gielgud'un yerine geçerek şirketi yönetti. Şirketten ayrıldıktan sonra bir dizi başrol oynayarak West End ve Broadway'de yıldızlığa yükseldi.

<i>Her Şeyin Teorisi</i> (film) Stephen Hawking konulu 2014 yapımı film

Her Şeyin Teorisi ya da orijinal adıyla The Theory of Everything, fizikçi Stephen Hawking'in hayatının konu edinildiği, 2014'te çıkmış bir İngiliz dram-biyografi filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Alicia Vikander</span> İsveçli aktris ve balerin

Alicia Amanda Vikander İsveçli oyuncu, yapımcı ve dansçı. Göteborg'da doğup büyüdü. Profesyonel kariyerine İsveç kısa filmlerinde ve dizilerinde gözükerek başladı. İlk tanındığı rolüyse drama dizisi Andra Avenyn (2008–10)'daki Josefin Björn-Tegebrandt kişiliğiydi.

<span class="mw-page-title-main">Charlie Cox</span>

Charlie Thomas Cox, İngiliz oyuncudur. En çok Daredevil (2015-2018), The Defenders (2017) ve yakında çıkacak olan Daredevil: Born Again (2024) televizyon dizilerindeki başroller de dahil olmak üzere Marvel Sinematik Evreni serisinin çeşitli projelerinde Matt Murdock / Daredevil'i canlandırmasıyla tanınır.

<i>Arabulucu</i> (film) Joseph Posey tarafından yöneltilmiş 1971de çekilmiş İngiliz filmi

The Go-Between 1971 İngiliz romantik dram filmi, Filmin yönetmenliğini Joseph Losey yapmıştır. Senaryo Harold Pinter tarafından L. P. Hartley'in The Go-Between isimli 1953 tarihli romanından uyarlanmıştır. Filmin yıldızları arasında Julie Christie, Alan Bates, Margaret Leighton, Michael Redgrave ve Dominic Guard vardır. Film 1971 yılındaki Cannes Film Festivali 'nde Altın Palmiye kazanmıştır.

<i>Nar</i> (film) 2011 yapımı Türk filmi

Nar, Ümit Ünal'ın 2011 filmi. Filmin başrollerinde Serra Yılmaz, Erdem Akakçe, İdil Fırat ile İrem Altuğ yer aldı. Toplamda on beş günde çekildi. Türk sinemasında Düş Gezginleri (1992) ile İki Genç Kız (2005) filmleriyle birlikte lezbiyen cinsel kimliklerine sahip kadın karakterlerin başrolde olduğu filmin olay örgüsü bu karakterler üzerinden ilerleyen filmlerden biridir Filmin hikâyesi dört farklı inanıştaki, farklı insanların hayatları aynı evin içinde, yarım gün gibi çok kısa bir sürede aynı öykü çevresinde kurgulanmıştır.

20. Cannes Film Festivali 27 Nisan - 12 Mayıs 1967 tarihleri arasında yapıldı. Altın Palmiye, Cinayeti Gördüm ile Michelangelo Antonioni'ye verildi. Festival Robert Hossein'in yönettiği J'ai Tué Raspoutine ile açıldı ve Jean Jacques Manigot'un yönettiği Batouk ile kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Mourou</span> Fransız fizikçi (d. 1944)

Gérard Albert Mourou, Fransız fizikçi ve akademistendir. Elektrik mühendisliği ve lazerler üzerine çalışmalarda bulunmaktadır. 2018 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Claude Rains</span> İngiliz sinema oyuncusu (1889 – 1967)

William Claude Rains – 30 Mayıs 1967), kariyeri neredeyse yetmiş yıla yayılan İngiliz aktördür. Tony Ödülü kazandı ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne dört kez aday gösterildi. Rains, All-Movie Guide'a göre, "kültürlü kötüleri oynarken en iyi performansı gösteren" "ekranın en büyük karakter yıldızlarından biri" olarak kabul edildi. Uzun kariyeri boyunca, Bette Davis, Peter O'Toole, John Gielgud, Charles Laughton ve Richard Chamberlain gibi birçok oyuncu meslektaşı tarafından büyük beğeni kazandı.