
Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Düzce ilinde yer alır. 29 Kasım 2005 tarihinde su kuşlarını korumak amacıyla doğal koruma alanı ilan edilmiş olan sahadır. 764 hektar büyüklüğünde olan bölge Düzce'ye 10 km uzaklıktadır.
Yedigöller Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Bolu ve Düzce illerinde Yedigöller mevkiinde yer alan bir yaban hayatı koruma sahasıdır. Bölgenin Bolu’ya ait kısmı Merkez ve Mengen ilçelerinde bulunur.

Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan Türkiye'nin en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.

Simenit Gölü, Yeşilırmak deltasının doğu kısmında bulunan, idari olarak Samsun'un Terme ilçesinde yer alan, sazlık ve bataklıkların geniş yer kapladığı bir kıyı set gölüdür. 1-2 metre yer yer de 5 metre derinliğe ulaşmaktadır. Geçmiş yıllarda göl için; Semenlik, Simenlik, Karasu ve Arapsazı isimleri de kullanılmıştır. Simenit gölünde drenaj kanalları açılması ve taşınan alüvyal malzemeler sulak alanları daraltmış, iki ayrı göl oluşmuştur. Diğer Gölün ismi Akgöl'dür. Göl çevresinde 3355 hektarlık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası oluşturulmuştur. Simenit ve Akgöl çevresi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Doğal Sit Alanı olarak koruma altında olup 15 Mart 2023 tarihinde "kesin korunacak hassas alan" ilan edilmiştir.
Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.

Kaz Gölü, Tokat ilinde, Zile-Pazar yolu üzerinde Üzümören beldesi yakınlarındaki tektonik göldür. Turhal'da Pazar ilçe sınırına yakın, Kazova'da yer alır.
Akyatan Gölü 1998 yılında Sulak Alanları Koruma Sözleşmesi (Ramsar) dahil edilmiş, 2005 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiştir. 15034 hektarlık alana sahip olup 22 km'lik kumsala sahiptir ve Akdeniz'in en önemli yumurtlama bölgelerinden biridir. Türkiye'nin en büyük kuş cennetidir. Nesli tükenme riski altındaki bitkileri, memeli hayvanları ve kuşları barındırmaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden bazıları saz kedisi, turna, chelonia mydas, caretta caretta ve bitki türlerinden kum zambakları gibi birçok canlı türü bu alanda bulunmaktadır.
Bingöl Kiğı Şeytan Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Kiğı Şeytan Dağları, Bingöl ilinin Kiğı ilçesinde yer alır.
Bitlis Adilcevaz Süphan Dağı Yaban Hayatı Geliş, Türkiye’de bulunan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yer alır.
Bolu Abant Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bolu ilinde yer alıp Abant Tabiat Parkına ise 8 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır.
Burdur Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Burdur ilinde yer almaktadır.
Burdur - Karataş Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Karataş Gölü yaban koruma alanı, Burdur ilinin Karamanlı ilçesinde yer almaktadır.
Antalya Akseki İbradı Üzümdere YHGS 16 Ekim 2005 tarihinde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiş, 18.462 hektarlık bir alandır.
Çardak Beylerli Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de bulunan Çardak Beylerli Gölü, yaban hayatı geliştirme sahası. Yaban koruma alanı, Denizli ilinin Çardak ilçesinde bulunmaktadır.
Denizli Çivril Akdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Çivril Akdağ, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahası. Bölge, Denizli ilinin Çivril ilçesinde konumlanmıştır.
Adana Seyhan Baraj Gölü YHGS, Adana İli’nin Çukurova, Sarıçam, Karaisalı ve Yüreğir ilçeleri sınırları içerisinde bulunan alan.
Ankara Nallıhan Emremsultan YHGS, Ankara ili sınırları içerisinde bulunan alan.
Birecik Fırat Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Şanlıurfa İli'nin Birecik İlçesi merkezinde ve Fırat Nehri'nin kıyısında konumlanmıştır. Bu saha içerisinden Fırat Nehri geçmekte olup, iskan alanı dışında kalan bölgelerde sulu tarım faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Toplamda 179,92 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Sahanın doğal yapısı ve Fırat Nehri'nin sunduğu su kaynakları, tarım faaliyetlerinin yanı sıra yaban hayatının da beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu şekilde, ekosistem sağlığının korunması ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi hedeflenmektedir.
Hopur Topaşır Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Tarsus İlçesi'nde, Kuşçular köyünün kuzeyinde ve Çakıt suyunun batısında yer alan bir alan, 9113,5 hektarlık bir alana sahiptir ve rakımı 1300 metredir. Bu alanın asıl amacı, yaban hayatını korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Aynı zamanda av sporu ve turizmine de hizmet etmektedir. Bu sahada, yaban keçileri başta olmak üzere kurt, çakal, domuz, tilki, yaban kedisi, vaşak, kuyruksüren, porsuk, oklu kirpi, yumak kirpi, sincap, yarasa ve çeşitli kuş türleri gibi birçok koruma altındaki hayvan türü bulunmaktadır. Bu türlerin varlığı, sahanın doğal çeşitliliğinin bir göstergesidir.